Opvallend: continentaal team wil van start in WorldTour-races Québec en Montréal

woensdag 10 juni 2020 om 13:49
Opvallend: continentaal team wil van start in WorldTour-races Québec en Montréal

© Cor Vos

Het Colombiaanse Team Medellin, met onder meer Óscar Sevilla en Fabio Duarte aan boord, heeft bij de UCI een ‘speciale vergunning’ aangevraagd om te mogen deelnemen aan de GP’s van Québec en Montréal. Opvallend, want continentale teams hebben volgens de UCI-regels geen startrecht in de WorldTour.

ProTeams, zoals de Belgische ploegen Alpécin-Fenix, Sport Vlaanderen, Bingoal-Wallonie Bruxelles en Circus-Wanty Gobert kunnen via wildcards startrecht krijgen in het WorldTour-circuit. Continentale teams, zoals Tarteletto-Isorex, Vlasman CT of BEAT Cycling Club, absoluut niet. Zij kunnen bij UCI-reglement nooit uitgenodigd worden voor wedstrijden van het hoogste niveau.

Maar sportdirecteur José Julián Velásquez bevestigt aan Zikloland.com dat hij bij de Internationale Wielerunie toch een verzoek heeft ingediend om een uitzondering te maken en dit jaar toch uitgenodigd te worden voor de Canadese GP’s. “Door de coronapandemie zijn veel wedstrijden in de VS geannuleerd”, vertelt Velásquez. “We willen echter absoluut onze leidersplaats in de America Tour Ranking verdedigen. Daarom hebben we dit verzoek ingediend.”

De Canadese klassiekers staan op 11 en 13 september op de agenda, overlappend met de Tour de France en Tirreno-Adriatico. Benieuwd of de UCI gehoor geeft aan Velásquez’ verzoek en zo mogelijk een precedent schept…

Dit artikel delen:

14 Reacties

Samlambeej 10 juni 2020 om 14:12

doen!

0
Maillot à Pois 10 juni 2020 om 14:23

Ze maken wel kans, gezien veel Europese ploegen niet voor een Transatlantisch uitstapje zullen staan springen.

0
Samlambeej 10 juni 2020 om 14:33

Die Sevilla gaat nog aardig mee. Vind het team er ook heel netjes uitzien.

0
Paul Bus 10 juni 2020 om 14:37

Viva Oscarito

0
toiletduck 10 juni 2020 om 14:47

Dat CT’s nooit startrecht kunnen krijgen in WT-koersen heeft toch oa te maken met eisen die gesteld worden aan doping measures? Bv out of competition controles en whereabouts? Lijkt me alleen al om die reden vreemd als hieraan gehoor wordt gegeven.

0
Natte spons 10 juni 2020 om 16:22

Juist dit jaar niet, omdat ook bij de WT ploegen er vrijwel geen controles zijn gedaan.

0
Cyclinglife 10 juni 2020 om 15:03

Als er plek over is omdat anderen verstek laten gaan, doen. Zo niet, dan niet.

0
Polleke 10 juni 2020 om 15:05

Ze gaan toch flexibel moeten zijn want vanuit Europa gaat het dit jaar niet komen…

0
Verweggistan 10 juni 2020 om 16:32

Nationale teams kunnen wel uitgenodigd worden. Dus ze kunnen meedoen als Colombiaanse nationale selectie en in de reglementen staat vervolgens nergens dat al die renners ook uit Colombia moeten komen, dus Sevilla kan ook mee.

Dat deden ze ook ooit eens bij Rabobank, toen ze een samengesteld ploeg wilden maken met het CT. Dat mocht officieel niet, dus deden ze mee als nationale selectie, met daarbij de Duitser Martens en de Belg Nuyens.

0
Maillot à Pois 10 juni 2020 om 19:57

Volgens mij kunnen bij WorldTour wedstrijden enkel nationale selecties uitgenodigd worden uit het land van de organisatie. In dit geval Canada dus (er neemt ook elk jaar een Canadese nationale selectie deel in Montréal en Quebec).
Maar ’t wordt moeilijk voor Sevilla en kompanen om die te halen ;-)

0
aardappeljager 10 juni 2020 om 18:29

Benieuwd of er iets aan de startplicht van WT ploegen gaat veranderen dit seizoen. Met al deze wedstrijden tegelijk zal het toch aardig lastig worden om naast renners ook een volwaardige begeleiding neer te zetten in alle koersen

0
MauRisico 10 juni 2020 om 18:38

Hier zijn toch helemaal geen punten te behalen voor de America Tour Ranking?

0
ewoedski 10 juni 2020 om 19:39

Dat dacht ik ook. Als het wel om punten gaat voor het team, dan gaat de oplossing van Verweggistan niet werken. Die nationale selecties zijn die in de Worldtour wel toegestaan?

0
Maillot à Pois 10 juni 2020 om 20:18

Vreemd genoeg zijn er wel hier wel degelijk punten te rapen voor de America Tour ranking.
Zo is de individuele America Tour vorig jaar gewonnen door Bernal, en zelfs zijn punten van de Tour de France telden hiervoor mee.
Voor de Team ranking komen enkel niet-WorldTour teams uit het continent Amerika in aanmerking, maar de punten gescoord in elke wedstrijd op de internationale kalender tellen wel mee.
De punten van het team zijn trouwens een optelling van de punten van de beste renners van het team, dus wellicht tellen punten gescoord door de renner terwijl hij deel uitmaakte van een nationale selectie ook gewoon mee (maar dat ben ik niet zeker).

Maar in WorldTour wedstrijden mogen wel enkel nationale selecties deelnemen uit het land van de organisatie, in dit geval Canada, dus sowieso geen oplossing voor Sevilla & co.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone