Olav Kooij wint openingsrit ZLM Tour na chaotische massasprint
foto: Cor Vos
Nick Doup woensdag 8 juni 2022 om 21:17

Olav Kooij wint openingsrit ZLM Tour na chaotische massasprint

Olav Kooij heeft woensdagavond de openingsetappe van de ZLM Tour gewonnen. De sprinter van Jumbo-Visma was na een etappe van ruim 100 kilometer, met finish in Kapelle, de snelste in een technische massasprint in Kapelle. Kooij bleef in de smalle straatjes Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix) en Elia Viviani (INEOS Grenadiers) voor.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Na het startsignaal van oud-wielrenner Jo de Roo vertrokken de renners bij een avondzonnetje aan de eerste etappe rondom Kapelle. De eerste aanval kwam van een thuisrijder, namelijk Wesley Mol uit Kapelle. De Nederlander van Bike Aid kreeg niet veel later hulp van Thijs de Lange (Metec-Solarwatt), Arne Peters (Allinq CT), Ceriel Desal (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise).

Heel veel voorsprong kregen zij niet op het 12,8 kilometer lange parcours tussen Kapelle en Wemeldinge. Meer dan een minuut werd het verschil niet. Marien Bogerd (Allinq CT) probeerde nog de oversteek te maken, maar die poging mislukte. Ruim veertig kilometer voor de finish werden ook de vijf koplopers ingerekend. Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers hadden de controle in handen en trokken zelfs wat waaiers.

foto: Cor Vos

Sprintersploegen houden het bij elkaar
Die hadden uiteindelijk geen effect, want alles kwam weer bij elkaar in het peloton. Bij de laatste tussensprint pakten Sam Welsford (drie), Ben Turner (twee) en Tim van Dijke (één) de bonificatieseconden. Kort daarna reed Thijs de Lange nog een keer weg. Hij kreeg de ruimte, maar een groepje met Jan-Willem van Schip, Magnus Sheffield en Tim van Dijke niet. Zestien kilometer voor de meet werd ook De Lange weer ingerekend.

Het peloton had daarna de touwtjes stevig in handen. Onder meer Jumbo-Visma, Team DSM en INEOS Grenadiers meldden zich aan kop voor hun kopmannen, respectievelijk Olav Kooij, Sam Welsford en Elia Viviani. Toch was het op weg naar Kapelle knokken voor het juiste plekje.

Olav Kooij de beste in technische finale
Jumbo-Visma was in de slotfase even van de voorposten verdwenen, maar wist Kooij in extremis toch naar voren te loodsen voor de laatste bochtencombinatie. Het Jachtluipaard van Numansdorp ging op kop de laatste bochten in, waarna hij Mareczko achter zich wist te houden. Viviani zat al op grote achterstand en moest genoegen nemen met de derde plek, voor Sam Welsford, Arvid de Kleijn en Bram Welten.

Door zijn ritzege is Kooij ook meteen de eerste klassementsleider in de ZLM Tour, die nog tot zondag duurt.

foto: Cor Vos

​​

 
40 Reacties
Sorteer op:
8 juni 2022
wie dit parcour heeft goedgekeerud mag ontslagen worden. wat een schande . zo gevaarlijk
  8 juni 2022
  Dan mag je elk criterium in Nederland verbieden.
  8 juni 2022
  Een criterium wordt niet verreden met een profpeloton.
  8 juni 2022
  Sorry maar met 104.5km in een omloopvorm hadden alle renners deze finish al meerdere keren gezien. Het grootste gedeelte van dit peloton kan je nauwelijks profwaardig noemen. Het enige wat ik onverantwoord vond was dat alle paaltjes ongemarkeerd bleven en nergens waren voorzien van balen of kussens.
  8 juni 2022
  ook al reden ze der 100x op, het is nog steeds levengevaarlijk met die snelheden
  9 juni 2022
  Wat een onzin, dit valt best mee. Ze rijden er idd al 10 keer over dus ze kennen het, daarnaast zie je dit soort aankomsten vrij vaak in criteriums/omlopen, en dat is veelal amateurs/elite. Je zou verwachten dat het voor profs dan helemaal geen probleem moet zijn, en dat is het ook niet. ;)
  9 juni 2022
  verschil is dat er bij een criterium ong 50 man meedoen en niet 150
  9 juni 2022
  Hier rijden er ongeveer 100 mee toch? Ik heb ook wel criteriums met 100 man gereden.
8 juni 2022
Tja wat moet je hier weer van zeggen. Goed getimed van Kooij, maar wie dacht dat het een goed idee was om de slotkilometer zo in te richten?
8 juni 2022
Kooij en De Lie de toekomst!
  8 juni 2022
  Zijn elkaar gek genoeg nog maar zelden tegengekomen in de sprint.
Zucht, laten we maar gewoon helemaal stoppen met koersen organiseren in Nederland. Dit was weer bewijsstuk nummer zoveel dat we het simpelweg niet kunnen, Wát een schande dit parcours en deze aankomst. Een godswonder dat er geen zware valpartijen hebben plaatsgevonden. Wel sterk van Olav, dat is 1. Nog 4 te gaan.
8 juni 2022
Zou Viviani al weten dat de sprint niet alleen al is begonnen, maar zelfs al afgelopen? Die zat echt te slapen volgens mij. Kooij trouwens als enige Jumbo de hele finale voorin gezeten, die gozer heeft een bijzonder talent om gemakkelijk zijn plaats te vinden.
  8 juni 2022
  Je hebt het eerder gezegd ,en het klopt helemaal.
8 juni 2022
Piet Eversdijk is mijn nieuwe commentaarheld. Droog en met humor. F1 finale met Olav in de rol van Max, de snelste en de slimste. Terechte keus om hem de ruimte te geven en Dylan te laten gaan.
  8 juni 2022
  Ha ja .....Piet
  8 juni 2022
  Piet Eversdiek
  8 juni 2022
  Ook een Piet fan na vandaag zoals je weet, de man komt uitstekend uit zijn woorden en draait niet om de hete brij heen.
  Ik ben ook fan!
  9 juni 2022
  Piet weet meer van wielrennen, als dat commentaar stel van de NOS. Een geweldige commentator. Heb echt genoten van zijn commentaar.
  9 juni 2022
  Helemaal mee eens, hopelijk letten NOS en eurosport op
8 juni 2022
Duidelijk dat je hier vroeg op kop moest zitten. Marecsko kwam nog aardig dicht.
  8 juni 2022
  Die ging perfect mee in de slipstream vanaf het moment dat Kooij aan zette. Zegt wel iets over het vermogen van Kooij om snelheid te behouden dat hij desondanks niet volledig langszij kon komen.
Weet je wat ik vreemd vind? Dat als De Lie wint het 9 op de 10 keer over de zwakke tegenstand gaat, terwijl nu er met geen woord wordt over gerept...
  8 juni 2022
  Door jou toch nu?
  8 juni 2022
  Omgekeerd doet ook niemand of deze zege van Kooij hier betekend dat alle andere sprinters wel kunnen inpakken en het NK een formaliteit is nu. Opvallend is dat.
  Is me nooit opgevallen bij de Lie wel bij een andere belg die gene gewone is
  8 juni 2022
  ?? Wie zegt er dan dat Kooij hier de hele wereld oprolt dan? Volgens mij helemaal niemand.
  9 juni 2022
  Uiteindelijk staan er 5 goeie sprinters aan de start en die eindigen allemaal in de top 5 - en daarvan is Olav dit jaar duidelijk de intrinsiek snelste van. Zowel De Lie als Kooij komen nu in het straatje terecht waarbij ze aan een wedstrijd deelnemen met een 'zwakkere' tegenstand en ze het aan hun status verplicht zijn de wedstrijd te winnen (of tenminste mee te doen voor de overwinning). Als neutrale wielerfan is het wel mooi om te volgen hoe die jonge gasten zo snel uitgroeien tot sprintkanonnen die zich duidelijk alletwee heel goed kunnen plaatsen. Ik kijk uit naar een eerste duel!
  Niemand zegt dat Kooij de ganse wereld oprolt, maar er wordt ook nergens een kanttekening gemaakt, terwijl dit bij De Lie bijna altijd direct gebeurde en dat wou ik even meegeven. Overigens vind ik het persoonlijk een knappe overwinning. Je moet toch maar kunnen winnen en het merendeel van de profs slaagt daar niet in.
Klasse overwinning van Kooij.
9 juni 2022
@Krist Dat is omdat De Lie een Belg is. De eerste reactie van velen hier is om de prestatie dan meteen te downplayen.
  9 juni 2022
  Wat een onzin en een aanname.
  Ik hoop dat dit niet waar is, klimkater. Maar tegelijkertijd is het me echt wel opgevallen.
  9 juni 2022
  Piep piep ayo, piep piep ayo...
  9 juni 2022
  Op basis van louter aannames wordt hier even een Calimero stelling neergezet.
9 juni 2022
Als De Lie nou ook nog een Vlaming was, zou ik in een complot geloven. Maar volgens mij bewieroken ‘we’ hem ook regelmatig. Overigens heeft Kooij nog niet zulke mooie wedstrijden gewonnen, dus nog niet een treetje lager wat mij betreft.
  Tja, Ronde Van Zeeland is wel 2.PRO hoor... De Lie heeft enkel 1.1's gewonnen, dus...
9 juni 2022
Ik heb de finale een paar keer bekeken maar ik kon de chaos niet echt vinden. Er is niemand gevallen en niemand in de hekken gereden bij de sprint dus de kop is wat mij betreft behoorlijk gechargeerd.
  9 juni 2022
  Helemaal mee eens! Lastige/tactische sprint, maar ik bespeur weinig chaos, vooral Kooij die perfect als eerste de bocht door gaat een daarmee de overwinning al voor 50% binnen heeft.

Reacties zijn gesloten.