Officieel: Warren Barguil keert terug op oude nest bij Team dsm-firmenich
foto: Cor Vos
maandag 14 augustus 2023 om 11:00

Officieel: Warren Barguil keert terug op oude nest bij Team dsm-firmenich

Het gerucht ging al langer, maar nu is het officieel: Warren Barguil rijdt vanaf 2024 voor Team dsm-firmenich. De Fransman, die in het verleden ook al voor de ploeg van Iwan Spekenbrink reed, heeft een contract getekend tot eind 2026. Hij komt over van Arkéa-Samsic.

Barguil werd in 2013 prof bij Argos-Shimano, een van de voorgangers van Team dsm-firmenich. Hij bleef daarna tot en met 2017 bij de ploeg, die in die tijd de namen Giant-Shimano, Giant-Alpecin en Sunweb droeg. Vooral in zijn laatste jaar bij Iwan Spekenbrink was Barguil zeer succesvol: hij won toen twee etappes en de bolletjestrui in de Tour.

Conflict
Door een conflict met de teamleiding kwam er na 2017 een einde aan de samenwerking. In de Vuelta a Espana van dat jaar werd hij na zeven ritten uit de wedstrijd gehaald. De Fransman was niet bereid te knechten voor zijn kopman Wilco Kelderman. “Barguil heeft duidelijk gemaakt dat zijn koerswijze niet in overeenstemming was met de doelen van de ploeg. Hierdoor konden wij niet anders dan dit besluit te nemen”, liet de ploeg destijds weten.

Barguil reageerde teleurgesteld maar begripvol. “Het is teleurstellend om naar huis te moeten, maar dit is een besluit van het team en dat moet ik accepteren.” In 2018 vertrok hij naar Fortuneo-Samsic, dat vanaf 2019 Arkéa-Samsic heet.

Barguil bracht de bolletjestrui naar Parijs in 2017 – foto: Cor Vos

Terugkeer
Nu keert Barguil dus terug bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. “Ik heb altijd goed contact gehouden met de ploeg nadat ik vertrok”, zegt hij in een persbericht van Team dsm-firmenich. “Toen de kans kwam om terug te keren, hebben we heel goede gesprekken gehad over wat we elkaar kunnen brengen de komende seizoenen. Ik heb hier ervaring en geweldige herinneringen, dus ik weet hoe het is om onderdeel van het team te zijn. Ik geloof er sterk in dat dit een geweldige omgeving is om het uiterste uit mezelf te halen.”

“De belangrijkste reden om de stap te maken, is dat ik enkele jaren wil wijden aan de beste versie van mezelf worden. Met dat in het achterhoofd, was het een vrij snelle en gemakkelijke beslissing om terug te keren bij Team dsm-firmenich. Ik kijk er naar uit om volgend jaar bekende gezichten terug te zien en enkele nieuwe mensen te ontmoeten.”

Rudi Kemna, coach bij Team dsm-firmenich, kijkt uit naar de terugkeer van Barguil. “We geloven dat hij nog steeds veel potentieel heeft en dat we met hem voor resultaten kunnen gaan in heuvelachtige eendagswedstrijden en rittenkoersen van een week. Daarnaast brengt Warren zijn eigen ervaring mee en zal hij als rolmodel voor de jongere leden van de klassementskern. Ook zal hij in rittenkoers goed ondersteunend werk kunnen verrichten.”

2023
De inmiddels 31-jarige Barguil reed dit jaar zowel de Giro d’Italia als de Tour de France, maar wist geen ritten te winnen. Wel was hij veel in de aanval te zien en behaalde hij verschillende ereplaatsen. Zo werd Wawa nog zesde in de laatste bergrit van de Ronde van Frankrijk naar Le Markstein. In het voorjaar eindigde hij als tiende in de Waalse Pijl.

Barguil in de voorbije Tour – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2023 11:50
Bijzonder dat Wielerflits als het om de ploeg van Spekenbrink gaat altijd de conflicten benoemd en niet de successen. Deze man heeft in 2017 2 ritten en de bergtrui gewonnen, 2018 2e in het bergklassement maar is daarna in verval geraakt bij Arkea. Het verdient juist de interesse om te volgen of hij weer terug op een competitief niveau komt in de structuur van dsm Firmenich.

Maar nee, helaas.
  14 augustus 2023 11:54
  Uit het artikel: "Vooral in zijn laatste jaar bij Iwan Spekenbrink was Barguil zeer succesvol: hij won toen twee etappes en de bolletjestrui in de Tour."

  ik kan je kritiek op dit artikel dan ook niet zo goed plaatsen.
  14 augustus 2023 11:57
  Shit, overheen gelezen. My bad.

  Ik sloeg aan op de alinea met notabene het kopje “Conflict” en daarna niet gedetailleerd verder gekeken.
  14 augustus 2023 12:56
  @Martijn Arensman: kan gebeuren. Dat kopje trok inderdaad een beetje de aandacht weg.
14 augustus 2023 12:04
Hoezo heeft die jongen plotseling de ambitie om de beste versie van zichzelf te worden? En wat was hiervoor dan eigenlijk de ambitie?
  14 augustus 2023 17:28
  Vind ik ook merkwaardige uitspraak. Maar wie weet wil Barguil na wat jaartjes lanterfanten en atjes weg tikken op de rustdag ook eens serieus trainen ;)
14 augustus 2023 12:11
Ik moet toegeven: ik ben toch verrast. Iwan hamert altijd op de interne afspraken, die gebaseerd zijn op teamsport, en Warren bewees zich daar niet aan te houden cq. voor te lenen. Echter hij ziet wellicht ook in dat hij nooit meer het niveau benaderd heeft dat hij had toen hij bij Iwan reed, dus wellicht komt de wijsheid met jaren en ziet hij in dat hij juist daar het beste op rendeert (en dat zijn ego nu ook minder groot is door zijn matige presteren). Hoe dan ook, ook voor Onley en Poole is hij een perfecte meesterknecht en wegkapitein in de bergetappes - als hij daartoe bereid is.
14 augustus 2023 12:15
Altijd een leuke renner die nog steeds ereplaatsen kan verzamelen. En die in Frankrijk veel in beeld wordt genomen, in goede en slechte tijden, ook wat waard.
14 augustus 2023 13:11
Barguil hield zich niet aan de teamafspraak tijdens die bewuste Vuelta. Dat is, in mijn herinnering, volgens mij het enige conflict dat hij had met de ploeg.
De hoofdreden om te vertrekken bij DSM was dat hij voor een Bretonse ploeg wilde rijden. Hij komt zelf uit Bretagne.
  14 augustus 2023 13:22
  Punt is wel dat men er achter kwam dat hij tegen de regels in en zonder overleg, al met zijn volgende ploeg in onderhandeling was.
  Tijd heelt alle wonden!
  14 augustus 2023 20:57
  Het kwam eerder dat hij uitgerekend een bergetappe won toen President Macron zijn jaarlijkse ritje in de Tour meegereden had.
  Toen kreeg hij het GSM-nummer van de President en dacht hij meteen dat hij God himself was.
  Daarna was hij niet te handhaven en weigerde hij knechtenwerk te verrichten. Ze hebben hem daarom uit de Vuelta gegooid en ging Euro's verdienen bij een Franse ploeg.
  Hij heeft daarna nooit meer de verwachtingen waargemaakt.

  Nu komt hij op hangende pootjes bij een wanhopige ploeg terug.
14 augustus 2023 22:26
Binnenkort ook Hirschi terug?
14 augustus 2023 11:33
Tja, wat moet je hiervan zeggen? DSM heeft echt wel een paar stappen te maken als ploeg en ik vermoed dat Barguil daar geen grote bijdrage aan gaat leveren. De man lijkt al een tijdje over zijn hoogtepunt heen.
  14 augustus 2023 11:41
  Daarentegen is hij aanvallend ingesteld, doet altijd mee in de Ardennen klassiekers. Prima renner voor wat punten en zal toch niet de hoofdprijs hebben gekost qua salaris juist omdat hij al wat over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn.
  14 augustus 2023 12:39
  Naast Bardet een prima coach voor jong klim talent zoal Max Poole en Oscar Onley. Ik begrijp de oprechte ongerustheid bij vele, maar rustig afwachten zou ik zeggen.
14 augustus 2023 11:37
Ik heb ook zoiets van "wat moet je daar in Godsnaam mee?" Hij mag me verrassen uiteraard, maar ik vrees ervoor.
14 augustus 2023 11:52
Zolang de (verwachte) prestaties en het geboden loon met elkaar in verhouding staat (en dat zal wel), lijkt me dit een prima transfer. Ervaren kracht voor DSM met wellicht hier en daar een uitschieter. En voor Barguil gewoon een nieuw plekkie.

Overigens vind ik dit soort persberichten altijd grappig. Kan me moeilijk voorstellen dat nadat Barguil toch redelijk met ruzie wegging bij DSM, hij altijd goed contact heeft gehouden na zijn vertrek.
  14 augustus 2023 12:51
  Enkele jaren geleden (2019) heeft hij zelf aangegeven dat als hij niet bij Team Arkéa Samsic getekend zou hebben, hij terug naar SUNWEB zou zijn gegaan.
14 augustus 2023 12:02
Wielerflits en DSM hebben niet de beste relatie, dat weet ik wel.
  14 augustus 2023 12:52
  Daar merk ik nooit iets van, vooral Raymond is fan....!
  14 augustus 2023 12:52
  Wielerflits heeft alleen relatie met TJV, zelfde huidkleuren
  14 augustus 2023 15:15
  Je bedoelt huiskleuren?
  14 augustus 2023 22:20
  Oei, zijn er een paar op hun blauw zwarte tenen getrapt
14 augustus 2023 12:48
Het is veelzeggend dat een Fransman meer kan cashen bij een buitenlands team dan bij een Frans team. De Fransen hebben nochtans de gewoonte die interne rennerscaroussel in stand te houden. En bovendien zijn de Franse managers nogal aan de gulle kant als het gaat om Franse (pseudo) vedetten aan het team te binden.
  15 augustus 2023 12:28
  Is het een zekerheid dat hij bij dsm meer kan cashen? Lijkt mij waarschijnlijk dat hij zijn in de slop geraakte carrière probeert te redden door terug te gaan naar het team waar hij zijn grootste successen behaalde en best begeleid werd.
15 augustus 2023 01:56
De komst van Barguil is voor mij vergelijkbaar met die van Degenkolb. Degelijke renners die terugkeren. Niet meer zo goed als vroeger, maar nog steeds prima. Ze kunnen die jonge gasten veel leren. En als je er niet vanuit gaat dat ze echt overwinningen moeten halen, loopt het wel los.
14 augustus 2023 13:02
Toch een behoorlijk risico om zo'n renner voor 3 jaar vast te gaan leggen! Zijn prestaties zijn al een aantal seizoenen nou niet echt meer om over naar huis te schrijven. En of iemand die eerder al problemen had met de teamstrategie nou een ideale mentor is voor jonge talenten kun je je ook afvragen.
DSM staat in de gevarenzone en heeft punten nodig, het is twijfelachtig of Barguil daar veel aan kan bijdragen.
  14 augustus 2023 13:20
  Heeft dit jaar bijna net zoveel punten als Jakobsen gescoord.
  14 augustus 2023 15:22
  Drie keer Top10 in Touretappe, twee keer Top 10 in Giro-etappe....

Reacties zijn gesloten.