Marianne Vos: “Veldrijden heeft alles in zich om olympisch te zijn”

zondag 12 december 2021 om 19:34
Video

Marianne Vos erkende na afloop van de Wereldbeker veldrijden in Val di Sole dat ze een fout maakte in de ultieme finale. De renster van Jumbo-Visma, die in de sneeuw haar rentree maakte in het veld, reed de hekken in en moest daardoor de zege laten aan Fem van Empel. “Maar halverwege had ik dit niet meer verwacht om te strijden voor de zege”, zegt Vos.

“Na die fout in de laatste bocht was ik wel teleurgesteld, maar toch ben ik blij”, aldus de ervaren Brabantse in het flashinterview. “Ik ben blij dat ik nog kon strijden voor de overwinning. Maar Fem reed geweldig, en ik weet dat ik een fout heb gemaakt en kon dat niet meer goed maken.”

Het was alles of niets voor Vos, die na een lange achtervolging pas in de laatste ronde aansloot bij koploopster Van Empel. “Ik wist dat het lastig zou worden om haar in te halen in de laatste lijn. Ik moest daarvoor een aanval plaatsen, maar er waren niet veel opties meer. Dus ik gokte erop om het in de laatste afdaling te doen, maar daar maakte ik de fout. Het was daarna nog te kort om haar in te halen. Daarom mag ik blij zijn met mijn tweede plek.”

Ook de lobby voor het veldrijden op de Olympische Winterspelen komt aan bod. “Het heeft alles in zich om olympisch te zijn. De vraag is: in welke mate is sneeuw of ijs nodig? Maar zoals vandaag is het goed mogelijk. Verschillende omstandigheden, dat is ook onderdeel van de cross”, aldus Vos voor de camera van WielerFlits.

Maghalie Rochette blij met derde plaats: “Je moest een balans vinden”

“Ik kan hier mee leven. Ik heb mijn best gedaan”, aldus Maghalie Rochette, die genoegen moet nemen met de derde plek op het podium. “Het ging niet slecht en ik ben heel blij met mijn race.”

“Het was erg tricky vandaag”, vertelt de Canadese kampioene. “Als je te snel wilde gaan, kon je makkelijk een fout maken. Je moest dus een balans vinden tussen tempo maken en wat rust pakken. Ik kon Fem zien en wist dat ik haar misschien kon pakken, maar Marianne haalde mij goed in en daarna verloor ik veel tijd. Ik probeerde nog mee te gaan, maar zij streden voor de zege. Desondanks ben ik zelf blij met mijn wedstrijd.”

“Ik had een goede start, maar ik maakte te veel fouten in mijn eerste ronde. Ik had niet meteen het goede gevoel. Maar ik vertelde tegen mezelf dat ik geen fouten meer moest maken. Dat was de sleutel voor mij”, geeft Rochette aan.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Oblomov 12 december 2021 om 15:32

Als het droog is, daar in Arkansas, is ze favoriet voor de wereldtitel…

0
KnightBiker 12 december 2021 om 15:55

Volgens mij stond het stuur van vos scheef, dat zou erg lastig sprinten zijn geweest. Daarnaast zou het niet sprinten ook een nette geste geweest kunnen zijn, maar ik denk het niet…

0
HSV 12 december 2021 om 19:08

Knight, ik zag en dacht hetzelfde. Maar dan wel met het idee dat ze niet opnieuw wilde hinderen en toen liet lopen.

0
Koers 13 december 2021 om 07:58

Het is best mooi om te kijken in de sneeuw, maar voor mij zou dat niet een voorwaarde moeten zijn voor de winterspelen. En mocht dat wel moeten, zorg dat in elk geval dat je jaarlijks een stuk of 5 van deze crossen hebt. Daarnaast geeft het de landen zonder besneeuwde bergen ook weer een kans op een medaille, dat valt nu natuurlijk vaak tegen. Al is NL daar om duidelijke redenen weer een uitzondering op.
Als de cross bij de vorige editie olympisch was geweest vermoed ik dat we 4e in het medailleklassement waren geworden, dan staken we de VS(!) voorbij!

0
Aerts 13 december 2021 om 12:13

Winterspelen hoeven toch niet per se in de sneeuw? Ik vind het sowieso belachelijk dat je wel de gemengde estafette triatlon en de gemengde estafette vlinderslag bij de zomerspelen hebt, maar dat veldrijden niet olympisch is. Bovendien als die mooie sprongetjes in de half-pipe is best leuk om te kijken voor een keer, maar horen voor mijn part niet op de olympische spelen thuis. Maar goed, van mij mogen alle jurysporten uit de olympische spelen gegooid worden. Dat je bij schansspringen kan verliezen omdat iemand anders ‘mooier’ landt slaat helemaal nergens op.

0
Barry Batsbak 13 december 2021 om 12:44

Winterspelen hoeven dus uitdrukkelijk wél in de sneeuw. Of op ijs. Mag je overigens van vinden wat je wilt.

0
Dikke Man 13 december 2021 om 15:19

Het is nog nooit iemand gelukt om mij te overtuigen van het nut van vlinderslag. Bij deze daag ik jullie uit. Het is simpelweg omslachtig. Het valt in dezelfde onnozelheidscategorie als snelwandelen; onnodig moeilijk doen zonder toegevoegde waarde. Zelfs esthetisch is het niet om aan te zien. Veldrijden in de sneeuw valt hier gelukkig niet onder, hoewel ik me voor kan stellen dat kijkers zullen denken: ga gewoon op de weg rijden, flapdrol. Maar je kan redeneren dat er weinig snellere manieren zijn om je voort te bewegen op zulke ondergronden. Zeg maar het enigszins saaie gebied onderaan de skipistes waar iedereen zit te klungelen om bij de skilift te komen. Er zijn overigens al wel nieuwe onderdelen op de Spelen waar ik echt van kan genieten. Ski-cross bijvoorbeeld. Heerlijk om te zien en zonder jury!

0
O Sullivan 14 december 2021 om 19:37

Beter crossen op echte modder dan skiën op kunstsneeuw en schaatsen op kunstijs denk ik. Een crosser moet het doen met de ondergrond welke voorgeschoteld wordt. Ik zou het wel een nadeel vinden die medaille te belangrijk gevonden gaat worden. Het wk en bijbehorende trui blijft het hoogst haalbare

0

Headlines

Populair

Materiaalzone