Onderzoek naar hartproblemen bij Diego Ulissi

maandag 14 december 2020 om 17:49
Onderzoek naar hartproblemen bij Diego Ulissi

foto: Cor Vos

Diego Ulissi (31) staat de komende maanden langs de kant vanwege hartproblemen. De Italiaanse coureur van UAE Emirates ondergaat onderzoeken, omdat er een ontsteking in zijn hartspier is geconstateerd. Tijdens een reguliere test kreeg Ulissi last van hartritmestoornissen, die voorheen niet eerder waren voorgekomen.

UAE Emirates heeft daarop besloten om Ulissi voorlopig van de fiets te houden. Ploegdokter Michele De Grandi zegt dat de heuvelrenner onlangs reguliere checks deed bij de UCI en de ploeg. “Dat ging goed en hij voelde niets geks, maar toen we een onregelmatige hartslag vonden gingen we toch twijfelen. Twee nieuwe tests hebben geconcludeerd dat het myocarditis is”, aldus De Grandi.

“Myocarditis is een ontsteking van de hartspier. De ontsteking ontstaat meestal door een virus”, schrijft de Nederlandse Hartstichting. “Een enkele keer raakt het hart door de ontsteking erg beschadigd. Dan kunnen al binnen enkele weken na de koorts klachten van hartfalen of ritmestoornissen ontstaan. Als het hart licht beschadigd is, treden deze klachten soms pas veel later op. Myocarditis kan soms leiden tot de hartspierziekte cardiomyopathie.”

Ulissi wordt door UAE Emirates enkele maanden langs de kant gehouden om uit te rusten. In die periode zal zijn hart ook verder onderzocht worden. Afgelopen najaar won hij nog twee etappes in de Giro d’Italia.

‘Ik hoop dat deze pauze tijdelijk is’
“Ik kan mijn gevoel van angst en boosheid niet verbergen”, vertelt hij zelf. “Ik heb nooit een teken gehad hiervan en ik voelde mij altijd goed. Gelukkig reageerde de medische staf van de ploeg snel toen zij deze abnormale hartslag ontdekten. Ik zal nu een pauze ingelasten en ik hoop dat die tijdelijk is. Daarbij heeft mijn gezondheid prioriteit, want het leven eindigt niet met wielrennen.”

“Ik heb misschien mijn beste seizoen ooit achter de rug, met een consistente reeks van prestaties van januari tot oktober. Dat heeft bij ook een plek in de top-10 van de individuele UCI-ranking opgeleverd”, aldus Ulissi. “Maar nu zit ik in deze onverwachte situatie. Ik denk dat mijn gemoedstoestand voor iedereen begrijpelijk is.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

VespavanBern 14 december 2020 om 17:57

Oei, dat is echt helemaal niet fijn. Hopelijk komt het goed.

0
lander luypaert 14 december 2020 om 18:01

Hopelijk voor hem geen dramatische gevolgen voor zijn hobby! Gezondheid gaat voor nu hij nog maar onlangs papa geworden is!

0
zipp404 14 december 2020 om 18:24

Weer een wielrenner met hartproblemen, gelukkig dat dit tijdig geconstateerd is, beterschap Diego

0
koos1 14 december 2020 om 19:04

Goed te lezen dat het probleem op tijd is gezien. Hopen op een spoedig herstel, dat hij weer snel en gezond terug in koers kan komen.

0
josi 14 december 2020 om 19:16

Er zijn wetenschappers die een verband hebben gesuggereerd tussen covid-infectie en myocarditis, juist bij topsporters die hun hart (te) snel weer zwaar belasten. Nou heeft Ulissi volgens mij nooit positief getest, maar het zet je toch aan het denken. Hopelijk komt hij er met voldoende rust weer helemaal bovenop.

0
Benito 14 december 2020 om 21:21

Giro 2014, etappe 11, Salbutamol.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone