‘Kan Mathieu van der Poel een klassement in een grote ronde aan?’
foto: Cor Vos
zondag 29 mei 2022 om 07:30

‘Kan Mathieu van der Poel een klassement in een grote ronde aan?’

Podcast De Giro d’Italia zit er bijna op en dus maken Maxim en Youri alvast een eerste balans op. Wie verwachten zij op het podium aankomende zondag, en nog belangrijker: in welke volgorde?

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Daags voor de afsluitende drie etappes in Italië gaat de WielerFlits Podcast over de favorieten in het klassement. De heren nemen de grote verrassingen door van deze ronde en bespreken wie de beste papieren heeft in de strijd om het roze.

De hamvraag van deze aflevering is echter: kan Mathieu van der Poel ooit voor een goed klassement in een grote ronde gaan – en zo ja, hoe dan? Beluister de podcast hieronder en laat in de reacties weten hoe jullie de mogelijke klassementskansen van MVDP inschatten!

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2022 07:13
Nee, joh! Niet elke renner hoeft een AK na te streven. Laat deze man gewoon een klassiekerrenner blijven en laat hem zijn etappes uitzoeken in Grote Rondes. Daar zit genoeg glorie in en daarmee kan hij ook een uitstekend palmares uitbouwen.
27 mei 2022 07:49
Abslouut niet. Zelfs zwoegend in grondrol-modus rijden een Achterhoeks piepkuiken en een , kennelijk 100 kilometer in de wielen slepende/onterecht winnende, beginnend coureur hem fluitend voorbij.

Deze giro rijdt hij als een held en vanuit de juiste vlucht kan hij heus ooit een bergetappe winnen maar als er één ding blijkt uit zijn bergstrapatsen is wel dat hij 100% DNA Sagan is. Zelfs Brailsford, Ibaguren en Gianetti in een superband-formatie kunnen dat niet opkrikken, dan nog eerder REVKET die een massaspurt wint.
    27 mei 2022 08:43
    @RV
    U heeft heel veel kennis van zaken, ik vraag mij heel vaak af wat heeft U ooit gepresenteerd in het peloton. Er is een spreekwoord de beste stuurlui staan op de wal, of aan de kant.
    27 mei 2022 09:38
    @Pol: komaan, dat geldt voor iedereen hier, wij allemaal. WF is de cafétoog van de wielerfans en dit hoort bij de koersbeleving. RV is net een van de meer interssante vrijetijds analysten. En verder toont het dat je een droomfan van mvdp bent, maar droom verder en laat mvdp zichzelf zijn: een boeiende verrassende leukere versie van Sagan
    27 mei 2022 09:55
    Je kan er niet verder naast zitten, Pol. RV schrijft vaak (veel meer dan de gemiddelde flitser) rake dingen. Al moet je ze soms wel 3 keer lezen om ze te begrijpen, dat dan weer wel.
    27 mei 2022 10:11
    Ik heb het drie keer gelezen en ben het 100% met RV eens.

    Overigens heb ik de podcast maar overgeslagen, omdat het antwoord op de geponeerde vraag heel zeker 'Nee' is (als je bedoeld een succesvol klassement, ergens bovenin de top 10, zoals bij zijn statuur als toprenner past).

    Ik zou nog willen toevoegen: MvdP is veel te oud om nog zo'n transformatie te ondergaan en wat zou er allemaal niet verloren gaan...!
    27 mei 2022 11:59
    @Pol Dit is een forum voor wielerliefhebbers, die gewoon schrijven vanuit hun perceptie. Los daarvan ben ik het eens met RV zijn mening. Een streng keurslijf van dagelijks aanklampen gaat bij Vdp wellicht ten koste van het koersplezier. De vergelijking met Sagan snijdt best wel hout.
    27 mei 2022 12:38
    Het is natuurlijk geen Sagan, 7 keer groene trui...sorry maar zowel Van Aert als MVDP hebben nog een hele lange weg te gaan om aan het palmares van Sagan te geraken...en zoals Turtlehead zegt, zowel een transformatie voor beiden als ronderenners en 7 maal groene trui kandidaten zit er niet meer in op hun leeftijd! En drie keer wereldkampioen!

    Hun focus op de cyclocross heeft daar natuurlijk wel veel mee te maken...

    Vergelijken met Sagan heeft geen zin, die was op jonge leeftijd een klasse apart!
    27 mei 2022 13:59
    Eens dat renners wel nogal snel in dezelfde categorie van Sagan worden gezet. Wat die in de eerste helft van zijn carrière allemaal heeft gewonnen… Dat rij je niet zomaar eventjes bijeen.
    27 mei 2022 14:06
    Qua ritzeges in grote rondes en groene truien (nog) niet, maar qua klassiekers/monumenten is de oogst van Sagan al bij al behoorlijk mager voor een renner van zijn kaliber. Van der Poel en Van Aert zijn op zijn minst zeker zo veelzijdig, maar de kans dat zij 6 groene truien winnen is quasi nihil. Het is ook relatief, zo een Sagan staat hoger dan bv. Boonen en Gilbert -niet bepaald suggelaars- in de all timeranking van PCS. Ik gok erop dat Poel en Aert daar in die buurt zullen staan aan het einde van hun carrières.
    27 mei 2022 14:32
    Ik had het niet per sé over groene truien maar meer het type coureur icm bergen. Kan op mooie dagen leuk mee maar gaat er onherroepelijk af wanneer er murmeltieren, gemsen en steenarenden om de hoek komen kijken.
    27 mei 2022 16:09
    Eens, nee maar die magistrale berg etappe zit erin. Winst in alle vijf monumenten is wel weer veel realistischer geworden.
    Wat ik interessanter vind is of Wout van Aert ooit de poging gaat doen om zich om te scholen, daar zie ik toch wel wat signalen voor.
    Wat vage artikelen en tweets uit het verleden duiden erop dat hij daarmee bezig is maar zelfs als hij het benodigde niveau kan halen zie ik hem niet winnen tegen een Pogacar, winnen in de Ronde en Parijs Roubaix moet immers ook nog steeds worden afgetikt

    Wat betreft de vergelijking met Sagan: het geheugen vervaagd wat die man allemaal gepresteerd heeft en de laatste paar jaar doen dat geheugen geen goed, maar MVDP en WVA lijken me qua intrinsiek talent nog steeds wat veelzijdiger dat Sagan ooit geweest is al zijn er nu ook meer talenten die soortgelijk koersen als die 2.
27 mei 2022 07:57
Kan er iemand effe de podcast beluisteren en ons laten weten wat het verdict van Maxim en Youri is? Anders gaan we waarschijnlijk een lange reeks beschouwingen herkauwen ;-)

(Ooit heb ik gelezen dat je 95% van de 'vragende titels' met "neen" kan beantwoorden...)
    27 mei 2022 10:16
    @Limal: dat klopt. Als het antwoord 'ja' is, ben je namelijk snel klaar.

    Journalistiek is het veel beter (zéker aangezien het hier om 'column-achtige-meningsvorming' gaat) om het als stelling te formuleren: Mathieu van der Poel kan (geen) klassementen rijden in Grote Rondes! OF: 'waarom MvdP (geen) goede klassementen kan rijden in Grote Rondes'.

    Maar in dit geval is het natuurlijk bedoeld als click-bait, zodat je gaat luisteren, vandaar de gekozen vorm.
    Edit: wat hieronder ook staat dus ;)

    NB Of zij het wel of niet vinden, dat weten we dus niet, omdat niemand de moeite neemt de podcast te luisteren). Wat weer te denken geeft.
    27 mei 2022 10:34
    Hoewel ik de site zeer waardeer vind ik die podcast niet bijzonder prettig. Ze hebben beide niet de meeste prettige stem en Youri spreekt soms in zulke lange zinnen, bijzinnen, terzijdes, verhaspelingen van staande uitstukkingen dat het wat vermoeiend wordt.
    27 mei 2022 11:06
    @Turtlehead
    Ik ga nu juist niet luisteren want ik vind het op het moment een totale non-discussie wat de beide heren natuurlijk ook wel weten. Ik hoor ze liever als nerds over UCI regeltjes, transfers en nieuwe talenten kwebbelen.
    27 mei 2022 12:36
    Als de vraag de titel is van een dik boekwerk, dan is het antwoord vrijwel altijd ‘ja’ meen ik gelezen te hebben. ‘Aliens, bestaan ze?’ ‘Is er leven na de dood?’
27 mei 2022 08:09
Onzinnige clickbait headline.

Zolang MvdP een paar dagen per jaar met zijn verstand koerst (RVV, openingspunch in Giro/Tour, WK), mag ie zich voor de rest lekker uitleven en dom met zijn krachten smijten. Dat is voor de gehele wielerwereld de beste deal denkbaar.
    27 mei 2022 09:30
    Sluit ik me helemaal bij aan. Zowel met de eerste zin als de mening eronder. Alleen dat 'dom' zou ik vervangen met 'speels'.
    27 mei 2022 09:39
    Of ‘anarchistisch’
    27 mei 2022 11:56
    Of: zijn tactiek is ontregelend of 'ontactisch' rijden (in de ogen van anderen); dat mag hij blijven doen.
    Qua talent zou hij een eind kunnen komen: tijdrijden kan hij al en kennelijk heeft hij het herstelvermogen van Poupou geërfd. Maar wat hij nu doet (scherpe afdalingen, vroege demarrages, kunsten op het achterwiel bergop, etc.) maakt de Giro leuker dan wanneer hij naast, achter, voor Carapaz en co zou moeten rijden, om zijn plaats te verdedigen. Laat Van der Poel zichzelf blijven.
27 mei 2022 08:11
Ik vind de vraag wat raar. Vóór de Giro zou je zeker nee gezegd hebben en de koers zelf heeft dat vrij duidelijk bevestigd, er is niets gebeurd wat de discussie terug zou openen.
27 mei 2022 09:34
@mathieuvdpoel
Als antwoord op
@WielerFlits @giroditalia en 7 anderen
Top 100 moet haalbaar zijn.

Ambitieus genoeg dus.
27 mei 2022 09:36
Qua potentieel kan het zeker maar ik denk niet dat hij zich wil omscholen zoals Wiggins en Thomas hebben gedaan.
    27 mei 2022 09:41
    Het probleem is dat ik renners type Carapaz en co helemaal niet opwindend vind: mijn hart gaat niet sneller slaan van hun koerskunsten, dat heb ik wel met mvdp en wva en tutti quanti. Laat die omscholing dus maar
    27 mei 2022 10:50
    Voor het entertainment gehalte moet hij het zeker niet doen inderdaad.
27 mei 2022 10:12
Van der Poel is echt een toprenner.Maar of het ooit een ronderenner zal worden is moeilijk te voorspellen. Maar het begin is er en knap als hij deze ronde uitrijd.Hij is strijdlustig genoeg. Je ziet nu ook het verschil tussen Wout van Aert en vd Poel. Er is nog een lange weg te gaan......
    27 mei 2022 11:00
    Want Wout is wel in staat om een algemeen klassement in de top te eindigen?
    27 mei 2022 12:06
    @Barry: volgens de Spanjaarden Beloki, Indurain en Contador alvast wel: https://sporza.be/nl/2022/05/02/contador-indurain-en-beloki-geloven-in-tour-zege-wout-van-aert-maar-wielersport-zou-verliezer-zijn~1651505650831/
    27 mei 2022 12:23
    Van aert zeker wel. Vdp heeft nog een hele lange weg af te leggen. Als hij dat al wilt tenminste
    27 mei 2022 12:44
    Als Van Aert die transformatie wil (en dat hoeft echt niet want hij heeft genoeg andere capaciteiten) ondergaan dan moet hij verkassen naar Ineos - daar zijn ze specialist in het omturnen van kandidaat tourwinnaars en zijn salaris kunnen ze sowieso betalen...alleen jammer dat ze daar al alle ballen op Pidcock gezet hebben.
27 mei 2022 10:28
Gaan we weer, we hebben een wereldtalent dat in prachtige wedstrijden alles en iedereen op een hoop rijdt en ja hoor, de 'AK-vraag' komt weer. Alsof er buiten dat niets bestaat...
    27 mei 2022 12:47
    Akkoord - zelfde probleem met Remco, waarom MOET hij een grote ronde winnen als korte rondjes en klassiekers zijn specialiteit zijn, Jakobsen wint meer dan Matthieu en de vraag of ie een AK kan rijden wordt bij deze ook niet gesteld - ik weet het belachelijke vergelijking - maar ik wil alleen maar een punt maken dat iedereen een specialiteit heeft, voor Matje is dat NIET een AK in een grote ronde!
    27 mei 2022 15:24
    Remco ''moet'' dat omdat dat is wat hij zelf wil. Compleet anders dus dan bij Mathieu. Laat hen doen wat ze graag doen. Klaar.

    Remco's specialiteit is korte rondjes omdat hij nog geen grote ronde heeft uitgereden. Als Mathieu bij zijn specialiteit had gebleven zat hij nog steeds in de zandbak.
    27 mei 2022 16:24
    @Mystery Rider
    Bij Jakobsen kon je je ooit afvragen of hij ook een klassiek type kon worden (maar die ontwikkeling zie ik eigenlijk niet)
27 mei 2022 10:31
De wereld is zijn speeltuin. Zelden iemand met zoveel plezier zien rondrijden, zich vastbijten in cols die veel te zwaar voor hem zijn, ritten kiezen om te vluchten en te winnen. Matje in Wonderland, en het maakt het voor iedereen die het wielrennen volgt een stuk mooier.
AK-ambities? Hij moet het niet eens willen. Ingesnoerd in het achterste zitje tot je treintje is opgerookt, om in de laatste paar km's een leiderstrui veilig te stellen, daar wordt die jongen toch niet gelukkig van?
    27 mei 2022 10:35
    Amen. Amen.
    27 mei 2022 10:37
    Bovendien heeft hij als eendagsrenner/rittenkaper/mountainbiker nog genoeg na te jagen. Het is niet alsof hij om doelen verlegen zit.

    WK worden in 3 disciplines, terwijl hij het momenteel enkel in de cross is geweest. Van de 5 monumenten staat de teller nog op 1. Olympische titels in MTB en op de weg. Met 2 ritten in de GT’s zit je ook nog niet meteen op koers van de grote kampioenen.

    Er is werkelijk geen enkele reden waarom Matje een klassement moet gaan najagen, los van dat hij nog geen blijk heeft gegeven dat hij er aanleg voor heeft en er het temperament niet voor heeft.

    De fascinatie voor grote rondes begrijp ik wel, want bijna alle grote kampioenen in de wielergeschiedenis zijn toch renners die ook grote rondes hebben gewonnen.
    27 mei 2022 11:09
    Ik vind MvdP veel als meer gedreven dan 'speels'. Dat heb ik er eigenlijk nooit helemaal in gezien: dat frivole wat een bepaald deel volgers met eenzelfde gedrevenheid aan het promoten is. Hij is gewoon enorm goed en ik vermoed dat een groot deel van zijn uithalen op een combinatie van ongeduldigheid en eerzucht gestoeld zijn, het uiterst geinige van alles is dat het éx-áct dezelfde stijl en grinta is als die van REVKET.
    27 mei 2022 11:12
    Gedrevenheid en speelsheid sluiten elkaar geheel niet uit; sterker, ik denk dat beide vaak op dezelfde kant van de medaille staan afgedrukt. Ze voeden elkaar.
    27 mei 2022 11:24
    Er zijn ook punten waar ze elkaar bijten namelijk op het vlak van het laconieke en zorgeloze, dat rijmt niet met gedrevenheid. Sagan (jaja, toen ie goed was etc blabla-disclaimer enz) en Flip zijn wat mij betreft échte voorbeelden van speels, Mohoric recent ook een goeie,.
    27 mei 2022 12:07
    volledig eens met RV
27 mei 2022 10:32
Gelukkig gaat het ook nog over de transfers in deze podcast. ;)

Ik denk trouwens dat je met deze titel een beetje het doel voorbij streeft om je podcast te promoten maar het levert wel reacties op uiteraard.
27 mei 2022 10:54
Nee, en het is ook een totale onzin-vraag naar de bekende weg.
27 mei 2022 11:19
Dat klimmen van Mathieu van de week zag er nou niet heel soepel uit.. Maar bon, dat zei ik 2 jaar terug ook over zijn tijdrithouding en die is toch aardig verbeterd..

Zeer onwaarschijnlijk dat hij een klassementsrenner wordt, daar zou hij enorme offers voor moeten maken.. Hij lijkt trouwens wel lol te hebben in het rijden van een grote ronde.. Vorig jaar in de Tour, nu in de Giro.. Terwijl het er een paar jaar geleden nog op leek dat hij er uberhaupt geen klap aan vond om op de weg te koersen..
27 mei 2022 11:24
Tuurlijk niet.
27 mei 2022 11:28
Nee ! Plus ik denk ook niet dat hij die ambitie ooit zelf zal hebben. Mathieu is geen echte klimmer.
27 mei 2022 11:39
Een puntenklassement moet kunnen.
27 mei 2022 12:02
Algemeenklassement wordt lastig denk ik. Maar groene trui volgend jaar in de tour zou moeten kunnen.
27 mei 2022 12:04
Denk niet dat hij dat zelf wil. Je zult 13 van de 21 dagen in spaarstand moeten en ik denk dat ie zich dan gigantisch gaat vervelen.

Er zou dan ook een kilo of 5/6 af moeten en dat gaat je ook kosten in Roubaix. Enige optie zou dan Vuelta zijn zodat ie na de klassiekers gezond kan afvallen maar of ie daar nou blij van wordt om alles te laten voor een poging tot een klassement betwijfel ik.

Zie hem zelfs eerder een bergklassement doen dan puntentrui want volledig smijten in massasprints lijkt hij gewoon niet te doen/willen/durven. En dan loop je flink achter op Girmay en Wout.
    27 mei 2022 12:07
    denk dat hij nu ook wel 13 dagen in spaarstand gereden heeft
    27 mei 2022 14:02
    Aanvallen en in de vroege vlucht (proberen te) rijden is nou niet bepaald sparen Fifty. Denk dat het omgekeerd is.
    27 mei 2022 16:33
    Vuelta is al helemaal geen optie, te stijl: voor renners als MVDP en WVA zou de tour de enige echte optie zijn: klimmen met 20% zoals de Zoncolan zullen altijd een probleem zijn voor zulke renners, de tour kent geen of weinig van dergelijke bergen en zijn meer geschikt voor een renner die niet per se een klimmer is maar gewoon een absurd grote motor heeft.
27 mei 2022 12:09
Hij hoeft er zich uiteindelijk niet druk om te maken. Er zijn genoeg grote renners geweest die geen Tour of Giro gewonnen hebben. De namen kun je zelf verzinnen. En anderzijds zijn er Tourwinnaars geweest die mensen niet erg aanspreken. Eens te meer blijkt hier de overwaardering van de grote rondes.
27 mei 2022 12:29
Nee.

5678910
27 mei 2022 12:43
5 kilo lichter geen vermogen inleveren en dan doen wat zijn opa net niet kon. Lijkt me een mooie uitdaging voor MvdP. De revanche van Poupou.
    27 mei 2022 14:54
    Hier zou hij nog wel eens de nodige intrinsieke motivatie uit kunnen halen voor de verandering hij daarvoor fysiek moet ondergaan.

    Ik vind 'm overigens wel al scherper ogen dan begin seizoen of vorig jaar. Alleen die brede schouders verander je niet weg :-)
27 mei 2022 12:52
Wat een nonsens. Laat hem maar nog zeven keren de Ronde van Vlaanderen winnen en dan is z'n carrière geslaagd.
    27 mei 2022 12:55
    Die is nu nog niet geslaagd? Dat moet een domper zijn voor 95% van het peloton, de wetenschap dat zelfs het huidige palmares van VdP niet voldoende is om van een geslaagde carrière te kunnen spreken.
27 mei 2022 13:00
Kan hij dat? Misschien. Wil hij dat? Neen. Moet hij dat? Neen.
27 mei 2022 13:00
Net als bij Van Aert is de erelijst te mager om dat te doen. Concreet: als je bij de allerbesten van je generatie hoort in een onderdeel van het wielrennen, dan moet je geen nieuwe uitdagingen gaan zoeken wanneer je nog niet de helft hebt gewonnen van alles wat zéker binnen je bereik ligt.

Daarnaast kan je je afvragen of het klassementswerk, dat vooral bestaat uit strategisch en geduldig afwachten, iets voor hem is. Zelfs een Pogacar, die dan soms nog iets onstuimiger is, rijdt 95% van de tijd gefocust, berekend en doelgericht zonder marge voor gekkigheden.
27 mei 2022 13:04
Absoluut niet, ik vind hem zelfs belabberd klimmen. Een bergrit winnen vanuit de vlucht zie ik ook niet meteen gebeuren.

Reacties zijn gesloten.