Ontgoochelde Wout van Aert: “Ik had geen superbenen”

Ontgoochelde Wout van Aert: “Ik had geen superbenen”

© Cor Vos

zondag 26 september 2021 om 17:06

Geen regenboogtrui, zelfs geen podiumplaats voor de Belgen. Een anticlimax na een spetterend WK. Topfavoriet Wout van Aert wond er na afloop geen doekjes om. “Dit is teleurstellend. Maar ik had vandaag niet de benen die ik wilde.”

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Van Aert kreeg naar eigen zeggen al een eerste signaal op de laatste passage over de Smeysberg, waar hij niet meteen kon reageren op een aanval van Alaphilippe. “Maar daarna werd het parcours iets gemakkelijker, dus hoopte ik me te herzetten. De situatie in de koers was ook niet slecht. Maar in de plaatselijke rondes in Leuven liepen de benen helaas verder leeg”, zegt Van Aert.

Van Aert bracht Jasper Stuyven op de hoogte, in de hoop dat die voor eigen volk nog een podiumplaats kon pakken, maar dat lukte net niet. Stuyven werd vierde. “Jammer voor Jasper en voor de ploegmaats. De hele ploeg heeft het prima gedaan. Remco vervulde een mooie rol en ook de rest van het team nam haar verantwoordelijkheid, zelfs op een slimme manier vond ik. Dat maakt het extra teleurstellend dat ik de benen niet had.”

“Alaphilippe was met voorsprong de sterkste in koers”, ging Van Aert voort. “Hij is blijven demarreren tot er niemand meer kon volgen. En wat mezelf betreft… Ik ben ook maar een mens, zeker?” Tot slot gaf Van Aert nog mee onder de indruk te zijn van de sfeer in Leuven en omgeving. “Nog nooit meegemaakt. We konden zelfs niet communiceren door de muur van lawaai waar we doorfietsten.”

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

40 Reacties

de adelaar 26 september 2021 om 17:13

Heerlijk dat ie eerlijk is, alleen even eerder zijn team op de hoogte stellen van zijn dip…. Tactiek is te laat veranderd, te weinig kansen gespreid, echter ik hou van deze man zijn nuchtere reactie op zijn niet winnen.

Groetjesaandevoetjes 26 september 2021 om 17:27

Hij hoopte zich ‘na de Smeysberg te herzetten’, dus denk niet dat hij zijn team eerder op de hoogte had hoeven te stellen.

Mwielerfan 26 september 2021 om 17:29

Vooral remco op kop tussen 35 en 25k had wellicht anders gekund, als wva toen al van z’n flut benen wist.

Staf V 26 september 2021 om 19:34

PATRICK LEFEVERE: “EVENEPOEL HEEFT KOERS HARD GEMAAKT, IN DIENST VAN ALAPHILIPPE”
ZONDAG 26 SEPTEMBER 2021 OM 19:25

Murcia 26 september 2021 om 17:15

Dat moet klote zijn op dit moment maar hij draait er nooit omheen, inderdaad was de uithaal van Julian waar alleen Colbrelli mee kon het punt waarop je wist dat het voor Wout bijna onbegonnen werk zou zijn om het succesvol te kunnen afmaken. Hoewel het soms zo lijkt zijn het geen robots maar mensen en is de vorm van de dag nog altijd ongrijpbaar. Hopelijk voor hem werkt het niet te lang door want volgende week weer een afspraak dacht ik.

De Cabybara van de Conradkade 26 september 2021 om 17:21

Wout souffleert hier het excuus wat Loes over gisteren naar buiten toe kan brengen: “We konden zelfs niet communiceren door de muur van lawaai waar we doorfietsten.”

Mwielerfan 26 september 2021 om 17:31

Als die nou eens het fatsoen zou hebben de pers te woord te staan. Zij komt natuurlijk uit de tijd dat vrouwen wielrennen totaal niet professioneel was, op 3 toppers na, waar zij dus niet bij hoorde. En nu probeert ze het vrouwen wielrennen net zo klein te houden als zijzelf

Jooop 26 september 2021 om 17:27

Fantastisch jaar gereden. En toch ook: Als er een grote wedstrijd was, waar de toppers hun zinnen op hadden gezet, was het toch Van Aert die regelmatig moest passen en zelden zelf de schifting kon maken.

YogiBear 26 september 2021 om 17:32

Je bedoelt AGR, GW en drie Touretappes? Daar had volgens jou geen enkele topper interesse in? Geldt dat dan ook voor MvdP en Alaphilippe, die dit jaar toch een minder rijtje hebben. Probeer even te begrijpen wat je precies bedoelt.

Mwielerfan 26 september 2021 om 17:32

Champs elysee en de tijdriin de tour waren wel echt tegen absolute top, al kun je net als bij strade je afvragen of iedereen zo einde tour in hoogvorm is

ervee 26 september 2021 om 17:51

Ik snap wel beeje wat Jooop bedoelt. Die drie tour etappes zijn fantastisch, maar er zijn 21 etappes, de kans dat je er daar 1 van wit is groter dan eendags koersen. GW en Amstel zijn ook mooi, maar niet echte klassiekers (ook al vind Wuyts dat sinds dit jaar wel ;-) ). De rvv, wk tt en ook wk weg, wilde Wout graag winnen en dat lukte niet

Jooop 26 september 2021 om 17:56

GW reden de absolute toppers (Flip en VDP) inderdaad niet mee. AGR was indrukwekkend inderdaad. Daarnaast moest hij met name bij explosieve klimmetjes ook regelmatig passen. In de tour was hij allrounder op extreem hoog niveau. Maar de bergetappe was niet man tegen man tegen de beste klimmers, een tijdrit in de tour tegen tijdrijder die ook voor het klassement rijden, en bij de sprint op de Champs waren niet bepaald alle topsporters aanwezig. Nogmaals: ongekend jaar, opnieuw, maar met als alle toppers er waren en het explosief was (Strade, WK, eerste ritten tour en ook RvV) moest hij vaak passen. Gelukkig maar, want anders was het maar saai geworden.

Turtlehead 26 september 2021 om 18:26

Eerlijk is eerlijk: op de echt grote afspraken werd hij inderdaad geklopt (Strade, MSR, Vlaanderen, Eerste Tourweek, (klein beetje: OS) WK).
Is dat erg? Ja, wel als je de beste wilt zijn. Heeft hij slecht gepresteerd? Nee, hij heeft zeer goed gepresteerd.
En die drie ritten in de Tour zijn een super hoofdprijs. Dus goed seizoen.

Vandaag WK of volgende week PR zou de laatste definitieve stoot zijn.

Na dat interview denk ik dat het een beetje op is voor dit seizoen, hij stond zowat te janken.

Martino87 26 september 2021 om 18:38

En daarbij had hij in de AGR geluk dat de finishfoto een stukje eerder stond dan de finish.

Harrogate19 26 september 2021 om 21:55

op MSR en Strade 2020 had ook bijna niemand z’n zinnen gezet. Gwn geluk

Mwielerfan 26 september 2021 om 17:33

Agr is toch voor iedereen buiten lage landen een opwarmer voor ardennen

Bontempi 26 september 2021 om 17:35

Zijn schouders waren net niet breed genoeg om de hoop van een natie te dragen. Het is mooi dat hij het probeerde.

Alfons Haavers 26 september 2021 om 17:40

Lang seizoen wel al, ook al gedubbeld op de OS (na een zware Tour) en deze week ook weer.

Parcours misschien ook net iets te punchy, dat ligt hem toch minder dan Alaphil of een Mvdp in optima forma.

Ben benieuwd wat er nog opzit in Roubaix.

Oblomov 26 september 2021 om 17:55

Zou hij zich hier nu makkelijk over heen weten te zetten? Dit is toch een extreme deceptie. Denk niet dat veel renners zoiets te verwerken krijgen in hun wielerleven. Heel zo’n ploeg die ijzersterk voor je rijdt. Thuispubliek helemaal gek. En dan faal jij en jij alleen.

Alfons Haavers 26 september 2021 om 18:10

Het zat er toch wel een heel klein beetje aan te komen. Door vooraf zo duidelijk alles op Wout te zetten (Evenepoel moest maar eens durven aanvallen!), wist de tegenstand perfect hoe de Belgen het gingen aanpakken.

Dat Wout het dan als topfavoriet ging afmaken, gebeurt vaker niet dan wel in de koers. Bovendien was het niet zomaar een uitgemaakte zaak dat hij de MvdP’s, Alaphilippes en andere snelle mannen als Colbrelli dan zomaar ging kloppen.

België maar ook WvA koerst een beetje te voorspelbaar, terwijl ze het hier met dit team ook anders hadden kunnen spelen.

Tuurlijk kon je niet weten dat WvA niet super ging zijn, maar dat was hij in Imola en Tokio wel en daar won hij met eenzelfde tactiek ook niet. Zelfs met een super van Aert had je met enkel Stuyven er nog bij het aan het slot wellicht toch weer niet meer kunnen controleren voor een sprint.

Scrabslag 26 september 2021 om 18:02

Het zag er bij het interview aan de start al uit dat hij slecht geslapen had. Totaal begrijpelijk, gezien de enorme druk die hem werd opgelegd.

Silverlake 26 september 2021 om 18:09

Wout kapot gereden in Tirreno : kort daarna nihil
Nu kapot gereden in Engeland : nu nihil !!

djerkson 26 september 2021 om 20:01

Gent-Wevelgem en de Amstel winnen=niveau nihil?
Zilver in de WK ITT=nihil?

GroteSmurf 26 september 2021 om 18:12

Wat een (h)eerlijke renner is Wout van Aert toch. Ik ben fan.

Chippen 26 september 2021 om 18:20

het verbaast me wel een beetje dat de belgen in zowat alle wegkoersen tegenvielen en dan vooral de speerpunten (helpers reden vaak wel goed). iedereen had net geen topdag, terwijl ze allemaal al in andere koersen toonden dat niveau wel degelijk aan te kunnen.

maar vooral raar dat ze zowat allemaal de koers ondergingen en zelf geen initiatief namen. en dat als (schaduw)favorieten op een wk in eigen land. hoe slaag je erin om in de breedte zo slecht te pieken?

Wildebert 26 september 2021 om 18:22

Als je van tevoren alles op Wout zet, en ook zo rijdt, maak je het de concurrentie mss net te duidelijk wat je wil. En Wout geeft mss te laat aan geen superbenen te hebben.

Franco Ballerini 26 september 2021 om 18:26

Uit frustratie zo hard op je toetsenbord geramd dat zowel de shift als de CAPS LOCK kapot zijn? Of komt het gewoon door de Duveltjes?

Vinyakke 26 september 2021 om 18:27

De Belgen de koers ondergaan? Heb jij gekeken vandaag?

Ivanoviclover 26 september 2021 om 18:37

De tactiek was van begin fout. Het is niet Team Wout maar Team Belgium. De kopman was al weken gekend voor de concurrentie. Niet erg slim denk ik dan. Wat is er mis met Stuyven als wereldkampioen/kopman? Waarom werd er achter Remco gereden ipv afgestopt? Vele vragen, maar de beste man in koers heeft toch gewonnen. Geweldige koers van deze geweldenaar.

Marco Willems 26 september 2021 om 18:54

Wout is heel eerlijk, waarschijnlijk heeft dat terugpakken van Alaphilippe en Colbrelli hier de medaille van Stuyven gekost, maar hij had hier verwacht dat het steeds samen zou komen en het sprinten zou worden. Wout en Mathieu zijn ook maar mensen gelukkig die een echt goede benen en conditie nodig hebben om het verschil te maken.

Aart van Woud 26 september 2021 om 19:16

Wout wordt ineens wel wat afgebrand hier. Dat vind ik wel wat ver gaan. Heeft een geweldig seizoen gereden. Een wedstrijd als het WK is een momentopname en als je de benen niet hebt win je niet. Wellicht had de tactiek aangepast kunnen/moeten worden, maar het is maar zeer de vraag of er dan wèl gewonnen was. Alaphilippe was vandaag zo sterk dat er geen maat op stond.

Reiger 26 september 2021 om 19:27

Het meest waarschijnlijke is dat Wout op dit moment een tikkie opgebrand is. Bijna de hele winter, voorjaar, zomer én najaar op het voorplan. Veel gewonnen en een superseizoen. Dan houdt het een keertje op. Was vandaag echt groggy na afloop van teleurstelling en vermoeidheid.

Barry Batsbak 26 september 2021 om 21:27

Ach kom, hij had pas 46 koersdagen ofzo voor de start van het WK. Crossen, oké prima maar daar heeft hij ook geen compleet seizoen gereden.

Reiger 26 september 2021 om 21:50

Het gaat niet om het aantal koersdagen maar het aantal periodes dat hij in topvorm wilde zijn. WK cross, Klassiekers, Tour, Olympische spelen én WK. Dan kan er zomaar eens een keertje uitrollen dat je niet in vorm bent.

Barry Batsbak 26 september 2021 om 22:28

Dan moet zijn ploegleiding hem striktere beperkingen opleggen om hem tegen zichzelf te beschermen, maar het is inmiddels ook al een grote knul hè. Zal toch zelf ook wel begrijpen dat zoiets als “het hele jaar goed zijn” niet bestaat. En de vorm van de dag is altijd nog alles bepalend. Misschien rijdt hij volgende week de kasseien wel uit de straat en wint hij PR. Vinden we opeens helemaal niet dat hij opgebrand is.

Edwin Coers 26 september 2021 om 19:27

Jezelf afmatten in de Tirreno Adriatico en dan rijden zowel MvdP als WvA een beroerde Milaan san Remo. WvA rijdt zich te pletter in de Tour of Britain en heeft helemaal niks overschot op het WK. Wanneer leren de begeleiders of zijzelf dat je dit niet moet doen. Goed taperen en geen wedstrijden in de kou doen die er niet toe doen.

Kopinkas 26 september 2021 om 21:21

En dan volgende zondag weer vol moeten gaan in Parijs-Roubaix, tegen een DQS-brigade met vleugels of zinnend op revanche: Stybar die vandaag erg goed was, Lampaert die zich onvoldoende heeft kunnen tonen, Sénéchal die groots was in dienst van Alaphilippe…
Maar ergens hoop ik vooral dat Stuyven gedreven door eergevoel een groots nummer opvoert voor eigen rekening in Roubaix…
WVA moet mentaal erg sterk zijn om hier op één week tijd van te herstellen…

Pietgat 26 september 2021 om 21:53

Combo tijdrit wegrit laten vallen. OS, laatste 2 WK’s: veel net niet, maar uiteindelijk vooral niet. Tijd om focussen en te oogsten.

KnightBiker 26 september 2021 om 22:24

Volgende week revanche in Roubaix: zal getergd zijn.

Vrijhoef 27 september 2021 om 11:55

Wout heeft een top seizoen. Winst in de AGR en GW. Ereplaatsen in MSR en BP. Etappezeges in Criterium Dauphine. 3 tour etappes gewonnen in verschillende disciplines en de tour geheel uitgereden. Direct door naar Tokio. Tijdrit viel tegen maar behaalde één zilveren medaille tijdens de weg wedstrijd. Etappes en eind overwinning in ronde van GB. Op WK in België een fantastische tijdrit gereden, 2e, maar op waarde geklopt door Ganna. De weg wedstrijd viel tegen maar neem de grote druk hierin ook even mee. In eigen land en hij zou wel even … Ook hier weer op waarde geklopt door J.A en een landen wedstrijd blijft altijd moeilijk gezien de altijd ploegen belangen die mee spelen op de achtergrond. Laten we ook blij zijn dat WvA en MvP ook mensen zijn en niet altijd winnen, zodat er voor de toekomst nog velen wensen over blijven!

Headlines

Materiaalzone

Populair