Mathieu van der Poel opent 2021 met overwinning in Baal, Van Aert tweede

vrijdag 1 januari 2021 om 16:02
Mathieu van der Poel opent 2021 met overwinning in Baal, Van Aert tweede

Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos

Video

Mathieu van der Poel heeft in Baal de GP Sven Nys op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen opende op drie rondes van het einde de finale en bleef vervolgens uit de greep van zijn achtervolgers. Wout van Aert werd op acht seconden tweede.

In een zonnig Baal was het Quinten Hermans die in de beginfase het initiatief nam. De Tormans-renner bepaalde (zonder echt weg te rijden) het tempo in de openingsronde en zou bij de eerste passage van de finish de bonificatieseconden voor zich opeisen.

Vijf leiders
Vervolgens nam Tom Pidcock het commando over. Hij kreeg Hermans met zich mee. Van der Poel ging kort erna op jacht naar de Brit, die inmiddels Hermans achter zich had gelaten. De gehavende Eli Iserbyt hield ondertussen goed stand tussen de achtervolgers. In de strijd om de X²O Badkamers Trofee pakte hij zelfs tijd op zijn naaste belager Lars van der Haar.

Van der Poel voegde zich in de derde ronde bij Pidcock. Kort erna wisten ook Iserbyt en Van Aert aan te sluiten. Van Aert zette zich aan kop en bepaalde het tempo, maar desalniettemin slaagde Michael Vanthourenhout erin om naar de vier leiders toe te rijden.

Van der Poel opent de finale, Van Aert valt
Met een versnelling probeerde Mathieu van der Poel op drie rondes van het einde zijn vier medevluchters achter zich te laten. De kopgroep versplinterde, al duurde het even voordat Van der Poel een serieus gaatje kon slaan. Van Aert raakte door een val achterop.

Een val dwong Van Aert tot achtervolgen – foto: Cor Vos

Pidcock ging in de tegenaanval, maar kwam niet tot bij Van der Poel. Van Aert sloot weer aan bij Pidcock en ging erop en erover. Hij kreeg Van der Poel in het vizier, maar de Nederlander was inmiddels al te ver weggereden. Een verbeten Van Aert kwam tot tien seconden, maar moest zich neerleggen bij een tweede plek.

Van der Poel wint, Iserbyt steviger aan de leiding
Voor het vierde jaar op rij kon Van der Poel op de eerste dag van het nieuwe jaar de overwinning vieren in Baal. Hij boekte daarmee zijn zesde zege van het seizoen.

Eli Iserbyt finishte als vierde en vergroot daarmee zijn leidende positie in het klassement om de X²O Badkamers Trofee. De volgende manche staat op het programma op 23 januari in Hamme.

Samenvatting GP Sven Nys 2021:

X²O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag mannen – flag-be Baal – GP Sven Nys

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) in 1:00:18
2. flag-be Wout van Aert (Jubmo-Visma) op 8s
3. flag-gb Tom Pidcock (Trinity Racing) op 32s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 41s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 46s
6. flag-be Toon Aerts (Baloise Trek Lions) op 1m10s
7. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 1m59s
8. flag-nl Corné van Kessel (Tormans Cyclocross Team) op 2m21s
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m35s
10. flag-be Quentin Hermans (Tormans Cyclocross Team) op 2m42s
Volledige uitslag GP Sven Nys 2021

Dit artikel delen:

53 Reacties

FW07 1 januari 2021 om 16:05

Een versnelling en niemand kan volgen. Drie minuten later sprak ik nog uit dat hij geen al te beste dag leek te hebben. Lijkt me heel frustrerend om tegen te moeten rijden.

Heeft wel duidelijk meer moeten geven dan normaal.

Beer 1 januari 2021 om 16:07

VDP ziet er in het interview idd niet al te fris uit. Toch vrij eenvoudig gewonnen; knap.

Lalsacien 1 januari 2021 om 16:12

@beer tja logisch met die modder…

Beer 1 januari 2021 om 16:19

@Lalsacien; ik bedoel eigenlijk dat hij er vermoeider en meer rood aangelopen uitzag dan gewoonlijk. Ook wat hoesten en wat snot. Minder fris dus. Maar toch knap gewonnen.

Lalsacien 1 januari 2021 om 16:23

@Beer het was maar een flauw grapje.

Murcia 1 januari 2021 om 16:06

Een flits van Matthieu was voldoende, Wout kon daar niet mee en zat op de verkeerde positie. Voeg daarbij nog een fout op de schuine kant en de verklaring voor het gat is daar. Wel zie je aan alles dat van Aert weer op een niveau is van jaren terug. Pidcock dapper gestreden en alleen op het eind de rol bij de grote twee moeten lossen. Eli zijn blessure was dus flink meegevallen want anders kun je niet wat hij hier deed. Een druk weekend nog voor de heren en de kijkers.
Beste wensen aan iedereen hier overigens voor dit nieuwe jaar!

Michelangelo 1 januari 2021 om 16:38

Wout begon ook nog over schakelproblemen… maar vraag me af wat ik daarvan moet geloven. Want op de vraag over waarom hij niet mee kon, zei hij iets van “ja, ik had mijn dag niet, blablabla. O ja, ik had ook nog een schakelprobleem waardoor ik niet mee kon”.

Had eerder het gevoel dat dit wat zandstrooien was. Of zou hij problemen hebben met zijn nieuwe fiets (die overigens verdacht veel op de fiets van vorig jaar lijkt :-))

-Stijn- 1 januari 2021 om 16:48

@Michelaangelo ja, want daar gaat hij echt over liegen…

S'mon 1 januari 2021 om 16:52

Ik denk dat hij bedoelde dat hij eventjes lichte schakelproblemen had, maar dat hij ook zelf niet goed genoeg was om Mathieu terug te halen (wat hij op een goede dag wel zou hebben kunnen doen, aangezien Mathieu ook een mindere dag had). Zonder die schakelproblemen had Mathieu ook gewonnen, dat is volgens mij wat hij wilt zeggen. Maar ik kan fout zijn.

Vind het ook wel straf dat als Mathieu en Wout een “mindere” dag hebben, ze nog steeds de sport domineren.

Dolfy 1 januari 2021 om 16:06

Zegt zelf wel dat het geen goede dag was, Van der Poel. Oei. Van Aert toch tweede. Iserbyt knap 4e..

HoofdIsVrij 1 januari 2021 om 16:07

Mooie cross gezien.

Thijs E 1 januari 2021 om 16:07

MvdP zit echt flink stuk, zo zie je hem niet altijd.

Mooi zege wel, niet rest gedeklasseerd, maar zo winnen op een slechte dag. Dat is echt alleen voor de allergrootsten

Thijs E 1 januari 2021 om 16:09

Zijspoortje: complimenten voor de sfeer in het volgtopic aan allen, was vorig jaar ook al, maar mag wel eens gezegd worden. Beste wensen in 2021

Wheely 1 januari 2021 om 16:09

Mooiste cross van het jaar!

Michelangelo 1 januari 2021 om 16:10

Damescross mocht er anders ook wel wezen ;-)

Wheely 1 januari 2021 om 16:15

Ah nog niet gezien moet ik bekennen.

Lalsacien 1 januari 2021 om 16:16

Het jaar 2021…

-Stijn- 1 januari 2021 om 16:38

Damescross was top. Vooral hoe alvarado op het bergje ander spoor kiest en voorbij Brand gaat.

Michelangelo 1 januari 2021 om 16:10

Mathieu en Eli grote winnaars.

Als dit geen goede dag is, dan is dat wel frustrerend voor de tegenstand. Maar eigenlijk vond ik alleen Eli er echt goed uit zien. Wie weet dat een gedwongen rust heel goed voor hem is geweest.

-Stijn- 1 januari 2021 om 16:35

Eli inderdaad beter dan de crossen voor zijn val. Logisch crossverloop van van Aert als je ziet dat hij toch wel veel duurtrainingen heeft gedaan deze week. Vdp gewoon slim, voelt dat hij niet super is en wachten tot einde van de cross.

Jan Blokland 1 januari 2021 om 16:59

Iserbyt heeft lang niet zo'n probleem als hij voordoet, anders wordt je gewoon geen vierde. Ik wil mijn tijdsverschil beperken en mijn arm doet nog veel pijn, etc.., etc,… zegt hij dan.
Het is een klaagmannetje en voor de rest helemaal niets. Zijn prestaties zijn goed dit jaar. Ook vandaag niets mis mee. Maar zijn klaagzang hangt me een beetje de keel uit. Maar ja, dat is Iserbyt ten voeten uit.

Michelangelo 1 januari 2021 om 17:02

Jan,
Ik heb het absoluut niet voor Iserbyt; vind het een klein mannetje met een veel te grote snuit. Maar als je kijkt hoe hij bij de start zijn jasje uit moet doen, dan zie je dat hij gewoon behoorlijk beperkt is in zijn bewegingen. Over pijn kan ik niet oordelen.

Maar ik denk dat hij vooral baat heeft gehad bij zijn gedwongen rustpauze. En ik neem (met moeite) mijn hoed af voor wat hij heeft laten zien.

-Stijn- 1 januari 2021 om 17:05

Zijn elleboog was volledig ingetaped daardoor misschien ook moeite met zijn jasje uit te doen? Hij is geblesseerd maar we krijgen enkel te horen dat het blauw ziet… geen breuken of scheurtjes,…

DonQuijote 1 januari 2021 om 18:05

@Jan Blokland
Heb je de video gezien waar hij zijn elleboog verkeerd om dubbel buigt? Dat is echt heel pijnlijk, en het is echt een grote prestatie om nu al een cross zo te rijden.

Ik voelde erg met hem mee, ik ben wel eens in een criterium onderuit geschoven en toen viel er iemand op mn elleboog en vouwde die ook verkeerd om door. Nu 30 jaar later kan ik die elleboog nog steeds niet helemaal recht strekken. En na die val heb ik een week met een lamme arm en dik opgezette elleboog gelopen.
Brrr en dan zie ik Iserbyt vol in de bagger naar beneden rijden… echt heel knap.

Jan Blokland 1 januari 2021 om 19:23

Ik vind zijn prestatie ook niet verkeerd. Laat dat dudelijk zijn. Ook vandaag weer een prima beurt.
Alleen zeg ik dat zijn blessure niet zo erg is als hij verteld. Daar geloof ik niets van. Dan wordt je gewoon geen vierde met zo'n blessure op dit parcours en deelnemersveld. Ik vind zijn verhaal eigenlijk een beetje kleinerend t.o.v. Aerts, Van der Haar, Sweeck, en Vanthourenhout om er maar een paar te noemen. Eerlijk gezegd vond ik Iserbyt zelfs beter rijden dan de laatste twee weken. Dat verbaasde mij zeer en daarom mijn vertaling naar zijn verhaal.

Michelangelo 1 januari 2021 om 19:41

Jan B,
Uiteindelijk denk ik dat Iserbyt zichzelf heeft verrast. Hij zei natuurlijk vooraf dat het vooral een conditiecross is. En natuurlijk gebruik je in de cross je armen, maar het zijn toch echt de benen en de onderrug die het meeste werk moeten verzetten. En dan doet hele strakke tape om je elleboog waarschijnlijk wonderen.

Verder kan het natuurlijk nooit kwaad om de underdog rol te pakken, of je vooraf wat in te dekken mocht het echt tegenvallen tijdens de wedstrijd. Dan is de teleurstellng achteraf net wat minder groot.

Maar als dit de "schade" is na zijn val in Zolder, dan mag hij heel erg van geluk spreken!

EDIT: en ik denk dat VdHaar, Sweeck e.d. het toch echt bij zichzelf moeten zoeken.

Thijs E 1 januari 2021 om 16:12

De Trek-Baloise mannen krijgen het lek niet echt boven dit jaar, Sweeck ook niet. Vanthourenhout en Iserbyt zijn van de reguliere crossers tot nu toe de beste.

Murcia 1 januari 2021 om 16:24

Eens, met name voor Toon moet dat frustrerend zijn. Ik weet van zijn ongeval maar je ziet gewoon te weinig progressie t.o.v. vorig seizoen. Lars rijdt in dit soort omlopen altijd mee voor de tweede helft van de top 10. Hij heeft dit seizoen al een paar uitschieters gehad maar de echte kans op een overwinning lijkt voor hem wel vervlogen. Michael en Eli zetten echt wel stappen en daar kun je vertrouwen uit putten.

Adrianus 1 januari 2021 om 16:25

Professor Wuyts vond het knap van Iserbyt, dat hij geen spuit cortisone had laten zetten in zijn elleboog en Paul Herygers had het zelfs al over lidocaine. Als je geen benul hebt van wanneer dergelijke medicatie toe te dienen, zwijg er dan ook over.

Michelangelo 1 januari 2021 om 16:29

Professor Wuyts heeft overal verstand van. Althans, zo wil hij graag overkomen. Verderi is het jaar nog geen dag oud of Wuyts begint al weer over “groen”….

Murcia 1 januari 2021 om 16:31

Dat was inderdaad lachen dat die twee daarover begonnen. Wuyts kan het gewoon niet laten om dan de wijsneus uit te hangen met dertig jaar ervaring als commentator. Dat zegt echter helemaal niets als je geen medicus bent.

-Stijn- 1 januari 2021 om 16:37

Iserbyt heeft uiteindelijk ook niet echt een blessure. Geen breuk en ook geen spierscheur dus zou het raar zijn als hij daarvoor cortisonen krijgt.

Peter Lippens 1 januari 2021 om 17:17

professor Wuyts is dan ook een eigenzinnig schoolmeesterke, grootste voordeel is dat hij onze kinderen niet kan mismeesteren met zijn prietpraat

Romano1800 1 januari 2021 om 16:28

Mooie overwinning van van der poel die zelf aangeeft geen beste benen te hebben , ik ben zelf niet een echte exper , maar wel fanatiek wielren kijker of veldrijd kijker al meerdere jaren . Mijn gevoel geeft aan dat van der poel toch wel ietsje minder is dan voorgaande jaren . Of wout ijzersterk is ,.misschien te maken met het verlies van gewicht, iemand daar meer info over

-Stijn- 1 januari 2021 om 16:34

Vorig jaar had vdp soms moeite met iserbyt dit jaar niet. Hij is gewoon goed hoor en beter dan vorig jaar.

Murcia 1 januari 2021 om 16:38

Ik denk zelf dat de waardes van Matthieu niet lager liggen dan verleden jaar en qua gewicht stond hij nooit scherper. Wout is met een pak zelfvertrouwen uit het wegseizoen gekomen en sinds Namen zie je hem groeien. Technisch houdt MVDP de overhand maar op die stroken vals plat vandaag zie je gewoon de power van Wout, hij rijdt Michael moeiteloos uit het wiel. Misschien is 2020 wel voor Wout de bevestiging geweest dat hij als renner ook zichzelf niet hoeft af te meten aan Matthieu.

Davide Lappartiente 1 januari 2021 om 16:37

Wat een triestig, snel parcours is Baal geworden. Hier worden kampen voor kinderen georganiseerd, dan weet je dat het helemaal niet zwaar is. Voorts was het commentaar van Wuyts tenenkrommend die blind was voor de foutjes van de ‘maestro’ VDP en alles wist te verheerlijken. Van Aert zal er wel staan wanneer het ertoe doet.

Michelangelo 1 januari 2021 om 16:43

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Parcours is gewoon een prima crossparcours, met alles erop en eraan. Fietsen, lopen, korte bochtjes, lange stukken, bergop, bergaf. Voor de power, voor de techniek, snelheid. Stukjes waar je net wel/net niet kunt fietsen. Kortom, gewoon een veelzijdig rondje.

Enige waar ik het mee eens ben is het commentaar op het commentaar van Wuyts. Want Mathieu maakte met name in de eerste wedstrijdhelft heel veel foutjes. Maar verheerlijken doet onze vriendelijke wielerprofessor toch het liefst de prestaties van Belgen…

Merlinappa 1 januari 2021 om 16:46

Als het helemaal niet zwaar was, hoe komt het dan dat Mathieu 5 minuten later nog praktisch buiten adem is?

Ik zou je ook eens aanraden om zelf (zo’n) omloop te rijden. Ik kan je vertellen dat het echt een loodzwaar parcours is, helemaal met de modder her en der.

-Stijn- 1 januari 2021 om 16:47

Is nog steeds een zwaar parcours maar inderdaad niet meer zoals vroeger.

Murcia 1 januari 2021 om 16:52

Het parcours in Baal is mooi uitgebalanceerd, het verschil in zwaarte zit daar vaak in de weersomstandigheden. Vandaag was het vrij zacht en dan oogt het wat makkelijker. Ik heb ze hier ook weleens zien klappertanden van de kou en die edities beklijven wat meer.

Peter Lippens 1 januari 2021 om 17:19

idd mooi uitgebalanceerd parcours waar zowel power als techniciteit van pas komt, een veradmeing na de oersaaie cross op dat oersaaie non parcours van Derremonde, we weten nu wel wie de beste moddercrosser is en wie de beste cyclocrosser….

Gala 1 januari 2021 om 19:18

@Davide
Volgens mij is dat parcours – op een lusje meer of minder na – niet gewijzigd. Of zou Sven Nys drainage laten plaatsen hebben?
@Peter
De cross waar we het hier over hebben is met behulp van een fiets, dus per definitie altijd cyclocross. Soms is dat op een parcours met veel modder maar soms ook niet. Ik begrijp bijgevolg uw vergelijking tussen een "moddercrosser" en een "cyclocrosser" niet zo goed?

Michelangelo 1 januari 2021 om 19:51

Gala,
Ik denk dat je het veschil tussen moddercrosser en cyclocrosser wel degelijk snapt. Maar eigenlijk niet wilt horen dat sommigen Wout maar een "modderstoemper" vinden.
Zelf vind ik overigens dat je Van Aert daarmee tekort doet. Hij is namelijk echt niet de minste qua techniek. Hij rijdt goed door het zand, springt bijna altijd over de balkjes, en hoeft echt niet overal voet aan grond te zetten als het lastig is.

Hij heeft echter het "probleem" dat zijn grote rivaal gewoon een stuk bekwamer is in dat soort dingen, en dat hij daar steeds mee vergeleken wordt. En omdat Mathieu ook gewoon veel power en conditie heeft, moet er al heel veel slijk liggen wil het echt in Wout zijn voordeel zijn (en slijk lag er in overvloede vorige week in Baggermonde). Ik vind persoonlijk dat de commentatoren vaak te makkelijk stellen dat Wout een surplus aan power heeft t.o.v. Mathieu.

En vergelijk Wout met pakweg Sweeck, Aerts, VdHaar, en dan is hij technisch zeker niet minder.

Maar niks is makkelijker dan etiketjes op mensen te plakken…

Gala 2 januari 2021 om 08:38

Uiteraard heb ik heus wel begrepen wat Peter L. op aanstuurt maar in "cyclocross" zijn nu eenmaal veel types parcoursen mogelijk. De Zwitser Albert Zweifel was vroeger zo goed als onklopbaar in de drek en is zo tot 5x toe wereldkampioen geworden (waaronder in Lembeek waarmee vergeleken Dendermonde een formule 1-circuit is; enkele sfeerbeelden: https://sporza.be/nl/2019/01/31/1986-albert-zweifel-in-lembeek/).

Eric Timmermans 1 januari 2021 om 17:23

Het zou me niet verbazen als over een paar dagen blijkt dat Mathieu een griepje onder de ledenen heeft.

-Stijn- 1 januari 2021 om 17:25

Hoesten gebeurt wel vaker na diepe inspanning hoor

Gala 1 januari 2021 om 19:21

Een griepje? Doet mij direct denken aan Corona. Ik hoop voor hem van niet.

S'mon 1 januari 2021 om 17:45

Ik vind wel dat Nys (de jongste) een goede cross heeft gereden. Knap in dezelfde tijd als Kamp.

Arie den Blanken 1 januari 2021 om 18:21

+1, nadat hij gister in een uiteraard al eerder opgenomen uitzending van Blokken samen met zijn vader voor een nog mooier stukje amusement heeft gezorgd.

DeGroteMolen 1 januari 2021 om 18:44

Sure ‘door een val’ : Wout kon niet volgen op het beslissende moment. Wel een mooie cross gezien weer!

Bazzz 1 januari 2021 om 22:20

Lekker v.d. Poel! Duidelijk overschot.
Hoezo deed Daan Soete eigenlijk niet mee?

Manfred Hagen 1 januari 2021 om 22:36

Genoten van de cross.

Is mathieu sinds januari over naar Oakley, of zie ik dat verkeerd?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair