Olympische Spelen: ‘Mathieu van der Poel-plank’ blijft bij de vrouwen wél liggen
Dit zullen we in de vrouwenwedstrijd niet zien - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 27 juli 2021 om 07:18

Olympische Spelen: ‘Mathieu van der Poel-plank’ blijft bij de vrouwen wél liggen

Mathieu van der Poel ging woensdag lelijk onderuit in de Sakura Drop tijdens de mountainbike-wedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio 2021. Hij was in de veronderstelling dat er een plank lag na de drop, maar die lag er niet. De technische commissie van de UCI heeft twee uur geleden besloten de plank bij de crosscountry van de vrouwen wél te laten liggen.

Dat heeft alles te maken met de extreme weersomstandigheden in Izu. “Het is echt behoorlijk glad nu”, laat bondscoach Gerben de Knegt weten. De dikke zool van zijn bergwandelschoenen zijn besmeurd met zand. Naast de plank heeft organisatie heeft nog een aantal passages aangepast, zodat het parcours in deze omstandigheden veilig genoeg is. Een overzicht:

  • De A-lijn in de moeilijke, eerste rock garden (Joren) is gesloten.
  • De A-lijn in de iets makkelijkere, tweede rock garden (Karesansui) is ook gesloten. Er is een nieuwe lijn gecreëerd die de renners halverwege de rock garden de optie geeft om de oorspronkelijke A-lijn af te maken. Ze kunnen er ook voor kiezen om op de B-lijn te blijven. Dardoor verlies je wel tijd.
  • Vanwege het glibberige landingsoppervlak na de Sakura Drop, plaatst de organisatie de beruchte plank uit de trainingen nu terug. Het geeft de rensters de mogelijkheid om de drop af te rollen. De A-lijn blijft dus open.
  • Andere secties op het parcours zijn verbreed, zodat de rensters meer lijnen kunnen kiezen op de natte ondergrond
  • De wedstrijd zal nu een openingsronde van 1,3 kilometer beslaan, gevolgd door vijf rondes van 3,85 kilometer. Dat is goed voor een koers van 20,55 kilometer.

Een uitgebreide voorbeschouwing op de vrouwenwedstrijd lees je hier.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
11 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2021 07:22
Uhm, zoveel last minute aanpassingen maken het toch eerder onveilig? Daarnaast : betuttelend, dit zijn niet onze bloedeigen kleuters maar professionele mountainbikesters.
27 juli 2021 07:46
20km koers. Huh wat. Dat is ook ( twee rondes?) minder dan verwacht. Jeetje wat een betutteling. Een echte mtb specialist pakt lijnen die hij of zij wil rijden. Het is wel een olympisch parcours geen amateur event.
27 juli 2021 07:46
Dit lijkt me niet echt bevorderlijk voor de veiligheid. Ik mag toch hopen dat de rensters nog kunnen verkennen voor de wedstrijd
27 juli 2021 08:00
En de finishlijn wordt weggehaald ???
27 juli 2021 08:09
Verrassingskoers
27 juli 2021 09:24
Blijkbaar heb je hier veel mensen die nog nooit een MTB/ internationale MTB wedstrijd hebben gereden. Wat een onzin wordt hier toch allemaal verteld. Zelfde met Mathieu. Een parcours hoort niet aangepast worden na de verkenning! JE VERKEND EEN PARCOURS ZOALS DIE ER MET DE WEDSTRIJD BIJ HOORT TE LIGGEN!
27 juli 2021 10:10
Lees je artikel nog even na op taalfouten.
27 juli 2021 10:27
De foto in de leader klopt niet met het bijschrift. Rollen kon wel vandaag. Vallen was moeilijker, maar dat staat niet op de foto.
27 juli 2021 14:12
voor diegenen die dit allemaal maar betuttelend vinden....

- als er ongelukken gebeuren dan staan jullie vast weer als eerste te schreeuwen dat het zo nooit had gemogen.

- onlangs heb ik een stukje gezien waar een Down Hill rijder samen met een XC rijder het XC parcours deden verkennen om zo wat van de DH'er te leren, en deze DH-rijder verklaarde de XC'er compleet voor gek om met dergelijke fietsen zonder integraal helm en body-protectors naar beneden te gaan.
Zegt denk ik toch ook wel iets over de "uitdagende parcoursen" tegenwoordig.

Reacties zijn gesloten.