Lopez Perez wint zware bergetappe Giro Valle d’Aosta

zaterdag 20 juli 2019 om 16:29
Lopez Perez wint zware bergetappe Giro Valle d’Aosta

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Juan Pedro Lopez Perez heeft gezegevierd in de zware vierde etappe van de beloftekoers Giro Valle d’Aosta. Op de Col de Champex klopte hij Mulu Hailemichael, die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Mauri Vansevenant uit België behield de gele leiderstrui.


Zwitserland was het decor voor deze voorlaatste etappe. Gestart werd vanuit Orsières, waarna de weg meteen omhoog liep naar de Col de Champex. Na de afdaling naar Martigny ging de koers verder in het Rhônedal. Pas na zeventig kilometer lag de volgende col op de route, de Col du Lein – vrijwel direct gevolgd door de Col des Planches. Dan daalden de renners weer af naar Martigny, waar de Col de Champex opnieuw werd bedwongen. Na 128 kilometer lag daar ook de finish.

In de beginfase van de etappe maakte een kopgroep van liefst veertien renners zich los van het peloton. De groep pakte maximaal vier minuten. Op de Col du Lein spatten zowel de kopgroep als het peloton uiteen. Toen alle vluchters waren ingerekend, vielen Mulu Hailemichael en gele trui Mauri Vansevenant aan vijf kilometer onder de top en zij kwamen als eerste boven. Ook Samuel Jenner, Jose Felix Parra en Juan Pedro Lopez Perez konden aanhaken.

Hailemichael en Lopez Perez excelleren op slotklim
Op de Col des Planches probeerden een achtervolgende groep, met daarbij ook Kevin Inkelaar en Ide Schelling hun achterstand weg te werken. Ook op deze klim kon Vansevenant zijn benen niet bedwingen en de Belg probeerde het even solo. Toch werd hij weer bijgehaald. Inkelaar slaagde erin het gaatje naar de koplopers te dichten samen met Ilan van Wilder en de Nederlander rondde als tweede de top na Hailemichael. Ook Schelling kon aansluiten.

In de afdaling ging Schelling dan solo en hij pakte een half minuutje op de eerste achtervolgers. Aan de voet van de slotklim werd de Nederlander bijgehaald door Hailemichael en Lopez Perez, die hem er vervolgens af reden. Het leek erop dat de winnaar bij het leidende duo moest worden gezocht, want zij diepten op de klim hun voorsprong almaar verder uit. Uiteindelijk troefde de Spanjaard zijn Ethiopische vluchtmakker af. Mauri Vansevenant behield de gele trui.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Grobbel 20 juli 2019 om 17:20

Inkelaar lijkt me wel de sterkste renner in deze rittenkoers dit jaar, jammer van die eerste rit alleen. Zonder die 16 minuten verlies door de massale boycot van het peloton had ie nu een megavoorsprong in het klassement gehad. Hij zal dit rondje hoogstwaarschijnlijk niet winnen (morgen wel een zware slotklim, maar Vansevenant gaat daar echt geen 9 minuten verliezen), maar wel een goed teken voor zijn ontwikkeling.

boenk 21 juli 2019 om 02:57

Je neemt een loopje met de waarheid. Inkelaar liep geen 16 minuten op tov Vansevenant, Schelling en Chevalier door die boycot. Dat trio had op dat moment reeds bijna 4 minuten voorsprong bij elkaar gereden op het peloton en de voorsprong liep stelselmatig op.

Ten tweede heeft Vansevenant sindsdien gewoon de koers gecontroleerd. De rit die Inkelaar met enkele minuten voorsprong won, daar had hij naar alle waarschijnlijkheid die voorsprong nooit gekregen indien hij veel korter stond in het klassement. De twee ritten die volgden, kon Inkelaar Vansevenant trouwens ook niet lossen. Vansevenant heeft het gewoon slim aangepakt.

Komt nog eens bij dat Inkelaar stilletjesaan de U23 ontgroeit zou mogen zijn. Is een volle twee jaar ouder dan Vansevenant. Zijn generatiegenoten maken al stevig indruk bij de profs.

Als Vansevenant deze rittenkoers wint, zal hij hem niet gestolen hebben.

Grobbel 21 juli 2019 om 17:13

Ik zie je reactie nu pas, maar "je neemt een loopje met de waarheid" gaat als claim ook helemaal nergens over. Laten we het er maar op houden dat naar mijn gevoel Vansevenant deze ronde niet gewonnen zou hebben zonder die ruime marge in de eerste rit, en dat ik positief ben verrast door de constante prestaties van Inkelaar (waar ie vorig jaar toch wat wisselvalliger was).

heuvelcolombia 20 juli 2019 om 18:08

Hé een Spanjaard in belangrijke beloftenkoersen. Dat zien we niet vaak, of toch niet zo vaak als Italianen, Fransen, Denen en Colombianen.

Dolledriesoldebroek 21 juli 2019 om 09:53

Die pedro lopez is klaar voor de stap naar de worldtour! Evenals inkelaar misschien al wel

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair