Laurens De Plus doorbreekt stilzwijgen: “Ik begrijp de insinuaties, maar ze zijn fout”

Laurens De Plus doorbreekt stilzwijgen: “Ik begrijp de insinuaties, maar ze zijn fout”

© Cor Vos

dinsdag 29 september 2020 om 20:50
Interview

Vorige dinsdag nam Laurens De Plus al deel aan het Belgisch kampioenschap, morgen start hij in de Waalse Pijl en zondag staat Luik-Bastenaken-Luik op de agenda. Na een seizoen vol ellende is de klimmer van Jumbo-Visma terug. En hij is opnieuw bereikbaar voor de pers. “Misschien heb ik te lang gewacht om te praten”, klinkt het.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Waarom heb je dat stilzwijgen zo lang volgehouden, Laurens? 
“Een beslissing die ik zelf had genomen in overleg met mijn entourage. Ik wilde eerst volledig herstellen en pas met jullie praten zodra ik opnieuw in competitie kwam. Maar achteraf gezien was dat misschien niet de beste optie, want ik kreeg steeds meer vragen.”

Het voedde in elk geval de insinuaties. Jumbo-Visma zou je niet meer opstellen omdat je naar INEOS Grenadiers vertrekt.
“Ik weet het. Ik begrijp die gedachtengang ook, maar bij deze mogen die insinuaties voor eens en voor altijd de wereld uit. Mijn afwezigheid had niets te maken met mijn vertrek. Ik was geblesseerd en moest revalideren. Meer was er niet aan de hand. Maar nog eens, ik snap dat er vragen kwamen. Zeker door die samenloop van omstandigheden. Maar de Tour de France was bezig. Ik redeneerde dat niemand zou wakker liggen van Laurens De Plus.”

Hoe heb je de Tour de France ervaren?
“Natuurlijk was ik eerst ontgoocheld dat ik er niet bij was. Maar ik heb toch meegeleefd met de jongens. Ik ben meermaals met hen op stage geweest. Ik gunde hen het succes en was mee ontgoocheld toen het in het slotweekend nog fout liep. Ik zou wel een hele slechte mens zijn, mocht ik het anders hebben ervaren. Ik heb overigens een prima periode gehad bij Jumbo-Visma en ik hoop die ook goed af te sluiten.”

Een jaar geleden won De Plus de BinckBank Tour – Cor Vos © 2019

Kan je ons even uitleggen wat je blessure exact inhield?
“Ik denk niet dat ik mijn volledig medisch dossier op tafel moet leggen. Maar kort geschetst, ik kampte in januari met maagproblemen. Die waren opgelost, maar toen stak corona de kop op. Pas in juni kreeg ik problemen met de heup. Een ontsteking door overbelasting. Rust en specifieke oefeningen waren nodig om te herstellen. Jammer genoeg kwam zowel de Tirreno als de Giro te vroeg. Nu voel ik me er wel klaar voor.”

Je startte op het BK. Viel dat mee?
“Ik heb afgezien, moest flink naar adem happen. In een WorldTour-wedstrijd wordt in de beginfase gecontroleerd gereden en gebeurt het allemaal in de finale. Op een BK wordt van meetaf aan hard gefietst. Dat hakte er zwaar in. Maar het is een extra training geweest na mijn stage in Italië. Ik heb er mijn conditie nog opgekrikt en voel me klaar om zowel in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik onze kopmannen (Tom Dumoulin en Primoz Roglic, red) bij te staan. Maar ik zal uiteraard nog niet in staat zijn om de finale te rijden. Dat is voor later.”

Hoe ziet jouw verdere programma er uit?
“Na Luik volgt een evaluatie. Maar ik sta op de longlist voor de Vuelta. Ik ben hongerig, het vuur brandt om er aan de start te staan. Tenminste als Covid-19 geen stokken in de wielen steekt. Vuelta-deelname zou mooi zijn om dit vreemde seizoen af te sluiten. Een seizoen dat ik niet snel zal vergeten.”

Nog even over jouw transfer naar INEOS Grenadiers. Hebben we het over een ‘offer you can’t refuse’?
“Nee! Ik snap het cliché, maar het klopt niet. Ik zat in een luxepositie en had meerdere aanbiedingen. Maar na een goed gesprek met Dave Brailsford heb ik voor INEOS gekozen. Brailsford wil terug naar de basis: een goede groep met jonge renners, om dan te zien wie de beteren zijn en de selectie verdienen. Schrik van de concurrentie heb ik niet. Integendeel, dit is een manier van werken waarbij ik het beste tot mijn recht kom.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

Frank V 29 september 2020 om 21:00

Weten we nu iets meer? Het klinkt als mosterd na de maaltijd. Als het enkel over een heupblessure ging die wat aansleepte, waarom dan zo raar doen? Ploeg en renner.

0
xistnc 29 september 2020 om 21:19
Quote:
Mijn vertrek had niets te maken met mijn afwezigheid.

Andersom, lijkt me?

(Edit redactie: Yes! Aangepast…)

Quote:
… toen stak corona de kop op

Door dit te plaatsen te midden van twee eigen aandoeningen, wordt bijna gesuggereerd dat De Plus zelf corona heeft gehad. Als dat zo is, okee, maar volgens mij bedoelt hij dat niet zo.

(Edit redactie: door corona kon hij niet in competitie komen, er wordt nergens gesuggereerd dat hij zelf corona had)

0
Wheely 29 september 2020 om 22:12

Zeker omdat hij voor de rest zo vaag doet ga je dit vermoeden, zou een hoop verklaren ook.

0
Wim Kruithof 29 september 2020 om 21:23

merkwaardig interview… veel woorden die leiden naar precies geen informatie.

0
Bazzz 29 september 2020 om 21:27

Had beter nog een jaar zijn mond gehouden. Met deze info komen na maansenlang zwijgen roept nog meer insinuaties op

0
Groetjesaandevoetjes 29 september 2020 om 22:14

Ze onderschatten de slimheid van hun volgers en proberen nu te repareren aan imago schade wat niet te repareren valt, al helemaal niet door dit soort slechte interviews, want dit maakt het alleen maar erger.

0
Verweggistan 29 september 2020 om 21:38

Ik snap wel dat hij dacht dat niemand interesse had in zijn verhaal. Hij heeft nog steeds weinig duidelijkheid gegeven.

0
jooprioolpijp 29 september 2020 om 21:40

Dit is m.i. de meest interessante zin van het interview: 'Brailsford wil terug naar de basis: een goede groep met jonge renners, om dan te zien wie de beteren zijn en de selectie verdienen.' Ik ben benieuwd hoe Ineos 2.0 dat gaat implementeren. Inkoopbeleid tot nu toe lijkt behoorlijk op Sky 1.0.

0
Marcel Kitellaar 29 september 2020 om 21:50

Wat is er nu mis met zeggen dat je een heupblessure hebt?

0
S. Morgenstern 29 september 2020 om 21:58

Reeds in juni heeft hij aangegeven dat hij een heupblessure had. Een heup die hij volgens mij ooit brak bij die val in Lombardije. Begrijp werkelijk niet waarom dat stelselmatig is genegeerd en hij nu zelfs zelf doet alsof hij er nooit over heeft gesproken.

0
Luc La 29 september 2020 om 22:04

Veel renners wel met rug/heup dit jaar.. Ook Bernal, allemaal overtraind? Of meer aan de hand..

0
Stacey Dijkstra 29 september 2020 om 22:05

Onzin. Hier speelt wel degelijk een conflict. Zijn antwoorden rammelen aan alle kanten.

0
Murcia 29 september 2020 om 22:09

+1

0
S. Morgenstern 29 september 2020 om 22:21

Wat rammelt er aan zijn verhaal?

0
Dr op en dr over 29 september 2020 om 22:17

Blij dat hij eindelijk weer aan fietsen toekomt. Want zo’n jonge kerel met zo ontzettend veel talent zie ik toch het liefst in het peloton.

Hopelijk kan hij Jumbo-Visma nog enkele mooi afscheidscadeautjes schenken in z’n laatste wedstrijden voor het team.

Wens hem veel succes bij Ineos, waar de interne concurrentie een stuk heviger zal zijn.

0
JDclimber 29 september 2020 om 22:19

Dus dan is er een interview/verhaal en is het weer niet goed. Wat is er zo moeilijk aan om gewoon de mensen te geloven als ze iets zeggen?
Wout van Aert neemt het roglic wél kwalijk (volgens de volgers), maar zelfs zegt hij van niet…
Nu dit weer. Ik snap dat niet. Ik ben blij dat hij openheid geeft en daar doe ik het dan mee, om dan te gaan discussiëren over dat hij niks zegt, of dat het niet waar is wat hij zegt vind ik op zijn zachtst gezegd onzinnig en niet respectvol naar de persoon in kwestie…

0
Lalsacien 29 september 2020 om 23:13

+1

0
Snorro 30 september 2020 om 09:59

Het is een beetje als ruzie met de vrouw. Die gelooft mij ook pas als ik zeg wat ze wilt horen.

0
Murcia 29 september 2020 om 22:41

Het voornaamste rammelende onderdeel van zijn verhaal zit al in het begin. In overleg met zijn entourage heeft hij kennelijk besloten om gedurende zijn blessures en het tekenen bij INEOS niks maar dan ook niks te communiceren met de pers. Hij wilde wachten tot hij helemaal hersteld was. Wat dachten ze toen eigenlijk? Maanden en maanden van inactiviteit + het onvermijdelijke uitlekken van zijn overstap naar de grote concurrent zal niet zo interessant zijn voor media en volgers? Iedereen met een beetje benul weet dat dit juist tot meer speculatie en vragen gaan leiden. En Laurens is niet bepaald een domme jongen.

0
S. Morgenstern 30 september 2020 om 06:36

Hij heeft in juni al gedeeld dat hij een heupblessure had. Waarom was dat niet genoeg en moest hij nog meer interviews geven om geen rammelend verhaal te hebben?

Zeker wanneer er nog een handtekening gezet moest worden, lijkt het me volkomen gerechtvaardigd dat hij daar verder niet teveel aandacht op heeft willen leggen, door zijn problemen in de media te herhalen.

0
Woutje 29 september 2020 om 23:17

Wat een vreemde reacties mannen. Heel normaal interview en gun Laurens het allerbeste!

0
VerstandOpNul 29 september 2020 om 23:27

Ik heb eigenlijk dat hele principe van vertrekkende renners niet laten koersen niet echt begrepen.. Ik bedoel, ze staan toch nog gewoon op de loonlijst? Wie wordt er beter/slechter van als ze niet koersen?
Conflict of interest met hun nieuwe ploeg? Dat soort zaken zijn toch volstrekt marginaal tussen alle andere variabelen in het wielrennen?

0
peervaneynthoven 29 september 2020 om 23:38

Wie zegt dat TJV hem niet opstelde?? Hij wordt nu toch opgesteld.

0
Kannibaal van Schepdaal 30 september 2020 om 02:09

@VerstandOpNul: Klopt helemaal. Een beetje luie renner verandert gewoon elk jaar van ploeg en kan zo elk jaar vanaf augustus op een strand gaan liggen.

Als ploegleider stel je gewoon steeds je beste team op, om je sponsors zoveel mogelijk visibiliteit te bezorgen. Doelbewust een renner aan de kant houden is nefast voor die renner, maar evengoed nefast voor de ploeg en dus de sponsors.

En dan doel ik louter op het fenomeen, los van het feit of dit hier het geval is/was.

0
VerstandOpNul 30 september 2020 om 08:58

peer, wie zegt dat ik zeg dat hij niet wordt opgesteld?

0
peervaneynthoven 29 september 2020 om 23:36

Hij ging niet voor het geld maar om het goede verhaal bij Brailsford! Ik dacht dat hij zelf nog niet zolang geleden buitengewoon enthousiast was over de plannen die Jumbo Visma met hem had. Hij gaat nu naar “die goede groep met jonge renners bij Ineos, om dan te zien wie de beteren zijn en de selectie verdienen”. Volstrekt anders dus dan bij TJV. Ik ben blij dat hij vertrokken is .Niet om zijn ( mogelijk nog) sportieve prestaties maar om zijn onbetrouwbaarheid na gemaakte afspraken. Spreek je uit man i.p.v. dat slappe gezever en vage verstoppertje gedurende maanden. “Ik leefde met de jongens mee”. Ik moet er om lachen.

0
theking 30 september 2020 om 08:36

Man van glas

0
SnellePelle 30 september 2020 om 08:36

Hij zal wel corona gehad hebben. “Zat naar adem te happen”

Schrijf maar af.

0
ddjong67 30 september 2020 om 09:35

succes Laurens. Praten doen men altijd en vaak zonder kennis van zaken … ik hoop dat je het daar naar je zin hebt en maak er iets moois van.

0
AnderJ 30 september 2020 om 10:39

Je moet bovenstaande reacties lezen in combinatie met (1) de reacties op afgelasten van (delen van) de BinckBank tour en (2) de reacties op de reacties van de Belgen op de rol van Roglic in het WK. Het complotdenken is kennelijk sterk in mensen. Wat valt er te betwijfelen als De Plus zegt dat er geen sprake van was dat TJV hem niet wilde opstellen of dat Van Aert zegt dat Roglic hem heeft geholpen, maar volgens hem niet beter kon?

Hopelijk komt De Plus weer terug op niveau.

0
Under Koffer 30 september 2020 om 13:23

Logisch, je kan lang last hebben, heb zelf ’n gecompl. Bovenbeen breuk gehad en er nu nog last van dus vrij helder, altijd fan geweest van lautje, jammer dat hij de yellow-black army gaat verlaten!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone