Marc Hirschi volgt Ide Schelling op als winnaar GP Kanton Aargau
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 10 juni 2022 om 18:02

Marc Hirschi volgt Ide Schelling op als winnaar GP Kanton Aargau

Marc Hirschi mag zich de winnaar noemen van de GP Kanton Aargau, ook wel de GP Gippingen. De thuisrijder van UAE Emirates was na een heuvelachtige koers van bijna 174 kilometer als eerste aan de streep in het Zwitserse Leuggern. Hirschi won de sprint van een zevental dat in de finale was weggereden. Maximilian Schachmann en Andreas Kron werden tweede en derde.

De semiklassieker werd verreden op een heuvelachtig parcours rond Leuggern. Er stonden zeven rondes van 20,2 kilometer op het programma met daarin ​​elke keer de Rotberg (7,1 km aan 3,7%, laatste 2 km aan 5,4%). De vroege vlucht werd gevormd door thuisrijders Simon Pellaud van Trek-Segafredo, Claudio Imhof van Swiss Cycling en Lotto Soudal-renner Thomas De Gendt.

Zij kregen bijna acht minuten cadeau, maar door werk van Intermarché-Wanty-Gobert, BikeExchange-Jayco, UAE Emirates en Bahrain Victorious werd dat gat langzaam gedicht. Pellaud bleef van de koplopers nog het langst over aan kop, maar ook hij werd ruim 40 kilometer voor de finish in de kraag gevat.

Champoussin rijdt weg
Een uitgedund peloton begon daardoor aan de voorlaatste keer Rotberg en daar regende het demarrages. Onder meer Andreas Kron en Georg Zimmermann reden weg, maar Matteo Trentin haalde hen terug. De elitegroep begon daardoor met elkaar aan de laatste lokale ronde om Leuggern.

Clément Champoussin profiteerde van een stil moment om weg te rijden. De Fransman van AG2R Citroën pakte snel een halve minuut. Achter hem probeerden Cofidis het gat te dichten, terwijl ook Damien Howson in de tegenaanval ging. Benoît Cosnefroy wist die aanval echter te counteren in dienst van Champoussin.

De Franse koploper hield knap stand op de slotklim, maar zijn voorsprong op de eerste achtervolgende groep werd werd steeds kleiner. Op een lastige strook, op zes kilometer van de finish, kwamen Zimmermann en Sylvain Moniquet bij Champoussin. Een viertal, bestaande uit Marc Hirschi, Maximilian Schachmann, Lorenzo Rota en Kron, wist nog de oversteek te maken waardoor er zeven koplopers kwamen.

Hirschi wint oplopende sprint
Lotto Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert hadden allebei een overtal en hielden het tempo erin. Het werd uiteindelijk een sprint, waarin Hirschi vroeg begon en die inspanning wist door te trekken tot op de finish. Hij is daardoor de opvolger van Ide Schelling, die vorig jaar won. Schachmann strandde op de tweede plaats, voor Kron. Moniquet was op de zevende plek de beste Belg in de uitslag.

 
8 Reacties
Sorteer op:
10 juni 2022
Weer 105 punten voor Lotto. Nog 330 achter op EF nu.
  10 juni 2022
  Maar hoort Moniquet bij hun 10 beste renners? Kron sowieso wel.
  10 juni 2022
  Volgens PCS is Moniquet de 11e man van Lotto dit seizoen, maar aangezien de punten van Van Rensburg niet tellen omdat hij 98% ervan scoorde vóór zijn contract, zit Moniquet dus toch in die top 10. (Lijkt me)
  10 juni 2022
  Klopt Moniquet is hun 10e renner, dus de punten tellen. Bij BEX zijn ze ondertussen zo in paniek dat ze last minute naar Hageland en Elfstedenronde gaan.
  10 juni 2022
  Kron en Moniquet waren voor deze wedstrijd inderdaad nummers 9 en 10. Je kan de samenstelling van de punten per ploeg op de UCI site terugvinden (mits wat klikken).
10 juni 2022
Moniquet heeft puntjes gesprokkeld door zijn eindklassering in Giro. Daardoor sprong hij toen over De Gendt en Vanhoucke. Daarmee tellen deze punten mee inderdaad
10 juni 2022
Schelling als winnaar van zo’n mooie koers. Wat een verschil met de Schelling van dit jaar tot nu toe. Hopelijk komt dat goed. Z’n ploegmaat Schachmann komt er wel weer doorheen lijkt het
10 juni 2022
Mooie top tien. En leuk wedstrijdverloop zo te lezen. We beleven een erg hoogstaand seizoen.

Reacties zijn gesloten.