Merijn Zeeman: “Als Primoz Roglic niet snel herstelt, kan hij beter ander plan maken”

Merijn Zeeman: “Als Primoz Roglic niet snel herstelt, kan hij beter ander plan maken”

Foto: Cor Vos

vrijdag 2 juli 2021 om 19:12
Interview

Op de dag dat Jumbo-Visma mentale veerkracht toonde door Wout van Aert en Mike Teunissen in de aanval te sturen, viel voor kopman Primoz Roglic definitief het doek in het klassement. De zware verwondingen die hij afgelopen maandag opliep in de rit naar Pontivy bleken hem in de lange, geaccidenteerde etappe door de Morvan op te breken. Bijna vier minuten moest de Sloveen opnieuw prijsgeven, waardoor hij in het klassement al 5’28 achter zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar staat.

Voorbij de finish zag Merijn Zeeman lijdzaam toe hoe zijn kopman met het hoofd tussen zijn schouders van de fiets stapte. “Die val naar Pontivy was heel ernstig”, benadrukt de technisch directeur van de ploeg nog een keer. “Die verwondingen vreten enorm veel energie. Wonder boven wonder kon Primoz in de tijdrit de schade beperken.”

“Zo’n slopende rit van 260 kilometer bleek echter te veel van het goede. Dan loopt het lijf helemaal leeg en komt hij helaas totaal niet in de buurt van zijn normale niveau. We waren hier echter op voorbereid. Vanmorgen gaf Primoz aan dat hij nog meer pijn dan de voorgaande dagen had. We hoopten na zijn val, eigenlijk tegen beter weten in, dat de natuur hem ietwat beter gezind zou zijn. Dat blijkt niet zo te zijn. Daarom hebben we in de rit ook niemand op hem laten wachten.”

Merijn Zeeman. foto: Cor Vos

Is het realistisch dat Primoz Roglic de Tour gaat uitrijden?
“De dokter geeft aan dat het verantwoord is dat hij doorrijdt. Primoz moet echter wel iets te doen hebben in deze Tour. Zomaar meerijden, dat gaan we met hem zeker niet doen. Er zal een verbetering moeten optreden, zodat hij voelt dat de energie in zijn lichaam terugkeert. Hij moet zelf het idee hebben dat hij nog voor een etappezege kan gaan. Als dat niet lukt, dan moeten we een nieuw plan voor hem maken.”

Is het niet verstandiger om hem met het oog op de Olympische Spelen in Tokyo eerder te laten afstappen?
“Dat speelt zeker door ons hoofd. Daarna komt ook nog de Vuelta a España, dat kan ook opnieuw een doel worden. Nogmaals Primoz gaat niet naar Parijs om alleen de Tour uit te rijden. Hij blijft alleen hier wanneer hij nog iets kan winnen. Wanneer dat niet het geval is, moeten we de koppen bij elkaar steken en een ander plan maken. De komende twee dagen in de Alpen weten we meer. Misschien moet hij het een dag laten lopen om te kijken of zijn lichaam daar enigszins van herstelt. Als hij de hoop krijgt dat herstel mogelijk is, dan is het de moeite waard om verder te gaan.”

Als ploeg krijg je klap op klap in deze Tour. Hoe gaan jullie hiermee om?
“Je kunt dan alleen laten zien dat je nog de motivatie blijft vinden en kansen blijft zoeken. We willen toch nog gaan kijken wat we met Jonas Vingegaard en Steven Kruijswijk in het klassement kunnen betekenen of mogelijk nog een etappe kunnen winnen. Dit is ook wielrennen. Omgaan met tegenslagen hoort er ook bij. Het ene jaar is het andere niet. Dat is ons nu wel duidelijk geworden.”

Wout van Aert toont veerkracht door de aanval in te gaan. foto: Cor Vos

Dat betekent dat je een enorme switch moet maken. Van de klassementstrein naar een aanvallende ploeg?
“Dat klopt. Ik denk dat we op weg naar Le Creusot direct een hele mooie koers hebben gemaakt met Wout van Aert en Mike Teunissen in de aanval. Dit is een eerste stap dat we ook op een andere manier kunnen koersen. We zijn een week onderweg en er wachten nog twee mooie weken. We moeten nu de knop omzetten en iedere dag een doel proberen te vinden waar we voor kunnen gaan. We gaan zeker niet bij de pakken neerzitten.”

Dat vergt nogal wat van jongens die hier met hele grote realistische doelen naar toe zijn gekomen?  
“Het is natuurlijk een enorme teleurstelling dat we deze omschakelingen moeten maken. We wisten dat we klaar waren om iets groots te presteren. We zijn hier gekomen om de Tour te winnen. Dit soort tegenslagen overkomt echter iedere renner en iedere ploeg. Als team kunnen we nu nog laten zien hoe strijdbaar we zijn.”

Dit artikel delen:

40 Reacties

wolfie67 2 juli 2021 om 19:16

Van Aert nieuwe kopman, die kan echt goed mee in hooggebergte

Man met de hamer 2 juli 2021 om 19:32

Van Aert zelf denkt er heel anders over, en ik ook, op dit moment.

Frits van Jumbo 2 juli 2021 om 19:37

Daar zal wel eea aan ondersteunende tactiek bij moeten want anders delft hij sws het onderspit. Vergeet ook niet dat hij niet in de topvorm is van vorig jaar!

Turtlehead 2 juli 2021 om 19:37

@wolfie: WvA gaat in de bergen zeker niet goed mee kunnen de hele Tour. Heel misschien morgen nog, maar dat zou mij al verbazen.

Nils96 3 juli 2021 om 02:55

En dan op de eerste beste col dat hij moet lossen hem finaal afbranden zeker…

Dikke vrouw 2 juli 2021 om 19:17

Wout heeft heel mooi uitgangpositie moet vol voor het klassement gaan.

Aart van Woud 2 juli 2021 om 19:22

Daar sluit ik me bij aan. Hij groeit naar zijn topvorm toe heb ik het idee. Die kan er in de derde week staan.

Scibby 2 juli 2021 om 20:07

No way jose, Wout kan echt heel veel maar hij was al niet 100% toen hij aan de tour begon en ondanks dat hij het vootreffelijk doet is hij niet op zijn allerbest en zelfs dan is hij nog geen klassementsman die tot het eind kan volhouden.

Guushovd 2 juli 2021 om 22:53

Belachelijk. Gelukkig is er geen gezeur over MvdP en een klassement, want op dit moment is het voor beiden totaal onrealistisch.

La Primavera 2 juli 2021 om 19:20

Afstappen, herstellen en doelen verleggen. Wachten op verbetering is energie- en tijdsverspilling. Roglic heeft er ook niets aan om voor etappezeges te strijden.

Frits van Jumbo 2 juli 2021 om 19:38

Want? Daar zal zijn ploeg en de sponsor anders over denken. Mits hij goed herstelt natuurlijk..

Renaissance 2 juli 2021 om 19:45

Wat een rare opvatting vind ik dit. De hele ploeg rijdt altijd in Primoz zijn dienst, nu kan hij ook een keer wat terugdoen voor Vingegaard, Wout en Kruijswijk. Lijkt mij heel gezond. Verder kan hij zelf ook nog een paar daagjes omcirkelen en proberen een etappe te pakken, hoeft zich niet uit te wringen, maar je kan ook een keer wat teruggeven op het moment dat je niet goed genoeg bent om zelf te winnen.

ti-raleigh 2 juli 2021 om 20:41

Dat is een drogreden van jewelste. Primoz hoeft niets terug te doen voor zijn knechten. Zijn dankbaarheid voor hun werk is voor velen al genoeg. Kijk maar naar de blije gezichten van Kuss, Gesink, Vingegaard etc.. als Primoz wint. En die dankbaarheid betaalt hij met cadeautjes hier en daar. De een krijgt een gele trui, de ander een horloge.

jooprioolpijp 2 juli 2021 om 20:47

Rene, als dat realistisch zou zijn, zou Roglic het doen. De waarheid is dat hij op dit moment niet goed genoeg is om voor wie dan ook iets te betekenen. Wat Kruijswijk zei, doorgaan is tegen beter weten in, niemand herstelt tijdens een grote ronde.

Vrijhoef 2 juli 2021 om 19:34

Primoz Roglic uit de tour halen en laten herstellen richting de Olympische spelen en de Vuelta laten rijden. Met Jonas Vingegaard een jong talent die wel eens top 10 kan rijden en met Wout van Aert nog voldoende mogelijkheden voor een etappezege. Waar is Kuss eigenlijk gebleven?

Eriknogwat 2 juli 2021 om 19:43

Kuss is ook hard gevallen

S'mon 2 juli 2021 om 19:47

Kuss staat op een teleurstellende 127ste plek op 40 minuten van Mathieu van der Poel. Vandaag 84ste op 8 minuten van de groep Pogacar.
Edit: ik wist niet dat hij gevallen was, dus niet zo teleurstellend.

Peet Gute 2 juli 2021 om 19:39

Als ik Wout was en dit interview las, dan zou ik mij meer dan één keer eens achter mijn oor krabben. Is voor Merijntje blijkbaar alleen maar goed om knechtje te spelen en af en toe een ritje te winnen, misschien toch maar andere oorden opzoeken.

Man met de hamer 2 juli 2021 om 19:41

Gelukkig heeft de originele Wout er meer kijk op.

Aart van Woud 2 juli 2021 om 19:42

Gelukkig ben jij Wout niet.

Vlinder 2 juli 2021 om 20:08

Ben je serieus Peet, van Aert voor het eindklassement??? Van Aert was zelf degene die erg moest lachen toen Franse tv vroeg of hij niet voor het eindklassement zou moeten gaan. Zijn antwoord was dat hij overweegt vannacht een crashdieet te doen zodat hij in 1 nacht 10 kilo afvalt

TI Rellie 2 juli 2021 om 22:30

Wat een rare opvattingen hou jij er op na. Niet serieus te nemen.

YogiBear 2 juli 2021 om 22:41

@Peet Als Wout zelf heel duidelijk is, anders heeft getraind en een paar kilo te zwaar is, wat is er voor jou dan niet duidelijk? Of wil jij (en een aantal anderen) het niet begrijpen?

El Tractor 2 juli 2021 om 20:07

Ik vind het ronduit bizar hoe veel mensen van Aert naar voren schuiven als klassementsman. Ten eerste is hij duidelijk niet in absolute topvorm(niet gek na zijn operatie). En ten tweede heeft zowel hij als de ploeg van te voren al aangegeven dat het bergop veel minder gaat zijn dan vorig jaar als gevolg van een andere trainingsopbouw met het oog op de Spelen.

De kans dat hij morgen 10 min verliest lijkt me een stuk groter dan de kans dat hij na morgen in het geel rijdt.

Man met de hamer 2 juli 2021 om 20:18

Dat is niet bizar, maar Belgisch.

Ed De B 2 juli 2021 om 23:34

Tuurlijk is Wout van Aert geen klassementsman. Maar morgen 10 minuten verliezen lijkt me ook onwaarschijnlijk, tenzij er vanaf kilometer 0 volle bak gereden wordt door de 'echte' klassementsmannen.
Ik vind het geen rare gedachte dat hij het geel kan pakken en dat hij dat ook een tijdje kan volhouden. Er zijn er veel die een straatlengte achterstand hebben.
Alaphilippe en Voeckler zijn/waren ook geen klassementsmannen, maar hebben toch zeer lang op wilskracht in het geel gereden.

Volgens mij hopen velen hier in Nederland toch ook stiekem dat MvP gewoon mee bergop kan morgen….tegen beter weten in, uiteraard

jv88 2 juli 2021 om 20:31

Van Aert rijd geen klassement en Roglic moet gewoon stoppen. Top 10 met Vingegaard zou mooi zijn. Voor Kruijswijk zou winnen een x leuk zíjn, wat heeft die aan top 10. Heeft al podium gestaan. En vooral Kuss geef ik een goede kans een bergrit te winnen als die niet teveel hinder ondervind van zijn blessure.

Veloburto 2 juli 2021 om 20:35

Als je 2e kan worden in de Tireno, kan je ook top 6 rijden in de Tour

horsm 2 juli 2021 om 20:55

Volgens mij niet.

klimmer999 2 juli 2021 om 20:36

Gewoon voor ritten gaan en Vingegaard zijn weg laten gaan en zien waar hij uitkomt. Zal in ieder geval hier veel leren zonder druk.

hjjanssen1973 2 juli 2021 om 20:54

Ik denk ook dat ie beter kan afstappen. Hij verliest nog 20 minuten dit weekend… en dan?

horsm 2 juli 2021 om 20:55

In de derde week een etappe proberen te pakken.

tdola 2 juli 2021 om 21:17

Afstappen, herstellen en dan proberen voor 3e keer op rij de vuelta te winnen. Dat is meer dan wellicht in 3e week etappe kans en dan rest seizoen naar de vaantjes want nietbgoed hersteld.

dirk11 2 juli 2021 om 23:22

Gewoon stoppen na dit weekend als je meer tijd verliest en hopen op vingegaard en kruijswijk dat ze top 10 rijden

Jean Dumas 3 juli 2021 om 05:56

Zeeman kijkt al een jaar of iemand hem boven een ravijn houdt en hij het heeft geaccepteerd.

Pascal De Kooning 3 juli 2021 om 07:14

Vingegaaard en Kruijswijk zullen voor het klassement gaan. Wout word beter en zal proberen de tijdrit op de dag voor Parijs te winnen. Een klassement zit er mi voor hem absuut niet in.

S.t.B 3 juli 2021 om 09:41

Hoop dat Primoz hoofdzaak van bijzaak kan onderscheiden in zijn keuze. Er speelt namelijk een bijzaakje om toch door te gaan. In elke grote ronde waar hij aan deelnam heeft hij minstens één etappe gewonnen.
Hoofdzaak lijkt mij duidelijk. Afstappen, herstellen en richting OS-Vuelta werken. En de arts die doorrijden verantwoord vindt moet zelf maar eens met een lichaam vol rosbief op de fiets stappen.

harryjohan71 3 juli 2021 om 10:01

De eerste vraag is of hij wel fit genoeg is voor de OS. Dit is over 3 weken al. Als hij geen kans maakt op een medaille, is het veel verstandiger om OS over te slaan.

S.t.B 3 juli 2021 om 11:01

@harryjohan71

Uitsluitend Vuelta zou ik ook prima vinden. Hoopte ik al voor de Tour op want had zwaar mijn bedenkingen bij de voorbereiding. Daarbij zijn de duels met Bernal waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker dan de ‘ga jij of ga ik’ status quo met Pogacar.

Rafał Kišerlovski 3 juli 2021 om 11:30

Vingegaard gaat echt wel podium rijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair