Organisatie Ronde van Catalonië: Sonny Colbrelli kreeg hartstilstand

dinsdag 22 maart 2022 om 08:46
Organisatie Ronde van Catalonië: Sonny Colbrelli kreeg hartstilstand

Colbrelli op archiefbeeld - foto: Cor Vos

De organisatie van de Ronde van Catalonië heeft in een officieel persbericht meer uitleg gegeven omtrent de (gezondheids)situatie van Sonny Colbrelli. De Italiaan zakte direct na afloop van de openingsetappe in elkaar. De renner van Bahrain Victorious werd getroffen door een hartstilstand, zo blijkt nu.

De Europese kampioen, die nog als tweede over de streep kwam in Sant Feliu de Guíxols, verloor vrijwel direct na de finish plots het bewustzijn. “Met stuiptrekkingen die leidden tot een hartstilstand. Hulpverleners zijn vervolgens in actie geschoten en hebben de situatie kunnen omdraaien met behulp van een hartmassage en een defibrillator. De toestand van de renner werd gestabiliseerd en hij werd naar het ziekenhuis vervoerd.”

Colbrelli werd vervoerd naar het Universitair Ziekenhuis van Girona, waar hij door de dienstdoende artsen in de gaten wordt gehouden. De 31-jarige Italiaan was in de ambulance weer bij bewustzijn, zo liet zijn werkgever Bahrain Victorious maandagavond al weten in een eerste persbericht. Er worden in het ziekenhuis nog extra onderzoeken uitgevoerd. De situatie van Colbrelli is momenteel stabiel.

Colbrelli reageert op steunbetuigingen 
Op social media regent het intussen steunbetuigingen aan het adres van Colbrelli. Zo wenste Remco Evenepoel zijn collega-wielrenner beterschap. Net als Michael Matthews, die Colbrelli maandag van de zege wist te houden in Catalonië. “Ik hoop dat je oké bent, vriend, ik wens je een spoedig herstel”, laat Matthews weten via Instagram. Colbrelli reageerde als volgt: “Heel erg bedankt. En nog gefeliciteerd”, doelt hij op de zege van Matthews.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Quincy Adams 22 maart 2022 om 09:03

Bah bah! Adequaat gehandeld door hulpdiensten!

0
Mystery Rider 22 maart 2022 om 09:07

Zeker en vast – petje af voor de organisatie en de hulpdiensten dat die er zo snel bijwaren en de nodige stappen hebben ondernomen! Knap!

0
josi 22 maart 2022 om 09:10

Zeer heftig. Gelukkig maar dat goede hulp direct ter plaatse was.

0
vanSpringel 22 maart 2022 om 09:22

Een hartstilstand !? Da’s wel heel bijzonder zo direct na een zware inspanning.
Goed te lezen dat het hem op dit moment naar omstandigheden goed gaat. Ben wel benieuwd of ie op korte termijn nog inspannend op z’n fiets stapt. Verwacht dat hem een lange tijd voor herstel en monitoring te wachten staat.

0
fransestinkkaas 22 maart 2022 om 09:25

Bah, vreselijk… Hopen dat hij geen blijvende schade houdt. Vind het wel opvallend, wielrennen is bij uitstek dé sport met hartfalen. Je hoort dit (naar mijn weten) zelden bij hardlopers of langlaufers, wat qua inspanning vergelijkbare sporten zijn…

0
Ragnar Danneskjold 22 maart 2022 om 10:33

Nou, tegenwoordig vallen ze in iedere sport bij bosjes. Zou eens goed naar de oorzaak moeten worden gekeken.

0
Alfons Haavers 22 maart 2022 om 12:14

Jij denkt misschien aan…? Zou het…? Nee toch? Of wel…?

0
NiM 22 maart 2022 om 12:19

Ik zou lopen en langlaufen eerder zien als sporten waar je een constant tempo aanhoudt. Ook heel zwaar natuurlijk maar ik vermoed minder interval dan in het wielrennen en dus ook een constantere hartslag

0
bunchsprinter 22 maart 2022 om 09:35

Wat fijn voor hem en zijn familie. Elkaar maar een flinke knuffel geven en je zegeningen tellen. Wielrennen is fantastisch maar absolute bij zaak in het leven. Spoedig herstel toegewenst aan Sonny.

0
Panache 22 maart 2022 om 10:38

Hopelijk komt Colbrelli er weer helemaal bovenop, maar naast fysiek weer in orde zijn zal zoiets mentaal tot een blokkade kunnen leiden (kan ik mij zo voorstellen). Durf je ooit weer net zo diep te gaan, zo ver in het rood tijdens een sprint? Ik zou het niet durven, ook niet als doctoren groen licht geven.

0
Murcia 22 maart 2022 om 10:45

Zal inderdaad een barrière kunnen zijn, aan de andere kant heb je het voorbeeld van een Shanne Braspennincx die na haar hartaanval vol doorging met de sport en Olympisch goud pakte. Ieder zal er op zijn of haar manier mee omgaan, belangrijk lijkt mij dat Sonny de juiste begeleiding zowel fysiek als mentaal van de ploeg krijgt.

0
Jeroom 22 maart 2022 om 10:40

Op dit moment iets minder belangrijk en misschien wat vooruitlopend op de zaken.

De kans dat Colbrelli net als Christian Eriksen een inwendige defibrillator geïnstalleerd krijgt lijkt mij aannemelijk. Nu mocht Eriksen om deze reden niet meer in de Italiaanse competitie voetballen, zou dit ook gelden voor wielerwedstrijden binnen Italië?

Daarnaast is het, zoals hierboven gereageerd, inderdaad de vraag of het wel verantwoord is om nog zo'n intensieve duursport te beoefenen.

0
girardengo 22 maart 2022 om 12:08

Ik kan me goed voorstellen dat een sporter zichzelf na zo’n gebeurtenis niet meer capabel vindt voor topsport. Ook al lijkt het lichaam weer in orde.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone