Michael Boogerd: “Tom Dumoulin heeft zijn hoogtepunt al gehad”

zondag 7 juni 2020 om 15:27
Michael Boogerd: “Tom Dumoulin heeft zijn hoogtepunt al gehad”

foto: Cor Vos (archief)

Michael Boogerd denkt dat Tom Dumoulin al over zijn top heen is. De oud-wielrenner verwacht niet dat Dumoulin als kopman van Jumbo-Visma dit jaar de Tour de France gaat winnen. “Ik denk het niet. Dat gevoel heb ik, een onderbuikgevoel”, aldus Boogerd tegen Bureau Sport.

“Ik denk dat Tom zijn hoogtepunt heeft gehad. Hij heeft schitterende jaren gehad. Ik hoop het wel dat hij op zijn oude niveau terugkomt, hoor”, benadrukt de voormalig Rabobank-kopman. “Maar met alles wat hij heeft meegemaakt. Altijd als ik hem hoor of zie, vind ik dat hij heel anders overkomt als toen hij de Giro won.”

“Toen was alles nieuw, hij was heel spontaan en vrolijk. Nu is hij geagiteerd. Ik vind hem anders overkomen. Dat hoort er ook bij, maar het is niet de Dumoulin die zijn hoogtijdagen mooie koersen won of goede uitslagen reed”, zegt de tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France.

‘Toen hij moest bevestigen, is het volledig mis gegaan’
Boogerd vindt dat Dumoulin zijn status nog moet bevestigen. “Op zo’n punt kom je in je carrière, maar daar is het volledig mis gegaan, tot op heden”, stelt de Hagenaar. “Daarvoor was het allemaal hosanna en ging alles goed. Alles was een cadeautje. Hij reed toen ook zonder stress en zonder druk. Als je hem ziet, zie je een nerveus en gespannen persoon. Ik herken dat, want ik heb dat zelf ook gehad.”

De inmiddels 48-jarige Boogerd kijkt ook met interesse naar Dumoulins ploeggenoot Primoz Roglic. “Hij gaat misschien ook op dat punt komen. Hij moet het ook gaan waarmaken. Het is een geweldige renner, daar hoeven we niet over te discussiëren”, aldus Boogie.


Dit artikel delen:

100 Reacties

IlPirata 7 juni 2020 om 17:45

Hopelijk heeft Boogie het mis, maar ik heb dezelfde 'mindset'. Al 2 jaar niet echt op niveau, door omstandigheden natuurlijk, maar dan win je de TdF niet vrees ik en wordt het knechten voor Roglic.
Daarnaast met Bernal, Pogacar,Evenpoel etct. staat er een hele sterke lichting klaar, met name bergop.

0
klootje kriekeljon 7 juni 2020 om 17:46

Als Dumoulin zijn niveau bergop terug kan vinden dan is hij altijd podiumkandidaat. Bij de beste tijdrijders, goed materiaal, goede ploeg om zich heen als ondersteuning en voor de TTT. Het hoeft nergens anders aan de te liggen dan aan Dumoulin zelf. De nieuwe ploeg en omgeving doen mij toch echt een ander onderbuikgevoel geven.

0
Jonathan 7 juni 2020 om 17:48

Ik snap de meerwaarde niet echt van dit hele verhaal.
Iemand die idd een beetje mediageil is waarschijnlijk de laatste tijd weinig echte tv tijd heeft gehad en nu met een irritante opmerking weer de aandacht op zichzelf richt.

Als Tom slim is reageert hij hier inderdaad niet op en laat hij zijn benen spreken.

0
reusjen 7 juni 2020 om 17:54

Wat dacht je van een journalist stelt een vraag, en toevallig is Boogerd die dag uitgenodigd om vragen te beantwoorden. Dus hij denkt, weet je wat, ik geef gewoon mijn mening.

0
Arlo van Geest 7 juni 2020 om 17:53

Ik vind het een beetje sneu als mensen ten koste van andere quotes doen. Wat weet hij van Tom? Is hij een trainer met een grote staat van dienst. Zelfs als die woorden je in je mond gelegd worden, zou je jezelf hier, zeker als ex prof, niet over uit moeten laten.

0
reusjen 7 juni 2020 om 17:57

En waarom niet?
Het is gewoon een genuanceerd verhaal, alleen Wielerflits komt met een schreeuwkop die overigens niet eens klopt.
Er is een groot verschil tussen zeggen Dumoulin is over zijn top, of, ik denk dat Dumoulin over zijn top is want……

0
koos verrek 7 juni 2020 om 17:56

Nieuwswaarde is ook nul dit

0
Scott Sunderland 7 juni 2020 om 18:10

We weten het eigenlijk niet of Dumoulin op niveau zal terugkeren. Hij heeft te lang niet gekoerst om dat zeker te kunnen weten. Hij heeft erg veel klasse en talent. Maar zelfs dat is geen garantie. Boogerd denk van niet en dat is een mening die hij mag hebben. Ik neig iets meer naar nee dan naar ja wat betreft een succesvolle comeback, maar ik hoop volmondig op ja.

0
Deel Koeper 7 juni 2020 om 18:13

Mja, laten we niet de politieke weg opgaan en onderbuikgevoel hoger inschatten dan feiten, dat is een ietwat trieste evolutie.

Ik verwacht geen eindzege meer van Dumoulin in een grote ronde, maar ik zou niet weten waarom hij niet meer zou kunnen meedoen.

0
KimJungPoels 7 juni 2020 om 18:22

Maar dan heeft ie zijn hoogtepunt toch al gehad? Als wat hij zegt uitkomt.

0
thorsen 7 juni 2020 om 18:41

Decennia lang rijdt er geen Nederlander op het podium van een grote ronde (Mollema even buiten beschowuing gelaten dan… ;) ). Dumoulin doet het 3x in 2 jaar tijd, heeft daarna 1 jaar pech en hij wordt al zo goed als afgeschreven…

0
Drossard Kudus 7 juni 2020 om 18:42

Zit natuurlijk de nodige recency bias bij. Was in 2017 en 2018 zeker een van de beste renners in het peloton en reed vorig jaar qua uitslagen een vergelijkbaar voorjaar als in 2017. Die val heeft natuurlijk een ingewikkelde blessure opgeleverd, maar hij heeft sinds dien niet eens de kans gehad zich terug te bewijzen.

0
winningmood 7 juni 2020 om 19:05

Er is een bijpassende foto bij geplaatst met de zuur kijkende Michael Boogerd.

0
VerstandOpNul 7 juni 2020 om 19:15

Ach, zijn eigen carriere was in retrospect een groot dieptepunt vol leugens en bedrog..
Ik ben ook nooit erg onder de indruk geweest van zijn vaardigheden als wieleranalist. Over het algemeen is Boogerd een perfecte contra-indicator, dus voor alle Dumoulin-adepten is dit eigenlijk goed nieuws..

0
Merlinappa 7 juni 2020 om 20:34

+1

0
Arie den Blanken 8 juni 2020 om 09:54

Adepten zijn vaak mensen met verstand op nul.

0
Jean Dumas 8 juni 2020 om 17:54

Eens

0
Abraham Olano 7 juni 2020 om 19:33

Ik snap die negatieve berichtgeving over Boogerd niet. Jarenlang ons enig lichtpuntje is een lastige en ingewikkelde periode.

Luister ook graag naar hem als hij over wielrennen praat. Hij doet dat open en hij weet waar Abraham de mosterd haalde. Ik vind hem daarin ongeëvenaard.

0
Joop Zoetemelk 7 juni 2020 om 19:52

Prima dat hij dit denkt, het zal zomaar kunnen.
Persoonlijk denk ik dat hij nog een stap zal zetten, maar dat een tour zege te hoog gegrepen is.

Bernal zal de Contador van deze tijd worden, mogelijk met wat meer geluk. Wint de Tour nog een 5x.

0
josemanuelfuente 7 juni 2020 om 20:26

Ik denk ook dat we het beste van Tom gezien hebben.

0
Jasper11 7 juni 2020 om 20:52

Ik stoor mij vooral aan de manier hoe Wielerflits dit nieuws brengt met dito kop.
Het lijkt heel wat dit artikel maar ik vind het een gevalletje goedkoop scoren. In het artikel worden de woorden van Boogerd wel gerelativeerd, maar toch. De context van het interview door Erik Dijkstra was heel anders. Boogerd geeft zijn gevoel weer naar aanleiding van een vraag en wordt nu neergezet als een negatieveling.

0
KennyKlimmen 7 juni 2020 om 23:23

Aan het eind gaf Boogerd nog aan dar hij niet eens wist dat het interview begonnen was omdat Frank er nog niet bij was. Wil je het interview terughoren dan kan dat op YT Bureau Sport.

0
nickdt 7 juni 2020 om 21:49

Hetzelfde werd gezegd over Kruijswijk overigens, na zijn val in de Giro vanuit leiderspositie en dat ie daar mentaal nooit meer overheen zou komen. Het heeft 2 jaar geduurd (Ook mede door een blessure) en toen stond ie er.

0
Ligthning 7 juni 2020 om 21:59

Twee jaar lang zo goed als niets presteren, weliswaar door allerlei omstandigheden, vooral gezondheidsredenen dan. Dat is niet niks. Er zijn weinig renners die in het verleden na twee jaar “bijna afwezigheid” teruggekomen zijn, laat staan op hetzelfde niveau dan voordien. En het klopt wat sommigen stellen. De concurrentie is ondertussen sterker geworden. Dumoulin zal dus nog sterker moeten zijn dan tijdens zijn topjaren. En dat is toch te veel gevraagd, denk ik. En dan fiets je al snel voor een top 15 plaats, i.p.v. voor een podium.

0
Jan Blokland 7 juni 2020 om 22:29

Ha, ha, van zulke opmerkingen van Boogerd wordt Dumoulin alleen maar beter.
Het zal hem extra motiveren om het tegendeel te bewijzen.
Procentsgewijs is de kans groot dat Boogerd gelijk heeft natuurlijk, maar waar hij het op baseert is voor iedereen gissen toch. Niemand weet waar Dumoulin staat.
Ik vind het allemaal wat suggestief.

0
Hans Baas 7 juni 2020 om 22:49

Dumoulin heeft een fantastisch jaar gehad na zijn winst in de Giro en vervolgens blessureleed. Boogerd mag natuurlijk zijn intuïtie hebben, maar tenzij hij iets meer weet over de blessures, is het werkelijk nergens op geschoeid. Het is eigenlijk veel waarschijnlijker dat Dumoulin zijn fantastische jaren nu gaat krijgen. En er is heel veel concurrentie, dus dat betekent nog niet dat je gaat winnen, maar het niveau dat Dumoulin in de Giro die hij won had, gaat hij zeer waarschijnlijk overstijgen.

0
FritsvanHoefelen 7 juni 2020 om 22:55

Ik ben het eens met Boogerd dat Dumoulin erg veranderd is. Qua gedrag en qua insteek tov het nieuwe wielrennen.

Geen idee wat het met zijn prestaties gaat doen

0
girardengo 7 juni 2020 om 23:53

Wat bedoel je met het nieuwe wielrennen? Ik heb het begrip vaker gehoord en nooit een uitleg gekregen;-)

0
Arie den Blanken 8 juni 2020 om 10:09

Aan zijn gedrag merk je nu heel goed dat profwielrenner worden niet zijn eerste beroepskeuze was. Ik heb de indruk dat vooral het een BN-er zijn hem absoluut niet zint. Hij gaat er krampachtig mee om. Hij doet het er mee omdat publiciteit nu eenmaal de basis is dat goede profs ook riant verdienen. Als er aspecten aan je beroep kleven die je klote vindt dan is het heel menselijk dat je je beroep met minder passie doet. Daardoor zou het kunnen dat hij zijn grootste successen op sportief vlak gehad heeft.

0
FDJ 7 juni 2020 om 23:08

Ik had juist het tegenovergestelde idee. In 2018 reed hij nog naar een tweede plaats in zowel Giro als Tour. Zonder die bizarre actie van Froome wint hij de Giro en in de Tour was Thomas gewoon de sterkste.

Afgelopen jaar liep het ook voor de Giro al niet en de vorm viel tegen. Val erbij en de soap eromheen waren niet fijn.

In de interviews die ik hem voorafgaand aan dit seizoen heb gezien en gelezen zag in de oude Dumoulin weer terug. Niet de druk naar zich toe trekken en wel zien hoe het komt. Dat zag je in 2017 voor de Giro ook. Hij zag het wel en het was een experiment. Terwijl achter de schermen echt wel vol de focus op podium gelegd zal zijn met een parcours op zijn maat.

Nu proef je dat weer een beetje. Regelmatig lees je dat het prima is als Roglic beter is daar voor te werken etc. Ik zie de ontspannen Dumoulin weer die vorig jaar miste.

0
S. Morgenstern 7 juni 2020 om 23:13

Vorig jaar was het verhaal bij die vierde plek in de Tirreno volgens mij nog dat het eigenlijk de eerste keer was dat hij zich in die periode van het jaar zo goed voelde.

0
jacco4 8 juni 2020 om 00:58

Tom Dumoulin is niet de topfavoriet voor de komende Tour. Dat vind ik helemaal prima, Bernal is normaal gesproken beter. Toch heeft hij zeker een kans. Ik weet nog dat hij in de giro 2018 niet graag de titel verdedigde. Hij vond dit niet fijn om dit zo te noemen. Ik vind het prima dat hij niet meteen als de favoriet in de hemel wordt geprezen. Voor hem zelf is dat ook beter. Ik hoop maar dat hij zijn oude niveau haalt in wedstrijden. Dat gaat altijd iets opleveren, we zullen wel zien wat het wordt. Ik heb er vertrouwen in.

0
Ajvenema 8 juni 2020 om 09:28

Hij is nog geen dertig he…
Maar het wordt wel tijd voor hem om weer een goeie prestatie neer te zetten. Hoop dat ie de druk aankan.

0
SteadyEddy 8 juni 2020 om 09:32

Onbegrijpelijk dat Boogerd van veel mensen niet mag zeggen wat hij denkt, terwijl deze mensen dat wel over hem doen. Hoop zure mensen hier.

0
Arie den Blanken 8 juni 2020 om 10:12

+1

0
Merlinappa 8 juni 2020 om 18:17

Hij mag van mij absoluut zeggen wat hij denkt. Ik vind alleen dat de media geen aandacht aan hem moet besteden. Doen ze ook niet aan mij overigens.

0
Paul Bus 8 juni 2020 om 10:40

Waarom wordt Boogerd door jullie scherpslijpers muggezifters en moraalridders altijd zo uitgekotst?Ik denk dat aan zo’n 75 tot 90 procent van alle coureurs die het wielrennen ooit gekleurd hebben wel geurtje van “oneerlijkheid”kleeft,kom aub niet met namen van renners die nooit betrapt zijn of zeggen dat ze nooit gebruikt hebben,dat zijn geen geldige bewijzen meer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone