Karlijn Swinkels snelt naar eerste profzege in Vuelta a Burgos

donderdag 16 mei 2019 om 14:42
Karlijn Swinkels snelt naar eerste profzege in Vuelta a Burgos

Karlijn Swinkels - foto: Cor Vos

In de Vuelta a Burgos Feminas heeft Karlijn Swinkels haar eerste profzege geboekt. De Nederlandse van Alé Cipollini maakte tijdens de eerste etappe onderdeel uit van een vluchtersgroep die het peloton nipt voor wist te blijven en de Brabantse ex-wereldkampioene tijdrijden bij de junioren maakte het karwei af in de sprint. Haar landgenote Marissa Baks (Biehler) kwam als tweede over de meet en Silvia Magri (BePink) vervolledigde het podium.

Vroeg in de eerste etappe wist een groep van zeventien rensters zich af te scheiden van het peloton. Alicia Gonzalez, Lourdes Oyarbide, Alba Teruel (allen Movistar), Sara Martin (Sopela) en Ainara Elbusto (Bizkaia Durango) zorgden voor genoeg Spaanse inbreng in de voorste groep. Met Maaike Boogaard (BTC City Ljubljana), Karlijn Swinkels (Alé-Cipollini) en Marissa Baks (Biehler) hadden we liefst drie Nederlandse dames in de kopgroep.

Het vluchtgezelschap kreeg de ruimte van het peloton; de maximale voorsprong bedroeg twee minuten. Op enige beklimming van de dag, met de top op achttien kilometer van de finish, was die voorsprong echter alweer gehalveerd en dus leek een massasprint zich aan te kondigen. Gafinovitz leek de enige van de vluchters te zijn die met een prijs naar huis zou gaan, aangezien zij de volle buit pakte op de Alto de Tobar.

Kogroep ontloopt massasprint
Maar ondanks dat het peloton in de laatste kilometers nog op stoom raakte slaagde de kopgroep erin om vooruit te blijven. Swinkels nam na 109 kilometer in de straten van Villadiego ruim de maat van de concurrentie. De 20-jarige is dankzij haar overwinning automatisch ook de eerste leidster in de Spaanse etappekoers, die dit jaar voor het eerst o p de UCI-kalender staat.

De Vuelta a Burgos duurt nog tot en met zondag 19 mei. De komende twee dagen ligt de aankomst op een beklimming.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair