Nederlandse fietsorganisaties doen oproep voor paasweekend: “Blijf dichtbij huis en houd afstand”

donderdag 9 april 2020 om 17:59
Nederlandse fietsorganisaties doen oproep voor paasweekend: “Blijf dichtbij huis en houd afstand”

© Cor Vos

De Rijksoverheid roept Nederlanders op ook tijdens het lange paasweekend thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Voor fietsers hebben de fietsorganisaties Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, KNWU en NTFU daarom een dringend verzoek. “Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd ruimschoots afstand.

De Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU en NTFU zetten zich in voor verschillende groepen fietsers: van gewone en recreatieve tot sportieve fietsers. Met de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de fietsorganisaties één duidelijke boodschap aan alle fietsers: rijd alleen routes die dicht bij huis zijn.  Zeker nu sommige natuurgebieden en toeristische plekken gesloten zijn tijdens het paasweekend, is dichtbij huis blijven het beste wat fietsers kunnen doen.

“We vragen alle fietsers gehoor te geven aan deze oproep en drukke fietsroutes te vermijden. Doen we dat niet, dan komen te veel mensen samen en is de kans op verspreiding van het coronavirus groot”, zegt Eric Nijland van Landelijk Fietsplatform.

De Rijksoverheid vraagt iedereen met klem alleen naar buiten te gaan als het nodig is, bijvoorbeeld om een frisse neus te halen. Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “Het blijft heel belangrijk deze adviezen op te volgen. Pak de fiets als je boodschappen gaat doen of als je echt weg moet, bijvoorbeeld als je werkt in een cruciaal beroep. Wil je even je zinnen verzetten, dan rijd je een kort rondje in je eigen buurt. Doe dat op een rustig moment, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of later op de avond.”

Fiets solo
De Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) en Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) roepen al geruime tijd wielrenners en mountainbikers op de kilometers solo te maken. “We zien nog steeds groepen die de weg op gaan, vandaar nog eens de oproep”, zegt KNWU-directeur Torwald Veneberg. “Elke wielersporter moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat je solo fietst, een helm draagt en ruimschoots afstand houdt van andere verkeersdeelnemers. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op.”

Erik Tolboom van wielersportbond NTFU voegt daaraan toe: “Ook voor wielersporters geldt: blijf dichtbij huis. Houd zichtbaar rekening met andere gebruikers van het fietspad. Bel van te voren en pas je snelheid aan als je inhaalt. Als passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand. Saskia Kluit van de Fietsersbond besluit: “We maken met z’n allen gebruik van het fietspad. Fiets sociaal, wees geduldig als je elkaar tegenkomt en gun elkaar de ruimte. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.”

Dit artikel delen:

40 Reacties

Poeksel 9 april 2020 om 18:05

https://www.nu.nl/coronavirus/6043830/onderzoek-tu-eindhoven-15-meter-afstand-niet-voldoende-tijdens-sporten.html

Wielrenners zouden 20 meter afstand moeten houden… dat is niet te doen bij passeren of tegenliggers. Al gaat het geloof ik vooral om de slipstream?

Massimo Bataille 10 april 2020 om 09:45

Gohja, die artikels moet je ook met korreltje zout nemen.
Het onderzoek wijst uit dat als je achter iemand rijdt met corona, die net op dat moment niest, en dan moet je er nog net met je gezicht doorrijden, je kans hebt op besmetting.
Dus als je korter op iemand rijdt bestaat de minimale kans dat je besmet kan worden. Statistisch hoogst onwaarschijnlijk, maar de media kijkt daar inmiddels al lang niet meer achter. Slecht nieuws/angst verkoopt nu eenmaal goed.
Gewoon normaal afstand houden zoals altijd is al meer dan voldoende.

Romāns Vainšteins 9 april 2020 om 18:55

Het is allemaal zo enorm marginaal, het aantal sporters dat elkaar in de buitenlucht besmet heeft is natuurlijk een fractie van een fractie.

Soit, aankomende ritten staan solo op de planning dus kan ik me technisch gezien in het ‘what are they thinking?’ – kamp scharen.

Het ‘ dicht bij huis ‘ advies is op zijn minst ook arbitrair , dan krijg je eerder drukte rond de woonkernen toch? Volgens mij is het pure symboolpolitiek allemaal. De adviezen zijn ook gewoon gericht op het beperken van irritatie niks anders.

Kelder is de Man 9 april 2020 om 19:39

RV
Dat dicht bij huis advies snap ik ook helemaal niets van. Is de kans op besmetting groter ver van dan dichtbij.. Of is de incubatietijd inmiddels minder dan een uur, zodat je niet op tijd thuis kan zijn.

Franco Ballerini 9 april 2020 om 19:55

Het gaat niet zozeer om besmettingen. Het risico op letsel is beduidend groter als je fietst met 30-35 per uur dan dat je een wandelingetje maakt. De zorg staat nog steeds zwaar onder druk. Waarom zo asociaal zijn om met je eigen pleziertje de druk op de zorg mogelijk verder op te voeren? Laten we de boel eerst een beetje onder controle krijgen en dan weer lekker gaan fietsen.

Kelder is de Man 9 april 2020 om 19:57

Helemaal eens Franco, maar op 1 km van je huis kan je net zo goed vallen als op 50.

Derierre de la course 9 april 2020 om 22:21

Ik denk dat je “dicht bij huis” eerder moet lezen als “vanuit huis”. Dus je fiets vanuit huis een rondje (geen marathontocht) en eindigt weer thuis. Niet je fiets op de auto, naar Zuid-Limburg of de Veluwe en daar je tour gaan doen.

Romāns Vainšteins 9 april 2020 om 22:42

Oh bedoelen ze dat.

Duh 9 april 2020 om 22:44

Het was afgelopen weekend enorm druk rond de grote stad met fietsers. Iedereen die normaal niet fietst, gaat op pad omdat er nou eenmaal niets anders te doen is. Ik fiets dus graag dit weekend iets verder dan 20km rond mijn woonadres om die drukte te ontlopen, maar dat mag dan dus eigenlijk niet?

Duh 9 april 2020 om 22:51

Zou vreemd zijn als ze dat bedoelen met “Ook voor wielersporters geldt: blijf dichtbij huis.”
En daarnaast geldt ook. Als ik een auto pak naar midden Flevoland en ‘m daar langs de weg parkeer om een rondje lege polder te doen op brede wegen, loop ik minder kans op besmetting dan dat ik eerst 20 minuten door de grote stad moet fietsen om bij de smalle drukke weggetjes net buiten de grote stad vol expats en gezinnetjes te komen om vervolgens daarna pas in rustig Flevoland te komen.
Maargoed, ik woon in de grote stad, dus heb geen auto :)

Derierre de la course 10 april 2020 om 13:20

Dat bedoelen ze wel. Ze willen onnodig reizen en op die wijze het virus verspreiden voorkomen. De populatie moet zich zo veel mogelijk in zijn eigen populatie bewegen.

Jungle Man 9 april 2020 om 19:16

Duidelijke boodschap lijkt me. Solo rijden. Hopelijk houden de wielrenners, maar ook de zwermen e-bikers zich hier aan.

Romāns Vainšteins 9 april 2020 om 20:32

Het solorijdadvies geldt helemaal niet voor de chillende fietsers, wij moeten inbinden om hen een Pasen zonder overlast te gunnen. Ik ga pogen om mooie ritten te maken en ze daarbij maximaal te sparen.

tvm 9 april 2020 om 21:35

Het middel is mij veel te gortig als je het afzet tegen de kwaal.
Zet het aantal vermeende “coronadoden” maar eens af tegen het aantal reguliere doden. Zoek de cijfers maar eens op. De gehele samenleving wordt hiervoor geslachtofferd. Ik vind dat een hoge prijs.

Gaan we ook stoppen met autorijden omdat dat te dodelijk is?

Ik blijf gewoon koersen. Van binnen zitten kan men relatieproblemen krijgen, overgewicht en wat al niet meer.

Ik volg alleen regels op waar ik het nut van inzie. Zo wacht ik niet voor een rood verkeerslicht als er niemand op straat te bekennen is. Durf zelf te denken.

SnellePelle 9 april 2020 om 22:20

@tvm

Je weet echt niet waar je over praat.
Punt 1:
De cijfers die nu gepubliceerd worden zijn enkel de doden vanuit een ziekenhuisbed.
Punt 2:
Vanuit zorginstellingen zijn minstens een veelvoud van doden te betreuren. Die staan nu niet in de statistieken.
Punt 3:
Het virus is dodelijk en door preventie eenvoudig te voorkomen. Wie geen gehoor geeft aan de maatregelen werkt mee aan besmetting van anderen en is nalatigheid en vooral asociaal.

Dus bij deze:
Gefeliciteerd, je bent een aso!

En vooral een egoist.

Derierre de la course 9 april 2020 om 22:23

Als ik alleen maar dingen ga doen waar ik het nut van inzie…

re-cycle 9 april 2020 om 22:35

Ik sluit me aan bij de reactie van snelle pelle.

Tvm je maakt onderdeel van de samenleving. En daar horen nu eenmaal regels bij. En daar waar ze voor jou niet nuttig lijken zijn ze dat voor anderen in de samenleving wel degelijk. Het is wat dat betreft geven en ontvangen in het leven.

berggie1987 9 april 2020 om 22:57

Zou het in jouw ogen enigszing geringe aantal coronadoden wellicht iets te maken kunnen hebben met al deze maatregelen?

Bij een vrije loop van het virus zouden deze dodenaantallen vele malen hoger liggen. Dus het is niet echt een zinvolle vergelijking.

Duh 9 april 2020 om 23:36

@Snelle Pelle,
Je weet zelf niet waarover je praat.
Je Punt 1: Niet waar.
De cijfers die nu gepubliceerd worden zijn alle doden die op Corona getest zijn. Ook in zorginstellingen en bij huisbezoeken worden mensen getest, maar daar niet standaard iedereen. Dus er zijn inderdaad Coronadoden die niet in de cijfers komen, maar niet enkel de ziekhuisdoden staan in de cijfers.
Je Punt 2: Niet waar.
Minstens een veelvoud? Dus minstens 200% meer doden die niet geteld worden? Uit de CBS cijfers blijkt dat er bovengemiddeld meer mensen sterven de laatste weken. Week t/m 1 april zo’n 40% meer doden dan normaal, de helft daarvan wordt verklaard door de door het RIVM gemelde coronadoden. Het zou dus kunnen dat er twee keer zoveel coronadoden vallen dan gemeld, da’s 100% meer dus niet minstens 200%. Daarnaast heerst er ook nog steeds een griepepidemie, die ook voor bovengemiddeld meer doden zorgt.
Je Punt 3: Geen speld tussen te krijgen, chapeau!
Echter beweert tvm nergens dat hij geen gehoor geeft aan de maatregelen, hij geeft enkel aan te blijven koersen, en dat mag gewoon.

Enkel regels opvolgen waarvan je het nut inziet, is een twijfelachtige uitspraak. Maar zelf durven denken kan ook ik iedereen aanbevelen. Ook ik wacht niet op rood als er niemand op straat te bekennen is (en er dus ook geen kinderen ofzo meekijken).

Wees verstandig, wees sociaal, hou je hoofd erbij. Niet de drukte opzoeken.
Als mij dat asociaal maakt, oke. Maar ga niet zoals Snelle Pelle stemming maken vanuit je onderbuikgevoel omdat je ergens wat gelezen hebt. Feiten en wetenschap graag.

Massimo Bataille 10 april 2020 om 09:49

Dat de maatregelen niet helemaal in verhouding staan met de ‘crisis’ vind ik nu ook wel een beetje.
Belangrijkste dat moet aangehouden worden is voldoende afstand houden, en dat is bijna de enigste regel dit moet gevolgd worden. Al de rest, is volgens mij buiten proportie getrokken.
Het is ook weer bijna een zwart-wit verhaal. Ofwel sluit je jezelf op in je huis en ben je goed bezig ofwel kom je buiten en ben je een virus-verspreider.
Het is perfect mogelijk om ietswat ‘normaal’ verder te leven zonder dat het virus extra verspreid wordt, maar dit is blijkbaar moeilijk uit te leggen.
Jammergenoeg moet je rekening houden met de ‘domsten’ of ‘koppigen’ die zelfs nu nog de simpele regel van social distancing niet verstaan, die het meestal verpesten voor iedereen.

kleomantre 10 april 2020 om 11:07

Wat je nu ziet is dat is de politiek en media elkaar perfect gevonden hebben en een krachtige tandem zijn geworden. De effecten zijn niet gering te noemen. Tal van mensen die angstig zijn geworden en tal van mensen die niet meer voor zichzelf kunnen nadenken. Ondertussen is het zo opgeblazen tot een ”crisis” van apocalyptische proporties dat kritiek leveren niet gewenst is of zinloos lijkt.

Het is al eerder geopperd dat wat nu met het fietsen en motorrijders het geval is niet meer dan symboolpolitiek is. De wezenlijke bijdrage hiervan aan de bestrijding van het probleem valt ernstig te betwijfelen. Het is vooral bedoeld om de duidelijk zichtbare ”ongehoorzaamheid” aan te pakken om vooral maar aan te geven hoe ernstig Den Haag en lokale autoriteiten de situatie nemen. Het legitimeert als het ware hun eigen beleid.

Het meest tegenstrijdige van de hele situatie is nog wel het advies om vooral binnen te blijven, wat te pas en onpas aan ons voorgekauwd wordt door allerlei BN’ers (ook Tom Dumoulin, zo hoorde ik op 538 vanochtend). Veel binnen zitten op dit moment, met zoveel zon, is een bovenal gemiste kans om vitamine d op te doen, ons immuunsysteem aan te sterken en eventuele depressies te bestrijden. Veel bewegen helpt daar ook bij. Mooie is dat buiten komen en bewegen bijna niet hoeft te botsen met social distancing, maar die mentale flexibiliteit om er zo tegenaan te kijken, lijkt hier op het forum in de minderheid. Sterker nog het roep soms nogal wat weerstaand op.

Voor de diehard-volgers van wat de overheid over ons uitstort, wees iets kritischer. Bedenk eens hoe raar het wel niet is dat bouwmarkten en tuincentra, zelfs met Pasen, openblijven. Dat met klussen in huis vaak ongelukken gebeuren en is dat nou net niet mede een argument waarom wielrenners en motorrijders worden aangepakt.

Ikzelf vind het treurig beleid. Zat beroepsgroepen of werkomgevingen waar 1,5 meter afstand in de praktijk vrijwel niet lukt maar die wel mogen doorgaan, waar anderen van hun broodwinning zijn beroofd. Maar goed veel van die situaties zijn uit het zicht van de overheid en de gewone burger. Maar dan als overheid wel met vingertje wijzen als iets wel opvalt.

Duh 10 april 2020 om 13:13

Goed verwoord @kleomantre!

re-cycle 9 april 2020 om 21:58

Sociale onthouding is ook je fiets wat minder vaak uitlaten.

Dus wees een beetje sociaal in deze zware tijden.

FDJ 9 april 2020 om 22:28

Fietsen op fietspaden in bossen etc lijkt mij sowieso ongewenst. Hoe wil je elkaar passeren op 1.5 meter of inhalen?

xistnc 9 april 2020 om 22:42

Van tevoren bellen, lees ik in dit artikel. Dus als iedereen die ik morgen tegenkom hier even een telefoonnummer achterlaat, dan komt dat goed.

Duh 9 april 2020 om 22:56

Gewoon bellen van te voren en de volle breedte van het pad gebruiken. We hebben het hier over de buitenlucht, en 2 zich snel verplaatsende personen. Vergelijk dat met de supermarkt of bouwmarkt, zonder wind, ook 1,5 meter, maar dan vele seconden lang die afstand.
En kom niet aanzetten met het nu artikel hierboven, dat gaat over langere tijd achter elkaar rijden met hevige inspanningsademhaling.

ervee 9 april 2020 om 23:10

Bijzonder dat er zoveel virologen op Wielerflits zitten zoals bijvoorbeeld tvm en duh, had ik niet verwacht. Jammer dat ze reageren op topics belangrijker vinden, dan nu het Corona virus te bestrijden, maar dat terzijde…

guyremgabdel 10 april 2020 om 00:33

Idd ervee, ik heb ook gezien de voorbije weken dat hier enkele virologen op dit forum aanwezig zijn. Sommigen ervan beweerden dat de hoge temperaturen het virus gingen doen verdwijnen. Helaas, wetenschappelijk onderzoek heeft hun ongelijk gegeven.
Trouwens het is vandaag exact 100d dat de WHO het coronavirus gemeld heeft. Tel vanaf morgen 100d verder (en kijk hoe traag de besmettingsgraad en dodental naar beneden gaat in alle landen) en we komen uit op 19 juli … dwz TDF ???

Romāns Vainšteins 10 april 2020 om 07:20

Welk wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Corona geen kracht verliest in een warmer seizoen dan? Het is maar net begonnen.

En ook je melding dat Macron alles nog extremer aan gaat pakken, niks van gelezen.
Voor mij ben jij echt het prototype paniekzaaier.

FDJ 10 april 2020 om 08:45

@Romans +1

Vergeet ook niet dat China pas is gaan handelen eind januari. Begin december waren daar de eerste besmettingen. China heeft het verzwegen etc.

Daarnaast: Virologen spreken zichzelf overal tegen. Zelfs het RIVM heeft er voorlopig keer op keer nogal naast gezeten. Waren zij het niet die eerst riepen: Piek ic eind mei. Deze week ineens eind april en voorzichtig lijkt het erop dat hij al is geweest of heel dichtbij is de komende dagen.

De WHO dan nog. Met Tedros aan de macht. Die man heeft in eigen land nota bene drie cholera uitbraken verzwegen. Hoe kun je die man serieus nemen?

Ik denk dat het vooral belangrijk is zelf wakker te blijven in deze tijd en te allen tijde af te wegen is het middel niet erger dan de kwaal. Dat was het bij het afkonidge van de intelligente lockdown wel, maar er moet op de duur ook weer vooruit gekeken worden.

Derierre de la course 10 april 2020 om 13:30

Ik vind zelf blijven nadenken ontzettend belangrijk, volledig mee eens. Maar om die reden alle adviezen gelijk in twijfel te trekken gaat me wel te ver. Klinkt in de context van je verhaal een beetje als “ik volg op wat mij uitkomt”.

Buiten dat zijn er natuurlijk ook gewoon (tijdelijke) regels in Nederland, daar heb je je aan te houden. Ik rij ook door rood als er niets aan komt maar ik ga dat niet goed zitten praten hier.

kleomantre 10 april 2020 om 13:42

Je moet de kennis van zogezegde experts ook weer niet overschatten.

Neem bv kanker, de experts doen aan best estimated guess hoe te behandelen. Ze zijn geen alwetende maar kunnen zich wel als zodoende gedragen en je kan overrompeld worden door de behandelplannen die zij voorstellen. De meeste oncologen tasten eigenlijk ook maar in het duister, een goede zal dit toegeven maar dat zit niet standaard in het aard van het beestje. Een goede oncoloog zal je ook eerlijk meedelen dat ieder kwartaal/halfjaar een controle scan ook niet perse zo zinnig is. Veel kankercellen kunnen ze gewoon niet zien op scans.

stefanl2512 10 april 2020 om 14:09

Er is genoeg reden om ook de voorspelling van virologen met enige scepsis te bekijken. Dat geldt zoals FDJ aangeeft voor de WHO maar net zo goed voor Ferguson en Fauci, de belangrijkste adviseurs van westerse regeringen. Beide hebben er grandioos naast gezeten met hun voorspellingen en daarmee bijgedragen aan de huidige collectieve paniek.
Dat kan uiteraard gebeuren maar de funding van deze mensen en hun organisaties werpt op zijn minst de vraag of hier sprake is van een achterliggend doel.
Noem mij een complotdenker maar ik heb inmiddels ernstige twijfels bij de globale paniek die rondom dit virus is gecreëerd en de lange termijn gevolgen voor onze vrijheid en welvaart

Derierre de la course 10 april 2020 om 16:47

Ja joh het is een georkestreerd geheel. Ik geloof best dat virologen er naast kunnen zitten een het ook voor hen improviseren is. Maar om te stellen dat dit opgezet is t.b.v. hun funding wordt me wel erg bont.

Romāns Vainšteins 10 april 2020 om 16:53

Je bent een complotdenker en die zijn vermoeiend wanneer ze het complot van dienst niet weten te noemen, wat nagenoeg altijd het geval is.

stefanl2512 10 april 2020 om 20:53

Verdiep je eens in de Amerikaanse econoom Martin Armstrong, zijn trackrecord en de aardig met feiten onderbouwde mening die hij over de coronacrisis heeft.

Los van of je het wilt geloven biedt het voldoende stof tot zeer kritisch nadenken over hetgeen zich nu afspeelt.

aardappeljager 10 april 2020 om 16:25

Ik rij op dit moment al mijn tochtjes solo en probeer zo ruim mogelijk om anderen heen te gaan.

Maar het solo rijden moet wel als volgt bekeken worden. Ga niet samen rijden met mensen waarmee je geen huishouden deelt (ik heb er helaas geen fietsers bij zitten), maar er zijn natuurlijk ook studentenhuizen waar er bijvoorbeeld 6 van fietsen. Die zitten toch al opeen in huis en kunnen dus prima samen fietsen. Ik zie erg veel groepjes nog, maar de meerderheid alleen en ik dirf niets te zeggen over de samenstelling van die groepjes

Jacco van Stierop 10 april 2020 om 18:22

Een studentenhuis wordt niet gezien als één huishouden; gisteravond zijn er in Amstelveen17 studenten beboet wegens het niet naleven van de anti-coronamaatregelen. Die 6 studenten uit één huis kunnen dus niet “prima samen fietsen”.

aardappeljager 10 april 2020 om 19:22

Is dat waar? Maar je moet toch allemaal in je eigen huis kunnen zitten.

Ik kwam in die tijd nooit bij mijn ouders en zat met mijn huisgenoten in 1 huis. Hoe noem je dat dan als dat geen huishouden is. Je zit dan toch continu bij elkaar?

aardappeljager 10 april 2020 om 19:24

En als je een gezin bent met 10 kinderen dan? Mogen die wel samen fietsen?

Ik fiets ook met mijn partner en kinderen. Niet op de racefiets, maar toch. Fietsen zelfs met zijn 4en op 2 fietsen. Dat is sowieso geen 1,5 meter. Maar we leven ook samen en blijven in huis ook niet 1,5 bij elkaar vandaan

Headlines

Materiaalzone

Populair