Landa kan eindelijk weer lachen na ritzege in Coppi e Bartali

donderdag 28 maart 2019 om 15:51
Landa kan eindelijk weer lachen na ritzege in Coppi e Bartali

foto: Cor Vos

Mikel Landa is terug! De klimmer van Movistar won namelijk de tweede etappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. De Spanjaard spurtte in Sogliano al Rubicone sneller dan de jonge Australiër Lucas Hamilton. Die laatste mag zich wél de nieuwe leider noemen.

Met de jonge Robert Stannard van Mitchelton-Scott in de leiderstrui, vertrok het peloton vandaag voor de tweede etappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Tussen startplek Riccione en finishplaats Sogliano al Rubicone lagen de nodige heuvels. Vorig jaar wist Bauke Mollema hier nog te zegevieren.

Na een lange aanloop begon het peloton aan een lokale ronde, die driemaal moest worden afgewerkt. De absolute scherprechter was de Ville di Monte Tiffi (4,5 km aan 7,5%). De top van de laatste passage lag op tien kilometer van de eindstreep. Maar voor het zover was, moest het peloton eerst de vroege vluchters inrekenen.

Zes vluchters kleuren de beginfase 
Alexander Evtushenko, Jacopo Mosca, Kenny Molly, Clément Russo, Giovanni Visconti en Victor Ocampo fietsten een maximale voorsprong bijeen van drie minuten. Vooraan was Visconti de meest bekende. Het was dan ook niet verrassend dat de 36-jarige Italiaan er alleen vandoor ging.

Schitterende beelden in de Coppi e Bartali – foto: Cor Vos

De renner van Neri Sottoli-Selle Italia-KTM reed al snel weg van zijn medevluchters, maar kon Visconti ook uit de greep blijven van de favorieten? Het antwoord was nee, want de Italiaan werd op 25 kilometer van de finish ingerekend door twee tegenaanvallers: Eddie Dunbar en Ruben Fernández.

Landa versnelt, Hamilton reageert 
Het peloton was echter niet ver, waardoor de drie vluchters al snel werden bijgehaald. Dit bleek het sein voor Nicola Bagioli en Simone Velasco om op de pedalen te staan. De Italiaanse tandem begon met een halve minuut voorsprong aan de slotpassage van de Ville di Monte Tiffi.

Het bleek niet genoeg, aangezien Landa versnelde vanuit de achtergrond. De kopman van Movistar is weer terug na een sleutelbeenbreuk, en wilde dat laten weten ook. Hij kreeg de jonge Australiër Hamilton met zich mee. De overige concurrenten moesten vooral naar adem happen.

De renners moesten een wel zeer smalle laatste kilometer afwerken – foto: Cor Vos

Landa en Hamilton ‘verdelen’ de buit 
Hierdoor wisten Landa en Hamilton met ruime voorsprong boven te komen op de top van Ville di Monte Tiffi. De twee koplopers wisten hun voorsprong te behouden in de afdaling, waardoor we een sprint-à-deux kregen om de overwinning. Het was uiteindelijk Landa die als eerste over de meet kwam.

Voor de Spanjaard is het een broodnodige zege, aangezien hij in januari nog zijn sleutelbeen brak in de Trofeo Ses Salines. De 23-jarige Hamilton greep weliswaar naast de dagzege, maar de beloftevolle klimmer is wel de nieuwe leider in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali.

Lucas Hamilton is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

9 Reacties

quickstep 28 maart 2019 om 15:54

mooi dat hij weer terug is. hopen dat hij optijd in vorm zal zijn voor de ronde van het baskenland

west 28 maart 2019 om 15:57

Als ie maar op tijd klaar is voor de Giro. Er zijn nog wat aanvallers nodig om het voor ons spannend te maken tegen Bernal…

Sjonge Jonge 28 maart 2019 om 15:59

De ronde van Baskenland komt vermoedelijk nog wel wat te vroeg. Daar zijn de tegenstanders ook van een ander kaliber dan hier.

vluggejapie 28 maart 2019 om 17:06

Terug? Dat zullen we zien in Baskenland. Met deze zege laat hij zien dat hij in ieder geval op weg is.

Mr10B 28 maart 2019 om 17:34

Leuk dat hij wint, maar de nummer 2 is een 2ejaars prof van 23 en de nummer 3 een 1ste jaars prof van 25 bij een PCT team.

Verweggistan 28 maart 2019 om 18:55

Kamp was al eerder prof bij Stolting.

Mr10B 28 maart 2019 om 20:00

Oké dat had ik gemist, maar het is nog steeds geen wereldtopper natuurlijk.

Kosmonaut 28 maart 2019 om 19:01

Als ik de nameen zo zie is het gewoon adelsverplicht, zelfs na een sleutelbeenbreuk.

wimpy 28 maart 2019 om 22:01

Leuke kennismaking ook met die Davide Gabburo, reed ook een uitstekende Tirreno! Jammer genoeg niet te zien in de Giro dit jaar :(

Headlines

Materiaalzone

Populair