Nieuwe bergkoning Bardet: “De bolletjestrui is nog het enige doel”
foto: Cor Vos
donderdag 25 juli 2019 om 19:20

Nieuwe bergkoning Bardet: “De bolletjestrui is nog het enige doel”

Romain Bardet wist in Valloire dan wel niet de etappe te winnen, de Fransman kreeg na afloop wel de bergtrui overhandigd. De kopman van AG2R La Mondiale heeft nu een voorsprong van twaalf punten op voormalig bergkoning Tim Wellens. “De bolletjestrui is nog het enige doel tot Parijs”, zo liet Bardet na afloop weten in het flashinterview.

Bardet was de afgelopen dagen al op zoek naar punten, maar vandaag wist de Franse klimmer definitief zijn slag te slaan. De 28-jarige renner bleek op de Galibier niet in staat om het tempo van de latere ritwinnaar Nairo Quintana te volgen, maar Bardet wist op de top wel flink wat punten te verzamelen.

Eerder op de dag wist Bardet ook al punten te sprokkelen op de Col de Vars en de Col d’Izoard, waardoor we een nieuwe drager van de bergtrui hebben. “Het doel was om in de kopgroep te komen”, zo vertelt Bardet. “Ik heb respect voor Tim Wellens, dus hebben we afgesproken dat we op een eerlijke manier zouden vechten om de bergtrui.”

Bardet trok uiteindelijk aan het langste eind. “Het enige doel is nu om de bolletjestrui te behouden.” De nieuwe bollenman is echter nog niet zeker van de trui, aangezien er nog veel punten te verdienen zijn richting Tignes en Val Thorens.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2019 19:40
Meer dan gegund. Sympathieke renner.
25 juli 2019 19:47
Zeker een zeer sympathieke renner, net als Pinot en Ala. Is wel eens anders geweest met de Fransen. Het puntensysteem op deze manier blijft echter bagger.
    25 juli 2019 19:50
    Met dubbele punten op tweeduizenders? Zo krijg je ten minste wel een echte klimmer in de tour
    25 juli 2019 19:50
    alvast beter dan vroeger toen kregen de colletjes van 3de en 4de categorie relatief veel punten, nu nog nauwelijks punten en de echt hoge cols dan weer meer, vind ik prima zo, hebben echte klimmers meer kansen
    25 juli 2019 21:17
    Vind het ook echt een gaar systeem dit jaar. 2 ritjes meezitten en hij heeft niks gedaan en wint de bollen
    25 juli 2019 23:02
    Bwa , Wellens had hem minder verdiend vind ik. Bardet is toch meer klimmer. Op deze manier voorkom je dat de mindere renners de trui kunnen pakken.
25 juli 2019 19:56
Bardet zou een mooie winnaar van de bergtrui zijn. Ook al is hij slecht in vorm hij gaat wel in de aanval en blijft gewoon een goede klimmer.
Al zou Pinot (tot nu toe) de meest terechte winnaar zijn. Alleen rijden de favorieten al jaren niet meer voor deze trui. Zou mooi zijn als morgen en zaterdag de klassementsrenners voor de ritzege gaan dan zal een van hun waarschijnlijk ook de bergtrui pakken.
25 juli 2019 20:04
Respect, maar al het ontsnappingswerk van Wellens is in 1 bergrit ongedaan gemaakt.
    25 juli 2019 20:11
    De Bollentrui is dan ook niet voor de beste ontsnapper, maar de beste klimmer. Als Wellens een betere klimmer was dan Bardet dan was zijn voorsprong in deze etappe niet ongedaan gemaakt.

    Prima systeem zo dus lijkt me.
    26 juli 2019 07:38
    Nasibal +1
25 juli 2019 20:06
Als Bardet de trui weet te behalen dankzij zijn inspanningen van vandaag, zegt dat ook wel het één en ander over de huidige opzet van dat klassement. Hij heeft nu met één goede etappe de bollen kunnen pakken, terwijl we al zoveel klimmen hebben gehad. Niet dat ik vind dat Wellens die trui hoort te hebben, maar Bardet in ieder geval ook niet.
    25 juli 2019 20:13
    Het naaiende is niet zozeer het systeem, maar de renners. Op al die verschillende bergen die al zijn geweest, welke vergelijkbaar waren met die van vandaag, zijn steeds andere renners als eerste bovengekomen.

    Hadden er 2 of 3 gelijkwaardige klimmers (gelijkwaardig aan Bardet) er een doel van gemaakt en bij betreffende cols vooraan gezeten dan was het natuurlijk anders gelopen. Wellens heeft zn puntjes vooral op de kleinere pukkels gepakt.

    Je zou dus ook kunnen stellen dat alleen Wellens en Bardet er een doel van hebben gemaakt deze Tour en dat laatstgenoemde op zwaardere colls heeft laten zien de beste te zijn. Zeggen dat een andere klimmer hem méér verdient is eigenlijk hetzelfde als stellen dat de tourwinnaar van 2019 hem niet verdient, omdat Froome waarschijnlijk beter geweest zou zijn. Klopt mogelijk wel, maar Froome doet nu eenmaal niet mee.
    26 juli 2019 00:43
    Caruso leek er anders vandaag ook wel mee bezig. Sprintte Bardet er nog even af op de Izoard. En staat ook nog niet zóver weg. Lijkt me nog wel een concurrent voor Bardet.
25 juli 2019 20:07
Denk dat Caruso zijn Grootste concurrent wordt dat kan nog een strijd worden.
25 juli 2019 20:07
Gelukkig straks wel een echte klimmer als winnaar van de bollen.
25 juli 2019 20:12
Ik vond het heel erg vertederend hoe blij hij was daar op het podium, mooi hoor.

En niks tegen Wellens (ik vind hem fantastisch) maar het is ook wel mooi om een echte berggeit in de bollen te zien.
25 juli 2019 22:13
“Op een eerlijke manier vechten om de bergtrui.” Ik ben heel benieuwd wat de oneerlijke manier dan is.
    25 juli 2019 23:04
    Vraag dat aan Luke en Tony
25 juli 2019 23:16
Kan er gewoon eens een renner zeggen : “ ik vind x zo’n bokkelul dat ik dacht, kom, ik zal ‘m eens flikken”.

Al dat politiek correcte is zo saai
26 juli 2019 00:15
Tja, het is een echte klimmer, maar hij gaat die bollen wel winnen in de Tour waar hij slechter klimt dan ooit tevoren. Heeft voorlopig maar 1 dag iets laten zien en was zelfs op die ene dag niet eens de beste, want dat was Quintana.

Heel die trui blijft een beetje willekeur uitstralen.
26 juli 2019 04:01
Weet niet of Bardet het zal winnen, er zijn nog veel punten te verdienen en het kan zomaar vandaag weer omslaan. Vind het huidig systeem best okay en bij Lotto was Thomas de Gendt eigenlijk beter gewapend om te gaan voor de bollen maar die heeft zijn kansen opgeofferd voor zijn maatje.
26 juli 2019 06:23
Veel eerlijk zou het zijn om gewoon de klimtijden op alle beklimmingen bij elkaar op te tellen. Niks punten, maar tijd.
26 juli 2019 07:40
Een etappe met de Izoard en de Galibier zou ten alle tijden dan ook gewoon meer punten moeten opleveren dan iedere niet-bergetappe bij elkaar. De titel is niet voor niets bergkoning, niet de heuveltjeskoning. Zo was vanaf de invoering tot aan de laatste jaren van Virenque, waarbij bijna altijd ook wel een topper uit het klassement die prijs won. Vrij logisch ook. De Tour wordt beslist in de bergen en dan eindigt de beste klimmer niet ergens op plekkie 50 in het klassement, omdat ie toevallig een paar keer gemazzeld heeft door in de juiste vroege vlucht te zitten en de rest van de bergetappes in de bus.

Pas de laatste jaren is de prijs verward met die van de vroege vluchter, zoals de puntentrui ook abusievelijk wordt verward als sprinterstrui en niet als regelmatigheidsklassement. En zelfs in die laatste gevallen wint veelal een sterke sprinter. Die hebben gemiddeld meer kansen op ritsucces, plus klassementsrenners geven ritten vaak weg aan aanvallers.
26 juli 2019 09:26
Waar halen mensen het vandaan dat Bardet een leuke bergkoning zou zijn. Fietst rond als een zak hooi. Op gisteren na af en toe eens kansloos mee. Nauwelijks in vorm. Dat is voor mij geen mooie bergkoning.

Reacties zijn gesloten.