Luka Mezgec zegeviert voor eigen volk na spectaculaire etappe

Luka Mezgec zegeviert voor eigen volk na spectaculaire etappe

foto: Cor Vos

donderdag 20 juni 2019 om 15:08

Luka Mezgec heeft de tweede etappe gewonnen van de Ronde van Slovenië. De spurter van Mitchelton-Scott wist in extremis nog op en over enkele aanvallers te gaan, die in de finale vooral naar elkaar keken. Mezgec neemt tevens de leiderstrui over van Pascal Ackermann.

Met Pascal Ackermann in de leiderstrui begon de Ronde van Slovenië aan de tweede etappe richting Celje. Maar of de Duitser zijn groene tricot kon behouden, was maar zeer de vraag, gezien de heuvelachtige finale in de regio Savinjska. Het was vooral uitkijken naar de Svetina (5,4 km aan 7,7%), met recht en reden dé scherprechter van de dag. Al vroeg in de wedstrijd wisten Rok Korošec, Lorenzo Fortunato en David Per elkaar te vinden.

Drie vluchters werken goed samen  
De twee Slovenen en de Italiaan vormden de vroege vlucht en wisten vier minuten uit te lopen op het peloton, waar BORA-hansgrohe en UAE Emirates op kop reden. De Duitse formatie deed dit voor leider Ackermann, terwijl UAE Emirates vertrouwen had in topfavoriet Tadej Pogačar en Diego Ulissi. Hierdoor werd de voorsprong van de kopgroep steeds kleiner. Aan de voet van de slotklim was het verschil nog maar een halve minuut.

Dit was het sein voor Fortunato om de twee Slovenen achter te laten, maar de Italiaan deed zijn achternaam geen eer aan. Het woord was aan de klassementsrenners, aangezien het tempo van UAE Emirates te hoog bleek voor sprinters als Cavendish en Giacomo Nizzolo, maar ook voor Ackermann. De Duitser zou vandaag zijn leiderstrui verspelen, maar wie mocht hem aantrekken? Pogačar deed een greep naar de macht, maar zijn versnelling werd beantwoord door Esteban Chaves.

foto: Cor Vos

Oorlog tussen de favorieten, Pogačar haakt af 
De Colombiaan bleek over goede benen te beschikken, want hij reageerde ook vliegensvlug op een demarrage van Ulissi. Ook Pogačar en het Russische rondetalent Aleksandr Vlasov konden goed volgen, waardoor we een kopgroep van vier kregen. Dat werd niet veel later een kopgroep van zeven, aangezien Ben Hermans, Giovanni Visconti en Fausto Masnada nog wisten aan te sluiten.

UAE Emirates was met twee renners in de meerderheid, maar Ulissi wilde de groep nog wat verder uitdunnen. De Italiaanse puncheur kreeg Chaves, Vlasov en Hermans met zich mee, maar het bleek de versnelling teveel voor zijn ploeggenoot Pogačar. De thuisfavoriet stond geparkeerd, waardoor hij zijn concurrenten moest laten gaan. Het genoemde viertal wist – samen met de teruggekeerde Visconti – de top van de Svetina te ronden.

Chaves valt tweemaal, maar keert terug 
Het leek te gaan tussen Chaves, Vlasov, Ulissi, Hermans en Visconti, maar een achtervolgende groep – met daarbij onder meer Davide Rebellin en Andrea Vendrame – zat niet al te ver. In de technische afdaling van de Svetina nam de oude Visconti flink wat risico’s, waardoor de overige koplopers alle zeilen moest bijzetten om de Italiaan te volgen. Dit brak Chaves zuur op: de kopman van Mitchelton-Scott viel maar liefst twee keer.

Gelukkig voor de Colombiaan viel de schade mee en kon hij zijn weg vervolgen. Hij wist na verloop van tijd zelfs weer aan te sluiten, waardoor we toch met vijf koplopers begonnen aan de laatste lokale ronde van ruim zeven kilometer. In de achtervolgende groep reed Androni Giocattoli-Sidermec op kop voor de snelle Vendrame, maar ze kwamen geen sikkepit dichter.

Dan toch nog Mezgec!
Visconti, Ulissi, Hermans en Vlasov maakten zich boos op Chaves, die weigerde mee te werken. In de achtervolgende groep zat namelijk nog Luka Mezgec, de sprinter van Mitchelton-Scott. Hierdoor viel het tempo vooraan wat stil, waardoor de achtervolgers nog gevaarlijk dichtbij kwamen. Toch leken we een sprint met vijf te krijgen, maar Ulissi en co keken vooral naar elkaar. Hierdoor wist Mezgec nog in extremis naar de zege te sprinten.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

5 Reacties

lander luypaert 20 juni 2019 om 15:10

Ulissi had moeten aangaan! Dom gereden.. zeker omdat hij de snelste van de 5 was.

0
Samlambeej 20 juni 2019 om 15:11

Mezgec met een Poeleke

0
Tonydepony 20 juni 2019 om 17:24

Lucas hamilton binnen als derde laatste op 16 minuten.

0
Sagan=hulk 20 juni 2019 om 17:29

Zo dat was een leuke finale! Het begint stilaan een trend te worden dat vluchtgroepjes het tempo zo laten zakken de laatste kilometers waardoor de achtervolgers makkelijk kunnen terugkomen. Vreemd moment in de koers trouwens, dat lossen van Pogacar. Gewoon een slechte dag of is de topvorm weg? Chaves zag er wel sterk uit, dat kan nog een mooi duel worden.

0
lander luypaert 20 juni 2019 om 18:02

Ja Pogacar dat zal afwachten zijn morgen! Het feit is wel dat hier het deelnemersveld tegenover Algarve en Californie veel zwakker is dus zou hij normaal moeten winnen. Hij werd wel nog 9e in de rit.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone