Nieuwe tijdritpositie voor Wout van Aert in Ronde van Zwitserland
Foto: Cor Vos
zaterdag 10 juni 2023 om 09:24

Nieuwe tijdritpositie voor Wout van Aert in Ronde van Zwitserland

Wout van Aert zal in de Ronde van Zwitserland voor het eerst in een nieuwe tijdritpositie rijden. Met name de positie van zijn stuur is aangepast. “Sinds dit jaar zijn er nieuwe UCI-regels waarbij iets grotere renners meer ruimte hebben gekregen, daarmee hebben we geëxperimenteerd”, zegt Jumbo-Visma performance manager Mathieu Heijboer in Het Laatste Nieuws.

Vanwege de drukte met het veldrijden in de winter en de klassiekers in het voorjaar, was de kopman van Jumbo-Visma daar niet eerder aan toegekomen. “Twee dagen na Parijs-Roubaix hebben op de piste diverse testen gedaan om te kijken of we binnen die nieuwe tijdritregels nog winst konden boeken, gecombineerd met testen in de windtunnel. Op basis daarvan hebben we de set-up van het stuur veranderd.”

“De positie van de handen ten opzichte van de ellebogen, de lengte van de extensions en hoe ver het tijdritstuur mag uitsteken, daarmee hebben we geëxperimenteerd. Daarbij hebben we ook specifiek naar het comfort gekeken”, aldus Heijboer.

Dit vooral vanwege de lengte van het WK tijdrijden dit jaar. Met zijn 47,8 kilometer moet er in Glasgow aanzienlijk langer tegen de klok worden gereden dan in Wollongong (34,2 kilometer), waardoor die nieuwe positie noodzakelijk was. “Het WK tijdrijden is een groot doel voor Wout. Gezien de wedstrijd nu zo lang wordt, was het zoeken naar een positie die Wout langer kan volhouden.”

In de Ronde van Zwitserland zal Van Aert voor het eerst in competitie rijden met zijn nieuwe positie. En meteen mét ambitie in de tijdritten op de openings- en slotdag. “Daar wil hij goed scoren. En vooral wil hij goed door de Ronde van Zwitserland komen. Het doel is de Tour de France. Als er in Zwitserland een mogelijkheid is om te sprinten, zullen we dat niet nalaten.”

 
8 Reacties
Sorteer op:
Die UCI aanpassingmogelijkheid heeft veel te lang op zich laten wachten.
10 juni 2023 09:46
Met Evenepoel als tegenstander zijn die Zwitserse tijdritten meteen een goede test voor Van Aert hoe hij er op dat terrein voor staat.
10 juni 2023 09:47
Leuk dat hij ervoor gaat. Is een mooi parcours in Glasgow. Hij is met Belgian Cycling al gaan verkennen enkele weken geleden (zowel de weg- als tijdrit)
10 juni 2023 10:35
Alle beetjes helpen in een tijdrit, dus de vergelijking met Evenepoel wordt zo dubbel interessant! (Al zitten ze natuurlijk niet op gelijke vormcurves - de echte lakmoestest van wat de positieverandering oplevert volgt in de Tour en op het WK)
10 juni 2023 11:27
Dit kan een flink voordeel opleveren voor Wout. Als je zag hoe goed Hart en Thomas in de Giro tijdreden (de vlakke) en dat kwam volgens Hart ook door de nieuwe regels
    10 juni 2023 11:51
    De regels voor renners tot 190cm zijn volgens mij in grotere mate versoepeld dan die voor renners van 190+
10 juni 2023 16:47
Volgens mij zou hij de beste tijdrijder kunnen zijn gezien zijn absoluut vermogen wat hij lang kan volhouden, maar ik geloof niet echt dat je met 5-6 TT trainingen die hij nu gedaan heeft na de klassiekers zomaar alles gaat domineren, de Evenepoels en anderen zijn hier veel meer mee bezig en vooral op regelmatigere basis, ook in de winter.
10 juni 2023 10:27
Een nieuw standje :)

Reacties zijn gesloten.