Kopenhagen moet mogelijk kiezen tussen Tour de France en EK voetbal in 2021
foto: Cor Vos
maandag 27 april 2020 om 10:08

Kopenhagen moet mogelijk kiezen tussen Tour de France en EK voetbal in 2021

Kopenhagen staat voor een duivels dilemma. De Deense hoofdstad is volgend jaar zowel een van de twaalf gaststeden van het EK voetbal, maar organiseert ook de start van de Tour de France. Het is onzeker of het beide evenementen kan huisvesten.

Door de uitbraak van het coronavirus is het EK voetbal, dat eigenlijk dit jaar zou plaatsvinden, verschoven naar volgende zomer. In het Parken-stadion in de hoofdstad van Denemarken zijn drie groepswedstrijden en één duel uit de achtste finales gepland. Tussen de laatste voetbalwedstrijd in Kopenhagen en de Tour-start zit een week tijd. Maar doorgaans zijn er in de week voorafgaand aan de Tour al allerlei evenementen, zoals de officiële teampresentatie, die veel bezoekers trekken.

“We werken er 24 uur per dag aan om oplossingen te vinden”, zegt Jesper Møller, voorzitter van de Deense voetbalbond in Deense media. Volgens hem twijfelen de autoriteiten of ze beide sportevenementen kunnen organiseren. “Als het aan ons ligt, dan komen we er uit. Maar we hebben met meerdere partijen te maken. Ik schat de kans op fiftyfifty dat het doorgaat. Maar vorige maand dacht ik nog dat die kans 25 procent was, dus wat dat betreft hebben we wel vooruitgang geboekt. We zijn er nu nog niet klaar voor, dat weet de UEFA ook.”

De Europese voetbalbond UEFA zou uiterlijk donderdag 30 april uitsluitsel willen hebben van de twaalf gaststeden. De andere speelsteden voor het EK zijn Amsterdam, Baku, Bilbao, Boekarest, Boedapest, Dublin, Glasgow, Londen, München, Rome en Sint-Petersburg.

De Tour de France 2021 start op vrijdag 2 juli met een tijdrit in Kopenhagen. De eerste drie etappes gaan door Denemarken.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
27 april 2020 10:16
Ik zou, geheel objectief uiteraard, adviseren om datgene dat al gepland was voorrang te geven op uitgestelde evenementen.
27 april 2020 11:49
"Ik schat de kans op fiftyfifty dat het doorgaat."

Lekker Nederlands :/
27 april 2020 14:38
Ik snap dat een wielersite dit wil verkopen als een dilemma, maar het EK Voetbal is natuurlijk vele malen belangrijker voor zo'n stad.
    27 april 2020 15:16
    Verwachte kosten/baten is normaliter waar je naar moet kijken. Al is het volgens mij enkel om een jubileum te vieren dat in meerdere landen wordt gespeeld. Dé kans om Europese wedstrijden in het land te spelen, want zij gaan natuurlijk nooit (zelf) het EK organiseren. Indien er daadwerkelijk gekozen moet worden zal dat meteen de doorslag geven.
    27 april 2020 17:13
    Als Nederland en België samen een EK kunnen organiseren, en Zwitserland en Oostenrijk ook, dan is Denemarken samen met Zweden ook een realistische optie. Ik meen me te herinneren dat er al wel eens over gesproken is zelfs.
    27 april 2020 17:31
    Klopt, daarom staat er ook nog "zelf"bij. Met de rijke scandinavische landen moet het zeker lukken, echter dit zal waarschijnlijk een kans zijn die ze niets snel willen afslaan. Daarnaast staat duitsland al voor 2024 geboekt, en is het maar de vraag wanneer je dan ooit aan de beurt komt.
    27 april 2020 20:44
    Het gaat toch alleen om die 8e finale? Tegenover een grand-depart is het volgens mij wel mogelijk om die wedstrijd (dus niet de groepsronden) aan een andere stad te gunnen.

    Aan de andere kant, als er 1 week tussen zit moet er volgens mij wel een manier zijn.
27 april 2020 14:45
Schuif alles dan een jaar door, tot nader order? Maar ja, ASO.
    27 april 2020 15:45
    Dan komt weer het volgende land mss in de problemen..
27 april 2020 18:51
Ach, dikke kans dat de Tour dit jaar toch niet doorgaat. Dan kan de Grand Depart volgend jaar alsnog in Nice plaatsvinden en is Kopenhagen pas in 2022 aan de beurt. Probleem opgelost.
    28 april 2020 11:23
    Eens, de meest realistische en ook meest praktische optie. Alle sportevenementen gewoon een jaar opschuiven.

Reacties zijn gesloten.