Erik Dekker over koerswijziging Allinq: “Als er acht Ottema’s opstaan, dan heb ik een uitdaging”
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
zondag 11 juni 2023 om 09:00

Erik Dekker over koerswijziging Allinq: “Als er acht Ottema’s opstaan, dan heb ik een uitdaging”

Allinq Cycling Team verandert het komende jaar wat van gedaante: de Overijsselse continentale formatie wil zich meer gaan richten op het opleiden van talent. Hoofdsponsor Allinq heeft daarnaast het contract tot en met 2025 verlengd.

De koerswijziging heeft mede te maken met de komst van Erik Dekker begin 2023 als directeur van de wielerploeg, die ervoor moest zorgen dat Allinq een professionaliseringsslag zou maken. Aan WielerFlits legt Dekker uit: “De eerste maanden ben ik bezig geweest met het in kaart brengen van de wielerploeg. Dat betekent: hoe zitten de renners in elkaar? Welke afspraken zijn er? Wat wil iedereen? Dat heeft veel en tijd en energie gekost.”

“Op zo’n moment ben je helemaal nog niet bezig met vragen als: wat is het potentieel van deze ploeg? Dat komt pas na een tijdje. De kern is dan: de basis moet op orde zijn om verder te groeien. We hebben nu zestien renners in onze ploeg en rijden een dubbel programma, dat is organisatorisch soms lastig om te regelen. En dat betekent dat sommige jongens maar een keer in de drie weken een koers rijden.”

Volgend jaar gaat Allinq daarom een enkel programma rijden. De selectie zal daarnaast een stuk minder dan zestien renners omvatten. “Vanaf daar kunnen we verder groeien. We moeten op zoek naar mensen die meewillen. Jongens die elke dag nog het beste uit zichzelf willen halen en de ambitie hebben om prof te worden. Ik wil jongens in mijn ploeg waarvan je hoopt dat ze nog beter kunnen worden. Over het algemeen zijn dat jonge renners.”

Selectie 2024
Momenteel telt Allinq met Wouter van de Weerdhof, Mike Bronswijk, Lars Rouffaer, Pepijn Venings en Elmar Abma vijf U23-renners. Van hen blijven Rouffaer, Bronswijk, Venings en Abma volgend jaar sowieso bij het team. Zij hebben een contract tot en met 2024. Datzelfde geldt voor Mike Vliek en Arne Peters.

Van de overige tien renners zal een aanzienlijk deel de ploeg moeten verlaten. Wie dat gaan zijn en hoeveel dat er gaan zijn, is nu nog niet bekend. Dekker: “Niemand moet de ploeg verlaten omdat hij te oud is. Ik vind dat renners zich ook moeten kunnen bewijzen. Als er nu acht Rick Ottema’s opstaan, dan zit ik met een uitdaging vanwege de ideeën die ik nastreef.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
11 juni 2023 09:43
Het is mij niet helemaal duidelijk wat Dekker met die uitspraak over Ottema bedoelt. Moet die nu weg of wil hij hem juist er bij houden?
  11 juni 2023 09:59
  Ottema wordt verder ook niet genoemd in het artikel dus is het gissen, zeker zonder achtergrond informatie. Ik gok erop dat met acht Ottema's toch een dubbel programma "moet" gaan rijden.
  11 juni 2023 10:27
  Gokje: oudere renners die het helemaal prima vinden om op continentaal niveau te blijven koersen en geen ambities hebben om nog naar PCT te gaan.

  Zie bijvoorbeeld ook een Coen vermeltfoort. Die man is eigenlijk te goed voor t CT circuit en net niet goed genoeg op PCT en WT. Wint super veel op .2 niveau, maar vrijwel niet op .1 en hoger.
  11 juni 2023 10:46
  Ottema is veruit de beste renner bij Allinq. Maar geen jongere renner meer.
  11 juni 2023 11:00
  Als je een enkel programma gaat rijden met bovenstaande jongens die blijven en je neemt wel afscheid van Ottema, die er in zijn eentje voor zorgt dat de ploeg nog een beetje meedoet af en toe, vraag ik me toch hardop af of dat zo'n goed idee is. Zeker met de financiële situatie en alle perikelen rondom die ploeg denk ik ook niet dat veel renners staan te springen om bij Allinq te mogen rijden.
  11 juni 2023 11:23
  Ottoma rijdt sterk momenteel, maar past niet helemaal in het 'leeftijd' plaatje. Ik denk dat Dekker daarop doelt: als er ineens 8 'oudere' renners hun plek verdienen, is er weinig plek voor jonge talenten.
  11 juni 2023 11:44
  Dank voor de toelichting all
11 juni 2023 12:14
Opleiden tot prof, oké nobel streven. Maar waar worden die jongens dan prof? Voor Jumbo en DSM komen ze niet in aanmerking. Blijft enkel een buitenlandse ploeg over, maar dan moet je vooral in internationale wedstrijden opvallen en dus niet veel in Nederland rijden. Heb je daar budget voor? Lijkt me dus lastig om die jongens te motiveren verder te kijken dan het nationale niveau. Het zou dus veel beter zijn als Dekker eerst zijn energie steekt in het vinden van een sponsor voor een procontiploeg en dan pas in een opleidingsploeg. Of is zijn verhaal enkel een dekmantel om een bezuiniging op het budget te verkopen?
12 juni 2023 15:39
Ik lees tussen de regels door dat Allinq wel heeft verlengt, maar voor minder geld. Daarom gaan ze terug naar een kleinere ploeg, met meer beloften, want die hoef je minder te betalen.
Daarnaast is de ploeg natuurlijk ontstaan uit WV de IJsselstreek op initiatief van Marc Zonnebelt, die er inmiddels al weer is uitgestapt. De oudere renners die met hem de stap vanuit de club hebben gemaakt zullen wel moeten vertrekken.
Verder zijn er door het, absurde, aantal van 10 continental teams in Nederland gewoon te weinig goede renners voor dit niveau. Zeker voor Allinq, dat niet bovenaan de lijstjes zal staan van renners die te kiezen hebben.
11 juni 2023 11:33
Alleen zo jammer dat de hele ploeg achteruit gaat nadat Erik aan het roer is Komen te staan
  11 juni 2023 21:02
  Hoezo? Was toch nooit echt wat? Veredeld clubteam.
  12 juni 2023 00:00
  Qua uitstraling en staff zijn ze mega achteruit gegaan sputer al het personeel is weg gelopen
11 juni 2023 13:47
Tim Bierkens is een van de betere!!!
11 juni 2023 21:02
Weer een CT dat wil gaan opleiden...

Met welke renners?

Betere junioren gaan wel naar U23 teams van WT-ploegen. En dan heb je nog Adbloc en Volker Wessels.

Wat blijft er dan nog over voor Allinq? Je kunt je zo onderhand beter richten op renners die ouder zijn dan 23 en in het CT-circuit blijven hangen en de betere club-renners.

Junioren die niet naar een U23 team van een WT gaan of naar Metec of zo, kunnen ook prima ontwikkelen bij een club. Wie goed is, komt toch wel bovendrijven. Kun je beter doen dan jaren je nek af te draaien voor een of andere kopman van Allinq.
12 juni 2023 12:09
@Spurter Boogerd en wat anderen zijn ook nooit betrapt maar gaven het gebruik wel toe.
Makkelijk om je als renner te verstoppen achter het zinnetje "zij gebruikten ook"
  12 juni 2023 12:12
  Het was of gebruiken of je kans als prof opgeven.

  Je hebt dan op je 23e of zo een jaar of 10 alles aan de kant gezet voor het wielrennen en dan moet je kiezen. Of gebruiken of afhaken, misschien nog een jaar kermiscoureur spelen in België.
11 juni 2023 09:18
Kan Erik in die opleiding ook eens praten over het gebruik van doping en wat de gevolgen zijn als je steeds blijft zwijgen als je hebt gebruikt ?
  11 juni 2023 10:33
  Dat hij zijn huidige functie niet had mogen bekleden als hij openlijk had gezegd dat hij doping had gebruikt...?
  11 juni 2023 19:24
  Pfff Sooike, lever eens bewijs of stop met insinuaties. En ik ben geen specifieke Erik Dekker fan of zo,, maar als je iets toept moet je het waarnaken. En dat doe je niet!
  11 juni 2023 23:31
  ED is het voorbeeld van HYPOCRIET oud wielrennen. Ik ben nooit gepakt dus ik heb niet gebruikt. Als je in Sinterklaas geloofd dan geloof je ook het vage verhaal van het knelbandje en een verhoogde hematocriet waarde op het WK in Italie. De hematoloog die Raborenner Erik Dekker in 1999 vrijsprak van doping, zegt nu over zijn rapport: ‘Wetenschappelijk stelde het niets voor.’

  Als Dekker ballen heeft dan staat hij alsnog op en verteld de waarheid over vermeende hoge hematocriet waarden. Maar ja dan gooit hij zijn geloofwaardigheid overboord en krijgt zijn verdien model een opdonder. Dus @Myp droom rustig verder
  12 juni 2023 09:55
  Dekker reed in een tijd dat doping gemeengoed was. Opeens begon hij ook te winnen. 1 en 1 is dan wel 2.

  Indurain is ook nooit betrapt, maar met zijn gewicht zo oppermachtig bergop en dat tegen rijdende apotheken als Pantani.... Dan is 1 en 1 ook gewoon 2.

  Het zegt me niet zoveel dat Dekker nooit is betrapt.

Reacties zijn gesloten.