Marten Kooistra vervolgt loopbaan bij BEAT Cycling Club

Marten Kooistra vervolgt loopbaan bij BEAT Cycling Club

foto: Cor Vos

Door Nick Doup & Youri IJnsen
dinsdag 5 november 2019 om 07:00

Marten Kooistra heeft zijn opleiding bij SEG Racing Academy afgerond. De 22-jarige Fries is na dit jaar belofte af en daarmee is hij te oud voor de U23-ploeg. De jongeling hoopte op een profcontract, maar dat zat er nog niet in voor Kooistra. WielerFlits vernam dat hij daarom tekent bij BEAT Cycling Club, dat met renners als Martijn Budding en Piotr Havik liet zien een goede tussenstap te zijn.

Kooistra maakte als dubbel Nederlands kampioen bij de junioren (weg en tijdrit) in de winter van 2015 op 2016 de overstap naar de beloften bij SEG Racing Academy. De Fries kende in 2018 zijn beste jaar, met zilver op het NK U23, een vierde plek in de Slag om Norg, een ritzege en tweede plaats tijdens Olympia’s Tour en als ultieme bekroning de overwinning in Parijs-Tours U23. Daar rondde Kooistra een solo van ruim zeventig kilometer af.

Kooistra won vorig jaar solo Parijs-Tours U23 – foto: Cor Vos

Dit jaar zette Kooistra een reeks mooie resultaten neer, maar de écht korte ereplaatsen of zeges ontbraken. Bij BEAT krijgt hij komend jaar de kans als kopman. Bij de Nederlandse Continental-ploeg is hij binnengehaald om de vertrokken Budding en Havik (beiden naar Riwal Readynez) te vervangen. Eerder presenteerde de club al Jan-Willem van Schip als nieuwe mede-kopman.

Kooistra moet het hebben van de vlakkere klassiekers en daarnaast heeft de Fries eveneens een sterk eindschot in de benen. Bij de ploeg van manager Geert Broekhuizen krijgt hij die kans. Naast Van Schip komt hij bij BEAT Cycling Club ook Daniel Abraham, Luuc Bugter, Yves Coolen, Nahom Desale, Adam Lewis, Alex Mengoulas en Guillaume Seye tegen. De zoektocht naar de tiende renner is nog in volle gang.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Oblomov 5 november 2019 om 09:46

Hier wreekt het ontbreken van een Nederlands procontinentaal team zich.

BenderBeach 5 november 2019 om 13:36

Kooistra zou ook prima op WT-niveau passen, maar Jumbo (en Sunweb) verkiest buitenlandse talenten boven eigen talent.

west 5 november 2019 om 16:50

Welke vergelijkbare buitenlandse renner is er dan aangetrokken? In plaats van deze 22-jarige Rouleur/Tijdrijder.
Niet Foss, Harper of Vingegaard want dat zijn Klimmers. Geen Hardrijders.
Niet Pfingsten, want dat is een ervaren knecht.
Wynants, Martens en Martin zijn ook een andere (leeftijds-) categorie renner. En De Plus, Bennett, Kuss en Roglic zijn Klimmers. Dus de enige jonge, rouleurige, buitenlandse renners zijn Van Aert en Jansen? En om die nou “vergelijkbaar” te noemen…

BenderBeach 5 november 2019 om 18:18

Waarom zou je alleen klimmers aantrekken? Er is niks mis met een Hollandse hardrijder binnen de Jumbo-rangen.

tendam 5 november 2019 om 18:24

@benderbeach
Daar is niks mis mee, maar dan haal je hem dus alleen omdat hij Hollands is.

west 5 november 2019 om 19:07

Alle hardrijders binnen de rangen zijn dus Nederlanders…

BenderBeach 6 november 2019 om 00:04

@tendam ja, deels maar ook omdat je een hardrijder in de ploeg erbij hebt. Lekker als Jos stopt straks en je wilt toch TTT blijven winnen

BenderBeach 6 november 2019 om 00:07

Met het algemeniseren van een term zoals die bij onze zuiderburen gebezigd wordt door Flandrien te zeggen haal je het basiselement uit mijn post niet onderuit.

I.p.v. buitenlands talent (waar of wie of wat dan ook) zou het niet verkeerd zijn geweest mocht TJV Kooistra kans hebben gegeven. Past prima in de ploeg en d ast hij talent heeft is – denk ik – onomstreden.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone