Mulubrhan wint laatste rit in Tour du Rwanda en stelt eindzege veilig, pech voor Lecerf

zondag 26 februari 2023 om 11:49
Mulubrhan wint laatste rit in Tour du Rwanda en stelt eindzege veilig, pech voor Lecerf

Mulubrhan in beeld - foto: Cor Vos (archief)

De Tour du Rwanda is gewonnen door Henok Mulubrhan. De renner van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè stelde zijn eindzege veilig in de laatste rit van en naar Kigali door de laatste rit te winnen. William Junior Lecerf legde hem nog het vuur aan de schenen, maar werd door pech teruggeslagen.

Het beloofde een spannende dag te worden in Rwanda. Zaterdag had Henok Mulubrhan de leiderstrui overgenomen van William Junior Lecerf, maar het verschil bleef zeer klein in het algemeen klassement. Zo stonden de eerste vijf renners, voor aanvang van de laatste rit, binnen de vijf seconden. Met ook op zondag een lastige slotklim, was het de verwachting dat er nog een flinke strijd zou komen.

Lecerf in aanval, Mulubrhan volgt
De achtste rit was maar 75,3 kilometer lang, dus het was meteen koersen geblazen. Met name Lecerf nam het initiatief, de jonge Belg trok al snel in de aanval. Aanvankelijk kreeg hij drie medevluchters mee, maar enkele kilometers later sloot een groep van ongeveer vijftien renners aan met daarin onder meer leider Mulubrhan.

De groep met een aantal favorieten reed de hele dag op kop. Uit het peloton, dat op meer dan twee minuten volgde, sprongen een aantal mannen weg, maar zij konden het gat niet meer dichten. Op die manier trok de kopgroep met een ruime voorsprong naar Kigali, waar de slotklim van buiten categorie wachtte. Deze was 5,2 kilometer lang en kende een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%.

Slotklim legt klassement in beslissende plooi
Dawit Yemane van Bike Aid was de renner die het als eerste probeerde. De renner uit Eritrea had een mooie kloof bij elkaar geklommen, maar kreeg het flink lastig in de laatste kilometer. Vlak daarachter was een kleine groep met daarin Mulubrhan en Lecerf weggereden. Lecerf probeerde het verschillende keren, maar kreeg de leider niet uit zijn wiel. Het zorgde er wel voor dat Yemane weer werd ingerekend.

In de allerlaatste kilometer sloeg het noodlot toe voor Lecerf. De renner van Soudal Quick-Step Devo Team moest voet aan de grond zetten door materiaalpech. Lecerf verloor belangrijke seconden en kon niet meer vechten voor de overwinning. In de laatste honderden meters was het leider Mulubrhan die zijn duivels ontbond en overtuigend naar de zege sprintte. Daarmee stelde hij ook zijn eindzege veilig.

Dit artikel delen:

2 Reacties

El Aguila 26 februari 2023 om 12:06

Henok is the man!

2
Maillot à Pois 26 februari 2023 om 12:30

Mooi dat hij hier als Afrikaans kampioen kan winnen. Sympathieke jongen ook, ik heb hem vorig jaar eens gesproken.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone