Mogelijk geen Nederlandse profs naar EK wielrennen

Mogelijk geen Nederlandse profs naar EK wielrennen

foto: Cor Vos

donderdag 9 juli 2020 om 07:04

De KNWU overweegt geen Nederlandse prof af te vaardigen voor het EK wielrennen in Frankrijk. Vanwege het coronavirus en de ongunstige positie op de kalender (woensdag 26 augustus) is de kans groot dat er geen oranje shirts te zien gaan zijn in de wegwedstrijd en tijdrit voor elite mannen en vrouwen.

“Je hebt op maandag al het EK tijdrijden, dat lukt niet met het NK weg (een dag eerder, red.)”, laat KNWU-directeur Thorwald Veneberg weten aan WielerFlits. “Plouay is bovendien bijna duizend kilometer rijden. Zeker nu is het advies van onze sportarts om niet met het vliegtuig te gaan.”

Een andere afweging om geen profs af te vaardigen is de beperkte beschikbaarheid van de Nederlandse topwielrenners. Vanwege het coronavirus hebben teams als Jumbo-Visma en Team Sunweb hun selecties opgedeeld in zogenoemde bubbels, waar contactmomenten met buitenstaanders tot een minimum worden beperkt.

Tour de France
Wie aan het EK zou willen deelnemen zou daarmee tijdelijk uit zijn bubbel moeten treden. Voor renners die drie dagen later aan de Tour de France willen deelnemen of zich voorbereiden op de Tirreno-Adriatico (7-14 september) lijkt dat een uitgesloten zaak.

De Nederlandse wielerbond onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een selectie te vormen met renners uit ProTeams. “Dat hebben we de afgelopen jaren, toen ik nog bondscoach was, ook wel gedaan”, zegt Veneberg.

“Dat schieten we nog niet direct af. Maar dan is het aan Koos (Moerenhout, bondscoach, red.) om te kijken wat voor kwaliteit ploeg hij dan kan samenstellen. Of misschien zelfs een belofteploeg bij de profs. Het hoeft niet direct allemaal van het hoogste niveau te zijn. Maar je moet wel een representatieve ploeg kunnen opstellen”, aldus de KNWU-directeur.

Vrouwen
Bij de vrouwen wordt momenteel de beschikbaarheid en animo gepolst bij rensters en teams. Ook hier speelt de ongunstige positie op de wedstrijdkalender een grote rol. “Bovendien zullen teams ten opzichte van hun sponsors zoveel mogelijk wedstrijden willen doen om alles wat ze door Covid-19 aan exposure hebben gemist te kunnen goedmaken.”

Alkmaar 2019
Het EK wielrennen werd vorig jaar georganiseerd in Alkmaar. Nederland deed toen goede zaken en veroverde de meeste podiumplaatsen. Bij de elites werden Europese titels behaald op de Mixed Relay, individuele tijdrit vrouwen (Ellen van Dijk) en wegwedstrijd bij de vrouwen (Amy Pieters).


flag-europe Programma EK wielrennen 2020, Plouay

Maandag 24 augustus
flag-europe EK tijdrijden (alle categorieën)

Dinsdag 25 augustus
flag-fr Grand Prix Plouay voor vrouwen
flag-fr Bretagne Classic voor mannen

Woensdag 26 augustus
flag-europe EK op de weg voor beloften vrouwen
flag-europe EK op de weg voor elite mannen

Donderdag 27 augustus
flag-europe EK op de weg voor beloften mannen
flag-europe EK op de weg voor elite vrouwen

Vrijdag 28 augustus
flag-europe EK op de weg voor junioren vrouwen
flag-europe EK op de weg voor junioren mannen
flag-europe EK mixed relay ploegentijdrit voor elites

Op zaterdag 29 augustus staat de start van de Tour de France in Nice gepland.

Dit artikel delen:

20 Reacties

wielerman 9 juli 2020 om 07:11

Ook ongelooflijk hoe ze dit er tussen gewurmd hebben.

0
Boomie1 9 juli 2020 om 08:06

Inderdaad! Sla het gewoon een jaar over en gun Viviani een paar extra koersen in de trui.

0
FDJ 9 juli 2020 om 09:58

Je vergeet voor het gemak ook even dat de KNWU al gecommuniceerd had dit jaar geen NK te rijden. Alleen de tijdrit?

Dit is bij meer nationale bonden gebeurd. Makkelijk schoppen dan tegen het EK terwijl de enige die verantwoordelijk is voor deze chaos de KNWU zelf is. Die hebben ineens toch dit NK op de kalender gezet.

0
harryjohan71 9 juli 2020 om 10:01

Het gaat niet alleen om Nederland. Ook andere landen hebben op dezelfde datum hun NK gepland. Het is dus logisch dat NL ook voor deze datum kiest. Een uitzondering hierop is België.

0
FDJ 9 juli 2020 om 11:19

Er waren veel meer landen waar het NK al min of meer door het verbod op evenementen gecanceld was. Frankrijk had heel lang geen gastheer, Duitsland wilde hem eerst ook niet, nu weer wel, Slovenië heeft hem al gehad, Nederland had hem niet, maar draaide het terug. Zo heel gek was het dus niet dat EK hier te plaatsen.

0
harryjohan71 9 juli 2020 om 11:42

De Nationale kampioenschappen zijn niet het grootste probleem voor de EK wegrit. De tijd tussen de start van de tour en EK wegrit is waarschijnlijk voor veel renners de bottleneck, waardoor ze van hun ploegen niet mogen starten.

0
Groningen 9 juli 2020 om 08:28

Wat mij betreft de eerste wedstrijd die ze dit jaar mogen schrappen

0
Romāns Vainšteins 9 juli 2020 om 08:42

Mwoah,… Canadese koersen

0
Groningen 9 juli 2020 om 10:28

Die Canadese wedstrijden zijn dit jaar misschien wat risicovoller wat betreft Corona, maar hebben voor mij meer waarde dan een EK.
Ik ben wel voorstander van een EK, maar de meeste landen zijn daar nooit op volle sterkte, dus dan is her niet veel waard wat mij betreft n

0
FDJ 9 juli 2020 om 14:56

Die stadscirteriums in Canada hebben wat mij betreft sowieso weinig meerwaarde. Saaie voorspelbare koersen.

0
Dolledriesoldebroek 9 juli 2020 om 08:42

Net als bij het nk moet een trui vooral waarde hebben.
Gewoon schrappen deze wedstrijden als er geen volwaardig deelnemersveld samen kan worden gesteld.

0
harryjohan71 9 juli 2020 om 09:13

Dit verhaal klinkt logisch. Een optie is om alleen Jos van Emden naar het EK tijdrijden te laten gaan en niet naar het NK wegrit

0
skylimit 9 juli 2020 om 09:25

Ja, ja, nu het EK niet in Nederland gehouden wordt, heeft deze trui en het EK geen waarde meer voor Nederland. Blijf lekker in de bubbels en kom daar ook niet uit, want oh wee…je zou eens ergens een aerosols Covid19 tegenkomen.
Oh nee, het is hooikoorts en astma in samenhang met een normale verkoudheid, eventjes puffen…

0
harryjohan71 9 juli 2020 om 09:39

Dit is toch onzin. Het is toch onmogelijk om goed voorbereid het EK tijdrijden te rijden als je de dag daarvoor een NK wegrit hebt. Dit geldt voor heel veel landen. Voor EK wegrit gaan naar verwachting heel veel landen een B team sturen. Dit heeft niets met Nederland te maken. De Belgische renners die de Tour rijden verwachten ook dat ze van hun ploeg niet mogen starten. Nederland is tenminste duidelijk,

0
SoloSlim 9 juli 2020 om 10:05

Het Belgisch kampioenschap op de weg is na de tour, dus zie niet in waarom Belgie dan geen mooie selectie zou kunnen maken voor het EK.
Ook zonder de renners die naar de tour gaan kan je nog wel iets degelijks opstellen.

0
harryjohan71 9 juli 2020 om 11:23

Zonder Evenepoel, Lampaert, Van Avermaat, Van Aert, Campenaerts, Naessen, Teuns, Theuns, Benoot, Wellens, De Gendt, De Buyst, Roelandts, Stuyven wordt het echt wel een B team. Blijft Vanmarcke nog over samen met Wallays, Van der Sande, Meurisse etc.

0
SoloSlim 9 juli 2020 om 17:12

Jasper Philipsen rijd ook EK. Tour voor Lampaert nog niet zeker.. dus misschien ook.
En EK tijdrijden is weldegelijk voor Evenepoel en Campenaerts.

0
Romāns Vainšteins 9 juli 2020 om 09:49

Dat wordt een Fransman in de Europese, eh hoeveel kleur ?

0
HoofdIsVrij 9 juli 2020 om 10:40

Van Schip sturen en Kai Reus.

0
Binda 9 juli 2020 om 11:32

Of van Schip en Bouwman.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone