MPCC-regels leiden tot vertrek Polspoel bij Liv-Plantur
Foto: Liv-Plantur
zaterdag 16 mei 2015 om 11:42

MPCC-regels leiden tot vertrek Polspoel bij Liv-Plantur

Maaike Polspoel vertrekt bij Liv-Plantur. De Belgische kampt met een ontsteking aan de alvleesklier, waarvoor ze langdurig medicijnen – waaronder cortisonen – dient te gebruiken. De vrouwenploeg van Giant-Alpecin mag vanwege het lidmaatschap van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, echter geen rensters opstellen die dat middel gebruiken.

Poslpoel heeft daarom gevraagd om haar contract te laten ontbinden. “Dankzij de behandeling voel ik me momenteel goed en kan ik gewoon trainen”, stelt ze in een persbericht. “Ik voel me fit genoeg om weer te koersen, maar door de MPCC-regels mag ik geen wedstrijden rijden. Nu mijn contract ontbonden is, kan ik per direct voor een andere ploeg uitkomen.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
16 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2015 11:49
Belachelijk natuurlijk dit. MPCC opheffen lijkt me het beste.
16 mei 2015 12:06
“Ik voel me fit genoeg om weer te koersen, maar door de MPCC-regels mag ik geen wedstrijden rijden. Nu mijn contract ontbonden is, kan ik per direct voor een andere ploeg gaan rijden.”

Wat die zegt, slaat dus echt op niets. Dit kan toch wel besproken worden als het echt noodzakelijk is... Komaan zeg
16 mei 2015 12:13
Is het een tijdelijke behandeling of chronisch/langere duur. In het eerste geval zou het geen groot probleem moeten zijn lijkt mij? Even aan de kant, niet leuk, maar wel te doen. Als het over een langer tijdsbestek gaat kan ik mij de afweging voorstellen, maar dan zou je toch eerder neigen naar 'gedogen oid' vanuit het MPCC. Al bestaat de kans natuurlijk dat er meer mensen komen met ontstekingen.
16 mei 2015 12:40
Volgens mij gedoogt het MPCC niet. Ze zijn heel rechtlijnig.

Zij kampt al sinds de Spelen van vorig jaar met de blessure. Bron: http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150420_01640310
16 mei 2015 12:46
gedogen lijkt mij geen optie. het is vervelend voor haar, maar wat als je leven lang iets moet slikken wat je kwaal geneest maar je ook een oneerlijk voordeel op de concurrent geeft?

moet je dat voor deze renner/renster dan gedogen? of is het dan jammer maar helaas en moet je stoppen met de sport waar het middel verboden is.

ik neig toch naar het laatste. er rijden al teveel renners rond die attesten hebben, waarbjj ze voordeel behalen op de concurrenten.
er even van uit gaande dat ze het attest terecht verkregen hebben
16 mei 2015 12:47
Volgens mij slaan we nu wel heel erg door... ik begrijp de regels van het MPCC maar je moet toch wel naar de persoonlijke omstandigheden van een renster of renner kijken.
16 mei 2015 13:44
@oscarito dat is het juist: het is niet verboden (door de UCI). Maar de MPCC is roomser dan de paus. Waardoor er gekke situaties ontstaan. Zoals: contract ontbinden en ploeg zoeken die geen MPCC lid is (Polspoel). Of : lidmaatschap MPCC opzeggen om Ulissi te contracteren (Lampre). Een lachertje dus. Ik zeg: voor iedereen dezelfde (UCI) regels, MPCC opheffen, wat niet verboden is dat mag.
16 mei 2015 14:18
@rahimns
Dat slaat zeker heel erg door en wat @nero zegt +1
16 mei 2015 15:03
Kennelijk heeft de ploeg niet voldoende vertrouwen in een spoedig herstel, logischerwijs ziet de renster dit anders. Met als gevolg een scheiding, voor beide partijen de beste oplossing.
Het mpcc-verhaal lijkt mij van secundair belang, als men echt vertrouwen had gehad in haar herstel was er wel een andere oplossing gevonden.
16 mei 2015 15:11
Wordt het niet eens tijd dat er voor duursporten zoals lange marathon wielrennen e.d. een ander medisch protocol moet zijn als b.v. verspringen , hoogspringen en dergelijke korte inspanningsporten.
16 mei 2015 17:42
Ik blijf het protocol van MPCC goed vonden. Misschien sneu voor Polspoel, maar dat is in de eerste plaats door de ziekte zo. Op topniveau presteren kan nu toch niet. Het is voor haar dan ook beter een stap terug te zetten, te blijven trainen, later te koersen bij een kleinere ploeg en zo over enkele maanden terug op niveau te komen. Vroeger, en nu nog steeds zo bij ploegen die het protocol niet onderschreven hebben, wordt er schandelijk misbruik gemaakt van allerlei verzonnen ziektes en door collaborerende artsen toegekende attesten. Die soms langdurig ingenomen medicatie (vaak corticoïden) doen sporters niet veel beter presteren. Maar dat halve procentje meer, maakt wel degelijk het verschil op het topniveau.
16 mei 2015 18:36
UCI moet de MPCC gewoon voor iedereen doen. Wil je er geen lid van worden, krijg je geen licentie voor het hoogste niveau.
16 mei 2015 19:14
Ook opvallend gezien dit nieuws is dat Polspoel vandaag gewoon zesde geworden is in de Trofee Maarten Wynants, 1.2 koers. De winst was er voor de Nederlanse Natalie van Gogh, die Lotte Kopecky klopte in de sprint met twee.
16 mei 2015 19:28
@zoef Ik zie het verschil niet zo. Astana is MPCC lid, ondanks alle doping gevallen.
Mijn punt: als je iets wilt verbieden, moet de UCI het doen en geldt het voor iedereen. En als de UCI het niet verbiedt, dan mag het gewoon en moet je niet zeuren. De MPCC is een schijnheilig clubje die als het erop aan komt geen haar beter is als de rest.
16 mei 2015 20:41
@nero officieel heeft de astana pro tour ploeg er maar twee gehad in het afgelopen jaar. Pro tour ploeg staat los van de opleidings ploeg.dat neemt niet weg dat ik ze helemaal niet vertrouw. En volgens mij heeft mpcc haar regels enigzins aangepast want ze spreken nu over several, en datklinkt erg vaag, op haar website (sinds kort) . Mpcc is erg vrijblijvend omdat de uci het niet volledig steunt, want dat is het enige officiële orgaan die er iets aan kan doen. Zo begrijp ik lampre ook volledig mbt Ulissi, want iets hogere waarden van een astma medicijn is totaal iets anders dan een epo kuurtje. MPCC is niet schijnheilig, ze komen met goede voorstellen die helaas niet worden gesteund door de UCI en het volledige peloton en dat is jammer. MPCC is een tandloze tijger
20 mei 2015 13:49
Ik denk dat het belangrijk is om die "attesten" door een onafhankelijk instituut te laten controleren en te laten bevestigen. Wat mij betreft mogen de regels strakker en strenger voor het verstrekken van attesten. Dat kan misbruik grotendeels voorkomen.

Reacties zijn gesloten.