Matthew Holmes verrast op Willunga Hill, Porte eindwinnaar Tour Down Under

zondag 26 januari 2020 om 05:01
Matthew Holmes verrast op Willunga Hill, Porte eindwinnaar Tour Down Under

foto: Cor Vos

Richie Porte is voor de tweede keer in zijn carrière eindwinnaar van de Tour Down Under. In de fameuze slotrit met aankomst op Willunga Hill moest hij alleen de verrassende winnaar Matthew Holmes (Lotto Soudal) voor laten. Porte, die deze wedstrijd in 2017 al eens won, pakte op de slotklim bijna een halve minuut op zijn concurrenten.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Een omvangrijke kopgroep van 26 namen vormden de kopgroep van de dag. Onder de ontsnappers opnieuw Joey Rosskopf (CCC), Iljo Keisse (Deceuninck-Quick-Step), Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma) en de uiteindelijke ritwinnaar Holmes. Hun maximale voorsprong zou pieken richting de vijf minuten.

In het peloton was het alle hens aan dek om de achterstand goed te maken. Wereldkampioen Mads Pedersen verrichte beulswerk een ook het collectief van Jumbo-Visma deed een aanzienlijk deel van het achtervolgingswerk.

Eerste beklimming Willunga Hill 
In de aanloop naar de eerste beklimming van Willunga Hill formeerde het peloton heuse klassementstreintjes in de hoop als eerste aan de de 3,7 kilometer lange heuvel te beginnen. Aan de voet bedroeg de achterstand nog iets meer dan anderhalve minuut.

Op de top was daar een halve minuut van afgesnoept. De kopgroep was door de klim in twee groepen gespleten en vanuit het peloton deed Luis Leon Sanchez een tevergeefse poging naar de kopgroep te rijden.

Aan de voet van de tweede en laatste beklimming van Willunga Hill was het verschil geslonken naar iets meer dan een minuut. De vroege vlucht was inmiddels versplinterd; Jonas Rutsch (EF Education First), Luke Rowe (Team Ineos) en Michael Storer (Team Sunweb) spartelden eventjes op kop, terwijl in het peloton uittredend winnaar Daryl Impey (Mitchelton-Scott) het tempo niet kon volgen.

Antwan Tolhoek versnelt
De eerste versnelling vanuit het peloton werd geplaatst door Nederlander Anwtan Tolhoek (Jumbo-Visma). Op een kilometer van het einde nam Porte het heft in eigen handen. De Tasmaan reed in krachtige pedaalslagen naar de overgebleven vroege vluchters. Alleen Holmes kon blijven aanhaken, voor Storer lag het tempo van Porte net iets te hoog.

De kopman van Trek-Segafredo leek op weg naar een dubbelslag. Echter greep Holmes op honderdvijftig meter van de meet zijn kans door nog éénmaal te versnellen. De 26-jarige WorldTour-debutant zorgde voor een daverende verrassing door de winst te pakken op Willunga Hill. Voor Porte was het alsnog feest met een nieuwe eindzege in de Tour Down Under.

 


Dit artikel delen:

18 Reacties

Jandepandaman 26 januari 2020 om 07:28

Jammer voor TJV maar zoals elke keer en Bennett zelf altijd al zegt, dit is niet zijn klim.

0
trickstuff 26 januari 2020 om 07:34

Aparte uitslag hoor. Ik vraag me af waar Holmes tijd heeft laten liggen deze week. Als je Porte kunt kloppen op Willunga Hill dan kun je ook meedoen in de top van het klassement lijkt me.
Lekker begin voor de Lotto’s!

0
Vinyakke 26 januari 2020 om 07:43

Zal in etappe 3 wel geprobeerd hebben maar kon vermoedelijk gewoon niet volgen. Sommige renners zijn nu eenmaal beter in het mikken naar etappezeges dan het rijden van een klassement. Doet me wat denken aan iemand anders van deze ploeg.

0
trickstuff 26 januari 2020 om 08:25

2 minuten verloren in de rit die Nizzolo won, waarschijnlijk in dienst van Ewan dus. Best een leuke what if..

0
Wheely 26 januari 2020 om 08:39

Zonder de achterstand van Holmes had Porte deze rit wel gewonnen vermoed ik. Dan moest ie wel.

0
Panache 26 januari 2020 om 08:46

Holmes heeft Porte niet geklopt over de gehele klim, maar in de eindsprint.

0
Wheely 26 januari 2020 om 11:40

Ach so. Ja het is altijd koffiedik kijken, nu hoefde hij er in ieder geval niet voor te sprinten, of hem los te rijden op de klim.

0
trickstuff 26 januari 2020 om 07:43
Quote:
Een omvangrijke kopgroep van 26 namen vormden de kopgroep van de dag.

Afgezien van de persoonsvorm, hoe krijg je zoiets uit je toetsenbord?

“Verrichte” is waarschijnlijk een typefoutje maar evengoed slordig.

En als Sanchez een vergeefse poging doet om weg te rijden uit het peloton dan kan Tolhoek toch niet de eerste zijn?

0
Jacco van Stierop 26 januari 2020 om 18:00

“…formeerde het peloton heuse klassementstreintjes in de hoop als eerste aan de de 3,7 kilometer lange heuvel te beginnen.” , vind ik ook een erg vermakelijke zin.

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2020 om 07:57

‘Fameuze etappe’

Nou nou…

Wel de meest opwindende editie ooit! Nu kunnen we tenminste nog wat mijmeren of the Sherlock ‘een hele grote’ gaat worden en of er nou meer van een FW of Vuelta type sprake is, de Teuns van het zuidelijk halfrond?

EDIT ok, Brit, dan nemen het carriereperspectief nog wat toe lijkt me.

0
VerstandOpNul 26 januari 2020 om 08:15

Mooi, het wielerseizoen kan beginnen..

0
rahimns 26 januari 2020 om 08:25

De schrijver van dit stuk heeft of niet gekeken of gewoon een puinhoop gemaakt van hetgeen hij zich herinnerde want er klopt geen bal van. De voorsprong van de kopgroep werd juist veel groter op de eerste beklimming van Willunga Hill, deze liep zelfs weer op tot boven 2,5 minuut. Pas in de laatste 8 kilometer liepen ze hard in op de kopgroep. En TJV heeft in de achtervolging op de kopgroep bijna niets gedaan het was vooral AG2R, Mitchelton-scott en Trek in de vorm van Mads Pedersen die het meeste werk deden.

0
assen 26 januari 2020 om 08:41

De winnaar klopt, dat dan weer wel. ;-)

0
assen 26 januari 2020 om 08:42

Bennett valt me een klein beetje tegen. Van Baarle WEER netjes.
Sherlock Holmes is van alle markten thuis blijkbaar.

0
illu 26 januari 2020 om 09:55

Beroerd slechte samenvatting van de etappe dit… Je moet al heel goed lezen om te achterhalen dat Holmes in de vroege vlucht zat en dus niet Porte rechtstreeks verslagen heeft. Daarnaast staan er zoals eerder aangegeven aardig wat fouten in wat betreft het wedstrijd verloop…

Shame on wielerflits :)

0
Tuubke 26 januari 2020 om 17:15

Dat kon inderdaad beter, zowel inhoudelijk als taalkundig. Maar ja, het is geplaatst om 05.01 uur, de schrijver heeft dus de hele nacht doorgehaald en wie weet hoeveel bier hij toen al achter de kiezen had….

0
Scott Sunderland 26 januari 2020 om 11:50

Simon Geschke ook wel aardig uit de startblokken hoor. Die heeft na zijn Touretappe in 2015 niks meer gewonnen en werd wat mij betreft steeds meer een onzichtbare helper. Benieuwd of hij die lijn gaat doortrekken dit seizoen.

0
Wheely 26 januari 2020 om 12:37

Van Baarle praktisch op een gedeeld podium hier. Hopelijk ligt zijn focus welnog steeds in de Vlaamse wedstrijden, benieuwd naar zijn seizoen!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone