Olympische Spelen voorbereid voor zomer 2021: “De vaccins rollen nu al van de band”

vrijdag 23 oktober 2020 om 15:25
Olympische Spelen voorbereid voor zomer 2021: “De vaccins rollen nu al van de band”

foto: Cor Vos

Er is goed nieuws over de Olympische Spelen van volgend jaar. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat er namelijk van uit dat begin 2021 dermate veel vaccins tegen het coronavirus beschikbaar zijn, dat het evenement door kan gaan in Tokio. Dat bevestigt BOIC-hoofdarts Johan Bellemans in Het Laatste Nieuws.

Het IOC heeft in een online webinar de verschillende nationale comités op het hoogte gebracht van diverse scenario’s. De focus lag op het scenario waarbij in de zomer van 2021 nog meerdere brandhaarden van het coronavirus zijn en waarbij social distancing nog de regel is. Ook gaat het IOC ervan uit dat in het eerste deel van 2021 een vaccin beschikbaar is om de atleten in te enten.

Bellemans: “IOC zal een bulk van vaccins reserveren”
“Vijf grote farmabedrijven zijn met hun vaccin klaar en gaan van een goedkeuring uit om ze nog in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt te brengen”, aldus Bellemans, hoofdarts van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. “De protectiedrempel voor die goedkeuring is relatief laag gezet op 50 procent: het vaccin moet in de helft van de gevallen beschermen. De meeste vaccins zullen die drempel makkelijk halen. Ze rollen trouwens nu al van de band.”

“De vraag voor die vaccins zal groot zijn”, vertelt de dokter. “En de zwakke populatie heeft prioriteit. Maar het IOC zal wellicht een bulk van 100.000 vaccins voor de olympische bubbel met alle atleten, begeleiders en medewerkers reserveren. Wel is de vraag open of ze het vaccinbeleid gaan verplichten of ten zeerste aanraden. Dat is een ethische discussie.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Cyclinglife 23 oktober 2020 om 15:51

Als 50 % zich laat vaccineren met een vaccin dat 50% kans van voorkomen hebt.
Dan heb je toch nog steeds maar een dekking van 25%.
Als je iedereen zich laat vaccineren heb je potentieel 100% dekking maar in de realiteit dus een dekking van 50%.

Veloburto 23 oktober 2020 om 17:27

Maar als 50% immuun is, zal het virus vanzelf uitdoven

Kannibaal van Schepdaal 23 oktober 2020 om 16:04

“De zwakke populatie staat vooraan in de rij.”

Maar als je geld hebt, hoef je niet in de rij te gaan staan.

Sagan=hulk 23 oktober 2020 om 16:15

Je kan het toch niet mogelijk maken om atleten en begeleiders, mensen in het algemeen zelfs, te verplichten een vaccin te nemen wat 10 keer zo snel gefabriceerd is als de normale route?

schlunzi 23 oktober 2020 om 16:39

mee eens. lijkt me onmogelijk en onverantwoord. maar als het helpt om de paniekzaaiers rustig te stemmen… ik zet die spuit niet.

Gilberto 23 oktober 2020 om 17:04

Idd, ze zullen bij mij met de ME aan de deur moeten komen

Kannibaal van Schepdaal 23 oktober 2020 om 22:24

Een vaccinatieverplichting handhaven is wellicht moeilijk. Als het vaccin werkzaam is en veilig is, dan is het wel je morele plicht om dit vaccin te nemen, als je ziet hoe de maatschappij momenteel kreunt onder deze pandemie.

Als onvoldoende mensen zich spontaan laten vaccineren, kan je als overheid een vaccinatie echt wel verbinden aan bepaalde rechten, zoals volgens mij nu al het geval is voor sommige vaccins.

Het IOC kan in dat geval zeker ook de toegang tot de Spelen beperken tot die mensen die zich hebben laten vaccineren.

Jouw vrijheid eindigt waar die van een ander begint. Je mag gerust weigeren om je laten vaccineren als je niet gelooft dat vaccin veilig is, maar als de wetenschap zegt dat het wél veilig is en je de veiligheid van anderen in gevaar brengt door je niet te laten vaccineren, dan is het maar logisch dat je daarvan de gevolgen draagt.

SoloSlim 24 oktober 2020 om 11:40

Lees in de krant dat naast het vaccin alle atleten verplicht zouden zijn 14 dagen in quarantaine te gaan (in Japan) voor ze mogen doorreizen naar het Olympisch dorp.. Combinatie Spelen Tour wordt zo onmogelijk.

xistnc 24 oktober 2020 om 11:46

Daar worden dan weer uitzonderingen en uitzonderingen op uitzonderingen voor bedacht.

Headlines

Materiaalzone

Populair