Matteo Moschetti sprint naar winst in Ronde van Valencia
Foto: Cor Vos
zaterdag 5 februari 2022 om 17:19

Matteo Moschetti sprint naar winst in Ronde van Valencia

Matteo Moschetti heeft de vierde etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. De rit draaide uit op een massasprint, de renner van Trek-Segafredo was de snelste. Manuel Peñalver en Alexander Kristoff eindigden als tweede en derde.

Na de zware rit gisteren was het vandaag terug aan de sprinters in de Ronde van Valencia. De renners vertrokken op dag vier vanuit Orihuela. Na 63 kilometer wachtte de enige klim van de dag, de Campules (6,2 km aan 1,8%). Eenmaal boven, volgde een soort plateau. De echte afzink volgde pas na 110 kilometer, waarna de renners richting finishplaats Torrevieja reden. Met 158 kilometer in de benen werd daar de streep een eerste maal overschreden. Vervolgens moest er nog een lokale ronde van 34 kilometer afgelegd worden. Twee jaar geleden was Torrevieja ook al aankomstplaats in de Ronde van Valencia, Dylan Groenewegen wist toen te winnen. 

Vijftal kiest voor de ontsnapping
De ontsnapping van de dag in Valencia bestond uit vijf renners. Manuele Boaro (Astana Qazaqstan), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Antonio Jesús Soto (Euskaltel-Euskadi), Urko Berrade (Equipo Kern Pharma) en Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauzen WB) waren de vluchters van de dag. De drie Spanjaarden, de Italiaan en de Belg reden al snel een voorsprong van drie minuten bij elkaar. 

Manuele Boara was een van de vluchters van de dag – foto: Cor Vos

In het peloton achter de koplopers bepaalden Quick-Step Alpha Vinyl en BORA-hansgrohe samen het tempo. Die laatst genoemde deed dat in functie van leider Aleksandr Vlasov, de Belgische formatie deed dat voor sprinter Fabio Jakobsen. Met nog 70 kilometer op het menu hadden de leiders nog steeds drie minuten voorsprong, er was sprake van een goede samenwerking. 

Jakobsen te ver in de sprint
Het peloton begon echter stilaan te knabbelen aan de voorsprong van de vluchters. Het werd al snel duidelijk dat een massasprint ging bepalen wie zijn handen in de lucht zal steken. Met nog een kleine 20 kilometer te gaan werd de vlucht dan ook gegrepen en kon de voorbereiding op de sprint echt beginnen. Onder meer Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux en Quick-Step Alpha Vinyl zetten zich aan kop van het peloton in de laatste kilometers. 

Aleksandr Vlasov kende een rustige dag in het zadel – foto: Cor Vos

Remco Evenepoel nam de voorlaatste kilometer helemaal voor zijn rekening, al zat Jakobsen niet direct in zijn wiel. De Nederlander zat te ver en kon niet sprinten voor de overwinning. Het werd een chaotische sprint in Torrevieja. Het was uiteindelijk de Italiaan Matteo Moschetti die de snelste bleek te zijn. Thuisrijder Manuel Peñalver en Noor Alexander Kristoff eindigden mee op het podium. Aleksandr Vlasov blijft leider.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
5 februari 2022 17:25
Daar deed Evenepoel wat Van der Poel ook altijd doet: zo hard op kop rijden dat je ploeggenoten het niet bij kunnen houden. En zo beste wielervolgers, help je je eigen trein om zeep. Het is een speciaal vak hoor, de sprint aantrekken. Dat kan niet iedereen.
  5 februari 2022 17:29
  Bij Van der Poel is 't zelden het probleem dat hij te hard gaat, eerder dat hij in gaatjes duikt waardoor de rest van de trein nooit in past.
  5 februari 2022 17:30
  Inderdaad, heel dom gereden. En ook heel laat dat hij zich realiseerde dat op deze snelheid zijn ploeggenoten ook niet op kunnen schuiven. Kost Jakobsen hier zeer waarschijnlijk een overwinning.
  5 februari 2022 17:32
  Inderdaad, het is zeker niet iedereen gegeven. Evenepoel keek wel een paar keer om en zag dan geen Jakobsen of Morkov (normaal gezien), maar hij mocht het niet laten stilvallen. En misschien hadden ze dat achterafgezien wel doen.
  Want volgens mij had er weer geen maat gestaan op Jakobsen, hij zat ingesloten en kon daar nooit uitkomen. Maar hij leek met zo een sprekend gemak in de wielen te zitten dat ik het wel wat grappig vond (al weet ik niet hoe de wind stond).
  5 februari 2022 17:40
  Beetje vroeg wel om nu al voor Wanty te gaan rijden.
  Misschien werd er vanuit de trein of door de oortjes wel geroepen: "Remco, strak tempo op kop zodat er wat lijn in de sprint komt". Het zag er wat dommig uit, maar hij bleef zo stug doortrekken dat het haast wel bewust moet zijn geweest.

  Edit: wat melkzuur dus zegt.
  5 februari 2022 17:53
  Zoals al gezegd keek Evenepoel regelmatig om, maar als je zo laag op je fiets zit weet je natuurlijk niet wie er twee fietsen achter je rijdt. Je zag Jakobsen ook in zijn microfoontje roepen op een bepaald moment. Weet niet of dit tot bij de ploegleiding en/of tot bij Evenepoel is geraakt, maar die bleef dan nog een tijdje langer doorknallen. Het kan zijn dat de boodschap niet is doorgekomen, of dat het was "blijf maar rijden Remco wij komen wel", of dat het was "Morkov, waar zit je??". (*) Als hij geen informatie had waren er maar twee opties: ofwel doorrijden zoals hij nu deed in de veronderstelling dat Morkov en co Fabio nog bij zich hadden (niet enkel bij Evenepoel was het fout gelopen...), of van de kop gaan en het aan andere teams overlaten. Hij kon zich zeker niet laten uitzakken om Jakobsen te gaan oppikken, dat is aan die snelheden onmogelijk en sowieso 50% kans dat je aan de slechte kant afzakt. Beide scenario's hadden niet geholpen om Fabio te doen winnen. Achteraf gezien maakt die zelf trouwens ook een 'fout' om vanuit het wiel van Morkov naar links te gaan - weer zo'n 50% situatie in het heetst van de strijd die je niet kan voorspellen.

  Vandaag lukte het niet. Vanavond aan de tafel met beelden erbij nabespreken en dan op naar morgen voor de herkansing.

  *Edit: wat Melkzuur en Cabybara zeggen dus :D
5 februari 2022 17:28
Eens, hij was vooral bezig met zichzelf. Wil perse op kop blijven rijden. Maakt niet uit waar de rest zit.
  5 februari 2022 17:33
  Jonge toch. Nooit kan hij iets goed doen. Zielige commentaar. En inderdaad. Ik ben een fan , maar ik durf gerustste zeggen dat hij niet de nieuwe Merckx is en nog veel te bewijzen heeft.
  5 februari 2022 17:34
  Heb je gekeken? Evenepoel deed niks anders dan omkijken.
  5 februari 2022 17:50
  Op een bepaald moment hield hij in, maar zette hij na 2 seconden weer aan. Weet iemand waarom?

  Edit: hij kreeg instructies via de oortjes om alles op een lint te blijven trekken hoor ik net
  5 februari 2022 19:18
  Waar heb je het over Wim? Ik geef voor het eerst commentaar op wat ik vanmiddag zag. Hij doet echt ook wel eens dineren goed. Calimero reactie.
  5 februari 2022 19:31
  @lamaarwaaien. Met alle respect maar ik had het gevoel bij jou reactie dat hij weer alleen zichzelf maar in de kijker wilde zetten. Indien ik verkeerd ben heb heb je alvast mijn excuses.
5 februari 2022 17:29
Moschetti's bekkenbreuk dateert nu van ongeveer exact 2 jaar geleden. Het zou mooi zijn als hij zich verder kan doorontwikkelen want hij is de voorbije twee jaar, wellicht voor een groot deel door die val, wat blijven hangen.
5 februari 2022 17:41
Volgens Dr.Watt maakt zijn "De Keffer" kleine stapjes. Ik zou hem adviseren om voortaan aangelijnd de deur uit te gaan, want hij luistert niet en wellicht voorkomt het dat ie aan/uit kan vallen.
  5 februari 2022 18:10
  Heb je nog meer informatie uit de Quick-Step volgwagen?
  5 februari 2022 18:14
  The name is Watt. Doctor Watt.
5 februari 2022 18:41
Wat een eindeloos gezever weer. Ik ben vooral blij dat we met Remco opnieuw een renner hebben die niet alleen wattages naar boven trapt en uit zijn neus eet als de etappe vlak is. Zo’n klein mannetje voor een razende kudde is toch een prachtig gezicht.
  5 februari 2022 19:42
  Ik blijf het zeggen, postuur van een klimmer maar het is een tijdrijder. En hard op kop rijden is echt iets voor een tijdrijder.
  5 februari 2022 20:14
  Ja, je zag hier wel mooi hoe sterk die jongen is. Telkens wanneer een ander treintje langszij kwam, zette hij weer aan en reed naar de kop..
  5 februari 2022 20:31
  @Dikke Man, gezien de afgelopen week/maanden/jaren vind ik de commentaren hier best ok - er wordt een koersmoment besproken vanuit verschillende invalshoeken, grotendeels met wederzijds respect. (tot nu toe) Het helpt dat enkele van de actiefste polemiekmakers afwezig lijken te zijn...

  Kudo's trouwens aan Joachim die het als enige onder ons over de winnaar heeft ;-)
5 februari 2022 18:53
Jakobsen had in het wiel van Morkov moeten blijven zitten, die had hem aan de andere kant van de weg naar voren geloodst.
  5 februari 2022 19:51
  Hij zal Evenepoel wel flink hebben uitgescholden meteen na de finish, net als vorig jaar Senechal in de Vuelta....
5 februari 2022 18:56
Edit redactie: Scherp, is aangepast. Bedankt!
5 februari 2022 19:19
Evenepoel is net zoals MvdP een echte smaakmaker en beeldrijder, of het nou snugger is of niet er zal volop gekoerst moeten worden op een manier waar de mensen later over napraten.

Daarbij is het ook inderdaad een legitieme vraag of vanuit de ploeg deze rol bij hem gelegd is, in ieder geval is Jakobsen mans genoeg om aan te geven dat hij dat liever niet heeft, als hij dat liever niet heeft.

Persoonlijk vind ik dat je wel eens, incidenteel, een kopman hiervoor in kan zetten en dient het leuk ook meteen 2 doelen (spurt organiseren en vooraan zitten) maar moet je het niet overdrijven.
5 februari 2022 19:20
Inderdaad juist, als hij Morkov volgt wint hij waarschijnlijk. Slechte keuze om naar binnen te gaan.
5 februari 2022 20:05
RE deed verleden jaar in Denemarken precies hetzelfde, met zo een tempo krijgt niemand nog de kans om posities goed te maken…zijn geldingsdrang is gigantisch maar deze keer minder efficient…
5 februari 2022 22:08
Ik weet niet of RE dit seizoen vaker mee gaat rijden in de sprinttrein maar dan is het misschien handig dat hij daar wat meer samen mee oefent. Als het past in zijn programma dan. Dit is ondanks zijn goede wil wel een weggegooide overwinning denk ik.
6 februari 2022 12:48
Evenepoel niets mee te maken, Jakobsen had Morkov moeten volgen op rechts i.p.v. in de massa te duiken op links
  6 februari 2022 12:59
  @Williams ik had niet het idee dat Morkov nog iets over had om de sprint voor Jakobsen aan te trekken. Volgens mij was dat de reden dat Jakobsen besloot Morkov niet te volgen. Ook in de eerste sprint kon Morkov weinig betekenen voor Jakobsen. Dit viel toe minder op omdat Jakobsen won
6 februari 2022 13:28
Lijkt me evident dat Evenepoel niet alleen schuldig is aan het mislopen van deze zege maar ook aan een heleboel andere zaken waaronder de inflatie, de klimaatverandering en de pandemie. "Dat heb jij gedaan" is ook eigenlijk een verkapte protestsong die deze problemen terecht op zijn bord schuift.

Reacties zijn gesloten.