Opnieuw succes voor Ethan Hayter in Ronde van Romandië
foto: Cor Vos
donderdag 28 april 2022 om 17:31

Opnieuw succes voor Ethan Hayter in Ronde van Romandië

Ethan Hayter is opnieuw succesvol gebleken in de Ronde van Romandië. De Britse allrounder was dinsdag al de beste in de proloog en spurtte vandaag naar de zege in een rit met start en finish in Échallens. Jon Aberasturi kwam als tweede over de meet, topfavoriet Fernando Gaviria moest het doen met een derde plek. Rohan Dennis blijft leider.

De eerste rit in lijn van de Ronde van Romandië, gewonnen door Dylan Teuns, was een venijnige. Op dag drie kregen de coureurs het vermoedelijk iets gemakkelijker, want de rit van vandaag was op papier de gemakkelijkste van de ronde. Onderweg werd alleen La Praz (6,7 km aan 4,6%) beklommen. Mocht deze klim in de finale gelegen hebben, dan zou hij wellicht nog tot afscheiding kunnen leiden, maar nu leek dat onwaarschijnlijk. Na de top was het namelijk nog meer dan tachtig kilometer naar de streep. En dus was het uitkijken naar rappe mannen als Fernando Gaviria, Patrick Bevin en Jon Aberasturi.

foto: Cor Vos

Vier renners vormen de vroege vlucht
Het peloton begon, zonder Rigoberto Urán, Matthew Holmes en Kevin Colleoni, aan de rit van net geen 170 kilometer. Vier renners kozen al snel het ruime sop en kregen een vrijgeleide van het peloton. Diego Lopez (Equipo Kern Pharma), Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty-Gobert) en thuisrijder Nils Brun (Zwitserse nationale ploeg) wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van goed drie minuten. In het peloton was er geen paniek: Jumbo-Visma, de ploeg van leider Rohan Dennis, en UAE Emirates controleerden de boel en wisten de aanvallers binnen schootsafstand te houden.

Er viel vandaag maar weinig te genieten, al begon de vermoeidheid wel in de benen te kruipen bij de coureurs. Op een van de vele ongecategoriseerde hellingen, op net iets minder dan veertig kilometer van de streep, spatte de kopgroep uiteen. Bij Planckaert ging plots het licht uit en ook voor de Spanjaard Lopez ging het te snel. Brun en Skujiņš besloten het tempo daarentegen wat op te schroeven en reden zo weg van hun medevluchters. Met een voorsprong van een minuut begonnen de twee overgebleven koplopers aan de laatste dertig kilometer van de etappe. Dit bleek niet toereikend om ook uit de greep te blijven van het peloton.

INEOS Grenadiers trekt door 
Met nog twintig kilometer op de teller werden Brun en Skujiņš tot de orde geroepen en niet veel later namen de mannen van INEOS Grenadiers de koers in handen. De Britse formatie probeerde het tempo nog wat verder op te trekken op de laatste ongecategoriseerde hellingen, in de hoop zo de pure sprinters overboord te gooien. Eerst was het aan Laurens De Plus om de boel te schiften en vervolgens was het de beurt aan Andrey Amador om de boel nog wat verder uit te dunnen. De mindere goden gingen onherroepelijk overboord en ook voor een kandidaat-ritwinnaar als Ethan Vernon ging het te snel.

foto: Cor Vos

Fernando Gaviria, de op papier snelste renner in deze Ronde van Romandië en de grote favoriet voor de ritzege, wist de laatste klim wel zonder problemen te verteren en kon zich zo gaan opmaken voor een (eventuele) sprint van een grote groep. Israel-Premier Tech trok naar de kop met nog twee kilometer te gaan, maar werd al snel weer overvleugeld door de mannen van AG2R Citroën. Dit was echter eveneens van korte duur, aangezien de renners van INEOS Grenadiers hun lead-out tot in de perfectie wisten te timen. Ethan Hayter werd zo uitstekend gepiloteerd, ging als eerste de sprint aan en wist zijn concurrenten op overtuigende wijze te verslaan.

Met een vingertje op zijn mond, waarschijnlijk als reactie op zijn criticasters, vierde Hayter zijn tweede overwinning in deze Ronde van Romandië. Aberasturi wist zich voor het eerst dit jaar echt te mengen in het sprintgeweld en werd tweede, Gaviria stelde teleur en moest zich tevreden stellen met een derde plaats. Quinten Hermans liet zich opnieuw zien in de finale en werd keurig zesde. Steven Kruijswijk was ook attent in de finale en kwam als tiende over de finish. Zijn ploeggenoot Rohan Dennis gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
28 april 2022 17:34
Met dank aan een heel sterke Sheffield !!

Is Thomas zijn tijdstraf trouwens terug ingetrokken, of klopt er iets niet aan de stand?
28 april 2022 17:34
Het kan aan mij liggen maar waarom komt iedereen 2 seconden dichter op Dennis?

Goed gedaan van Ineos, heft in handen genomen en beloond met de ritzege, Gaviria topspurter van weleer, weinig meer van over. Had dit toch met 2 vingers in zijn neus moeten winnen.
    28 april 2022 18:08
    Die 2sec die zaten tussen het groepje Hirschi (op 2sec van Teuns/Dennis) en de groep erachter (op 4sec van Teuns/Dennis) zijn weggelaten. Dus dat deel van het peloton “wint” daardoor 2sec op oa Teuns, Dennis, Hirschi & Hermans.
    28 april 2022 18:09
    Bedankt had ik nog niet gezien :)
    28 april 2022 18:19
    Dennis 'beetje dom' dan. Hij was altijd vooraan de laatste 8 km, en liet op 300m lopen, dat is niet zo slim.
    Maar wordt misschien nog gecorrigeerd als er geen gat van een hele seconde was?
    28 april 2022 18:22
    @turtlehead gaat om de aankomst van gisteren waar ze verschillen hebben weggehaald niet om vandaag.
    28 april 2022 18:25
    Vandaag 17e en op de eerste rijen binnen gekomen, dus daar had het sowieso nooit vandaan gekomen.
28 april 2022 17:34
Sheffield doet 'even' een lead-outje van bijna een kilometer. Indrukwekkend.
28 april 2022 17:35
Sterke renner, hoor. Die kan echt veel. Zou me niks verbazen als hij over enkele jaren gewoon een klassement rijdt in een GT, iets wat ik hem nu niet zie doen, natuurlijk. Het is nu meer een snelle klassiekerrenner. Ze hebben Thomas echter ook van klassiekerrenner omgeturnd in AK-man.
    28 april 2022 17:39
    Een ding kan ie niet, voorin rijden en daar blijven. Doordat ie zovaak aan de staart rijdt zal ie ook nog vaak opgehouden worden door valpartijen en gelost worden in waaiers.
28 april 2022 17:40
Kruijswijk komt er door!
28 april 2022 17:45
Het is nogal een obsessie voor je, niet?
Hayter komt ook op de shitlist met zijn nare vingertje. Er zitten flink wat arrogante ventjes tussen bij de nieuwe generatie renners zeg. Iets te veel afgekeken van het voetbal waarschijnlijk..
    28 april 2022 17:48
    Vingertje naar alle Haters.
    28 april 2022 17:54
    Hayters gonna hayte
    28 april 2022 18:07
    Kan iemand me uitleggen wat het vingertje betekende?

    Ik zie het inderdaad bij voetballers, die menen dat alle criticasters hun mond moeten houden als ze een bal in een netje hebben geschopt. Alsof daarvoor elke vorm van kritiek onterecht was, en daarna iedereen zijn bakkes moet houden.

    Vaak zegt zo'n gebaar meer over degene die het maakt dan degene voor wie het is bedoeld.

    En als het gaat om kritiek: na zijn hele goede najaar in 2021 vond ik hem tot op heden dit seizoen gewoon slecht presteren... hij lijkt pas nu weer aan te knopen bij 2021.
    28 april 2022 18:13
    @Michelangelo
    Hij heeft een hoop gezondheidsproblemen gehad dit voorjaar, covid en de naweeën ervan. Zelfs even de trainingen volledig onderbroken vorige maand.
    Het vingertje zal wel voor de kritiek op de val van gisteren geweest zijn.
    28 april 2022 18:13
    Er zal hem gisteren wellicht, misschien zowel intern als van buitenaf, verweten zijn dat hij niet voorin zit bij die val en zijn leiderstrui kwijtraakte. En dit is zijn revanche. Maar dat is mijn interpretatie.
    28 april 2022 18:16
    Vingertje was voor de liters azijn op WF.
    28 april 2022 18:21
    Vingertje was ongetwijfeld richting mij, ik beweerde gisteren dat hij veel te ver van achter reed. Maar ik trek er geen woord van terug!
    28 april 2022 18:27
    Of hij wilde gewoon wat stilte aan de streep.
    28 april 2022 19:08
    Wat moet het zwaar zijn om jou te zijn. Sterkte!
    28 april 2022 19:13
    Vingertje? Direct sympathie kwijt. Net als bij onze spookrijdende veldrijder/sprinter
    28 april 2022 20:01
    Jullie zijn wel streng zeg. Sport is emotie
28 april 2022 17:47
jouw post begon lovend dus ik schrok een beetje, maar hierna ging je op vertrouwde voet verder met een zoveelste sneer zijn kant op. Dennis alert van voren en geen problemen gekend, weer een dag dichter bij de eindzege.
    28 april 2022 17:49
    poeh dat is ook weer een beetje overdreven he, Dennis is hier absoluut niet de topfavoriet. Gun het hem en TJV van harte maar mag blij zijn met een top 10 plek.
    28 april 2022 18:01
    Welke post? Weggehaald. Waarom? Geen idee. Geen grofheid, geen beledigingen. Slechts een verhuld compliment aan Gesink die laat zien hoe het wel moet.
    28 april 2022 18:04
    Waarschijnlijk doordat je dat compliment had verhuld in een post die als anti-supporteren te bestempelen valt? Gezien de reacties ga ik daar althans vanuit. Meen dat dat tegen de huisregels is.
    28 april 2022 18:06
    Anti-supporteren? Dus als iemand zijn werk niet naar behoren doet mag dat hier niet gezegd worden? Vreemd...
    28 april 2022 18:28
    Ik denk dat een niet functionerende renner benoemen geen probleem is, maar dat het wel on-topic moet zijn. Vandaag in een sprintrit zonder aanleiding hakken op Kruijswijk zal anders worden beoordeeld. Niet heel vreemd eerlijk gezegd.
    28 april 2022 18:39
    Franco jij doet niks anders dan anti supporteren. Daar leef jij toch voor?
    28 april 2022 19:23
    @Morgenstern: heb je de koers wel gezien vandaag? Ineos maakte oorlog, alleen Gesink was paraat om de koppositie van Dennis te beschermen.
    28 april 2022 19:25
    Ik heb Kruijswijk anders ook op kop van het peloton zien rijden, wellicht was je toen net even een glaasje azijn aan het inschenken
    28 april 2022 19:37
    Ineos reed vanaf de laatste klim heel hard op kop voor Hayter (Oorlog? Nee, natuurlijk niet) en Dennis zat daar constant vlak achter samen met Kruijswijk (daar gebracht door Roosen en enkel even afwezig toen hij het gras op zocht). Na de klim kwam Gesink weer terug vooraan om Dennis nog even naast Ineos te zetten (Kuss deed dat later ook nog even), verder zat hij steeds uitstekend achter hun met rugdekking van Kruijswijk. Allemaal prima verlopen, zonder gekke dingen of redenen om over te zeiken.

    Heb jij de koers ook gezien?
    28 april 2022 20:00
    Rugdekking? Ja, daar zijn de "knechten" van JV uitmuntend in, dat geef ik toe.
    28 april 2022 20:19
    Zeiken om het zeiken is natuurlijk altijd mogelijk, maar vandaag was Dennis gewoon constant uitstekend omringd en was er geen moment een gebrek aan ondersteuning.

    Wanneer je je kruit zou bewaren voor momenten dat je wel een punt hebt, kom je op die momenten misschien wat scherper binnen. Nu lijkt je gewoon iemand die het toch nooit goed genoeg zal vinden, waardoor je kritiek totaal waardeloos wordt.
    28 april 2022 20:40
    Harry Longbaugh heeft gelijk.
28 april 2022 17:52
Puike sprint van Vlasov ook, die pakte nog bijna Gaviria.
28 april 2022 18:00
Hoogtepunt van de dag toch wel die laatste tussenspurt:

Toms pakt ‘m voor … Nils en, vooral, Krists… en dat in Thierrens!

Daar wordt Kopinkass - die van de rare kronkels - nu blij van…
    28 april 2022 18:24
    Haha. Daar kan ik me nu WEL iets bij voorstellen
28 april 2022 18:10
@redactie - het is toch 3e dag? Ook al is het de 2e etappe? Verwarrend allemaal. Ze hadden die proloog gewoon etappe 1 moeten noemen.
    28 april 2022 18:21
    Groetjes aan de voetjes, want het hoofdje kan niet volgen? ;-)

    (Onschuldig taalgrapje, dames en heren)
    28 april 2022 21:44
    @kopinkas, er stond eerst op dag 2, maar dat is nu al veranderd naar dag 3 ;)
28 april 2022 18:21
Hayter heeft het fantastisch afgemaakt. Zo neem je revanche op jezelf.
Dat vingertje heeft me mateloos geïrriteerd. Zo ongelofelijk ongepast. Moeten we allemaal onze mond houden omdat hij gisteren dom koerste? De kritiek was volledig terecht en als Hayter gewoon van voren had gezeten dan had hij nog steeds in de leiderstrui gereden en twee overwinningen gehad.
    28 april 2022 18:48
    Helemaal eens. Een klassementsleider moet zijn positie verdedigen, hoe dan ook.
28 april 2022 19:11
edit wf: tot ziens
    28 april 2022 19:19
    Lekker uitgeraasd, Bobby? Intelligente reactie die hier zeker door de beugel kan. Maak je geen zorgen, ik zal nooit het knopje "deze reactie is ongepast" indrukken.
    28 april 2022 21:17
    100% eens met Bobby. Ik hoop al maanden dat Franco uitlogt en niet meer terug komt.
28 april 2022 19:26
Pijnlijk voor Gaviria, als je tegen deze 5e rangsprinters al niet meer kan winnen, waar dan nog wel.
    29 april 2022 04:57
    Ook einde contract bij UAE, dat zal moeilijk worden om te verlengen.

    Misschien kan jij zijn seizoen redden in de Giro?
28 april 2022 19:29
Je geeft zelf alleen maar ongepaste reacties zodra het over Kruijswijk gaat, had die knop al tig keer kunnen indrukken met je botte bijl reacties zonder enige vorm van nuance.
28 april 2022 19:30
Hayter is een supertalent, maar het werk van Sheffield en Plapp was fantastisch. Sheffield laatste km was geweldig. Gaviria klopt topsprinter Vlasov nipt in een sprint. Het is over met hem.

Hayter zijn vingertje vond ik wel grappig. Hij kreeg kritiek omdat hij gisteren heel de dag vanachter zat en mede daardoor achter de val zat. Vandaag doet hij wat de criticasters al maanden zeggen wat leidt tot een overwinning en toch komt hij met een vingertje. Terwijl de criticasters gewoon gelijk hadden.
    28 april 2022 19:57
    Vandaag heeft ie toch opnieuw de hele tijd achterin gereden, en pas in de laatste 20 km opgeschoven?
    28 april 2022 20:28
    @ Maillot à Pois
    Ik zag hem vandaag bijna heel de dag in het wiel van Plapp zitten in het eerste deel van het peloton.
    28 april 2022 20:41
    @adelaar
    Ah ok
    Ik heb zelf niet kunnen kijken vandaag maar baseerde me op de Sporza live blog
    16u27
    Ook vandaag wordt de staart van de kudde bevolkt door Ethan Hayter. De Brit won dinsdag, maar lijkt toch op de sukkel met zijn gezondheid.

    16u50
    Ethan Hayter is nu toch wat meer opgeschoven naar de veilige sectie.
29 april 2022 10:20
Hayter lijkt wat issues te hebben met in het peloton rijden, als ik het zo inschat. Zijn gedrag in rit 1 was anders niet te verklaren.

Reacties zijn gesloten.