Nu klopt Groves ex-ploegmaat Dainese in Herald Sun Tour, Hofland vierde

Nu klopt Groves ex-ploegmaat Dainese in Herald Sun Tour, Hofland vierde

foto: Cor Vos (archief)

vrijdag 7 februari 2020 om 06:17

Kaden Groves heeft de derde etappe in de Herald Sun Tour op zijn naam geschreven. In de straten van Wangaratta was de 21-jarige Australiër sneller dan generatiegenoot Alberto Dainese. Beiden waren vorig jaar nog teamgenoot bij opleidingsploeg SEG Racing Academy. Mihkel Räim werd derde, terwijl Jai Hindley de leiderstrui behoudt.

Lange strijd om vroege vlucht
Na zo’n 25 kilometer koers doemde vandaag het eerste klimmetje van de dag op. Daarna ontstond er een eerste peloton van zo’n zestig renners. In de daaropvolgende fase was dat de aanleiding voor een spervuur aan demarrages: de groep was immers te groot voor een vlucht en bovendien waren mannen als Dainese niet mee. Daardoor werd het tempo gedrukt.

Op de tweede klim van de dag reden uiteindelijk acht renners weg: Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nations), Charles-Étienne Chrétien en Tyler Stites (Aevolo), Benjamin Hill (Bridgelane), James Oram (Black Spoke Academy), Michael Rice (ARA Sunshine Coast), Carter Turnbull (Korda Mentha Real Estate Australia) en James Whelan (EF Pro Cycling).

Nieuwe situatie
Het peloton liet begaan en al snel liep de voorsprong op tot enkele minuten. Maar toen de bonus weer zakte van bijna vier minuten tot drie en een halve minuut, werden een aantal vluchters zenuwachtig. Whelan en Turnbull sprongen weg, waarna de twee jongens van de Amerikaanse ploeg Aevolo gedwongen werden tot het achtervolgen van de twee koplopers.

Dat kostte Oram en Rice vervolgens de kop: de overige drie maakten wel de aansluiting met Turnbull en Whelan. In het peloton was het Robert Power (Team Sunweb) die het leeuwendeel van de achtervolging voor zijn rekening nam, met de troepen van Mitchelton-Scott op de tweede rij. Vooraan moesten Hill en Stites op 36 kilometer voor het einde de rol lossen.

Sprintersploegen rekenen goed
Nadat eerst Turnbull in de laatste twintig kilometer uit de kopgroep verdween, waren ook de andere drie eraan voor de moeite op het laatste klimmetje van de dag. Met nog vijftien kilometer te gaan was het de taak voor de sprintersploegen om het peloton bijeen te houden. Heel eventjes creëerde Mitchelton-Scott een breukje in het peloton, maar tevergeefs.

Het pleit voor de derde rit zouden de renners dus beslechten tijdens een massaspurt. In de slotkilometer leverde EF Pro Cycling uitstekend werk en zette Hofland perfect af voor de laatste haakse bocht op ruim tweehonderd meter voor de meet. Het mocht niet baten voor de Nederlander, want Groves, Dainese en Räim kwamen er toch nog over.

Hindley houdt de leiding
De leidende positie van de jonge Team Sunweb-Australiër Jai Hindley kwam geen moment in gevaar. Zaterdag gaat de Herald Sun Tour verder met een bergetappe. De aankomst ligt dan bovenop Mount Buller (15 kilometer aan 6,1% gemiddeld). In 2008 was die klim voor het laatste opgenomen in het parcours. Chris Froome toonde daar voor het eerst zijn klasse en werd daar toen tweede tijdens zijn debuutjaar bij de profs. Alleen vroege vluchter Chris Jongerwaard bleef hem daar voor.

Dit artikel delen:

6 Reacties

aardappeljager 7 februari 2020 om 06:19

Hofland sprint blijkbaar ook nog

0
Kopa 7 februari 2020 om 07:41

Flinke lead out voor Hofland, ze moeten wel vertrouwen in hem hebben

0
Bram93 7 februari 2020 om 07:46

Hofland meteen vanuit de bocht was iets te ver.

0
Wheely 7 februari 2020 om 08:02

Weer zo’n jonkie, 2020 tot nu toe hun jaar.

0
Baik-Baik 7 februari 2020 om 08:07

SEG heeft toch over de jaren al wat jong geweld opgeleverd.

0
ivo001 7 februari 2020 om 09:09

En die Rice die de hele dag in de aanval reed werd dan nog 5e?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone