Kittel na moeilijk seizoen: “Ik leef weer als een monnik”

Door , dinsdag 4 december 2018 om 17:07
Kittel na moeilijk seizoen: “Ik leef weer als een monnik”

foto: LaPresse/Fabio Ferrari

Marcel Kittel werd eind 2017 met veel tromgeroffel binnengehaald door Katusha-Alpecin, maar de Duitse sprinter stelde dit seizoen hevig teleur met slechts twee overwinningen. De 30-jarige Kittel is er echter op gebrand om in 2019 weer te presteren. “Ik probeer weer als een monnik te leven”, zo laat hij weten aan Cyclingnews.

In 2017 was Kittel nog de beste sprinter ter wereld. Dit liet hij zien door maar liefst vijf keer te winnen in de Tour de France. Hoe anders was dat afgelopen seizoen, toen hij slechts twee keer het zegegebaar mocht maken in Tirreno-Adriatico. Inmiddels staat veelwinnaar Kittel al bijna negen maanden droog.

Er is al veel gezegd en geschreven over de plotselinge terugval van de spurter. Een niet functionerende sprinttrein, ziekte en mindere vorm: verschillende verklaringen waarom de Duitse spurtbom in 2018 zo tegenvallend presteerde. Maar Kittel zelf denkt te weten wat er mis ging. “Ik besef dat ik me weer moet focussen op de simpele dingen.”

Marcel Kittel wint in Tirreno-Adriatico – foto: LaPresse-D’Alberto / Ferrari

Juiste balans 
“Als topsporter moet je in een soort bubbel leven. Je moet vergeten wat er om je heen gebeurt, en je focussen op drie dingen: eten, rusten en trainen. Het is niet zo dat ik dat niet gedaan heb de afgelopen maanden, maar je moet de juiste balans vinden.”

Volgens Kittel was die balans er niet aan het einde van 2017. “Ten eerste begon ik te vroeg met trainen en koersen na mijn crash in de Tour. Daarnaast had ik een drukke winter. Het is nooit gemakkelijk om van ploeg te veranderen: het slurpt energie. Je wilt namelijk zoveel mogelijk investeren in een nieuw project. Het is bovendien moeilijk om je draai te vinden in een nieuwe ploeg.”

Randzaken 
Als we Kittel mogen geloven, dan laat hij zich nu niet meer afleiden door randzaken. “Ik wil me weer volledig focussen op de sport. Ik probeer opnieuw als een monnik te leven. Ik voel me na een rustperiode ook weer een stuk beter. Ik herstel opnieuw goed. Ik ga dan ook met het nodige vertrouwen de winter in. Ik wil absoluut weer terugkeren op topniveau.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

kielabokki 4 december 2018 om 17:44

Tess de deur uit geschopt dan?

HSV 4 december 2018 om 17:51

Is ook het eerste wat ik dacht. Haha. Maar ik denk niet dat ze foetsie is. Dat was wel in de pers gekomen.

Veloburto 4 december 2018 om 17:59

Blijft een klasbak. Ik denk dat ie volgend jaar weer gaat knallen

Kirsipuu 4 december 2018 om 18:16

De hele dag aan de trappistjes?

Schollekop 4 december 2018 om 20:22

Als je haar maar goed zit, Marcel!

Jean Dumas 5 december 2018 om 08:47

Het is gewoon een sprinter die een treintje nodig heeft, en wat dat betreft zit hij niet bij de goede ploeg.

peterwinnen 5 december 2018 om 09:09

Geeft dus toe dat de reprimande van zijn ploegleider in de Tour volledig terecht was.

Chris Van Uden 5 december 2018 om 12:20

Dat was ook mijn eerste gedacht toen ik dit artikel las!

Deel Koeper 5 december 2018 om 14:23

Denk niet dat Kittel nog een Cavendish-achtige comeback kan maken. Dan hoop ik eerder dat Cav dat zelf nog eens kan (toegegeven, het is nog onwaarschijnlijker dat Cav dat nog eens gaat doen).

Headlines

Materiaalzone

Populair