Miguel Ángel López degradeert tegenstand in Mont Ventoux Dénivelé Challenge

dinsdag 8 juni 2021 om 15:34
Miguel Ángel López degradeert tegenstand in Mont Ventoux Dénivelé Challenge

Miguel Ángel López - foto: Cor Vos

Miguel Ángel López heeft de derde Mont Ventoux Dénivelé Challenge gewonnen. Op de flanken van de mythische Mont Ventoux was de 27-jarige Colombiaan van Movistar veruit de sterkste. Hij bereikte de finish met ruim twee minuten voorsprong op zijn dichtste belagers. Óscar Rodriguez (Astana-Premier Tech) werd op grote achterstand tweede, voor Enric Mas (Movistar).

Nadat het startschot had geklonken in Vaison-la-Romaine werd linea recta naar de voet van de winderige berg getrokken. In Malaucène – waar over een maand de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk finisht – werd echter begonnen aan de Col de la Madeleine (1,7 km aan 4,4%, niet te verwarren met de bekende Alpencol). Via de Col de la Gabelle (10,8 km aan 4,3%) en de adembenemende Gorge de la Nesque (18,7 km aan een lieflijke 2,2%) reed de meute naar Sault, waar de eerste van twee passages van de gevreesde Mont Ventoux begon.

Vroege kopgroep kansloos
De klim vanuit Sault, die ook in de Ronde van Frankrijk het bal opent, is de gemakkelijkste kant van de klim. Een kopgroep, die al vroeg in de wedstrijd was weggereden, spatte desalniettemin uit elkaar op de flanken van de Kale Berg. Tot dan toe hadden Roger Adrià (Equipo Kern Pharma), Magnus Cort (Education First-Nippo), Quentin Pacher (B&B Hotels p/b KTM), Romain Hardy (Arkéa-Samsic), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Delio Fernández (Delko) en Flavien Maurelet (St. Michel-Auber 93) goed samengewerkt, maar verbrokkeling liet niet lang op zich wachten.

Pacher rondde de top als eerste en hij had enkel Adrià nog in zijn wiel zitten. Het peloton, of wat daar nog van over was, volgde op een minuut of vier. Maar in de ziedende afdaling naar Malaucène werd er al wat van de voorsprong afgeknabbeld. En op weg naar de voet van de tweede en laatste beklimming werd er echt gas gegeven. In Bédoin was er nog maar goed twee minuten van de voorsprong over.

foto: Cor Vos

De loodzware slotklim deed vervolgens de rest van het werk. Adrià en – met name – Pacher bleven vechten tegen de zwaartekracht, maar de groep der favorieten deed dat net iets beter. Een flink stuk voor Chalet Reynard zou Pacher bij de lurven worden gevat.

López superieur
Met name AG2R Citroën draaide er in het bosrijke deel van de beklimming de duimschroeven aan, maar niemand bij de Franse formatie had een antwoord op de versnelling van Miguel Ángel López op 12,5 kilometer van de streep. De Colombiaan knalde in een keer bij alles en iedereen weg. Hij reed in een streep naar Pacher toe en de Movistar-renner zou de Fransman gewoonweg ter plaatse laten.

Achter de klimgeit toonden Óscar Rodriguez (Astana-Premier Tech), Cristián Rodriguez (Total Direct Energie), Ben O’Connor (AG2R Citroën), Enric Mas (Movistar) en Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) zich de best of the rest.  Maar het werd hen alras duidelijk dat het een strijd voor plaats twee zou worden. Bij Chalet Reynard was de voorsprong van López immers al opgelopen naar anderhalve minuut. En in de laatste kilometers kwam daar nog een minuut bij.

foto: Cor Vos

In de laatste hectometers van de 153 kilometer lange eendagswedstrijd kon López dan ook alle tijd nemen om het feestje te vieren. De Movistar-ploegleider van dienst kwam voor de finish nog even bij zijn poulain om hem al te feliciteren voordat de buit binnen was. Voor López is het zijn derde overwinning van het seizoen, na een rit- en de eindzege in de Ruta del Sol. Een nog mooiere statistiek: López is de eerste Colombiaan die een koers weet te winnen met aankomst op de top van de Mont Ventoux.

Op grote achterstand van de laureaat onstond een strijd tussen Enric Mas en Óscar Rodriguez voor plaats twee. Rodriguez voorkwam een een-tweetje van Movistar door vlak voor de laatste bocht weg te sprinten bij zijn landgenoot.

Dit artikel delen:

25 Reacties

hartstikkebedankt 8 juni 2021 om 15:45

Wat een verschillen! Vind dit toch wel een leuke wedstrijd op de kalender, misschien een iets ander moment in het jaar en upgraden naar 1.Pro zou ik zeker toejuichen. Echt een klimmerskoers, waarbij ik ook graag de een keer georganiseerde PRO Ötztaler 5500 graag zie terugkeren.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 16:01

Dat was ook een leuke koers inderdaad! Zou inderdaad wel mooi zijn

Jaepa 8 juni 2021 om 15:46

Zijn cojones zullen geprezen zijn vandaag.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 16:02

Toch wel duidelijk verschil tussen MAL en Mas. Benieuwd naar de Tour en ook al benieuwd naar het nieuwe Netflix-seizoen over Movistar in 2021.

allieballie 8 juni 2021 om 16:03

Haha, O’Connor was de beste van de achtervolgers, zo leek het, maar C. Rodríguez deed een ‘Rubiootje’. Niemand wilde meewerken (wat alleen van Mas te billijken was) en elke keer als hij aanviel zat C. Rodríguez op zijn wiel om niet over te nemen. Toen Ó. Rodríguez ging en daarna Mas had hij er geen zin meer in. Hij kwam hoofdschuddend over de finish met, inderdaad (of uiteraard), C. Rodríguez in zijn wiel.

toiletduck 8 juni 2021 om 22:52

Leuke achtergrond voor de niet-kijkers, thanks!

pjotrFoss 8 juni 2021 om 16:06

Superman Lopez clocked such a super time that I wouldn’t like to post anything without GPS evidence. @lapreuvepar21 posted his timing – 47:34. So I can do it too – 47:36. Gonna verify it later tonight. A minute faster time than Armstrong in 2002 and Froome in 2013. #MVDC https://t.co/d5vytrWriD

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 16:16

De weg is wel opnieuw aangelegd, beter materiaal, en dit is een eendagskoers terwijl die van Armstrong en Froome in een rittenkoers (de Tour) waren vermoed ik.

Maar toch, gelukkig dat hij niet voor Bahrein rijdt of het hek was van de dam

pjotrFoss 8 juni 2021 om 16:18

@lo squalo, excuses dat had ik gemist haha. Bedankt voor de toevoeging.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 16:27

Ahnee was geen verwijt hoor maar bedoel dat het appelen en peren vergelijken is. Zoals bovenstaande redenen maar ook hoe er gekoerst werd, wind, weersomstandigheden,…

En men vaak lijkt te suggereren dat door die snellere tijden het wielrennen nu vuiler is tov de tijd van Armstrong bv. (wat heel erg zou zijn). Waarmee ik ook niet bedoel dat jij dat insinueerde maar toch

Cochise 8 juni 2021 om 20:08

Die 47’34” is tot Chalet Renard vermoed ik? Wat met de volledige klim? Of lag de lijn een paar hectometer onder de top?

FritsvanHoefelen 8 juni 2021 om 16:14

Klasse Supermannetje

vevie 8 juni 2021 om 16:17

Het is iig duidelijk dat Movistar Superman echt nodig had. Het gros van hun overwinningen dit jaar is van hem afkomstig. Wat een renner. Gun hem toch eens een Giro of Vuelta, wetende dat de Tour toch wel te hoog gegrepen is voor Miguel Angel.

lo squalo dello Stretto 8 juni 2021 om 16:28

Tegen Pogacar en Roglic zal het moeilijk worden natuurlijk; in de tussengeneratie enkele jaren terug was een Tour-zege misschien nog gelukt, hoewel… Quintana kon het ook niet en die schat ik toch hoger in

VengaVengaVenga 8 juni 2021 om 16:31

Boh boh, Superman in vorm. De Tour zal hij zeker niet gaan winnen, maar hij kan er met Movistar een mooie Tour van maken in de bergen.

Eerste weekje rammelen met Poel, Wout en Flippie en het wordt een mooie Tour.

Glorious 8 juni 2021 om 17:25

Wat een tijd, er is nieuwe dope, dit kan niet anders.

Dion 8 juni 2021 om 17:35

Dan maar hier. Hoezo zie ik het “verslag” van de derde etappe van Zwitserland alleen als ik ingelogd ben? Daarnaast is het pure willekeur of de site je ingelogd vindt of niet.

IlPirata 8 juni 2021 om 17:38

Movistar had ook wel een kwaliteitsinjectie nodig na verleden jaar.
Eens met anderen hierboven, laat Lopez lekker de giro en de vuelta rijden.Maar goed in de tdf kan hij misschien weer een etappe pakken.

rennerske 8 juni 2021 om 17:52

Even een wielerclichétje droppen: ”Die gaat er staan in de Tour”.

DuMoullemAert 8 juni 2021 om 19:33

Staan of lopen met lekke banden…

Verweggistan 8 juni 2021 om 21:45

Armstrong 35e.

monsieur soixante pourcent 9 juni 2021 om 00:29

Met enige verbazing lees ik de cijfers die hier gepost worden.

Voor zover ik in het schema terugvind werd de volledige klim van 21km in de finale bedwongen.

Mij lijkt het dan ook dat het record waarover gepraat wordt hier gevestigd werd. Zo uit het hoofd zou dat erop neer komen dat het dubieuze record van Mayo -nb in een ITT- hierdoor met 8 minuten verbeterd werd?

Kan iemand dit staven?

NDI22 9 juni 2021 om 02:59

12e tijd ooit, ruim 2 minuten achter op het Mayo record. Snel, maar niet verbazingwekkend wanneer er nieuw wegdek ligt en we nu 17 jaar verder zijn qua materiaal.

monsieur soixante pourcent 9 juni 2021 om 07:38

Heb je een bron met data?

monsieur soixante pourcent 9 juni 2021 om 20:56

http://www.climbing-records.com/2021/06/lopez-goes-under-58-minutes-on-mont.html?m=1

Zoals NDI zei.

Meest valide argumenten lijken mij het eendaagse karakter, de mildere weersomstandigheden en de vernieuwde weg.

Materiaal zie ik het hem zo meteen niet, behalve Indurain verwacht ik niet dat de toppers in dit rijtje met fietsen van meer dan 6,8kg reden.

Headlines

Materiaalzone

Populair