KNWU verscherpt richtlijnen voor reizen naar het buitenland

donderdag 14 januari 2021 om 09:24
KNWU verscherpt richtlijnen voor reizen naar het buitenland

foto: Cor Vos

De KNWU heeft de richtlijnen voor wielrenners aangepast naar aanleiding van de verlengde lockdown in Nederland. Door de huidige coronamaatregelen verstrekt de wielerunie voorlopig geen toestemmingsbrieven voor deelname aan wedstrijden of trainingen in het buitenland, met uitzondering van profwielrenners of nationale selecties.

Wielrenners die in strijd met deze richtlijnen toch aan wedstrijden of trainingen deelnemen in het buitenland, kunnen een straf verwachten van de KNWU. De Rijksoverheid heeft namelijk dringend geadviseerd om gezien de coronasituatie niet naar het buitenland te reizen, behalve als het strikt noodzakelijk is.

Woensdag werd door de KNWU al besloten om een streep te zetten door het NK veldrijden van deze winter. Het evenement was tot nader order uitgesteld, in afwachting van de nieuwe coronamaatregelen.

KNWU: Gevolgen coronacrisis voor de wielersport (13 januari 2021)

Tijdens de persconferentie van 12 januari is duidelijk geworden dat de lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari. De huidige maatregelen blijven dus van kracht. Dit heeft ook gevolgen voor trainingen en wedstrijden.

  • Volwassenen sporten individueel of met zijn tweeën en alleen buiten op anderhalve meter afstand.
  • Jongeren onder de 18 jaar mogen sporten in teamverband en hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het sporten. Houd de trainingen en activiteiten wel uitsluitend met eigen jeugdleden zodat er minder reisbewegingen zijn.

Let op: een groep jongeren onder de 18 jaar kan dus begeleid worden door maximaal twee volwassenen. Hierbij houden de begeleiders 1,5 meter afstand tot elkaar en de trainingsgroep.

Gebruik altijd het gezonde verstand en ga na of een groepstraining noodzakelijk is.

Buitenland toestemming
Op basis van de geldende overheidsmaatregelen en de afgekondigde lockdown als gevolg van de huidige coronapandemie worden door de KNWU géén toestemmingsbrieven voor deelname aan trainingen en wedstrijden in het buitenland verstrekt. Dit besluit geldt tot nader order en voor alle disciplines binnen de wielersport. Alleen voor de onderstaande groepen geldt deze beperking niet.

  • Leden met een NOC*NSF A-status en/of
  • Sporters die deel uitmaken van een door de KNWU-bondscoach opgeroepen selectie en/of
  • Elite/belofte renners met een arbeidsovereenkomst, welk contract voldoet aan de wettelijke bepalingen inzake de arbeidsovereenkomst en dat is aangegaan met een UCI-team.

Los van deze ontheffing willen wij ieder team en iedere individuele sporter wijzen op het dringend advies van overheidswege om enkel te reizen naar het buitenland indien dit strikt noodzakelijk is. Een dergelijke afweging kan de KNWU voor geen enkelen individuele sporter maken en derhalve verwijzen wij nogmaals naar de website van de Rijksoverheid.

Tegen renners die in strijd met bovenstaande beperkende maatregelen deelnemen aan trainingen en wedstrijden in het buitenland kunnen sancties als bedoeld in Titel 12 van de Reglementen van de KNWU worden uitgesproken c.q. worden opgelegd.

Amateursport stilgelegd
In de amateursport vinden er geen wedstrijden meer plaats. Wedstrijden voor volwassenen vanaf 18 jaar zijn dus verboden. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt dat er alleen clubwedstrijdjes mogen plaatsvinden met leden van de eigen vereniging.

Dit artikel delen:

15 Reacties

VespavanBern 14 januari 2021 om 09:44

Bah, wat is dit ongelooflijk balen zeg. De KNWU verneukt zelf alle mogelijkheden om tóch koersen te kunnen organiseren en is zo passief als wat, waar België en Duitsland wel gewoon koersen op de kalender hebben staan. Eind februari zelfs al. Nogmaals: het huidige beleid van de KNWU helpt het Nederlandse wielrennen om zeep, het einde is echt helemaal zoek.

SnellePelle 14 januari 2021 om 11:12

Dat is niet verneuken, das invulling geven aan de corona maatregelen.

Vermijden van niet-essentiële reizen. Er is geen noodzaak om breedtesport te laten trainen in het buitenland.

Arie den Blanken 14 januari 2021 om 13:50

Stop toch eens om goede maatregelen in deze crisis te bekritiseren door te wijzen op slechte dingen elders. Dat van Pietje rijdt door het rode licht waarom mag ik het dan niet.
Dat het Nederlandse wielrennen om zeep helpen. Nou en. Tien keer erger is de gezondheidszorg die het al een jaar het nauwelijks aan te kan. Dan maar geen toekomst voor het NL-se wielrennen. Bovendien is het ook nog eens allemaal flauwekul. In Slovenië bestaat er helemaal geen wielerstructuur maar de top van het internationale wielrennen komt momenteel wel daar vandaan. Successen hebben veel meer met toeval te maken dan als een gevolg van een structureel beleid.

storm-biker 14 januari 2021 om 10:08

Smullen weer dit!
Alsof je voor trainingen in het buitenland ooit toestemming van KNWU nodig hebt gehad…
Toestemmingsbrieven voor wedstrijden hebben ze ook al jaren geleden los gelaten door gewoon een algemene brief op hun website te zetten die doorlopend geldig is.

Romāns Vainšteins 14 januari 2021 om 10:13

Hoe wordt sowieso vastgesteld welke pedaalwenteling in clubverband vs recreatief is?

platteprijs 14 januari 2021 om 10:22

Ligt wel mooi in lijn met het visieloze zwabberbeleid van de regering.

Turtlehead 14 januari 2021 om 11:14

Wat een onzinnige reactie. Is gewoon logisch doorgeredeneerd en niks nieuws onder de zon.

Michelangelo 14 januari 2021 om 11:25

Ik ben het met je eens dat deze regering zwabberbeleid laat zien. Maar eigenlijk is het reisbeleid misschien wel het meest logische en minst zwabberende.

Er is vanaf het begin van de crisis in nagenoeg alle landen gestreefd naar reisbeperkingen en het voorkomen van onnodig reizen. Maar er onstaat vervolgens heel veel discussie over wat nodig en onnodig is. Want zeker Nederlanders vinden het nodig/noodzakelijk om op vakantie te gaan in het buitenland, of om familie te bezoeken.

In veel andere landen zien ze beroepsmatig reizen als noodzakelijk, en vakantie/plezier/familiebezoek als niet noodzakelijk. Hier in Italie werkt het met eigenverklaringen, en een controle erop op het vliegveld of aan de grens. Dus je mag beroepsmatig reizen. Sterker nog, dan gelden vaak niet dezelfde quarantaineregels als voor toeristen. Maar sta je met snorkel op het vliegveld, dan kun je gewoon omdraaien.

En dit heeft zich vertaald in de regels zoals hierboven opgesteld. Kan er mij dan ook prima in vinden, of in ieder geval begrijpen waarom ze het zo doen. Dat ze willen voorkomen dat iedereen zomaar op stage vertrekt, en ze dus ergens een streep trekken.

Jacco van Stierop 14 januari 2021 om 16:06

@Michelangelo
“Maar sta je met snorkel op het vliegveld, dan kun je gewoon omdraaien.”

Het hangt af naar welk land je wilt afreizen. Hoewel toeristische trips worden afgeraden door de overheid kun je als een in Italië woonachtige burger gewoon met je snorkel naar bijvoorbeeld Nederland of Spanje. Een eigenverklaring heb je niet nodig als je Italië verlaat, alleen als je er weer wilt terugkeren.
Naar Albanië mag je vanuit Italië dan weer niet je snorkel meenemen.
Valt allemaal te lezen op de site van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Romāns Vainšteins 14 januari 2021 om 16:11

Woon je al lang in Italië Jacco?

Michelangelo 14 januari 2021 om 17:15

@Jacco,
Ligt misschien aan het moment van reizen. Mijn laatste vlucht naar Nederland (vanaf Pisa, inmiddels ca 2-3 maanden geleden) was toch echt met een eigenverklaring over je reisdoel, en vakantiereizigers en familiebezoeken werden gewoon teruggestuurd. Terugweg met de auto was dan weer geen enkel probleem.

Nu weet ik niet vanaf welk vliegveld jij altijd vertrekt; misschien dat het daar anders aan toe ging of dat het inmiddels weer anders gaat.

Hoe dan ook valt me keer op keer op dat het Nederlandse beleid veel vrijblijvender is. Van koortsmeten en eigenverklaringen tot dragen van bepaalde typen mondmaskers (zelfs home made stoffen maskertjes zijn verboden in het vliegtuig).

Jacco van Stierop 14 januari 2021 om 20:26

@Michelangelo
Wel zaak om de maandelijkse DPCM in de gaten te houden, overmorgen weer een nieuwe.
Voor de luchtvaartmaatschappij moet je een eigenverklaring invullen; kan me niet zo goed voorstellen dat destijds de Italiaanse autoriteiten daarom hebben gevraagd.

RV : «Ovunque appoggi il mio cappello, quella è casa mia.»

Jandepandaman 14 januari 2021 om 10:42

Begrijp ik het goed dat:
– Nederlandse sporters wonend buiten Nederland (bijv. een Gesink) kunnen deelnemen aan wedstrijden in het buitenland.
– Nederlandse sporters wonend in Nederland kunnen niet deelnemen aan buitenlandse wedstrijden.
– Buitenlandse renners kunnen wel deelnemen.

Beetje apart, belemmer je verdomd veel renners mee waar andere landen dit niet doen.

Wheely 14 januari 2021 om 11:13

Dit geldt allemaal niet voor elite en beloftes. Die kunnen gewoon hun gang gaan.

Turtlehead 14 januari 2021 om 11:13

@Jandepandaman @allen hierboven: het geldt niet voor profrenners en (andere) topsporters (selectie, nationale A-status)…

edit: wat Wheely zegt dus :)

Headlines

Materiaalzone

Populair