Marc Madiot bereidt aanklacht voor na uitspraken Johan Bruyneel

maandag 15 juni 2020 om 19:25
Marc Madiot bereidt aanklacht voor na uitspraken Johan Bruyneel

Marc Madiot - foto: Cor Vos (archief)

Marc Madiot is van plan om een aanklacht in te dienen tegen Johan Bruyneel. Dit vanwege laster, nadat Bruyneel afgelopen week in HUMO een anekdote vertelde over een wedstrijd waarin hij zag dat de Fransman tijdens de koers een dopinginjectie zou hebben gekregen.

Madiot, momenteel ploegbaas bij Groupama-FDJ, is niet gediend van dat verhaal. Dat blijkt als France Bleu navraag doet bij de tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix. Madiot heeft advocaten in de arm genomen die een aanklacht voorbereiden. De Fransman wilde zelf niet reageren.

‘Hij rolde zijn mouw op en en zette een naald in zijn bovenarm’
Om de volgende passage uit het interview van Bruyneel gaat het: “Ik was tweedejaarsprof en reed een buitenlands rondje. Ik hing uitgewrongen tussen de volgwagens en probeerde uit te rijden. In die tijd gebeurde dopingcontrole via lottrekking die ze halfkoers bekendmaakten via RadioTour. Madiot liet zich afzakken tot aan de volgwagen van Cyrille Guimard, hoorde dat hij er niet bij was, rolde zijn mouw op en zette zich une flechette, zoals ze dat zo mooi zeiden, in zijn bovenarm. Hij is naar voor gereden en niet meer van kop af gekomen. Dat zijn dan de mannen die mij en Lance Armstrong veroordelen.”

In het betreffende gesprek haalt Bruyneel niet alleen uit naar Madiot, maar ook naar diens landgenoten Vincent Lavenu (huidige manager AG2R La Mondiale) en Jean-René Bernaudeau (huidige manager Total Direct Energie). “Als ik hen bezig hoor denk ik: doe wat je wil, maar zwijg over doping. Zij blijven me afrekenen op mijn verleden, maar wat zij hebben uitgespookt, is zogezegd vergeven”, aldus de inmiddels levenslang geschorste Belg. Die uitspraken krijgen mogelijk dus een vervolg.

Johan Bruyneel tijdens de Tour de France 2011 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

18 Reacties

Cyclinglife 15 juni 2020 om 19:45

Geen idee waarom maar zo ongeloofwaardig vindt ik het verhaal van bruyneel niet dat er renners waren die dit ooit deden.

KnightBiker 15 juni 2020 om 19:57

Wellicht, maar A: dat praat je eigen daden niet goed. B: beschuldig je iemand bij naam, dan moet je het waar kunnen maken.
Een: maar zij daar deden het ook, reactie, is niet bepaalt een sterk argument & Bruyneel had het altijd al met Madiot & Co aan de stok. Bruyneel heeft genoeg motief om wat hij zegt niet voor zoete koek aan te nemen.

Panache 15 juni 2020 om 20:47

Indien het verhaal klopt (en schering en inslag was) dan zijn er vast verschillende getuigen die zich de komende periode gaan melden.

reusjen 15 juni 2020 om 20:50

@Knightbiker
A: Hij praat zijn daden niet goed, hij geeft aan dat de mannen die nu een grote mond hebben over hem zelf vroeger precies hetzelfde deden dus dat het niet eerlijk is te veroordelen en zelf net te doen of je heilig bent.
B: Wat versta je onder waarmaken? Hij is volkomen duidelijk over wanneer het was En wie erbij betrokken waren. Ook is het niet gehoord van iemand die het geroken heeft. Eerstehands ooggetuige. Veel beter kun je het niet doen, het is niet zijn werk om met juridisch sluitend bewijs te komen, er zijn mensen die daar jaren voor leren.

Als het uit de duim gezogen is, is een aanklacht te begrijpen, maar dat weet ik niet. Daar ga ik gelukkig niet over. Echter moet een getuige van een overtreding/misdaad dit altijd kunnen vertellen.

Panache 15 juni 2020 om 21:52

Reusjen: je hebt naast de feitelijke constatering (wat de getuige ziet) ook de subjectieve interpretatie (de inhoud van de spuit, het verband tussen de spuit en het daarna ijzersterk rijden). In die tijd bestond er nog geen verbod op injecties.

boenk 15 juni 2020 om 21:29

Als hij niets heeft gedaan, zal hij er een zaak van maken. Als hij effectief deed wat Bruyneel vertelt, zie ik hem niet door gaan met een rechtszaak. In dat geval is het risico des te groter dat er zich getuigen tegen hem gaan melden. In dat geval laat hij nu voor de schijn eventjes zijn tanden zien, alvorens met een flauw excuus af te komen waarom hij toch niet verder gaat met juridische stappen.

Panache 15 juni 2020 om 21:54

Rare redenatie in een Bruyneel/Armstrong topic, gezien het verleden.

nickdt 15 juni 2020 om 22:32

Ook al heeft ie wel wat gedaan, niemand kan bewijzen wat er in de inhoud van de spuit zat.

boenk 16 juni 2020 om 02:24

Vreemde reactie, Panache. Wat begrijp je dan niet goed?

Om zijn imago te beschermen, reageert Madiot zeer prompt. Hij kan dit natuurlijk niet zomaar over zich heen laat gaan (zeker gezien hij nog actief is in de sport en 3 Franse poulains onder zijn hoede heeft). Ongeacht of het verhaal van Bruyneel waar is of niet. In het geval dat hij effectief aan de snoepjes heeft gezeten, zal hij hier niet werkelijk een zaak van maken, want daarbij heeft hij meer te verliezen dan te winnen. Stel dat hij effectief gepakt heeft, en nu een zaak aanspant tegen Bruyneel, zou het wel eens kunnen dat anderen uit het peloton naar voren komen die Bruyneel zijn verhaal bevestigen, of ex-ploegmaats die ook wel beter weten. In dat geval kan hij na deze initiële reactie, beter zwijgen als vermoord en doen alsof het nooit gebeurd is. Binnen enkele weken is iedereen dit alweer vergeten met de wetenschap “Madiot ontkent en gaat een zaak aanspannen”. Dat is het laatste wat men zich herinnert. Of die zaak er dan effectief komt, zal geen haan nog naar kraaien. Stel dat er de komende weken toch nog een journalist naar vraagt volstaat het antwoord “we zijn nog met enkele juridische experts aan het bekijken wat we het best kunnen doen”. Punt. Weer enkele maanden gewonnen. En in geval er nog een journalist aan denkt, binnen 9 maanden, volstaat het antwoord “zo’n man als Bruyneel is eigenlijk mijn aandacht en energie niet waard, mensen die me kennen, weten weten de waarheid, dat is het enige dat telt”. Voilà, case closed.

Als hij effectief een zaak aanspant, is er in elk geval veel meer kans dat Bruyneel iets uit zijn duim gezogen heeft. Bruyneel moet immers maar één getuige vinden die zijn verhaal bevestigt. Dat wil dan zeggen dat Madiot zeer overtuigd is van zijn zaak dat Bruyneel die niet gaat vinden.

Panache 16 juni 2020 om 07:05

Ik zie dat je al wat minder stellig bent, goed zo.
Het punt dat ik maakte is dat het starten van een proces ook gedaan wordt door mensen die zo schuldig zijn als maar kan (Armstrong/Bruyneel). Je analyse is gevoelsmatig logisch, maar het verleden bewijst juist dat schuldigen op dat (on)rechtvaardigheidsgevoel inspringen.
Madiot is niet ‘schuldig’ indien hij het hier bij laat. Hij is ook niet onschuldig indien hij een zaak aanspant. Alle opties lopen door elkaar.

boenk 16 juni 2020 om 13:20

Madiot is Armstrong niet. Bij Armstrong waren de belangen ook veel groter.

Limal 15 juni 2020 om 21:39

Serieuze vraag: wat voor paardenmiddel spoten die dan in om onmiddelijk effect te hebben? Pijnstillers? Amfetamines?

Scott Sunderland 15 juni 2020 om 22:36

Sowieso amfetamines ja. Dat heb ik vaker gelezen. Dat deed men al tientallen jaren voor de generatie Armstrong. Verslavend bovendien. Johan van der Velde weet daar alles van bijvoorbeeld. Steven Rooks heeft er ook weleens over uitgeweid.

Scott Sunderland 15 juni 2020 om 22:32

Omdat Bruyneel een bewezen valsspeler is en je een hekel aan hem hebt, wil dat niet zeggen dat hij nooit iets zinnigs kan zeggen. In dit geval lijkt zijn verhaal over Madiot, Lavenu, Bernaudeau en consorten me niet totaal uit de lucht gegrepen. De vinnige reactie van Madiot is ook wel enigszins voorspelbaar. Dat was waar Armstrong ook bedreven in was.

Lalsacien 15 juni 2020 om 23:46

Wie kaatst kan de bal terug verwachten….

ddjong67 16 juni 2020 om 07:50

Cher Madiot et Bruyneel,

l’ Histoire se repete et le présent est l’histoire de demain ….
Ceux qui croient que l’humanité changera seront déçus. Vous savez mieux que quiconque ….
Cessez de parler et faites votre travail.

Salutations.

Polleke 16 juni 2020 om 09:11

Madiot moet wel uitkijken want hij is lang niet zo populair als hij zelf denkt te zijn… dit doortrekken kan hem zeer zuur opbreken…

boenk 17 juni 2020 om 13:16

Wat ik al zei

Headlines

Materiaalzone

Populair