Kaden Groves sprint naar winst in waaierspektakel Catalonië

dinsdag 22 maart 2022 om 17:01
Kaden Groves sprint naar winst in waaierspektakel Catalonië

foto: Cor Vos

Kaden Groves heeft de tweede etappe van de Volta a Catalunya gewonnen. In Perpignan was de Australiër van BikeExchange-Jayco het snelst in de sprint van de eerste waaier, die was ontstaan in de laatste vijftien kilometer. Phil Bauhaus kwam net tekort en eindigde tweede. Hugo Hofstetter werd derde. Jonas Hvideberg nam dankzij de bonificaties onderweg de leiderstrui over.

Zonder Sonny Colbrelli, die na de openingsetappe werd getroffen door een hartstilstand, en zijn ploegmaat Jack Haig (niet fit) begon het peloton rond het middaguur aan de tweede dag van de Volta a Catalunya. Gestart werd in L’Escala, van daaruit ging het parcours noordwaarts naar de Pyreneeën op de grens met Frankrijk. Daar moesten achtereenvolgens de Coll de sa Perafita, de Coll del Frare en de Coll dels Belitres van derde categorie worden opgereden. Eenmaal op Frans grondgebied werd het langzaam maar zeker vlakker en lag de finish in Perpignan.

Drie renners rijden weg, BikeExchange-Jayco controleert
De strijd om de vlucht van de dag barstte vrijwel meteen los, maar het tempo lag hoog. Joan Bou (Euskaltel) en Adrià Moreno (Burgos-BH) waren de eerste renners die wat ruimte kregen en Jonas Hvideberg (DSM), de nummer drie van de eerste etappe en drager van de bergtrui, kon zijn wagonnetje ook nog aanhaken. De maximale voorsprong van de drie koplopers bedroeg na 55 kilometer ruim vijf minuten, terwijl BikeExchange-Jayco, de ploeg van klassementsleider Michael Matthews controleerde op kop van het peloton.

De vluchters Joan Bou, Adrià Moreno en Jonas Hvideberg – foto: Cor Vos

Rond halfkoers ging Bahrain-Victorious meehelpen, waardoor het verschil begon terug te lopen. Op de Coll de sa Perafita hadden de vluchters echter nog altijd een mooie voorsprong en kwam Hvideberg als eerste boven. Bou kwam als eerste voorbij aan de tussensprint in El Port de la Selva, waar Hvideberg twee seconden bonificatie pakte. Omdat de Noor vervolgens in Llançà de volle buit pakte, had hij zijn achterstand op Matthews in het algemeen klassement omgebogen in een voorsprong en kon hij aan het eind van de dag weleens de leiderstrui pakken.

Het peloton werd op de klim van de Coll del Frare, opgeschrikt door een valpartij, waarbij onder anderen Andrea Bagioli was betrokken. De puncher van Quick-Step Alpha Vinyl en alle anderen konden hun weg echter vervolgen. Vervolgens kwam Bou als eerste boven op deze tweede klim van de dag. De drie koplopers hadden op de top nog altijd bijna twee minuten voorsprong. Ook op de Coll dels Belitres werd gevallen. Iván Sosa ging tegen de grond toen hij het achterwiel van een voorganger raakte. Ook de Colombiaanse klimmer kon verder.

Skjelmose Jensen duikelt over muurtje
Bou kwam ook op de Belitres als eerste over de top, maar omdat ook Hvideberg steeds punten pakte, bleef de Noor aan de leiding van het bergklassement. Ook in de afdaling bleef het peloton niet ongeschonden. Mattias Skjelmose Jensen miste een bocht, duikelde over een muurtje heen en viel een paar meter naar beneden. De Deen van Trek-Segafredo kon echter op eigen kracht weer naar boven klimmen. Ook zijn ploegmaat Antwan Tolhoek, Marc Soler en Roger Adrià waren betrokken bij de val.

Richie Porte was er toen al niet meer bij. De Australiër verloor op de Belitres de aansluiting en gaf en gaf even later op. Met nog 35 kilometer te rijden, was de voorsprong van de drie koplopers tot onder de minuut geslonken en binnen tien kilometer werden ze ingelopen door het peloton. Daar lag het tempo zeer hoog, terwijl Jumbo-Visma samen met INEOS Grenadiers controleerde. In de laatste twintig kilometer begon de wind op te steken boven het parcours en nam de nervositeit in de koers toe.

Door de hoge snelheid werden snel de eerste scheuren in het peloton zichtbaar. In een bocht met verschillende vluchtheuvels, op vijftien kilometer van de streep, ging Simon Yates tegen de vlakte, waardoor de Britse klassementskopman van BikeExchange-Jayco een hels karwei te wachten stond om terug van voren te komen in de op hol geslagen koers. Met hulp van bijna zijn voltallige ploeg probeerde hij terug te keren. Alleen leider Matthews en de snelle Kaden Groves bleven op hun plaats.

Eerste waaier probeert de rest niet te laten terugkomen
Van voren werd de koers op de kant gezet, waardoor nog eens een handvol renners eraf waaiden. Er was de eerste waaier veel aan gelegen om de twee grote waaiers daarachter, waarbij Yates in de derde groep was terechtgekomen, niet meer te laten terugkeren. Met name Movistar, Jumbo-Visma en Arkéa Samsic verrichtten veel werk. Jumbo-Visma had weliswaar sprinter David Dekker verloren, maar probeerde vooral de klassementskopmannen veilig te houden. In Perpignan kwam het aan op een sprint, waarin Kaden Groves over het beste eindschot beschikte.

Hvideberg kwam in het peloton over de finish en nam dankzij de vijf seconden bonificatie die hij onderweg opraapte, inderdaad de koppositie in het algemeen klassement over.

Dit artikel delen:

24 Reacties

bartp25 22 maart 2022 om 17:07

Mooie finale, en leuke sprint.
Wat lijkt Kruijswijk sterk te zijn, lang geleden dat ik hem zo sterk vond uitzien. Laat zich 2 keer op rij niet foppen en mee met de eerste groep. Zeer benieuwd naar de bergen met Steven.
Daarnaast Dennis, gewoon een upgrade van Tony Martin, wat is die sterk zeg,

0
Franco Ballerini 22 maart 2022 om 17:19

Met Kruijswijk wordt het nooit meer wat. Wel eens met jouw beoordeling van Dennis. Zolang hij er nog zin in heeft natuurlijk.

0
bartp25 22 maart 2022 om 17:23

Ik verwacht niet dat hij hier gaat winnen, maar eindelijk weer eens een top10 notering in een ronde van naam mag ook wel weer eens.

0
Romerike 22 maart 2022 om 17:27

Toen Dennis en Kruijswijk met zijn tweeen op kop reden zag ik dubbel. Dat dacht ik iig, net een tweeling.

0
De Cabybara van de Conradkade 22 maart 2022 om 17:07

Zat er al een tijd aan te komen bij Groves, mooie worldtour overwinning voor hem.

Verder wat is Hofstetter sterk zeg dit voorjaar. Hopelijk pakt hij nog een mooie overwinning. Momenteel 9de op de PCS ranking, sinds KBK:
3de
2de
3de
3de
7de
2de
9de
3de

Hvideberg door de tussensprints 1e in het klassement? Lekker hoor.
En ook alle andere truien, zie ik.

0
Kopinkas 22 maart 2022 om 17:44

Yep. Caleb and Kaden, de bijzondere Australische sprintersnamenparade.
Bauhaus gaf álles, voor Colbrelli, maar het mocht niet zijn…
Hofstetter kan ik alleen maar onderschrijven, maar winnen is o zo moeilijk voor hem…
Arkea hoe dan ook de lachende derde vandaag, want (zag enkel de laatste tien kilometer) wat zat Dennis daar toch als een malle op kop te sleuren, alsof Kruiswijk bij het kransje topfavorieten behoort. Quintana nam de halve minuut tijdswinst op Yates alvast in dank aan…

0
Baukema Tomoulin 22 maart 2022 om 17:14

Goeie leadout van Matthews. Tegen ploegen zonder leadout, maar toch. Sneedt makkelijk met Groves in het wiel door het peloton op 1 km van de meet

0
Turtlehead 22 maart 2022 om 17:32

Ja dat was mooi, maar wel geluk dat er niet een treintje vooraan zat. Op 900 meter zaten ze nog in positie 30, maar toen Serry van kop af ging en Dennis zich terug liet zakken, viel het helemaal stil en de weg was mooi breed, dus iedereen kon naar voren.

0
Marik 22 maart 2022 om 17:14

Het rijden van Kruijswijk stemt mij toch hoopvol. Hij rijdt attent en gretig van voren. Het zou toch zo prachtig zijn als deze man zichzelf kan belonen deze week.

0
Franco Ballerini 22 maart 2022 om 17:23

Een voorbereidingskoersje waarin hij wat mazzel heeft. Voor JV als team hoop ik eigenlijk dat hij deze week geen topresultaat gaat rijden, want dan kun je het knechten in de Tour al helemaal op je buik schrijven. Niet dat ik er anders wel veel fiducie in heb…

0
bartp25 22 maart 2022 om 17:37

Kruijswijk heeft de laatste periode zeker niet gepresteerd, dat ben ik me je eens Franco. Maar als hij er niet bij zit laat hij zich verrassen en nu is het geluk dat hij tweemaal mee is, dat ben ik niet met je eens, gewoon goed dat hij erbij zit, dat dwing je zelf af.

0
Baukema Tomoulin 22 maart 2022 om 17:53

Kruijswijk is nu al bijna 2 jaar goed op het vlakke en bij het tijdrijden maar komt bergop tekort. Tom Dumoulin light

0
Marik 22 maart 2022 om 18:50

Ik kan me de kritiek op Kruijswijk goed voorstellen hoor. Ik ben ook vaak kritisch op zijn manier van rijden. Echter hoop doet weer bij mij leven.

0
S.t.B 22 maart 2022 om 19:31

@FB

Prima stelling. Als knecht is Steven tot nog toe allesbehalve goed uit de verf gekomen, en daar liggen zeker niet alleen de valpartijen van de laatste tijd aan ten grondslag.
De fase van opzichtig gereserveerd knechten is Kruijswijk nog steeds niet ontstegen.
Begrijp zijn geldingsdrang nu hij in Catalonië zijn kans(je) krijgt, maar het contrast met zijn matige inspanningen als knecht is groot.

0
De Siepel 22 maart 2022 om 17:15

Bijzonder moment dat drie renners op de snelweg op de verkeerde weghelft reden. Uiteindelijk besloten ze toch maar om over de betonafscheiding te klimmen. PS jammer dat Dumoulin in de tweede waaier zat.

0
Merlinappa 22 maart 2022 om 17:16

Kruijswijk top-10 in een sprint etappe, wie had dat gedacht..

0
Bimbo Visma 22 maart 2022 om 17:26

Hvideberg gaat het niet koud krijgen met vier truien

0
Verweggistan 22 maart 2022 om 17:30

Mooi succesje voor DSM: de leiderstrui.

0
Anton van Valouwe 22 maart 2022 om 18:34

Alle truien zelfs…

0
thomasjaarsma 22 maart 2022 om 17:34

Toch knap, paar meter naar beneden flikkeren over muurtje en dan 10e worden.

0
Turtlehead 22 maart 2022 om 18:28

Ja, dat is een mooi verhaal! Hoe dat kan, als je die muur ziet…

0
hjjanssen1973 22 maart 2022 om 18:41

Mooie foto. Groves de nieuwe top-sprinter van BEX. Op de achtergrond juicht zijn maat en leadout (en ex-topsprinter) Matthews.

0
Schollekop 22 maart 2022 om 18:41

Benieuwd of Carapaz weer in orde is. Zag er sterk uit in ieder geval.

0
Mystery Rider 23 maart 2022 om 04:39

2 op 2 voor BEX, vandaag Simon Yates voor een 3 op 3!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone