Marianne Vos opent Tour de l’Ardèche met winst

vrijdag 13 september 2019 om 17:10
Marianne Vos opent Tour de l’Ardèche met winst

foto: Cor Vos (archief)

In de openingsetappe van de Tour de l’Ardeche heeft Marianne Vos haar veertiende overwinning van het seizoen geboekt. In de eerste rit van de zware Franse etappekoers was ze in de slotfase weggereden met Tatiana Guderzo. Op weg naar de finish in Aubenas liet ze de Italiaanse ter plaatse, waardoor Vos naar de zege soleerde. De veelvraat van CCC-Liv is uiteraard ook de eerste leidster.

De Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche, zoals de wedstrijd voluit heet, kende vorig jaar nog twee vlakke ritten, maar nu is het alle zeven dagen klimmen geblazen voor het vrouwenpeloton. Onder meer Vos en Marta Bastianelli (Virtu) gebruiken de etappewedstrijd om de laatste puntjes op de i te zetten voor de nakende wereldkampioenschappen in Yorkshire.

Al vroeg afscheiding
In de eerste rit, een 126,4 kilometer lange tocht tussen Saint-Paul-le-Jeune en Aubenas brak het peloton al snel in vele stukken uiteen. Al na veertig kilometer doemde de Col de Peyre op. Op deze vijftien kilometer lange beklimming wist een elitegezelschap zich af te snijden. Mavi Garcia (Movistar, vorig jaar tweede in het klassement, rondde de top als eerste.

Na de afzink werd vooraan de balans opgemaakt: een vrouw of vijfentwintig mochten op weg naar Aubenas om de zege strijden. Nadat Teuntje Beekhuis (Biehler) een tussensprint voor haar rekening had genomen dreigde een groep achtervolgsters aan te sluiten, maar zover kwam het niet. Middels een aanval probeerde Beekhuis nogmaals een sprint mee te pakken, maar zij werd teruggepakt.

Guderzo gaat, Vos antwoordt
Ex-wereldkampioene Guderzo (BePink) kreeg wel de vrijheid van de kopgroep. Zij zou enkel nog bijgehaald worden door Vos, die een geslaagde tegenaanval plaatsen. Dit duo zou een mooie voorsprong van twee minuten bijeen rijden. Goed anderhalve kilometer voor de finish nam Vos middels een rake versnelling afscheid van haar medevluchtster. Onbedreigd kon ze vervolgens op haar veertiende overwinning van het seizoen afstevenen.

In de tweede etappe mag Vos een poging doen om haar leiderstrui te behouden. Dat zal geen eenvoudige opgave zijn, want de rit staat te boek als koninginnenrit. De finish ligt op de Mont Lozère, onderweg moet onder meer ook al de zware Côte de la Croix Neuve worden bedwongen.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Jacco van Stierop 13 september 2019 om 17:57

Vos wint. Gelukkig zijn er nog enkele zekerheden in het leven.

fietsvriend 13 september 2019 om 18:28

Er is nog iemand klaar voor het WK

TeamNL 13 september 2019 om 23:14

Zege 197 op de weg!

Headlines

Materiaalzone

Populair