Lucinda Brand trekt goede vorm door met wereldbekerzege in Tábor

zondag 29 november 2020 om 14:04
Lucinda Brand trekt goede vorm door met wereldbekerzege in Tábor

foto: Cor Vos

Lucinda Brand kan terugkijken op een zeer succesvol weekend. De renster van Telenet-Baloise Lions won zaterdag al de Urban Cross in Kortrijk en bleek vandaag de beste in de eerste wereldbekermanche van het seizoen in Tábor. Brand soleerde naar de zege, voor Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema.

Na een felbetwiste cross in Kortrijk en een zeer lange verplaatsing naar Tsjechië stond vandaag de eerste manche van de Wereldbeker veldrijden 2020-2021 op het programma. In Tábor, een stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen, kregen de veldrijdsters een razendsnel intervalparcours voorgeschoteld.

Meerdere rensters komen ten val 
Vlak na de start was er al de nodige consternatie, aangezien meerdere rensters ten val kwamen. Eva Lechner, Katie Compton en Loes Sels waren enkele slachtoffers en reden na de openingsronde al op een onoverbrugbare achterstand. Shirin van Anrooij moest met een zeer diepe wond en armbreuk zelfs worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Perrine Clauzel kende dan weer een vlekkeloze start en de 26-jarige Française nam brutaal de leiding. Clauzel – eerder deze maand al vijfde op het Europees kampioenschap veldrijden in Rosmalen – reed heel even voor de meute uit, maar werd al vrij snel weer bijgehaald door enkele achtervolgsters.

foto: Cor Vos

Betsema voert de forcing, Brand neemt over 
Denise Betsema, die voor de verandering eens goed uit de startblokken was geschoten, reed naar voren en wist minutenlang een stevig tempo te ontwikkelen. Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado rook het gevaar en ging mee en ook Lucinda Brand, Annemarie Worst en Blanka Kata Vas waren in staat om hun wagonnetje aan te haken.

In de tweede ronde werd het kaf van het koren gescheiden. De Nederlandse dames bleken ook in Tsjechië superieur en vooral Brand maakte indruk door op de powerstroken volle bak door te rijden. Betsema, Worst en Kata Vas werden onherroepelijk uit de wielen gereden en ook Alvarado had alle moeite van de wereld om het tempo te volgen.

Perfecte score 
De wereldkampioene probeerde het tempo van Brand bij te benen, maar verloor steeds meer terrein en de solerende Brand begon met een voorsprong van twaalf seconden aan de voorlaatste ronde. Worst, Betsema en Kata Vas keken al tegen een achterstand van een halve minuut aan. Brand was op weg naar haar tweede zege in twee dagen tijd.

foto: Cor Vos

De renster van Telenet-Baloise Lions wist haar voorsprong nog verder uit te diepen en begon met een bonus van twintig seconden aan de zesde en laatste ronde. Dit bleek genoeg om de eerste wereldbekercross van het seizoen te winnen. Alvarado eindigde in haar regenboogtrui als tweede, Betsema wist Kata Vas te vloeren in de strijd om plek drie.

Worst moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats, Laura Verdonschot was de beste Belgische op een zevende stek. Sanne Cant kwam slechts als twaalfde over de streep, op meer dan twee minuten van Brand, die ook meteen de eerste leider is in de Wereldbeker.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021, flag-cz Tábor
Uitslag vrouwen – Manche 1
flag-nr1 flag-nl Lucinda Brand (Telenet-Baloise Lions) in 53m43s
flag-nr2 flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) op 24s
flag-nr3 flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 32s
4. flag-hu Blanka Kata Vas z.t.
5. flag-nl Annemarie Worst (777) op 50s
6. flag-nl Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) op 1m22s
7. flag-be Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m31s
8. flag-it Alice Maria Arzuffi (777) z.t.
9. flag-gb Anna Kay (Starcasino CX Team) op 1m45s
10. flag-nl Yara Kastelijn (Credishop-Fristads) op 1m53s

Dit artikel delen:

21 Reacties

Apemantus 29 november 2020 om 14:12

Wow, Lucinda bossing it. Geeft de competitie een serieus pak slaag vandaag. De dame is in bloedvorm.

0
Murcia 29 november 2020 om 14:12

Brand met afstand de sterkste op dit moment bij de dames, maar alles is relatief als je de val en de gevolgen bij van Anrooij ziet. Hoop dat het nog enigszins meevalt maar een open armbreuk + heupblessure is gruwelijk.

0
Dolfy 29 november 2020 om 14:14

Sterke wedstrijd van Brand, echte de sterkste vandaag. Net geen podium voor Blanka Vas maar ook erg sterke race van haar. Arzufi en een slechte start blijft een thema, 8e geworden, geklopt door Verdonschot beste Belgische ditmaal. Cant 12e stabiel nadat ze eigenlijk wel, na een goede start gewoon weg werd gereden in de eerste ronde. Rochette 11e en beter dan vorig jaar hier.

0
Brabander 29 november 2020 om 14:44

Weer wel een fatsoenlijke klassering van Arzuffi, want dat is ook alweer een tijd geleden volgens mij. Correct me if I’m wrong

0
Dolfy 29 november 2020 om 15:38

Klopt helemaal! Ze was aardig teruggezakt, maar hier weer eens een beetje in beeld, nu ja net buiten beeld.. :)

0
Peter Lippens 29 november 2020 om 14:25

Lucinda gewoon de sterkste, wel een omloop dat haar goed moest liggen. Avorado lijkt me niet meer zo fris te zitten maar vandaag toch netjes tweedst en idd Vas een opmerkelijke wedstrijd en nipt geklopt door Betsie voor het podium. Vas is nog erg jong en goed voor de damescross dat een niet Nederlandse komt bikkelen voor het podium.

0
Brabander 29 november 2020 om 14:45

Blanka is wat mij betreft het grootste buitenlandse talent. Die doet volgend jaar al mee voor de winst denk

0
Pastoor van Dijk 29 november 2020 om 14:42

Alvarado weet het!

Ceylin del carmen Alvarado zal het wel in de gaten hebben. Ze is op voorhand niet zege zeker.
Ook niet door het meeste van allemaal in het zucht van andermans wielen te zitten.
Bij de Nos duidde de commentator de rijstijl van Alvarado als geslepen.

Alvarado weet dat Lucinda Brand haar kan verslaan in de sprint. Maar ook dat Lucinda autoritair van haar kan wegrijden.
In Tabor kon Alvarado Lucinda niet volgen.

Een groot compliment voor Sven Nys. De man die in zijn actieve periode altijd en overal het beste van zichzelf gaf, die momenteel
de jeugd de beginselen van de cross liefdevol bijbrengt en die weet dat zijn poulain momenteel de beste van de wereld is.
Nys weet dat…………………en Alvarado ook!

0
Apemantus 29 november 2020 om 15:12

Daar doe je Celine toch te kort denk ik. Het is geen toeval dat zij consistent meezit met de sterkste van de dag, of dat nou Brand, Worst of Betsema is. Ze is de meest constante crosser samen met Brand op het moment. Bij de anderen is het te veel pieken en dalen.

En dit is veldrijden, er is praktisch geen aerodynamisch voordeel door in het wiel te gaan zitten. Sterker nog, in cyclocross loop je dan alleen maar meer risico.

0
Murcia 29 november 2020 om 15:45

@Apemantus
+1

0
Erik33 29 november 2020 om 15:48

Ik denk dat Vas weet dat het een kwestie van tijd is. Lucinda weet het, jij weet het, iedereen weet het.

0
HennieK 29 november 2020 om 16:25

Ceylin is wereldkampioen, jij weet het, Sven weet het en Lucinda weet het! Maar niet verder vertellen, anders weet iedereen het…

0
doorak 29 november 2020 om 17:43

Gewoon overtrokken verhaal.
Ja Brand momenteel echt sterk en wellicht ook mede dankzij goede begeleiding die haar goed doet. Mooi om te zien.
Alvarado kan is zeer wel mogelijk gewoon niet helemaal topfit. Komt recht uit MTB periode terwijl de anderen meer “fris” aan cross seizoen begonnen.

0
Robbiebier 29 november 2020 om 16:39

Maar weet ik het ook.

0
Robbiebier 29 november 2020 om 16:41

Sanne weer helemaal zoek gereden,dat weet ik dan weer wel.

0
doorak 29 november 2020 om 17:45

Heeft in ieder geval de lijn van de laatse wedstrijden niet door kunnen trekken, laat staan vasthouden. Benieuwd wat de volgende koersen haar brengen.

0
Michelangelo 29 november 2020 om 20:03

13e, 14e, 15e… dan weg van de eerste startrij, en klagen dat ze vanuit het pakket moet beginnen en daardoor kansloos is voor de ereplaatsen. Om daarna te stoppen met crossen…

0
Domestique 29 november 2020 om 22:52

Sanne Cant is niet de populairste crossdame op Wielerflits.nl heb ik de indruk.

0
Murcia 29 november 2020 om 23:56

Ik heb veel respect voor de sporter Cant, haar prestaties hoeft niemand onder het tapijt te schuiven. Haar publieke persoonlijkheid is daarentegen nogal defensief en chronisch verongelijkt. Sanne doet mij in haar interviews veel denken aan voetbaltrainers zoals Fred Rutten die bij elke vraag een vijandige intentie vermoeden. De negatieve sfeer blijft dan voor het grote publiek om hen heen hangen.

0
Michelangelo 30 november 2020 om 09:11

Murcia, +1/2
Waarbij ik over haar prestaties vaak gedacht heb dat ze koningin eenoog was in het land der blinden. Ik heb nooit het gevoel gehad bij haar dat ik naar een toprenster keek, heeft altijd bleekjes afgestoken bij Marianne Vos. En ze legde het heel vaak af als bijvoorbeeld de MTB toppers mee kwamen doen.

Ik heb wel respect dat het haar gelukt is om met haar beperkte talent deze erelijst op te bouwen. Want dat wil gewoon zeggen dat je er altijd stond als een ander er niet was.

En nu heeft ze gewoon de “pech” dat de sport beter en professioneler is geworden, en dat talentrijke toppers ook 100% veldrijder willen zijn ipv wegrenster die wat bijbeunt in het weiland.

0
Pastoor van Dijk 1 december 2020 om 20:26

Ik weet het !

0

Headlines

Populair

Materiaalzone