MPCC roept op tot strenger antidopingbeleid

woensdag 4 december 2019 om 14:47
MPCC roept op tot strenger antidopingbeleid

foto: Cor Vos

De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, heeft de UCI opgeroepen een strenger antidopingbeleid te voeren. Er is onder andere gepleit voor een verhoging van het aantal bloedtesten, vooral buiten competitie.

De oproep voor een strenger antidopingbeleid volgt op een gesprek dat Marc Madiot, manager bij Groupama-FDJ, en Iwan Spekenbrink, manager bij Sunweb, dit najaar voerden met Georg Preidler. De Oostenrijker, die bij beide ploegen onder contract heeft gestaan, bekende in maart zijn betrokkenheid bij dopingzaak Operation Aderlass. De informatie die hij verstrekte werd vervolgens doorgegeven aan de MPCC. De beweging stuurde vervolgens een brief naar wielerbond UCI.

Daarin stelde de MPCC verschillende maatregelen voor, laat de beweging weten in een persbericht. “De MPCC wil de UCI wijzen op de noodzaak om het aantal bloedtesten te verhogen, vooral buiten competitie. Bovendien moet volgens de MPCC de manier waarop deze tests worden uitgevoerd opnieuw worden gedefinieerd. Er is een formeel verzoek gedaan om deze tests dichter bij het begin van de wedstrijd en zo snel mogelijk na de finish uit te voeren.”

Ook adviseerde de MPCC de UCI om nog waakzamer te zijn tijdens de vakantieperiodes van de renners of tijdens de lange pauzes die ze halverwege het seizoen kunnen nemen.

Meer impact
De UCI heeft al gereageerd op de brief van de MPCC. “In haar reactie laat de UCI weten dat het ‘bekend staat als de anti-dopingorganisatie, die het grootste aantal bloedmonsters neemt volgens de richtlijnen van het biologische paspoort’ en dat CADF, een door de UCI aangewezen entiteit ‘zoveel mogelijk monsters neemt als ze kan, binnen de grenzen van haar budget, terwijl ze de voorkeur geven aan gerichte tests'”, schrijft de MPCC in haar persbericht.

“In haar antwoord herinnert de UCI er ook aan dat ‘de anti-dopingregelgeving bepaalt dat elke sporter op elk moment en elke plaats kan worden getest’ en dat ‘het duidelijk is dat CADF van deze mogelijkheid gebruik maakt en tests uitvoert tijdens de aangegeven periodes”, aldus de MPCC, die tevens vraagt om meer impact op de manier waarop controles worden uitgevoerd.

Dit artikel delen:
# MPCC# UCI

7 Reacties

Jean Dumas 4 december 2019 om 14:58

Eigenlijk hadden Groupama en Sunweb na het gesprek gezamenlijk moeten oproepen tot een strenger dopingbeleid. Zou een mooie stap zijn in de ontwikkeling van de wielersport.

xistnc 4 december 2019 om 15:06

Dat is toch precies wat ze doen? Plus ze trekken het breder door het MPCC-label erop te plakken.

Overigens prima dat Preidler hieraan meewerkt.

Panache 4 december 2019 om 15:42

Richting het einde van het artikel wordt het steeds onduidelijker of een citaat van de UCI of van MPCC is. Of dat er citaten van de UCI staan die gepubliceerd zijn door de MPCC…
In ieder geval is de oproep (nog strenger anti-doping beleid) begrijpelijk. Per type middel of methode heb je een gloeitijd en de test moet dan binnen de gloeitijd plaatsvinden. Zo lang je nog steeds kan tijdrekken (infuus water met natriumchloride) en/of testen buiten competitie mag missen (slordig met where abouts) is het zelfs binnen de gloeitijd hartstikke moeilijk om iemand te pakken. MPCC vraagt niet zo zeer om meer budget en/of meer testen, maar vooral om slimmer testen.
Twee serieuze zaken, die niet in dit artikel staan, worden binnen de brief benoemd.
– In de ochtend injecteren ze bloed, en na aankomst extraheren ze dat bloed opnieuw. Bloedonderzoek (en urinetests) kort voor de start of direct na de finish, zou bloeddoping moeten kunnen opsporen doordat de manipulaties zichtbaar zijn.
– Het zou goed zijn om de aanwezigheid plastic in het bloed op te nemen als een indicator (bewijs) van bloeddoping.
Edit: denk bij dit laatste aan de weekmakers uit de zaak Contador (alweer 10 jaar geleden).

Samlambeej 4 december 2019 om 16:50

@Panache +++

Cyclinglife 4 december 2019 om 16:26

Oproepen tot extra controles, door ploegen is een goed signaal. Maar er is iets in mij dat hier een vraagteken bij zet, roepen ze op omdat ze oprecht zijn of omdat ze weten dat ze de dopingcontrole toch kunnen beïnvloeden en zo schoon doen voorkomen.

Polleke 4 december 2019 om 19:50

Ze weten wel erg goed hoe het werkt….

Panache 4 december 2019 om 19:55

Het staat gewoon in het artikel…

“ De oproep voor een strenger antidopingbeleid volgt op een gesprek dat Marc Madiot, manager bij Groupama-FDJ, en Iwan Spekenbrink, manager bij Sunweb, dit najaar voerden met Georg Preidler.”

Headlines

Materiaalzone

Populair