Lenny Martinez eindwinnaar Giro Valle d’Aosta, slotrit voor Oscar Onley

zondag 17 juli 2022 om 16:01
Lenny Martinez eindwinnaar Giro Valle d’Aosta, slotrit voor Oscar Onley

foto: Cor Vos (archief)

Lenny Martinez heeft overtuigend de Giro Valle d’Aosta op zijn naam geschreven. De 19-jarige Fransman van Groupama-FDJ U23, die op de tweede dag de macht greep in de Italiaanse beloftenkoers, kwam in de zware laatste etappe naar Cervinia niet meer in gevaar. De slotrit werd gewonnen door Oscar Onley van de opleidingsploeg van Team DSM.

De Giro Valle d’Aosta zou de Giro Valle d’Aosta niet zijn zonder loodzware bergrit op de slotdag. In de tweede helft van de rit lagen achtereenvolgens de Verrayes (6,6 km aan 7,5%), de Col de Saint-Pantaléon (13,6 km aan 7,1%) en de slotklim naar Brueil-Cervinia (18,3 km aan 5,3%).

Een vluchtgroep van vijf renners mocht strijden om de ritzege. Oscar Onley bleef het langst over met Walter Calzoni van de Italiaanse nationale selectie, waarna de jonge Brit op drie kilometer de beslissende demarrage plaatste. Hij kwam daardoor solo over de streep in Cervinia.

Strijd der favorieten
In de achtergrond werd nog een strijd uitgevochten door de klassementsrenners. Gele trui Lenny Martinez en zijn ploeggenoot Reuben Thompson waren de enigen die een demarrage van Max Poole (Development Team DSM) konden volgen. De drie kwamen met elkaar de finish over, waardoor de Fransman Martinez zijn eindzege in de Italiaanse rittenkoers veiligstelde. Thompson, zijn ploegmaat bij Groupama-FDJ U23, werd tweede in het algemeen klassement.

Martinez mag zich de opvolger noemen van de Nieuw-Zeelander Thompson, die vorig jaar de Giro Valle d’Aosta won. Ook Mauri Vansevenant (2019), Pavel Sivakov (2017), Robert Power (2015), Fabio Aru (2011 en 2012) en Thibaut Pinot (2009) staan op de erelijst.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Lalsacien 17 juli 2022 om 19:25

Er is iets mis met de uitslag of met het verslag.

0
Maillot à Pois 17 juli 2022 om 19:41

De daguitslag is fout bij Procyclingstats (en bijgevolg dus ook hier).
Dit is de juiste:
https://firstcycling.com/m/race.php?r=229&y=2022&e=5

0
Merzbow 17 juli 2022 om 23:14

Dan is het eigenlijk jammer dat Romain Grégoire ontbrak in deze ronde. Anders had het best wel eens 1,2,3 kunnen worden voor Equipe continentale Groupama-FDJ.

En als Martinez de Tour de l’Avenir rijdt denk ik dat hij zonder ongelukken deze ook zal winnen. Ok, Cian Uijtdebroeks rijdt deze ook. Maar ik schat Martinez toch net iets hoger in.

Met uitzondering van Verstrynge die 11de werd waren de Belgen ronduit zwak in deze ronde. Maar in zo’n rondes hebben Belgen nu eenmaal weinig tot niks te zoeken.

Ja, ook Van Eetvelt werd 2de in de Giro d’Italia Giovani Under 23 en Lecerf 4de in eerder vernoemde ronde. Van Eetvalt ging niet meer van start in de 2de etappe en Leceft gaf gisteren op.

Beiden kregen na deze ronde wellicht een telefoontje van de KBWB in monde van Tom Van Damme (de voorzitter) om zich gelieve om te scholen tot klassiek renner.

0
Maillot à Pois 18 juli 2022 om 00:17

Ik weet dat je graag een negatieve visie over Belgisch rondetalent tentoonspreidt, maar is het niet stilaan tijd je mening ten minste wat betreft Van Eetvelt een beetje bij te stellen? In de aanloop naar de Giro ging Martinez volgens jou ook winnen en zou Van Eetvelt geen schijn van kans maken tegen hem en Grégoire, en liet hij uiteindelijk beiden achter zich. Hij is uiteraard ouder, en het valt nog te bezien waar hij uitkomt, maar dat hij niets in dit soort wedstrijden te zoeken zou hebben is absurd.
Reden voor zijn opgave is trouwens duidelijk: COVID, hij heeft intussen positief getest.

En op wat baseer je je om Uijtdebroeks lager in te schatten? Vorig jaar bij de junioren was die ruim de betere. Dit jaar ontbolstert Martinez. Maar ze hebben een ander ontwikkelingspad gekozen, en koersen op een ander niveau. De enige keer dat ze elkaar dit jaar ontmoetten was in de Tour of the Alps, waar ze op exact 2 seconden van elkaar eindigen in het AK. Hoe die verhouding zich vertaalt in een wedstrijd waar ze op het scherpst van de snee om de zege strijden valt nog te bezien, maar ik zie geen reden om Martinez bij voorbaat veel hoger in te schatten.

0
Merzbow 18 juli 2022 om 02:10

@Maillot à Pois

Ik doe gewoon zo neerslachtig qua rondetalent in België bij de beloften omdat ze eens ze prof zijn zo slecht presteren of toch niet geweldig (Zie opsomming)

Er was er maar één die het echt wel eens had kunnen maken als ronderenner maar die is er niet meer. Die had wellicht nu in de top 10 gestaan van de TdF. En doel ik op Lambrecht.

Vandaar de sneer naar de KBWB alwaar ze geen reet geven om rondetalent en enkel maar geven om klassieke rennertjes of sprinters. Vandaar de ook jaar na jaar de vlakke parcoursen op het BK.

En dat ik Martinez hoger inschat. Als hij de Tour de l’Avenir rijdt heeft hij Grégoire als perfecte teammaat terwijl als ik de voorlopige startlijst van de Belgen zie Uijtdebroeks enkel zichzelf heeft om het op te lossen.

Voorbeelden van top bij de beloften en slecht of niet geweldig bij de profs:

Xandres Vervloesem (winnaar Ronde de l’Isard 2020)
Henri Vandenabeele (2de Giro Ciclistico d’Italia & Ronde de l’Isard 2020)
Maxim Van Gils (3de Le Tour de Savoie Mont Blanc 2020)
Sylvain Moniquet (8ste Le Tour de Savoie Mont Blanc & 7de Ronde de l’Isard 2020)
Viktor Verschaeve (9de Giro Ciclistico d’Italia 2019)
Ilan Van Wilder (3de Tour de l’Avenir 2019)
Mauri Vansevenant (6de Tour de l’Avenir & 1ste Giro Ciclistico della Valle d’Aosta Mont Blanc 2019*)

*Wel met geluk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone