Nibali heeft advies voor Evenepoel: “Ik zou in 2023 de Giro rijden als ik hem was”
foto: Cor Vos
dinsdag 18 oktober 2022 om 11:07

Nibali heeft advies voor Evenepoel: “Ik zou in 2023 de Giro rijden als ik hem was”

Organisator RCS Sport heeft maandag het volledige parcours gepresenteerd van de Giro d’Italia 2023. De inmiddels gepensioneerde Vincenzo Nibali liet na afloop van de presentatie zijn licht schijnen over de route en adviseerde Remco Evenepoel daarbij de Ronde van Italië te rijden volgend jaar.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik zou in 2023 de Giro rijden als ik Remo Evenepoel was”, aldus de Haai van Messina. “Hij heeft de Ronde van Spanje gewonnen en een geleidelijke ontwikkeling is het beste wat de grote rondes betreft. Het kan een belangrijke stap in zijn ontwikkeling als renner zijn.”

Maar Nibali benadrukt dat het parcours niet alleen iets is voor Evenepoel. “Geraint Thomas zou hier ook wat kunnen, misschien kan hij het podium halen. De laatste klimtijdrit past dan weer bij Primoz Roglic, en het is dicht bij Slovenië. Hij zou tot daar defensief kunnen rijden en dan tijd op iedereen kunnen pakken.”

Meer in het algemeen zei Nibali dat het parcours er mooi uitzag. “Het is goed gebalanceerd. De beklimmingen starten al vroeg in het zuiden en blijven vervolgens komen. De laatste tijdrit zal interessant worden, maar ook een beetje eng voor de renners, want ze zullen bijna zeker van hun tijdritfiets naar wegfiets wisselen aan de voet van de klim.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
18 oktober 2022 12:31
Je kan ook het momentum missen. Nu kan hij namelijk nog als redelijke underdog naar de Tour; als hij de giro wint in '23 dan kan hij in '24 alleen maar goed doen als hij daadwerkelijk de tour wint. Nu heeft hij in de Vuelta ook al de druk weerstaan, glansrijk zelfs. Ik zou het juist nu wel aangaan en doorpakken; is er sprake van afbreuk als hij het in '23 niet redt? Niet of nauwelijks. Weer een stap dichter bij een nieuwe poging om het wel te redden, zou je dan kunnen redeneren.

Wel spreekt het parcours van giro '23 hem natuurlijk heel erg aan. Dat is eigenlijk gemeen, want dat maakt een beslissing om voor de Giro te gaan prima te billijken. En met Pogacar (en Vingegaard) heeft hij ook geduchte tegenstanders in Tour '23, dus dan maar voor je tweede grote ronde in de Giro strijden. Echter eigenlijk verwacht ik niet dat dit veel anders zal zijn in '24. Hooguit nog wat jonge helden er bij als potentiele winnaars, die dan ook alweer twee jaar verder gerijpt zijn (zoals ayuso, rodrigues).
  18 oktober 2022 13:00
  Alsof hij in de regenboogtrui als underdog in de Tour zou starten ... Doe maar gewoon de Giro, hij is nog énorm jong en heeft nog voldoende tijd voor de Tour. En tussendoor kan zich al eens meten met Vingegaard en/of Pogacar in andere koersen.
  18 oktober 2022 13:44
  Hoezo? Ligt dat niet gewoon aan zn mentale gesteldheid? Bernal won na de Tour ook de Giro dus zie het probleem niet?
  18 oktober 2022 14:23
  @ Steven
  Met Vingegaard moet hij zich beter niet meten in andere koersen .. Buiten de tour heeft hij nog 'niets' gewonnen.
18 oktober 2022 13:02
Echt verrassend is het nu ook weer niet dat Nibali de Giro aanbeveelt. Het grote offensief om Evenepoel aan de start te krijgen is ingezet.
  18 oktober 2022 16:39
  Inderdaad. RCS presenteert het parcours en nodigt de grootste Italiaanse renner uit om enkele renners naar de start te lokken. Pogi en Vingegaard lijken me uitgesloten, maar je zou hetzelfde kunnen zeggen over een Mas, die na enkele goeie 2e plekken in de Vuelta ook maar eens de Giro moet proberen. En Roglic, die ook nog revanche moet nemen in de Giro en Lopez die eerder dit jaar vroegtijdig moest afstappen. Almeida die al enkele knappe Giro prestaties neerzet en Ayuso kan er ook nog wel bij.
18 oktober 2022 15:13
Jeetje hoelang is Nibali gestopt als wielrenner? Hij klinkt nu al als een Giro-bobo... Of is er een en ander "lost in translation"? Ik had van Nibali meer vuur verwacht... "Als ik had meegedaan volgend jaar, had Remco net zo goed weg kunnen blijven!"
Een correcte Nibali is als een warme choco zonder slagroom... geen zak aan!
18 oktober 2022 15:51
Er wordt hier nogal veel ‘doe nou niet gek, doe gewoon de giro’ geroepen maar deze uitgave is wel een hele zware. En ook nog eens eentje waarin de te pakken winst grotendeels in de eerste week ligt en er van kop tot staart verdedigd moet worden.

Ik vraag me terdege af of hij nou beter een loodzware ronde tegen wat mindere concurrenten verkiest boven een (mogelijk) eenvoudiger tour tegen de allerbesten. Persoonlijk denk ik dat hij klaar is voor het tweede en zich verslikken in het eerste kan.

Overigens zeggen ze het zelf wel maar ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat een tourequipe met tegelijk Jakobsen en Evenepoel onmogelijk is. Mocht er zo’n traditionele platte eerste week inzitten zijn hun doelen goed verenigbaar.
  18 oktober 2022 18:00
  De Tour van volgend jaar heeft alles behalve een platte eerste week. Eerst 2-3 dagen Baskisch werk, dan 1 of 2 vlakke ritjes en dan al de Pyreneeen. Ik denk dat de 2e week de vlakste is.
  18 oktober 2022 18:24
  Eens met Vainsteins. Zowel qua starten in de TdF als de verenigbare doelen.

  Er wordt van QS en Evenepoel niet verwacht dat ze meteen de koers volledig dragen in de TdF. Ook UAE en TJV zullen uit zijn op controle in de eerste fase van de wedstrijd.

  En vwb de sprinter: het zal geen volledige sprinttrein zijn, maar ook met een leadout en nog 2 mannetjes komt Jakobsen een heel eind lijkt me.

  Dus gewoon lekker naar Frankrijk met die handel.
  18 oktober 2022 18:58
  Effe kijken hoor.

  Evenepoel
  Alaphilippe
  Hirt
  Van Wilder
  Masnada
  Asgreen
  Cavagna
  Jakobsen

  Best een leuk ploegje. Jakobsen meer op z'n eigen aangewezen in de laatste kilometer, maar het is niet anders want dit jaar slechts 1 ritzege met team volledig op zijn maat. Alaphilippe eigen kans laten gaan op punchheuvels, en in de bergen in dienst. Van Wilder hopelijk eens een paar maand aan een stuk zonder crash en een niveautje naar omhoog. Kan best een mooie Tour opleveren voor Quick-Step, al dan niet met een hoge eindnotering.

  Blijkt Evenepoel ook in de Tour mee te kunnen doen voor de knikkers, kan je met oog op 2024 versterking halen en dan een Vingegaard-achtige focus op dat ene grote doel.
  18 oktober 2022 19:54
  Als je Jakobsen meeneemt, dan geef je hem 2 renners. Anders laat je hem gewoon thuis. Niet alleen om hem vooraan te houden bij sprints, maar hij lost ook nogal vaak en snel als 't zwaarder is dan 4e categorie. Lijkt me van alle topsprinters veruit één van de minst geschikte om 3 weken op pad te sturen met een "zoek het maar uit" scenario. Ironisch genoeg is Tim Merlier de enige die daar mogelijk nog een slechtere optie is.

  Philipsen, dat is bijvoorbeeld wel een perfecte einzelgänger, maar Patje wilde liever 2 identieke sprinters die allebei goed omringd moeten worden. Pas op, ze zullen allebei hun koersen winnen en mogelijk leidt de combo terug tot de eerste plek in de zegestand eind 2023, maar 't zal toch weer vooral op pro-continentaal niveau te doen zijn.
  18 oktober 2022 20:03
  Sorry Gebruikersnaam, 2 renners vind ik te veel. :D
  18 oktober 2022 20:53
  Sjors, dan zou ik eerder Jakobsen thuislaten en Cattaneo toevoegen. Die was twaalfde in de TdF van vorig jaar.
  Het is duidelijk dat Lefevere mikt op 2024 aangezien eind volgende seizoen veel renners in zijn team einde contract zijn.
18 oktober 2022 11:32
Ben het wel met hem eens. Er is door Quick Step een plan gemaakt met Evenepoel en daar moet je je dan aan houden. Ze zijn 1 keer de fout in gegaan vorig jaar met de Giro als eerste koers na een lange revalidatie. Ik zou daar nu dus niet van afwijken. Hij is nog piepjong en de Tour is qua mediagekte nog weer een compleet ander verhaal dan de Giro en Vuelta (en de gekte was nu al enorm in België na de Vuelta)
  18 oktober 2022 12:12
  Ben het met hem eens dat de Giro een fantastisch mooi parcours heeft. Maar uiteindelijk is de heilige graal in het wielrennen toch de TdF en niet de Giro.

  Ik ben het met je eens dat geleidelijkheid een goede weg is. En de Giro (zeker met dit parcours) was de perfecte next step geweest voor Evenepoel als hij pakweg 6e was geworden in de Vuelta. En ik ben het ook met je eens dat de vorige Giro gewoon dom was gezien zijn voorbereiding, en dat het ten koste is gegaan van een heel groot deel van dat seizoen.

  Maar als je de Vuelta wint ipv 5e wordt, en je daar laat zien dat je 3 weken lang een heel hoog niveau kunt halen, dan is de TdF gewoon de logische volgende stap. Zeker in een wereldkampioenentrui.
18 oktober 2022 13:18
Puur rationeel gezien is de Giro de beste keuze denk ik zoals Nibali zegt. Als hij volgend jaar meteen de tour rijdt en het wordt niets en het jaar nadien rijdt hij de Giro dan is dat een stap terug, terwijl ik de Giro wel hoger inschat dan de Vuelta qua niveau. Ook met dat WK op een ander moment gaan er volgens mij nog meer de Giro prefereren en gaan er in de tour meer bijzitten die nog in opbouw zitten in plaats van meteen top te zijn op dag 1, kijk maar naar Alaphilippe in de tour van 2020.
  18 oktober 2022 14:27
  Zoals Boomie zegt.. Bernal heeft de Giro gewonnen nadat hij in de Tour grandioos door het ijs was gezakt. Dit was voor mij geen stap terug maar juist een bewijs dat Bernal een topper is, maar misschien net onder het niveau van Pogacar.
18 oktober 2022 19:04
De Tour winnen is enorm lastig. Roglic was circa 4 jaar de beste klassementsrenner ter wereld en heeft de Tour 0x gewonnen. Dat geeft aan dat wachten ook een risico is. Daarnaast vraag ik mij af of de Giro wel zo maar binnen geharkt zal worden, dat kan nog wel eens tegenvallen. Ook die constatering pleit voor de Tour. Heb je het derde punt: de persoonlijke ambitie. Het vierde punt: de publiciteit als wereldkampioen in de Tour.
  18 oktober 2022 21:57
  Quote:
  Roglic was circa 4 jaar de beste klassementsrenner ter wereld en heeft de Tour 0x gewonnen.


  Bwoa met alle respect voor de knappe prestaties van Roglic, maar de beste klassementsrenner circa 4 jaar? Vooral in rondes van 1 week het hele jaar door fantastisch, maar de beste vond ik hem in grote rondes eigenlijk nooit.

  Tot 2020 de mindere van de Sky-mannen, vanaf dan op Pogacar gebotst en afgelopen seizoen leek binnen zijn ploeg ook Vingegaard beter. Ik zie ook niet meteen in welke Tour hij had 'moeten' winnen. De Giro van 2019 misschien wel, en dan nog... Hij was wel goed genoeg als klassementsrenner om ooit eens de Tour te winnen (en misschien gebeurt het nog in de toekomst). Maar dan als alles zijn kant uitviel en niet uit pure dominantie m.i.

  Wel met je eens dat de Giro niet zomaar eventjes kan meegepikt worden door Evenepoel, en wachten op het juiste moment voor de Tour kan betekenen dat je je kans hebt verkeken.

Reacties zijn gesloten.