Opinie | Jumbo-Visma had twijfels Tom Dumoulin beter moeten oppakken
maandag 7 september 2020 om 15:00

Opinie | Jumbo-Visma had twijfels Tom Dumoulin beter moeten oppakken

Opinie Liefst 420 dagen zonder rugnummer. Het schot van het startpistool missen. Niet hoeven te wringen voor je positie in het peloton. Niet voelen hoe de concurrentie je longen in brand steekt en je benen met giftig melkzuur laat vollopen. En niet weten of de cijfertjes die je op de trainingen wegtrapt voldoende zijn om in een wedstrijd een hoofdrol op te eisen.

Het zijn ook honderden dagen leven met de onzekerheid of je op het hoogste niveau kunt terugkeren. Een eeuwigheid uitkijken naar een rentree met de vraag of de knieblessure volledig hersteld is, of de parasieten uit de darmen zijn verdwenen en of het Corona-virus het peloton niet stil legt.

Twijfels
Het is logisch dat de twijfels zich in die lange periode opstapelen. Tegen De Telegraaf erken je midden in de Corona-lockdown te overwegen om met een psycholoog hierover te praten. Dit is niks nieuws want vanaf de Tour-start in Utrecht in 2015 laat je in diverse interviews al doorschemeren dat je nadenkt om een sportpsycholoog op het mentale vlak in te schakelen.

Je rentree in het peloton moet een grote opluchting zijn. Op je tweede koersdag in de Tour de l’Ain ken je meteen een mindere dag. Een etmaal later kun je gelukkig wel weer de beste klimmers pijnigen op de lastige Grand-Colombier. Wat zegt dat over je herstelvermogen en over je regelmaat? Gelukkig voel je je in de Dauphiné vijf dagen achter elkaar conditioneel sterker worden, maar na deze ‘kleine Tour’ ben je weer een paar dagen zwak, ziek en misselijk van alle inspanningen in de Rhône-Alpes. Dan weet je ineens weer wat de betekenis van een vaatdoek in de wielersport is.

Dan dient zich de vraag aan welke houvast die acht koersdagen je geven voor de zwaarste wielerwedstrijd van het jaar, voor die grote ronde van ruim drie weken de Tour de France? Hoe kun je je waarde bewijzen in de beste wielerploeg van die ronde? Als nieuwkomer in een ploeg wil je je immers altijd bewijzen.

Vrij kopen
Daarbij weet je ook hoe diep dat nieuwe team in de buidel heeft getast om jou vrij te kopen van je doorlopende contract bij je oude ploeg. Stiekem wil je ook het ongelijk van je voormalige werkgever bewijzen. En eenmaal als het ‘Grand Départ’ is geweest moet je dagelijks omgaan met de druk van de buitenwereld voor wie je nog altijd een van de grote favorieten voor de eindzege van de Tour bent.

Er spoken de afgelopen dagen meer vragen dan antwoorden door het hoofd van Tom Dumoulin. Als er een onzichtbare en onvermurwbare tegenstander in de wielersport is, dan zijn het de twijfels. Als wielrenner moet je tien keer kunnen doodgaan om in de positie te komen om voor de overwinning mee te spelen. Wanneer de twijfels overheersen bij iedere keer dat je spreekwoordelijk overlijdt, drijf je steeds verder van het podium weg.

Onbewust nemen die twijfels de overhand. Op Orcières-Merlette zit je gewoon van voren in de elitegroep van zestien renners. Toch benadruk je voorbij de finish dat je je niet goed voelt. Dat dit niet het niveau is waarvoor je naar de Tour bent gekomen.

Grote fout
Eerlijk beken je later zelfs dat dit gevoel steeds meer grip op je krijgt. Het is op dat moment aan je ploeg om hier goed mee om te gaan. Om duidelijk rekening ermee te houden dat de twijfels in een eerste rit door de Pyreneeën naar Loudenvielle de overhand kunnen krijgen. Dat de onzekerheid over je vormpeil je koersgedrag kan beïnvloeden. Cijfertjes spelen in het wielrennen een belangrijke, maar geen dominante rol. Tactiek en psychologie zijn zeker zo belangrijk. Jumbo-Visma heeft je mentale signalen echter niet goed opgepakt.

Dat je op de hors-categorie klim de Port de Balès begint te kraken onder de inspanningen van jouw ploegmaat Wout van Aert is niet vreemd. Dat je je vervolgens buiten het plan van de ploeg om op de eerste kilometers van de slotklim de Col du Peyresourde op kop van de groep nestelt en je eigen klassement opoffert voor het teambelang is een grote fout. Een fout die een renner van jouw statuur eigenlijk niet meer mag maken.

Maar, dit scenario had van tevoren ook in de ploeg besproken moeten worden. De no-go voor deze tactiek had de teamleiding je al voor de start moeten benadrukken. Heel simpel: een schaduwkopman mag zich in een grote ronde nooit in de eerste bergrit reeds opofferen. Zolang de eerste kopman niet in problemen komt, moet hij altijd proberen om zelf zo lang en zo hoog mogelijk in het klassement te blijven.

De Pyreneeën hebben duidelijk gemaakt dat Dumoulin na de lange periode zonder koers nog niet honderd procent topfit, maar ver verwijderd van zijn topvorm is hij zeker niet. Je dunt met je raid in de eerste kilometers van de Peyresourde het elitegroepje uit tot negen renners. Of je net als Egan Bernal op het elastiek nog lang bij de eerste groep had kunnen aanhaken zullen we nooit weten. Dat je met die ‘slechte’ benen je tijdverlies tot ver beneden de twee minuten had kunnen beperken lijkt reëel.

Niet haalbaar
Nu Dumoulin buiten de top-10 in het klassement is gevallen en een podiumplaats niet meer haalbaar lijkt, is het duidelijk dat de Nederlandse ploeg volledig de kaart van Primoz Roglic zal spelen. Zeker met de gele trui (al is het met miniem verschil) reeds om de schouders van de Sloveen is de Sloveen nog altijd de grote favoriet voor de eindzege, terwijl Jumbo-Visma zonder twijfel de sterkste ploeg in deze ronde heeft. Alleen mist geel-zwart na afgelopen weekend een tweede troefkaart om in het klassement uit te spelen.

Met Tadej Pogacar als beste man van de Pyreneeën en Egan Bernal die in de rit naar Laruns eindelijk weer in de buurt van zijn vormpiek van vorig jaar lijkt te komen, staan Roglic en Jumbo-Visma nog twee zware weken te wachten. Zeker in de rit naar de Col de la Loze (op 2304 meter) en de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles mag je de concurrentie niet onderschatten. Bernal groeit boven de tweeduizend meter, terwijl Pogacar zijn landgenoot Roglic al tijdens de nationale titelstrijd tegen de chronometers in een klimtijdrit versloeg.

Geel
De vraag is hoe Jumbo-Visma Dumoulin nu het beste kan inzetten om de gele trui naar Parijs te brengen. Defensief door het tempo hoog te houden voor Roglic? Dan moet je zeker weten dat Roglic zijn tegenstanders bergop ergens kan lossen. Of offensief door mee te springen met andere concurrenten. Aangezien de eerste twaalf renners uit het klassement twaalf verschillende ploegen vertegenwoordigen zou je met Dumoulin in de aanval extra druk op de belangrijkste concurrenten van Roglic kunnen zetten.

Wellicht is de aanval wel de beste verdediging voor het geel.

RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
6 september 2020 22:57
Ik stel een aantal dingen voor mezelf vast wat betreft Tom Dumoulin :
- Hij is gewoon nog niet zo goed als hij en iedereen zou willen dat hij was.
- Hij heeft echt heel lang geen wedstrijden gereden, heeft een serieuze knieblessure gehad en is van ploeg gewisseld. Dus heel vreemd is het niet dat hij nog niet top is.
- Hij raakt mentaal snel ontmoedigd en is erg wisselend in stemming. Sportpsycholoog geen overbodige luxe.
- Ik denk dat hij zeker nog beter kan gaan presteren met meer koersritme en minder mentale twijfels / gepieker. Hij is een kampioen. Kampioenen nooit afschrijven.
6 september 2020 23:42
Dat er toch in de buidel is getast, is nooit bekend geworden. Het zou vanzelfsprekend horen te zijn, dat dit gebeurd is, maar wat men er tot nu toe over gelezen heeft, is dat men men hem zonder financiele vergoeding heeft laten vertrekken. Dan heeft Raymond Kerckhoffs toch inside informatie hier over. Raymond over wat voor bedragen gaat het hier ongeveer over of gooi je ook zo maar een balletje op om dit punt aan te roeren?
    7 september 2020 09:39
    Het lijkt vooral een gevalletje, hoe verwoord je het naar de buitenwereld. Stel Dumoulin heeft van een behoorlijk aantal maanden salaris afgezien in 2019 en Jumbo heeft Dumoulin daarvoor riant gecompenseerd bij het tekenen van het contract. Je kunt dan inderdaad zeggen dat er geen financiële vergoeding is betaald (aan Sunweb).
6 september 2020 23:56
Mensen, het is heel simpel...

Tom is een denker en een gevoelsmens.

En daarmee in eerste instantie geen killer.

Dat kan zeker nog komen indien nodig.
    7 september 2020 06:22
    interessant, maar denker en gevoelsmens zijn doorgaans tegengestelden. Dat Dumoulin vooral een emotionele, gevoelige jongen is, daar kan ik me in vinden. Maar van nature een denker... ?
    7 september 2020 11:01
    Wat Kruithof zegt, en daarnaast nog is andermaal bewezen dat hij moeilijk te coachen is. Je kan wel roepen dat je een teamspeler bent, maar daden zeggen meer dan woorden. Goede bedoelingen laten hem in schoonheid sterven, maar met wat meer realiteitszin had de situatie (nog) rooskleuriger geweest voor TJV.
    Tom is denk ik een sympathieke renner van wereldklasse, maar of dat alleen genoeg blijkt te zijn voor een overwinning in de Tour??
    7 september 2020 15:43
    @Wim ; Gevoelsmensen kunnen heel goed tegelijkertijd denkers zijn. Ze zijn zelfs vaak wat filosofischer ingesteld. Een 'denker' is niet automatisch een heel rationeel iemand. En zelfs die twee factoren (gevoel en ratio) kunnen vorm hebben in iemands persoonlijkheid. Dumoulin heeft echt allebei.
7 september 2020 00:35
Dumoulin niet goed genoeg, Kuss niet altijd op het appel, Roglic die Pogacar moet laten rijden en niet aanvalt waar hij dat wel moest doen.
Het begint te wankelen bij TJV. Het zou me niets verwonderen moesten we in de Alpen ineens Carapaz, Sivakov en andere Grenadiers een pak beter dan TJV voor de dag zien komen.
Op dit ogenblik ben ik, ondanks de kleine achterstand, eerder geneigd te zeggen dat Bernal de tour gaat winnen.
    7 september 2020 01:12
    Ik denk ook dat Bernal wint maar hoop het niet. Rabo-Jumbo-Belkin is vaak door het ijs gezakt in riante posities. Denk aan Kruiswijk en Rasmussen bijvoorbeeld. Hoewel Roglic beter en koeler is dan die twee, denk ik toch dat de euforie te groot is en er te veel met krachten gesmeten wordt - nu al. In de derde week gaan ze denk ik de prijs hiervoor betalen. Roglic valt door een vermoeid en onachtzaam moment oid. TD is dan aan het beteren maar krijgt die idiote drie minuten niet meer weg. Sky-Grenadiers komen dan op routine en sluwheid bovendrijven en Bernal wint. Net zoals Oranje het WK voor de finale gaat winnen maar erna met brons of zilver naar huis gaat. Jumbo-Visma is te euforisch en te emotioneel. Mark my words.
    Zou graag ongelijk krijgen maar vrees van niet.
    7 september 2020 06:30
    Wat hebben jullie van Bernal gezien tot nu toe wat julie doet geloven dat hij de tour gaat winnen? In beude bergetappes waren de 2 slovenen, die beide ook een veel betere tijdrit hebben, een stuk sterker. De sprint om de bonis op de top sprak boekdelen lijkt mij.
    7 september 2020 07:49
    Bernal wordt een soort mythische 3e week en hooggebergtekrachten toegekend op basis van een sample size van 1 zwak bezette tour de france, waarvan ook nog eens de moeilijkste etappes (deels) werden afgelast.

    Natuurlijk is Bernal een geweldig coureur en één van de beste klimmers van het peloton, maar hij steekt er echt niet zo met kop en schouders bovenuit als velen lijken te denken. En op basis van wat we tot nu toe in de tour en eigenlijk het hele jaar al gezien hebben, id hij zeker niet beter dan Pogacar of Roglic.
7 september 2020 06:51
Typisch captain hindsight Telegraaf stuk. Not my cup of tea en vind het ook niet op WielerFlits passen.
7 september 2020 07:11
Wat mij betreft een wondzoutwrijver dit artikel.

Vandaag is ook wel gebleken dat Dumoulin simpelweg niet bij de besten hoort en uiteraard was daar via Jumbo en de renner zelf rekening mee gehouden van tevoren. Even goed draai je het om en stel je vast hoe hoog niveau je meteen haalt bij je rentree.
    7 september 2020 07:23
    Eens, er is een soort behoefte naar ongezonde beheersing naar alles. Maar er is volgens mij niemand met waarzeggende kwaliteiten in en rond de Tour.
7 september 2020 07:36
Goede analyse van Aike Visbeek in de Avondetappe: als Tom korter had gestaan in het klassement had hij een factor kunnen zijn in de Tourzege door een ontsnapping in de derde week, dat is met 3 minuten ruim een stuk moeilijker.
    7 september 2020 07:54
    Dat is toch een open deur van heb ik jou daar? Dat snappen ze bij Jumbo ook wel. Dat snapt Tom zelf ook wel, maar hij was niet goed genoeg. Had hij goed genoeg geweest om nu op bijvoorbeeld anderhalve minuut te staan i.p.v. 3 minuten? Misschien wel en daarom was wat Tom zaterdag deed niet zo slim, maar dat hebben Jumbo en Tom zelf ook al toegegeven. Dat is niet echt een analyse, maar meer gewoon vertellen wat iedereen al weet.
    7 september 2020 10:06
    De fout is natuurlijk niet meer te herstellen, maar het is wel ter lering. Als je twee kopmannen hebt, moet je daar ook zo lang mogelijk gebruik van maken.
    7 september 2020 10:35
    Die factor kan hij zijn zelfs met 3 minuten, want INEOS gaat hem nooit veel ruimte geven en soupeert dan zijn team op.
7 september 2020 07:58
Ik wist niet dat je twijfels kan 'oppakken'. Gebruik jij daar gespecialiseerd gereedschap voor, Raymond?
7 september 2020 08:47
Opinie vanuit de houding dat topsport keihard is en dat je daar niets anders dan perfectionisme mag eisen. Zeg maar die goede oude turntrainers die alleen maar konden schreeuwen en intimideren.
Prachtig drama dit gebeuren met Dumoulin. Hij wil mens blijven zoals hij dat zelf ziet.

Kerckhoffs is geen mamil, anders had hij daar wel oog voor gehad.
7 september 2020 10:54
Ik denk dat het te maken heeft met het niet goed gebruiken door Tom van de Jumbo Food app
7 september 2020 11:13
Leuk, zo'n Telegraaf artikel bij Wielerflits.

Van mij mag je het ook laten. Nul inside info, gewoon van de zijlijn wat theorietjes droppen.

Vind ik op zich prima, maar daar is het reactieformulier toch voor?

edit wf: gedraag je

7 september 2020 11:46
Ik begrijp vooral het huidige gedrag van Jumbo niet en vele met mij. Deze idiote manier van op kop rijden zonder enig resultaat, kost heel veel energie en letterlijk eigen mensen. Stel dat Tom in de tijd er door komt, dan is hij nu compleet zinloos door zijn eigen ploeg uit het klassement gereden. Je kunt wel o kop sleuren maar je kunt Roglic er moeilijk vanaf rijden dus zolang Bernal Roglic kan volgen is het allemaal zinloos en had Mitchelton - Scott het werk kunnen doen.

Toen Ineos dit vroeger deed, reden ze of elke dag een andere concurrent eraf of hun kopman maakte het ook echt af. Nu staat Tadej Pogacar niet in het geel vanwege een lekke band, niet door de kolder van Jumbo
    7 september 2020 11:57
    Als Pogacar die tijd niet had verloren had Roglic hem ook niet laten wegrijden.
    7 september 2020 12:01
    +1
    7 september 2020 12:16
    @ghostwriter Je mag de tijd die Pogacar terug pakte toen Roglic hem "heeft laten rijden" en de tijd in de waaier rit allebei wegstrepen !!

    Verlies van Pogacar waaier etappe + 1.21 pakt een dag later + 0.40 terug op Roglic is een verlies van 0.41 seconde en Pogacar staat nu op 0.44 dus hij zou nu op 3 seconde staan wanneer Roglic hem helemaal niet laat gaan.

    Verder zou je denken dat wanneer je complete ploeg zich opblaast en je kunt mee met Pogacar dat je daar de tijd pakt op Bernal?!
    7 september 2020 12:30
    Pogacar had toch geen lekke band toen die laatste schifting plaats vond in de waaiers?

    Volgens mij verliest hij daar de aansluiting, doordat hij enkel nog met klimmers zat toen het door het dorpje aan kwam op positie kiezen. Roglic en Bernal hadden daar nog Gesink en Van Baarle om de klimmers voorin te houden.
    7 september 2020 12:47
    @S. Morgenstern Pogacar zat achterin het peloton toen het brak omdat hij pas juist terug was aangesloten na een lekke band
    7 september 2020 17:19
    Pogacar heeft veel te veel dat hij noest terug moet komen, deze tour alleen al 4 , 5 x.
7 september 2020 12:00
TJV heeft de sterkste renners, maar de zwakste schakel is de ploegleiding - Maassen heeft geen schrijntje koersintelligentie en Niermann lijkt me ook een heel aardige meneer.

Dat een (top)renner tijdens een etappe in vertwijfeling raakt, mag nooit en te nimmer ten koste gaan van de strategie. Sowieso is het de taak van de leiding om voortijdig hierop in te spelen. Maassen leek als excuus aan te dragen dat hij te laat zag wat Dumoulin aan het doen was, in de woorden van Stef Clement "Met het uitvoeren van zijn self fulfilling prophecy" en daarom niet in kon grijpen.
7 september 2020 12:06
Vergeet ik nog te melden dat het grootste slachtoffer van de TJV-strategie Tom Dumoulin is: mentaal op een hoop gereden door de ambitieuze dadendrang van "het eigen management."
7 september 2020 12:52
Zo ken ik Kerckhoffs weer, de beste stuurlui staan aan wal!
7 september 2020 13:02
De enige persoon die mentaal goed omgaat met een mindere fysieke gesteldheid - niet gek na wat er is gebeurd - is Tom Dumoulin zelf. Dat hij wilde laten zien veel voor de ploeg over te hebben is wellicht een 'tactische fout', maar pleit eerder voor hem. Maar ja, de beste stuurlui staan aan de wal (daar hoor ik ook bij);-)
7 september 2020 13:19
Een terechte vraag aan het eind van dit stuk: Hoe nu verder met de gele trui? Heb de indruk dat de dominantie van TJV al minder wordt bergop en ook niet nog twee weken vol te houden is. Het team reed vanaf dag 1 al of het de gele trui had. Dumoulin vooruit laten rijden en de concurrenten in de achtervolging neemt de druk voor de ploeg weg en Roglic kan mee schuiven. Moet TD wel het optimisme en vrije hoofd van een Mollema hebben natuurlijk.
7 september 2020 14:04
edit wf: niet op de man svp

Ondertussen heeft ook Kruijswijk gereageerd op de onbegrijpelijke Jumbo-Vismatactiek. Voor zover ik me kan herinneren is Kruijswijk lid van de Jumbo-Vismaploeg, en was hij er zonder blessure bij geweest in de Tour. Daarenboven heeft hij tonnen ervaring. Deze renner, die op zijn eentje meer verstand heeft dan het zootje ploegleiders van Jumbo-Visma samen, stelt nu heel duidelijk dat Dumoulin en de ploeg in de fout gegaan zijn. Hij zal er wel voor op de vingers getikt worden, maar ondertussen doet hij het toch maar. Misschien helpt het ook om de amechtige ploegtactiek van Jumbo-Visma te laten aanpassen. Op forums allerhande, in de internationale pers, bij veel analysten, wordt de ploegtactiek van Jumbo-Visma steeds meer met de grond gelijk gemaakt. Jammer, o.a. voor de hardwerkende Tony Martin, Van Aert, Gesing e.a. dat ondertussen een enorme kans gemist werd om Bernal op een redelijke achterstand te plaatsen.
7 september 2020 15:12
Het is natuurlijk altijd grappig om te lezen hoe slecht TJV het wel niet doet in deze Tour met drie ritoverwinningen en het geel, daarmee suggererend dat het succes van de ploeg dit jaar puur toeval is en dat de renners ondanks de waardeloze begeleiding van ploegleiders, trainers en de rest van de staf toch nog wel eens iets winnen. Ik zelf had ook kritiek op het niet doorrijden van Roglic zaterdag maar ik ga niet mee in het zeiken om het zeiken over de ploeg. Het nieuwe argument lijkt te zijn dat de ploeg teveel krachten heeft verspeeld, wat je gek genoeg nooit hoorde toen INEOS niet veel anders deed. Bernal wordt sterker, maar waarom gaat iedereen er van uit dat dit niet voor Roglic ook kan gelden. Quintana was zaterdag nog een uitdager maar werd gisteren toen hij elf seconden verloor al weer door velen afgeschreven. Tenslotte Tom, hij maakte zelf een fout en daardoor heeft Primoz er een uitmuntende knecht bij.
    7 september 2020 15:47
    Vrijdag zal JV de tweede kans grijpen Bernal voor de slotweek een morele tik uit te delen. Met UAE zal ook wel een telefoontje worden gepleegd om de puntjes op de i te zetten. Poga (die maar al te goed weet hoe snel hij valt te isoleren) heeft er alle baat bij om niet door JV het mes op de keel te worden gezet. JV houdt het tempo verschroeiend hoog tot 2 kilometer onder de top van de pas de Peyrol, en goede maatjes Poga en Primoz krijgen daarna een (punch)parcours op maat. De vraag is hoe Ineos zich hier tegen zal wapenen.
    7 september 2020 16:05
    De grote vraag is, wat heb je aan al dat Jumbo gejammer op de GRAND COLOMBIER?

    Het is gewoon een fabel dat je de rest kunt slopen zodat Roglic een makkelijk afmakertje heeft. Al dat op kop sleuren is hooguit leuk voor het uitdunnen. eindig je waarschijnlijk weer met een groepje Tadej Pogacar, Primož Roglic, Egan Bernal en Mikel Landa.

    Waar zit dan de winst? behalve mss voor Jumbo supermarkten.
8 september 2020 01:18
Het lijkt me dat het Jumbo management vooraf niet duidelijk "genoeg" ALLE mogelijke situaties heeft doorgesproken met Tom, en hoe op daar te reageren. Als dit GOED was besproken had Tom vooraf geweten dat het nimmer had mogen gebeuren wat hij deed.
Je merkte in het filmpje van NPO vandaag dat Tom zelf ook wel besefte dat het dom was wat hij had gedaan. Hij draaide in de rondte met vreemde argumenten om het alsnog goed te praten. Je zou toch zeggen dat hij ontspannen zou moeten kunnen koersen zoals het gaat, hij had niets te verliezen. Maar goed aan de zijkant is het makkelijk lullen natuurlijk ;-) .

Reacties zijn gesloten.