Molano zes uur na finish teruggezet in uitslag Tour de Langkawi na gevaarlijk manoeuvre

woensdag 12 oktober 2022 om 16:51
Molano zes uur na finish teruggezet in uitslag Tour de Langkawi na gevaarlijk manoeuvre

foto: Cor Vos (archief)

Juan Sebastián Molano was zes uur lang de ritwinnaar van de tweede etappe van de Tour de Langkawi, maar de Colombiaan werd uiteindelijk toch teruggezet in de uitslag na een manoeuvre in de sprintvoorbereiding. De zege ging op die manier naar Craig Wiggins.

In de laatste kilometer zat Molano, sprinter van dienst voor UAE Emirates, niet al te goed gepositioneerd. De Colombiaan moest flink wat renners inhalen voordat hij de ruimte had om de sprinten. De 27-jarige Molano meed de risico’s niet en gebruikte even zelfs zijn handen om de weg vrij te maken. De Duister Max Kanter werd prompt aan de kant geduwd.

Lange tijd liet de organisatie van de Tour de Langkawi niets van zich horen, maar op sociale media leefde de discussie wel. Ongeveer een zes uur na de finish stuurde de organisatie een tweet de wereld in waarin ze meedeelden dat Molano werd teruggezet uit de uitslag, naar plaats 109. Australiër Wiggins van ARA Pro Racing Sunshine Coast wint op die manier de tweede etappe.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Pizzi 12 oktober 2022 om 19:42

Wiggo! (Tuut, tuut, tuut.)

0
Cornelius 12 oktober 2022 om 22:11

Vreemd verhaal: normaal kan alleen de jury van de UCI besluiten om een renner te declasseren, niet de organisatie van de koers. Maar in Maleisië gelden kennelijk andere regels dan in Europa.

0
Cochise 13 oktober 2022 om 09:39

Er staat niet dat de organisatie hem terugzette, er staat dat de organisatie medegedeeld heeft dat hij teruggezet is.

0
Cornelius 13 oktober 2022 om 13:08

Ja, dat is waar. Maar waarom is het dan niet de jury zelf die dit wereldkundig maakt? Dit lijkt me vrij uniek, omdat het juryrapport afgesloten was — de voorzitter van de jury had al ondertekend. Het gebeurt wel vaker dat er achteraf nog randzaken worden aangepast (zoals opgelegde straffen die alsnog ingetrokken worden), maar dat de winnaar achteraf herroepen wordt, heb ik, voor zover ik me kan herinneren, nog niet eerder meegemaakt. Dus in mijn optiek zou het logischer zijn dat de jury dit zelf bekend maakt, eventueel met een woordje toelichting.

0
Mad 12 oktober 2022 om 22:47

Zoveelste gevaarlijke onsportieve actie. Hoogste tijd voor een jaartje nadenken langs de zijlijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone