Michael Matthews mist Tour en klassiekers: “Dit moet ik even laten bezinken”

Michael Matthews mist Tour en klassiekers: “Dit moet ik even laten bezinken”

© Cor Vos

donderdag 2 juli 2020 om 10:00
Interview

Team Sunweb maakte vandaag een aantal selecties bekend. Opvallend: geen Tour of Belgische klassiekers voor Michael Matthews. “Als ik eerlijk moet zijn, die beslissing is hard aangekomen”, vertelt de Australiër aan WielerFlits. “Het zal een paar dagen duren voor ik de knop heb omgedraaid.”

Michael ‘Bling’ Matthews vertoeft sinds vorige vrijdag in Livigno, samen met vrouw en baby. “Het was de bedoeling om hier tot de 17de juli te blijven”, vertelt de 29-jarige slagerszoon. “Maar nu ik mijn programma voor deze zomer ken, moet ik mijn datum van terugkeer misschien aanpassen. We hebben hier gelukkig ons eigen appartement, dus we kunnen zo lang blijven als we willen. Het is hier ook aangenaam verblijven. ’s Morgens trainen, daarna quality time met het gezin. Dat voelt een beetje als vakantie”, lacht hij. “Je moet er het beste van maken in het leven…”

Vandaag maakte Team Sunweb een aantal selecties bekend. Daar word je wellicht minder vrolijk van?
“Ik heb mijn definitive programma gisterochtend (dinsdag, red) pas te zien gekregen. Laat ons zeggen dat dat er anders uitziet dan wat ik verwacht had, ja. Rond de jaarwisseling was er nochtans duidelijk overleg geweest met de ploegleiding. Ik zou focussen op de voorjaarsklassiekers en de Ronde van Frankrijk. Een half jaar later staan noch de Tour, noch de Belgische klassiekers nog op het programma… Ik weet niet precies waarom. Maar ik mag naar de Giro. Die reed ik voor het laatst in 2015 en ik heb er goede herinneringen aan. Ooit wilde ik er graag terugkeren, maar het paste de voorbije jaren niet in mijn programma. Nu wel… Spannend.”

Zegt de man die dit jaar de klassiekers en de Tour als zijn grote doelen zag.
“Als ik dan toch eerlijk moet zijn… De beslissing is best hard aangekomen, ja. Maar uiteindelijk ben ik een werknemer van het team. Dus moet ik me schikken. Ik ben er van overtuigd dat de ploegleiding haar uiterste best heeft gedaan om in deze omstandigheden iedereen een zo goed mogelijk programma aan te bieden. Het team heeft voor de volgende jaren duidelijke doelen voor ogen. In het verleden zijn ze er meestal in geslaagd die te realiseren. Ik hoop dat daar een gevolg aan gebreid kan worden.”

Matthews schreef vorig jaar de Wereldbeker in Québec op zijn naam – © Cor Vos

 Heb je een stem gehad in de samenstelling van jouw kalender?
“Het is zo dat onze persoonlijke coaches in eerste instantie naar ons komen met het programma dat de ploegleiding voor ons heeft uitgekiend. Wij kunnen onze opmerkingen geven en melden wat we graag veranderd zien. Met die input gaan de coaches terug naar de ploegleiding. Uiteraard was mijn input dat ik liever de Tour en de klassiekers wilde rijden. Zoals je daarnet zei, dat waren mijn belangrijkste doelen. Maar uiteindelijk is dus niets veranderd.”

Welke uitleg kreeg je vanuit de ploegleiding?
“Ik kreeg het nieuws pas gisteren. Dit interview komt er voordat ik met de ploegleiding heb kunnen praten. Ik veronderstel dat we de volgende dagen een keer samenzitten en ik dan te horen krijg wat de verwachtingen zijn. Hopelijk komen we er snel uit en kan ik opnieuw verder, met als doel er het beste van te maken.”

Je laatste Tour de France was niet bepaald indrukwekkend. Kan dat een rol gespeeld hebben?
“De Tour van vorig jaar mag nooit een maatstaf zijn. Het hele team trainde 110 procent in functie van Tom (Dumoulin, red). Begrijpelijk: toen we die beslissing namen, verkeerde Tom in topvorm. Hij kon de Tour winnen, met een goed team rond hem. We focusten op het klimwerk om Tom zo lang mogelijk bij te staan. Tot plots (20 juni, red) het slechte nieuws van zijn absentie kwam. Dan nog omschakelen van klimmer naar sprinter om ritten te winnen, is niet realistisch. De dingen veranderden te snel om nog te schakelen. Dit vind ik geen faire vaststelling.”

In het wiel van Dumoulin in Milaan-San Remo – © Cor Vos

Cees Bol is dit jaar de sprinter voor Sunweb. Is hij klaar om te scoren in de Tour? 
“Ik heb het rittenschema eerder al bekeken en er zijn niet al te veel kansen voor pure sprinters. Ik hoop van harte dat het hem wel lukt, uiteraard. De laatste twee jaar is de Tour voor ons niet zo geweldig gegaan. Het is kwestie van een eerste keer een rit te winnen. Eenmaal de bal aan het rollen, ben je vertrokken. Dat is wat Team Sunweb nodig heeft in de Tour.”

In januari vertelde je in een interview op Cyclingnews dat je misschien wel té rustig van karakter was om kapitein/leider van een team te zijn. Dat je te weinig de dingen uitspreekt. Kan jou dat parten gespeeld hebben in de keuze van de ploegleiding?
“Dat kan ik niet ontkennen. Het zit niet in mijn natuur om te schreeuwen of hard op tafel te slaan. Ik ben eerder het rustige type. Ik moet bijvoorbeeld nog steeds leren om anderen te gidsen. Ik heb ondertussen veel sportdocumentaires gezien en er is me een quote van Kobe Bryant bijgebleven. ‘Niemand kan me beoordelen aan de hand van wie ik ben op het veld. Naast de court ben ik een compleet ander persoon’, vertelde hij. Daar kan ik ook nog iets van leren, denk ik.”

Wat nu? De Giro d’Italia uiteraard. Maar stel je je nog andere doelen?
“Milaan-San Remo staat op mijn verlanglijstje. Maar dat wordt mijn allereerste koers sinds Parijs-Nice. Het wordt vooraf dus heel moeilijk inschatten wat ik dan waard zal zijn. Het wordt interessant. Vervolgens staan respectievelijk Il Lombardia, Plouay en Tirreno-Adriatico op de agenda.”

Hoe moeilijk wordt het om de knop om te draaien?
“Het nieuws is nog pril, dus ik heb het nog niet helemaal verwerkt. Ik moet dit even laten bezinken, maar dat lijkt me zeker niet abnormaal. Mijn hele planning is drastisch omgegooid. Maar geef me een paar dagen en je krijgt wellicht een ander antwoord op jouw vraag. Antwoorden met de pedalen, hé. Koersen is wat ik graag doe.”

Je voelt je nog goed in je vel bij Team Sunweb?
“Zeker! Het team heeft zijn doelen en ideeën. Daar moeten wij als renner in geloven. We zien wel wat ons dat brengt.”

Dit artikel delen:

50 Reacties

Casar 1 juli 2020 om 20:41

Dat zat er dik in. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden hoe Sunweb dit heeft aangepakt

Ab Normaal 1 juli 2020 om 22:36

Dit neigt inmiddels naar wanbeleid bij Team Sunweb.
De ene na de andere renners is daar ontevreden en vertrekt.
En dat begrijp ik volkomen.
Als je zo met één van je kopmannen omgaat…
Neigt een beetje naar dictatuur daar.
Als sponsor zou ik ook eens mijn vragen gaan stellen.

klootje kriekeljon 2 juli 2020 om 08:29

Zo bouw je een ploeg in jaren op, zo breek je hem weer volledig af. Vakkundig alle (schaduw)kopmannen richting uitgang gebonjourd, Sunweb!

RiGHT 2 juli 2020 om 10:49

Erg raar inderdaad, dat ze Matthews zo slecht behandelen. Maar het zal niet alleen aan de ploeg liggen, ook een deel aan de renner zelf.

Turtlehead 1 juli 2020 om 20:42

Vreemd verhaal. Is je (enige) echte topper, en dan krijgt ie per post te horen waar ie (niet) mag starten.
Wel cool zo snel een WF-interview!

ProfrondeZevenbergen 1 juli 2020 om 20:58

Echt raar. Gelukkig vindt Matthews dat zelf ook
En idd leuk dat wf er kort opzit.

$kedel 1 juli 2020 om 23:03

“Is je (enige) echte topper”

Misschien denkt hij zelf ook zo en is het daarom helemaal niet zo’n gek idee om deze vedette eens op zijn plaats te wijzen.

Argyll 2 juli 2020 om 06:45

Tiesj Benoot.

Maar inderdaad, communicatief gerommel. Zeker als aan het begin vh jaar Tour en voorjaarsklassiekers nog wel op het programma staan… En nu ineens niet. Mag je naar een gedevalueerde Giro. Al geloof ik wel dat hij daar nu aardig wat kansen zal hebben!

Maar hij gaat aan het einde vh seizoen gewoon weg natuurlijk.

SoloSlim 2 juli 2020 om 09:38

Als 'echte topper' met een sterke eindsprint heeft hij toch nog geen palmares om van te dromen.. Het komt er gewoon zelden uit bij hem en misschien zal de Italie route (MSR-Tirreno -Giro) wel positief uitdraaien.
Er waren wel mogelijkheden in de tour maar met een heel sterk deelnemersveld. En in de klassiekers heeft hij nooit iets waargemaakt. Dus ik kan zijn programma wel begrijpen.

SnellePelle 1 juli 2020 om 20:45

Nu kan je de vraag stellen: heeft Matthews wel een reëele zelfreflectie? Hij geeft in het interview zelf aan dat er zeer weinig kansen zijn in de Tour, maar is vervolgens wel teleurgesteld. Dat rijmt niet helemaal.

Joachim 1 juli 2020 om 20:49

Die vraag gaat wel over Bol. Er zijn waarschijnlijk wel een aantal etappeprofielen waar Bol geen kans lijkt te maken, maar Matthews wel.

S. Morgenstern 1 juli 2020 om 21:05

Matthews is geen pure sprinter, maar moet het juist hebben van ritten waar die sprinters eraf gereden kunnen worden en de ploegen van zijn type sprinter de rit willen controleren (het ontbreken van dat laatste heeft hem aardig wat tweede plekken opgeleverd de laatste jaren). Wanneer je zijn verhaal volgt, dan zal hij dus redelijk wat kansen zien voor zichzelf.

Scott Sunderland 1 juli 2020 om 22:59

Hij heeft toch eerder met de ploeg doorgenomen dat hij de Tour en de klassiekers zou rijden ? Dan is het toch logisch dat hij verrast is met een totaal anders programma ?

SnellePelle 1 juli 2020 om 23:29

Dat Matthews top 5 gereden heeft in een grandtour is al even geleden. Enkel vorig jaar in Catalonië was hij op dreef. Ook gingen in de Tour de berichten rond dat hij moeite heeft met de positionering. Diverse keren heeft hij vaag over het gedrag van anderen (Sagan) geklaagd.
Ik denk dat het afmaken er bij hem mentaal niet meer in zit.
Het lijkt mij een Kitteltje te worden met Micheal.

S. Morgenstern 1 juli 2020 om 23:53

Vorig jaar pakt hij nog enkele top vijf plaatsen. Waaronder een rit die hij gewoon wint als er direct voor hem wordt gereden. Zoals dat de afgelopen wel vaker voor is gekomen.

Joachim 1 juli 2020 om 20:46

Opvallend dat Matthews niet meer te zeggen had in zijn programma.
Tour vorig jaar niet bepaald indrukwekkend? Nou, dat vind ik wel meevallen. Matthews wint onder meer twee keer de sprint van het peloton (rit 3 en 8 die Alaphilippe en De Gendt wonnen), maar ja, als er nog iemand voor rijdt wordt daar weinig waarde aan gehecht.

mus van de maasstad 1 juli 2020 om 20:51

Wat een ploeg is dit geworden zeg. Snap wel dat ze allemaal gillend weg rennen

Japsie 1 juli 2020 om 20:56

Wat een communicatief wanbeleid weer.

S. Morgenstern 1 juli 2020 om 21:01

Het was al een vreemd programma voor Matthews, maar daar was vast ergens nog wel een redelijke onderbouwing voor te bedenken zijn. De communicatie blijkt echter duidelijk wel een probleem als je dit interview leest. Onbegrijpelijk dat dit soort beslissingen voor de betrokkenen zo ondoorzichtig blijven.

Verweggistan 1 juli 2020 om 21:11

Dit was volgens mij ook een deel van het probleem bij Dumoulin. De kopmannen hebben bij Sunweb erg weinig inspraak in hun programma en hun helpers. Natuurlijk hoef je niet overal in mee te gaan, maar doe dat in overleg. Ik snap best dat Sunweb een sterke ploeg wil in de Giro want de bezetting is daar minder en dus meer kans op dagsucces. Maar leg dat dan uit. (Ik vind het een vreemde keus, want er zijn juist meer vlakke ritten in de Giro)

Baik-Baik 1 juli 2020 om 21:32

Erg benieuwd inderdaad wat de motivatie is geweest om Matthews naar de Giro te sturen. Voor Oomen en Kelderman snap ik het nog wel, maar voor Matthews….

Romāns Vainšteins 1 juli 2020 om 21:50

Ik zou ook altijd met Matthews voor de tour en klassiekers gaan, maar wie weet vertrouwen ze bij Sunweb niet helemaal op zijn vorm en toewijding?

04398 1 juli 2020 om 22:02

Toch raar hoe Sunweb met hun kopmannen omgaat. Ze hebben jaren geprobeerd een team te bouwen om Dumoulin heen, maar telkens haalden ze b-klimmers die niet eens mee konden in de finale. Vervolgens gaat Tom weg en blijven mannen als Matthews, Oomen, Kelderman, Bennoot en Bol je kopmannen. Vervolgens laat je Oomen net als Tom na de concurrent vertrekken, Matthews laat je tot zijn eigen verbazing een raar programma rijden. Het is nu wachten tot ook Kelderman elders tekent(ondanks dat de giro voor hem de beste ronde is om te rijden dit jaar). En wat dan volgend jaar? Bardet halen? Bennoot als kopman van je ploeg? Heel slecht beleid bij Sunweb.

Panache 1 juli 2020 om 22:02

Matthews naar de Tour lijkt logisch, maar 2018/2019 een matig klassiek voorjaar en een matige Tour. Dus iets kleinere wedstrijden om daar wel te kunnen winnen (zie Canada) is ook wel een verdedigbare strategie.

SolitaryShell 2 juli 2020 om 00:35

Matthews moest vorig jaar proberen klimmer te worden om Dumoulin te ondersteunen.

Daar zou ik ook depressief van worden als snelle man.

hanzul 1 juli 2020 om 22:27

Ik snap eerlijk gezegd ook niet dat Bling niet na de tour mag. Wordt tijd dat er weer gekoerst wordt.

Brabander 1 juli 2020 om 22:29

Dat klinkt toch allemaal niet zo best. Was best onder de indruk van de Tour- en Giro-selecties van Sunweb, maar ik had Bol en Matthews gewoon omgewisseld. Dan kan Matthews ook de klassiekers rijden

Yeez 1 juli 2020 om 22:31

Bizarre keuze

Virtueel Roze 1 juli 2020 om 22:54

Kansloze ploeg zeg.. De man met verreweg het grootste palmares die voor de ploeg grote prestaties heeft geleverd mag een B-programma rijden. Die gaat 100% weg volgend seizoen..

S. Morgenstern 1 juli 2020 om 22:59

Waarom dan? Daar gaat het natuurlijk veel over Kelderman en Oomen, maar bij de keuze met Matthews worden daar al volop vraagtekens geplaatst. Daarnaast wist toen niemand iets van de gebrekkige communicatie rond deze beslissing.

$kedel 1 juli 2020 om 23:01

Hij komt altijd over als iemand die bang is om zijn koersschoentjes vies te maken en vind hem daarom al heel lang geen man voor de echte klassiekers.. Zeker met een sprinter als Bol heb je hem daar niet meer nodig.. Stukje taaier en zeker niet minder in de sprint.

Scott Sunderland 1 juli 2020 om 23:03

Het gaat hier ook niet zozeer over het nieuwe programma an sich maar over dat zijn programma totaal anders is dan wat hij in gedachten had. Veel communicatie naar aanleiding van dat besluit lijkt er ook niet te zijn geweest anders was hij niet zo verrast geweest nu.

Murcia 1 juli 2020 om 23:36

Die is weg na dit seizoen, blijft toch opmerkelijk om te zien dat Sunweb zo beroerd communiceerd met haar renners en de kopmannen in het bijzonder.

girardengo 1 juli 2020 om 23:52

Als het klopt wat hij zegt, lijkt het wel alsof ze van hem af willen. Hij krijgt immers totaal niet het programma dat hij wil rijden. Om over het gebrek aan inspraak in zijn eigen programma maar te zwijgen.

Pascal De Kooning 2 juli 2020 om 07:00

Heel vreemd dat je eerst de klassiekers en de Tour rijd en ineens mag je naar de Giro. Onbegrijpelijk wat mij betreft dat je met een top-ploeg qua namen (Kelderman, Oomen en Matthews) naar de Giro gaat en in de publicitair gezien de belangrijkste koers van het jaar (Tour) met een B-team aan de start komt. Die koerst daar in 2021 niet meer hoor.

Chris 2 juli 2020 om 07:57

Willen ze toevallig ook van Matthews af? En gewoon met compleet nieuwe kopmannen beginnen?
Of heeft Matthews nog een doorlopend contract?

josi 2 juli 2020 om 09:24

De communicatie binnen de ploeg klinkt niet echt geweldig. Als je als renner min of meer een programma krijgt voorgeschreven zonder verdere uitleg of overleg is de kans op frustraties en onbegrip levensgroot. Ook van de kant van Matthews was het waarschijnlijk een stuk handiger geweest om eerst met de ploegleiding te praten en dan pas met de pers.

Japiejo 2 juli 2020 om 10:38

Normaal gezien totaal onbegrijpelijk, dus er is maar 1 verklaring voor: Matthews wil ook weg, Sunweb krijgt hier lucht van en stuurt ook bling met alle ‘afvalligen’ naar de Giro.

Iedereen heeft het wel over de (mis)communicatie van Sunweb, maar hoe is de communicatie van Matthews? Niemand weet hier het hele verhaal. Als er niks aan de hand zou zijn, zou dit te idioot voor woorden zijn van Sunweb. Daar geloof ik dan eerlijk gezegd ook niks van. Er is iets aan de hand.

Crevaison 2 juli 2020 om 10:58

Helemaal mee eens. Iemand die een andere verklaring kan geven waarom Sunweb er voor kiest om Matthews naar de Giro te sturen ipv Tour + klassiekers, mag zich melden.

De vraag is natuurlijk waarom Matthews bezig zou zijn met een vertrek. Dan zit er toch al iets niet goed.

Ik vraag me ook af wat er volgend jaar van Sunweb overblijft. Oude rot Roche, Benoot (26), SKA (25), Bol (24), Hirschi (21) en nog een rits aan talenten. Dat is niet veel, dan moeten ze toch echt wat toppers aan gaan trekken komende winter.

Of zouden er op de achtergrond plannen gesmeed worden voor een fusie? (Alpacin-Fenix, CCC, wellicht zijn er nog andere opties)

Youri IJnsen 2 juli 2020 om 13:36

De uitleg vanuit de ploeg is de volgende:

Een tricky beslissing, maar heeft te maken met kansen spreiden en doelen in de Giro.

Headlines

Materiaalzone

Populair