Kopecky wint puntenkoers op EK baan, Viviani pakt goud met wegrit als warming-up

zondag 14 augustus 2022 om 19:48
Kopecky wint puntenkoers op EK baan, Viviani pakt goud met wegrit als warming-up

foto: Cor Vos

Het zijn goede dagen voor Lotte Kopecky. Nadat de Belgische zaterdag zegevierde in de afvalkoers op het EK in München, veroverde ze zondag de Europese titel in de puntenkoers. Silvia Zandardi pakte het zilver, Victoire Berteau het brons. De afvalkoers werd gewonnen door Elia Viviani, die eerder op de dag de wegrit reed.

Kopecky verzamelde in het eerste deel van de finale al grote voorsprong op de concurrentie. Met nog zo’n tien rondes te gaan pakte ze voor een derde keer een ronde, waardoor het verschil met Zanardi en Berteau dermate groot was, dat ze al vrijwel zeker van de zege was. Ze hoefde alleen de finish nog te behalen. Dat lukte, en dus lag ze voor de tweede dag op rij beslag op een titel. Ze behaalde een puntentotaal van 85 punten, tegenover 53 voor Zandardi en 47 voor Berteau. Lonneke Uneken eindigde op de tiende plaats.

foto: Cor Vos

Viviani wint afvalkoers na deelname wegwedstrijd
Na de puntenkoers voor vrouwen, stond de afvalkoers op het programma. Opvallende deelnemer: Elia Viviani. De wereldkampioen in dit onderdeel had eerder op de dag al meer dan tweehonderd kilometer gefietst, en wel in koers. De Italiaan viel tijdens de wegrit namelijk in voor de geblesseerde Giacomo Nizzolo. Onverdienstelijk deed hij dat niet, want hij sprintte naar een zevende plaats. Met Youri Havik en Jules Hesters stonden ook nog een Nederlander en een Belg aan de start.

Die laatste twee bleven lang over. Havik eindigde als vierde, Hesters als derde. Ze moesten het echter afleggen tegen Viviani, die er ondanks zijn verre van ideale voorbereiding met de zege vandoor ging. Theo Reinhardt werd tweede.

Individuele sprint
Bij de individuele sprint zagen we zowel in de strijd om het brons als in het gevecht om het goud een Brits-Frans duel. De Europese titel ging naar Jack Carlin of Sébastien Vigier. Uiteindelijk versloeg de Vigier zijn Britse tegenstander, die door een val in de halve finale flink gehavend was, over drie wedstrijden. De Fransman mocht dus op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. De derde plek ging naar zijn landgenoot Rayan Helal, die Hamish Turnbull twee keer op een rij versloeg.

De val van Carling eerder op de dag – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

7 Reacties

de dorpspastoor 14 augustus 2022 om 20:13

Duidelijk verkeerd gepiekt. In de TdF was ze nergens, nu onaantastbaar. Al vraag ik me af hoe ik de tegenstand in moet schatten. Geen Trott, geen Paternoster, geen Wild meer… ik volg het baanrennen niet van nabij genoeg, en weet niet wat de kwaliteit is van dit pelotonnetje.

Maar linksom of rechtsom, ze stak er met kop en schouders bovenuit. De rest gewoon compleet moedeloos gefietst. Gelukkig mag ze haar regenboog dragen ipv de sterrentrui. Regenboog staat haar een stuk beter!

0
NiM 14 augustus 2022 om 20:24

Ja want een week maakt zoveel verschil… trouwens nergens. 2 keer 3e, 6e en 9e.. de wilde wordt de hemel ingeroepen voor 1 top 10 stek. T is maar hoe je het bekijkt

0
de dorpspastoor 14 augustus 2022 om 20:29

@NIM,
Gezien het voorseizoen was het gewoon tegenvallend in Frankrijk. En dat vond ze zelf ook.

Ook al was ze er volgens het scorebord enkele keren dichtbij, in de praktijk is ze geen moment kansrijk geweest voor een etappezege. Altijd gewoon op haar nummer gezet door rensters die beter en sterker waren. Terwijl ze in het voorseizoen een stuk beter voor de dag kwam.

En wie weet had ze de TdF en een weekje recup wel nodig om echt goed te zijn….

0
ssj 14 augustus 2022 om 20:30

Straf van Viviani. Dan ben je duidelijk de beste.

0
de dorpspastoor 14 augustus 2022 om 20:41

Toch wel een fenomeen op de baan.

Leuk nummer om te zien, de afvalkoers, gaat lekker snel en altijd actie. Maar wel behoorlijk wat duwen en trekken, omdat positie zo belangrijk is om te overleven.

0
uit de waaier 14 augustus 2022 om 21:07

Gelukkig niets van gezien.

0
NiM 14 augustus 2022 om 21:34

Ze droeg nochtans de zege op aan jou. Haar grootste fan

0

Headlines

Populair

Materiaalzone