Kwiatkowski: “Het was goed om de resetknop in te drukken”

zaterdag 2 november 2019 om 11:32
Kwiatkowski: “Het was goed om de resetknop in te drukken”

foto: Cor Vos

Na twee succesvolle jaren was het in 2019 allemaal een stuk minder voor Michał Kwiatkowski. Er waren podiumplekken in Milaan-San Remo en Parijs-Nice, maar daarna was hij een schim van zichzelf. “Ik ben zeker het plezier kwijtgeraakt.”

“Om eerlijk te zijn voelde ik me in de winter erg goed”, zegt Kwiatkowski in een openhartig gesprek met Cyclingnews. “Ik ben echter nooit helemaal hersteld van het seizoen daarvoor. Het beste bewijs voor die theorie vormt de Tour. Ik was er honderd procent klaar voor. In het voorjaar had ik de benen om een paar wedstrijden te winnen, maar dat gebeurde niet. Dat is jammer, maar dat kon ik accepteren. Ik voelde me goed in de Dauphiné, ik maakte geen fouten in de voorbereiding op de Ronde van Frankrijk, maar ik finishte de Tour op mijn knieën.”

“Tot aan de eerste rustdag vloog ik, maar vanaf de elfde etappe was ik mezelf niet meer”, erkent Kwiato. “Telkens wanneer ik me moest inspannen was ik aan het worstelen. Ik probeerde zoveel mogelijk te helpen, maar ik was zeker niet tevreden met mijn prestaties. In de etappe waarin Egan Bernal de gele trui veroverde had ik het vanaf de start al moeilijk.”

“Mijn lichaam schreeuwde om herstel. De weken na de Tour bleef ik vermoeidheid voelen. Daarom moest ik ook mijn programma aan het einde van het seizoen omgooien. Ik had gehoopt op het WK, maar ik heb moeten besluiten om dat over te slaan. Dat was de juiste keuze. Als ik aan het WK had deelgenomen zou dat een ramp zijn geweest. Het was goed om de resetknop in te drukken en over het volgende seizoen na te denken.”

foto: Cor Vos

“Ik ben zeker het plezier kwijtgeraakt”, kijkt de Ineos-renner terug op de periode. “Wanneer je zo afziet in de laatste week van de Tour is dat echt niet leuk. Als je voor een training vertrekt moet je het gevoel hebben dat je wilt fietsen, ongeacht je trainingsschema. Dat gevoel heb ik nu weer terug.”

En dus kunnen we de 29-jarige Pool volgend jaar weer in het peloton verwachten. “Ik denk al na over volgend seizoen, dat waarschijnlijk zal starten in de Tour Down Under. Daarna zal mijn programma ongeveer hetzelfde zijn als in voorgaande jaren: Algarve, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Ardennenklassiekers. De Olympische wegrit is een groot doel voor volgend jaar. Als ik uit de Tour kom zoals in 2017 en 2018 weet ik zeker dat ik kan presteren in Tokio.”

“Rijden voor de nationale ploeg is altijd geweldig. Ik weet hoe fantastisch het was toen Rafal Majka brons win in Rio de Janeiro. Ik wil weer voor mijn land kunnen vechten in Tokio”, klinkt het strijdvaardig. “Ik denk dat de Mikuni Pas op dertig kilometer van de finish beslissend zal zijn. Na 190 kilometer zal dat een zeer lastige klim zijn. We gaan niet veel jongens aan de finish zien. De wegen zijn prachtig, zeker vergeleken met Rio waar we een gevaarlijke afdaling hadden. Hier is het niet erg technisch, dus degene met de beste benen gaat winnen.”

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair