Lotte Kopecky na tweede plek op BK veldrijden: “Begon er even in te geloven”

zondag 10 januari 2021 om 19:35
Lotte Kopecky na tweede plek op BK veldrijden: “Begon er even in te geloven”

foto: Cor Vos

Lotte Kopecky wist op het Belgisch kampioenschap veldrijden een zilveren medaille te veroveren. De Belgisch kampioene op de weg gaf uiteindelijk slechts negen seconden toe op winnares Sanne Cant. “Ik heb mij geamuseerd en begon er op een bepaald moment in te geloven, want ze reed niet weg van mij”, kan Kopecky lachen na afloop.

“Ik voelde dat ik op bepaalde technische stukken tijd verloor, dus ik kan er wel mee leven eigenlijk”, vertelt de renster van Liv Racing. De hele cross bleef het verschil tussen haar en Cant rond de tien seconden. “Maar tijdens een bepaalde zandpassage vlak voor het einde ging het slecht, en daar is het gat echt gemaakt.”

Lucinda Brand
Kopecky had stiekem gehoopt op zilver, maar ging er niet van uit. “Het ging goed. Ik kon mijn tempo goed aanhouden en vond het wel mooi dat ik weerstand kon bieden”, geeft ze aan. “Sanne sloeg een gat in de eerste ronde en dat is status quo gebleven daarna.”

“Ik was voor mijzelf benieuwd hoe ver ik kon geraken, dan is dit zeker niet slecht”, aldus Kopecky. Of ze vaker wil gaan crossen, weet ze nog niet. “Volgend jaar is een super belangrijk jaar. Pas na de Olympische Spelen, of eigenlijk pas na het WK op de weg, ga beslissen wat ik daarna wil doen. Ik probeer daar nu niet te veel mee bezig te zijn.”

foto: Cor Vos

Als voorbeeld kijkt Kopecky naar de winnares van de Wereldbeker van deze winter. “Ik kijk een beetje naar Lucinda Brand, dat is ook een goede wegrenster. Wat zij doet in het veld is echt wel knap, maar er is technisch bij mij heel veel werk. Dat zal niet 1-2-3 geklaard zijn”, weet ze.

‘Ik ben beschikbaar in het WK-weekend’
Nu Kopecky tweede is geworden op het BK, wordt ook gevraagd naar het WK van eind deze maand in Oostende. “Ik ben dan zeker niet in topvorm, want ik piek richting de Omloop Het Nieuwsblad en het voorjaar. Maar ik weet het nog niet. Ik zou het wel willen, maar ik weet niet of dat mogelijk is. Ik ben beschikbaar dat weekend, dat wel. Maar ik sta voor een belangrijk jaar”, vertelt Kopecky. Komende week gaat ze met haar ploeg Liv Racing op trainingskamp in voorbereiding op het wegseizoen.

Complimenten van Cant
Belgisch kampioene Sanne Cant had nog de complimenten voor Kopecky over. “Je mag nooit iemand onderschatten en dat deed ik zeker met haar niet. Ze stond zonder druk aan de start en is heel technisch aangelegd en sterk. Ik verschiet er niet van dat ze tweede wordt en dat ze niet naar huis gereden wordt”, vertelde ze na afloop tegen WielerFlits.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Gala 11 januari 2021 om 08:47

Toch wel straffe prestatie. Had m.i. meegegaan met Cant op een minder technisch parcours. Ik hoop dat ze erbij is in Oostende.

Zou het een unicum zijn dat iemand die geschoold is op de piste ook uitblinkt in het veld?

Michelangelo 11 januari 2021 om 09:01

Ehhh Marianne Vos? Hoewel die niet geschoold is op de piste, maar daar wel het nodige heeft laten zien (olympisch kampioene, wereldkampioene).

Maar als je over een unicum praat… dan kom je ook wel bij Vos uit natuurlijk.

En waarbij ik ook “uitblinken in het veld” nog niet echt aan Kopecky wil hangen. Ze doet leuk mee en rijdt podium bij het BK, maar internationaal gezien is de stap richting de top nog behoorlijk groot.

boenk 11 januari 2021 om 10:26

Ehhh dus niet geschoold op de piste, dus naast de kwestie. Het gaat ‘m erom dat piste en het veld twee uitersten zijn qua techniek en dat het niet vanzelfsprekend is om die overstap succesvol te maken op latere leeftijd indien je daar tijdens je vormingsjaren niets van meekreeg. De overstap van en naar de weg is in beide gevallen minder extreem.

Ze wordt 2de op het nationaal kampioenschap van het tweede meest dominante land in een discipline. Dat ze daarmee dan internationaal gezien pas rond een 10de plek zou bengelen kan best zijn, maar zelfs dat kan je gerust zien als uitblinken, en al zeker gezien de context.

Michelangelo 11 januari 2021 om 11:24

Boenk,
Ik weet dat je graag reageert als ik wat schrijf. Zelf geef ik ook al aan dat de vergelijking met Vos niet helemaal opgaat mbt de piste, dus dat hoef je niet per se nog een keer over te doen.

Verder noem je het veld de baan als twee uitersten. Ik denk dat je daar de plank misslaat: qua stuurvaardigheid denk ik dat veel wegrenners kunnen leren van baanrenners. Wegrennen staat wat dat betreft m.i. minstens net zover af van de cross als het rijden op de piste. En conditioneel gezien komen dingen als koppelkoers, puntenkoers en scratch misschien nog wel veel dichter bij de cross dan een wegwedstrijd. Inspanningsduur, intensiteit en intervallen leunen dicht aan tegen de inspanningen in de cross lijkt me.

En jij, Gala en ik hebben blijkbaar een hele andere definitie van “uitblinken”. Blijkbaar is een kinderhand snel gevuld in Belgie als het gaat om de damescross. En ik vind meerijden ergens tussen plek 10 en 20 in een internationaal deelnemersveld nog geen “uitblinken”. Want dan hebben we een hele tas vol uitblinkers…

Beer 11 januari 2021 om 11:30

Fantastische prestatie van Kopecky; zeker en vast een uitblinker gisteren. Wat een kracht in die dijen!

Michelangelo 11 januari 2021 om 11:37

En met de opmerking van Beer kan ik dan wel weer meegaan. Want het was inderdaad een fantastische prestatie van haar gisteren, en OP HET BK blonk ze uit samen met Cant.

Over de kracht in haar dijen heb ik me nog geen objectief oordeel kunnen vormen ;-)

Ik denk overigens als zij dezelfde keuze maakt als Lucinda Brand, dat ze komend jaar “gewoon” Belgisch kampioen wordt in het veld.

Gala 11 januari 2021 om 12:57

Michelangelo
Ik heb het hier wel over het BK hé en ja, mits nog wat (technische) training zou ze m.i. een top 10, misschien top 5 waard zijn internationaal.

Michelangelo 11 januari 2021 om 13:03

Aha, duidelijke nuance.
En dan zijn we het denk ik ook eens…

Gala 11 januari 2021 om 13:38

Volgende winter zal Kopecky m.i. terug op de piste rijden as usual. In het allerbeste geval zien we haar dan enkele keren occasioneel opduiken in het veld. Spijtig voor het Belgische (vrouwen)veldrijden dat een dergelijke sterke dame meer dan ooit kan gebruiken.

Murcia 11 januari 2021 om 14:04

Kopecky is een renster die de Vlamingen moeten koesteren, maar veldrijden blijft voor haar een bijzaak. Het werkelijke probleem in die tak van sport is de geringe aanwas in de jeugdcategorieën. Het schijnt nu iets beter te gaan maar een positief effect daarvan merk je pas over een jaar of vijf. En dat is pijnlijk nu de sport terecht meer en meer aandacht krijgt en zich doorontwikkeld. Iemand als Laura bijvoorbeeld moet zich echt gaan afvragen wat er aan de hand is, want haar curve is echt dramatisch naar beneden gegaan terwijl ze met haar 24 jaar nu de vruchten zou moeten kunnen plukken en aansluiting maken met tenminste de subtop.

Gala 11 januari 2021 om 15:11

Laura stond gisteren na de aankomst te huilen en denk niet dat het alleen van de kou was.

Murcia 11 januari 2021 om 15:18

@Gala
Ik las dat vanmorgen, ze zei volgens mij ook dat ze geen idee heeft waar het zwakke presteren aan ligt en dat is het meest frustrerende. Je kunt maar beter fysieke malheur hebben dan in het donker te tasten. Juist zij zou de fakkel in Vlaanderen van Sanne moeten overnemen. En ik had echt de hoop dat zij bij Pauwels stappen kon zetten. Kijk, ik was misschien wat kritisch over Frank op het BK maar zij heeft wel wat stapjes gezet. Maar het potentieel bij Laura is naar mijn opvatting veel groter.

Michelangelo 11 januari 2021 om 15:29

@Murcia,
Is het potentieel groter, of zijn vooral de verwachtingen groter?

Ze is natuurlijk behoorlijk jong opgekomen, en ze was eigenlijk de enige Belgische waar in de cross structureel wat werd verwacht naast Cant. Zeker ook toen ze op het BK heel lang in staat was om Sanne partij te bieden.

Maar ik heb het gevoel dat ze na haar stormachtige binnenkomst geen enkele stap meer heeft gezet. En de crosswereld om haar heen daarentegen juist wel, waardoor het lijkt of ze alleen maar achteruit fietst.

Ik twijfel dus aan haar potentieel eerlijk gezegd. Anders zouden we toch wel wat meer flitsen van haar gezien hebben in de afgelopen jaren lijkt me.

Staf V 11 januari 2021 om 20:47

Vandaag ergens gelezen dat ze in September alles eens op een rijtje gaat zetten.
Bekijk deze foto, en zeg zelf, doe daar enkele kilokes af, een beetje techniek trainen en daar is de nieuwe Belgische vaandeldraagster, sterk en met een grote motor.
https://www.hln.be/veldrijden/sanne-cant-rekent-af-met-kranige-lotte-kopecky-en-pakt-twaalfde-driekleur-op-rij~a6c5b8b4/181041242/

Headlines

Materiaalzone

Populair