Kirsten Wild bezorgt Nederland tweede gouden EK-medaille

vrijdag 18 oktober 2019 om 11:16
Kirsten Wild bezorgt Nederland tweede gouden EK-medaille

foto: Cor Vos

Tweemaal gingen de handen op elkaar gisteravond voor nieuwe Nederlandse EK-medailles. Eerst pakte Wim Stroetinga brons op het onderdeel scratch. Amper een uur later was het opnieuw raak: ditmaal greep Kirsten Wild de volle winst op de afvalkoers.

Wild kwam gisteren voor de tweede keer deze Europese baankampioenschappen in actie, nadat ze een dag eerder nog buiten de medailles eindigde op de scratch. “Toen ik die wedstrijd van woensdag terugkeek, vond ik dat het niet slim aangepakt had. En natuurlijk sluipt er dan ook iets van twijfel in”, reageerde ze. “Maar ik weet ondertussen ook dat elke wedstrijd weer een nieuwe kans biedt.”

Op de afvalkoers reed ze de hele wedstrijd van voren en trok ze uiteindelijk het laken naar zich toe door in de slotfase Emily Nelson en Nikol Plosaj te verslaan. Wild: “Vooraf zeg je dat je vooral voor de Olympische punten gaat op het omnium en de koppelkoers, en dat is hier ook het belangrijkste doel, maar natuurlijk vind ik het leuk om hier voor die volgepakte oranje tribunes te winnen. Het is altijd prettig om met een prijs naar huis te gaan.”

Brons voor Wim Stroetinga (r) op de scratch – foto: Cor Vos

Wilds gouden plak was de tweede Nederlandse medaille van de avond, want Wim Stroetinga had al brons gepakt op de scratch. De sprinter zag Sebastián Mora wegrijden in de slotfase en in de pelotonssprint was alleen Christos Volikakis sneller. Op de individuele sprint plaatsten Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zich voor de halve finale, die vandaag wordt verreden. Bij de vrouwen werden Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx vroegtijdig uitgeschakeld.

Denen en Britse vrouwen winnen ploegenachtervolging
Tot slot stonden de finales van de ploegenachtervolging op het menu. Bij de vrouwen won Groot-Brittannië goud in 4:13,828, waarmee Duitsland (4:16,789) werd verslagen. In de bronzen finale klopte Italië Frankrijk. Bij de mannen maakte Denemarken de favorietenrol waar: Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen en Rasmus Pedersen klokten 4:49,113, waarmee ze een seconde boven het wereldrecord bleven. Italië pakte zilver, Groot-Brittannië brons.

Vandaag, op de derde dag van de EK, staan liefst vijf titels op het spel. Op de achtervolging voor vrouwen zien we geen Nederlandse deelneemsters in actie, en in het sprinttoernooi zijn Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx uitgeschakeld. Op het omnium start wel een Nederlandse, en Kirsten Wild is meteen de grote favoriet. Bij de mannen rijdt Jan-Willem van Schip het omnium. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland strijden om de medailles in het sprinttoernooi voor mannen.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone