Museeuw over Van Aert: “Een fenomeen, maar qua monumenten wordt het nu wel tijd”
foto: Cor Vos
woensdag 22 februari 2023 om 09:55

Museeuw over Van Aert: “Een fenomeen, maar qua monumenten wordt het nu wel tijd”

Wout van Aert begint over ruim een week in Strade Bianche aan zijn klassieke voorjaar. Oud-renner Johan Museeuw spreekt vol lof over zijn jongere landgenoot, maar plaatst in gesprek met VTM toch ook een kanttekening. “Qua monumenten is er Milaan-San Remo en dan stopt het.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van Aert won in zijn carrière met Strade Bianche, de Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, de E3 Saxo Classic en Omloop Het Nieuwsblad al heel wat mooie voorjaarsklassiekers, maar de 28-jarige coureur staat nog ‘maar’ op één monumentale overwinning. Drie jaar geleden spurtte de Belg in Milaan-San Remo naar de zege.

Museeuw, die in zijn carrière drie keer de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix wist te winnen, is dan ook duidelijk. “Uiteraard kunnen we niet om het fenomeen Wout van Aert heen, die in de Tour tijdritten en sprints wint. Maar als we eerlijk zijn, qua monumenten is er alleen Milaan-San Remo. Dan stopt het.”

“Het is geen kritiek op Wout, maar elk jaar dat weg is, is er weer één. Het is bewonderenswaardig wat hij laat zien, maar het wordt nu wel tijd dat hij dit jaar of binnen twee of drie jaar de Ronde van Vlaanderen wint”, is ‘De Leeuw van Vlaanderen’ van mening.

 
24 Reacties
Sorteer op:
22 februari 2023 10:07
De analisten vallen wel over elkaar heen zeg de laatste tijd om te vertellen dat het bij Van Aert nu echt van moetens is. Ergens terecht, anderzijds is er meer in de wielerwereld dan de RVV of PR. Van Aert is de beste Belg in de Tour sinds de jaren '70 (!). Wat hij afgelopen seizoen liet zien in Frankrijk, schat ik op sportief vlak hoger in dan Vlaanderen of Roubaix winnen - waarbij je toch ook wat meeval moet hebben. Je houdt er zelf wel enkel het groen en 3 ritten aan over, maar dat was 3 weken lang de wielerwereld in vervoering brengen op het allerhoogste niveau. Ergens is het wel grappig dat in Vlaanderen nog niet zo lang geleden de kritiek weerklonk dat de Belgen niet verder raken dan de kasseiklassiekers. Nu hebben we met Van Aert (en ook Evenepoel natuurlijk) 2 coureurs die overal met de top meedoen, en lijkt enkel nog die ene week in april er toe te doen. Ikzelf kan ook kritisch zijn op Wout, maar je mag natuurlijk niet uit het oog verliezen wat hij wél al heeft gewonnen. En wat als Van Aert komend voorjaar weer geen monument wint? Dan blijft de wereld gewoon verder draaien, kan hij het volgend voorjaar opnieuw proberen en is het nog altijd een fantastisch coureur om als Belgen te koesteren.
  22 februari 2023 11:28
  Plus: vaak wordt zijn veldcarriere (want hij heeft daarin een carriere en een palmares opgebouwd waar menig veldrijder in 20 jaar niet aan toekomt) totaal buiten beschouwing gelaten. Ik wordt een beetje moe daarvan, van al die meningen dat hij het MOET winnen. Hij MOET helemaal niks.
  22 februari 2023 12:20
  Men moet altijd wat te zeiken hebben, voor sommige is het helaas nooit goed. Als Wout morgen besluit om te stoppen, laat hij moet gemak 95%+ van de Belgische wielrenners (zowel huidig als gestopt) achter zich qua prestaties. Dat hij de RvV of PR (nog niet) heeft gewonnen iets niks mee dan een smetje op zijn inmense palmares.
22 februari 2023 10:28
Goh voor Johan was het de RvV en PR en dan stopt het ook he
  22 februari 2023 11:09
  Los van de discussie over wat hij zegt, Museeuw won natuurlijk wel 11 koersen uit de oude wereldbeker (3x Ronde, 3x Roubaix, 2x Zurich, Parijs-Tours, Hamburg & Amstel), werd wereldkampioen, won 2 ritten in de Tour & eindigde 3x op het podium voor de groene trui. Dus voor Museeuw stopte het helemaal niet bij RvV & PR zoals jij beweert.
  22 februari 2023 11:31
  Maar als je dan de eendagskoersen wegstreept, blijft er bij museeuw bar weinig meer over...
  22 februari 2023 11:37
  Tja, “als je eendagswedstrijden schrapt” dan schrap je meer dan 50% van waar wielrennen om gaat? (Incl. de regenboogtrui dus). Zo zou er bij velen bar weinig overblijven natuurlijk.
  22 februari 2023 12:11
  Nee Steven dat is niet wat ik zeg.. ik trek Johans manier van redeneren gewoon door naar hemzelf. In zijn redenering tellen Zurich en Amstel ook niet mee . C ‘est tout. Wout is gewoon veel en veel breder qua prestaties dan Musseeuw
22 februari 2023 10:30
Hij legt natuurlijk zelf heel hard die focus om RVV en PR, dan mag je daar natuurlijk ook iets meer op worden afgerekend. Maar uiteraard is het een deur die al lang open staat, weinig zin om elke "expert" er nog eens op ge laten trappen (laat staan Museeuw die intussen toch beetje parodie van zichzelf wordt zoals een De Vlaeminck of een Dewolf). Benieuwd wel naar de naam van z'n volgende strava-ritje!
  22 februari 2023 10:40
  Ik vind eerlijk gezegd dat Van Aert er allemaal vrij laconiek mee omgaat. Hij is zowat de enige renner ter wereld die er staat in élke koers waar hij start, het hele jaar door. Cyclocross, kasseiklassiekers, heuvelklassiekers, kleine rondes, grote rondes. En toch weerklinkt al weken aan een stuk uit alle hoeken dat hij nu echt niet meer mag falen begin april. Hoort er natuurlijk bij als echte topper (en voor het bijbehorend salaris dat hij vangt), maar ik zou denk ik al snel zeggen: hier is mijn fiets, probeer het dan zelf eens.
22 februari 2023 11:02
Ik gun het Wout van harte, maar de kans dat Wout de RVV wint als ook Mathieu en Tadej acte de présence geven aldaar? Minimaal lijkt mij. Wout krijgt regelmatig wegtrekkers bij heuvelkoersen boven de 200 kilometer.
  22 februari 2023 11:47
  Dan kan hij het in Roubaix nog eens proberen he. Maar ook Milaan-San Remo ligt hem erg goed, met het belang van goede positionering voor de Poggio, de beklimming zelf die je op het groot mes kan nemen en waar zijn mindere punch minder doorweegt dan op steile hellingen, de technische afdaling en dan de sprint. Als hij die voor een 2de keer zou kunnen winnen, kan hij zonder stress naar de Heilige week trekken.
22 februari 2023 11:04
Quote:
het wordt nu wel tijd dat hij dit jaar of binnen twee of drie jaar de Ronde van Vlaanderen wint
Dit vind ik nu grappig. Het wordt hóóg tijd, maar binnen drie jaar is ook goed. Jowan toch...
22 februari 2023 11:53
Lekker veel druk. Ik geef hem superveel kans in MSR, kan die heuvels aan en is retesnel. Ook tegen die tijd vast goed klaargestoomd. GW ook echt zijn ding, vooraf op papier topfavoriet. Op basis van hoe hij deze koersen overleeft zal hij met een bepaalde mindset de heilige keienkletsers kunnen aanvangen.
22 februari 2023 10:06
Wat een open deuren collectie.
22 februari 2023 10:09
Wie is de volgende die zijn originele mening over Van Aert geeft. Ze kunnen de teksten van de 'experts' gewoon kopiëren en er een andere naam boven zetten.
  22 februari 2023 10:32
  Niet uit oog verliezen dat het “maar” vtm is die zich al jaren proberen binnen te wurmen in de koers, en dat doen met de man die idd niet meer au sérieux genomen worden haha
22 februari 2023 10:19
Dit soort discussies tonen vooral dat Vlamingen hun kijk op wielrennen nogal etnocentrisch aanvliegen. Gemiddelde wielerliefhebber slaat de Tour als allerhoogste aan en daar is WvA jaar in jaar uit topnvieau. Als je team dat ook nog eens als allerbelangrijkste wedstrijd ziet zorg je dat je daar op je best bent. Logisch. En zelfs een WvA op 95 procent kan PR, MSR en RvV winnen.
  22 februari 2023 12:53
  De TdF is als wedstrijd inderdaad het podium van het mondiale wielrennen waar je die weken wil schitteren. En de TdF winnen is de oppergraal, maar voor het type renner als Van Aert zijn daar ritten winnen en zelfs het groen toch, imho, totaal ondergeschikt aan de klassiekers en de monumenten. Er zijn veel ritten per jaar en weinig monumenten, die dan ook nog eens veel zwaarder en harder bezet zijn... Maar sowieso zelfs als hij niets meer wint heeft hij een palmares om u tegen te zeggen waarmee hij bij de beste renners ooit hoort. Enkel een Merckx of een Pogacar staan er echt ver boven, maar die zijn buitenaarts en kom je maar eens in de tientallen jaren tegen.
  22 februari 2023 19:33
  @Ken dcq. Enkel Merckx en Pogacar staan echt ver boven Van Aert qua palmares? Je maakt toch een grapje neem ik aan. Of ben jij nog maar 13 en ken je eigenlijk nog niet echt iets van koers? Ik ga jou even enkele renners noemen van wie Van Aert nog niet eens de schoenen mag poetsen. Wat dacht je van Freddy Maertens, Francesco Moser, Sean Kelly, Roger De Vlaeminck, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Rik Van Looy, Fausto Coppi, Felice Gimondi, Peter Sagan, Philippe Gilbert, Alejandro Valverde, Raymond Poulidor, Alberto Contador, Primos Roglic, Charly Gaul....enfin. Ik zal het hierbij houden, maar iedere echte koerskenner weet dat ik nog gerust een tijdje kan doorgaan. Als jij echt meent dat enkel Merckx en Pogacar ver boven Van Aert uitsteken, dan moet ik je feliciteren. Feliciteren met de meest idiote post sedert het onstaan van Wielerflits welteverstaan...Tjonge jonge, wat smijten ze hier nu weer binnen...
  22 februari 2023 23:06
  Inderdaad hilarisch en exemplarisch. Je zou denken iemand die dat schrijft het geheugen van een goudvis heeft, maar het is gewoon domheid of onwetendheid. ‘Buitenaarts’, mijn voeten.
22 februari 2023 10:24
Milaan San Remo gewonnen...Maar geen Belgen koers. Hij wint E3, Gent, Strade, Omloop, groene trui, etappes Tour, strijdlust algemeen, sprints, tijdritten, bergritten, heuvelritten, NK tijdrijden, NK weg, Amstel, overal puntentruien en ritten....ja nu tijd voor RvV en Roubaix en alles is rond....Volgend jaar Giroritten en een keer Vuelta... Dat veldrijden mag naar mijn mening gestopt worden en ga een keer voor Down Under waar je iedere rit kan winnen.. maar is mijn mening.
22 februari 2023 10:49
Johan is natuurlijk een kenner, maar ergens zou men hetzelfde kunnen zeggen over zijn eigen zoon. Die geraakt dankzij de naam of de relaties van vader ieder jaar wel ergens ineen continentaal team zonder al te veel prestaties in zijn uitslagenboek.
22 februari 2023 10:18
Dit is wél kritiek op Johan. Museeuw, was dat niet die pakker die jarenlang in een gedrogeerde zetel door de klassiekers werd gesleurd? Elk jaar dat'ie volhoudt slechts een beetje te hebben gesnoept is er weer één.

Reacties zijn gesloten.